Банкарството е легален криминал?

• Креатор на темата Креатор на темата dedanoe
  • Време на започнување Време на започнување
dobro:vozbud: aj vaka sega... negiraj go ova

pazarot e EDINSTVEN mehanizam koj uspesno gi alocira resursite kon tockite kade sto ima najgolem efekt.

eve vaka poednostavno negiraj go ova koga ima na pazar mnogu patlijani cenata im e niska i obratno koga ima pomalku togas cenata im raste..

ne znaci ako delot za religija mi se dopaga deka nemam moznost za rasuduvanje i deka se fakam za filmot kako slep za stap:pos2::pos2::pos2:

e sega kazi im na studentite koi patem studiraat so kreditiranje deka se opljackani a i na kraj kraevi oni DOBIVAAT ZNAENJE I MOK ZA RASUDUVANJE...zalno e..jas uste ne veruvam deka ima luge koi zdravo za gotovo goltaat bez jvakanje bez pritoa da go vkusat barem...

komunizmot go vidovme vo praksa...a rezultatite vo praksa se merlivi...zatoa prikaski na drugi ili hmmm da CEKAJTE PROMENA NA SVESTA:toe:

znam samo zeitegeist moze:pos2::pos2::pos2:

citiram:Pazarot e edinstven mehanizam koj uspesno gi alocira resursite kon tockite kade sto ima najgolem efekt. Veruvam deka ova na pamet go imas nauceno si polagal nekoj predmet. Se gleda deka si ucen (najverojatno na FON te ucele).
Drugo ke im kazam na site studenti deka se "opljackani" od pricini sto znaenjeto e mok kako sto filmovite kazuvaat. Koj ima znaenje ima mok. Samo sto vie ne mu prodavate znaenje na studentot, tuku MUDA ZA BUBREZI.
Komunizmot velis si go videl vo praksa. Ke se kladam deka si bil vo necii madinja vo toa vreme. Komunizmot vo praksa go ima i sega...tamu kade sto kapitalistickata raka ne mozese da vmesa prsti seuste postoi.
I treto veruvam deka si tezok VMRovec....posto samo oni taka plitko razmisljaat.

citiram:Pazarot e edinstven mehanizam koj uspesno gi alocira resursite kon tockite kade sto ima najgolem efekt. Veruvam deka ova na pamet go imas nauceno si polagal nekoj predmet. Se gleda deka si ucen (najverojatno na FON te ucele).
Drugo ke im kazam na site studenti deka se "opljackani" od pricini sto znaenjeto e mok kako sto filmovite kazuvaat. Koj ima znaenje ima mok. Samo sto vie ne mu prodavate znaenje na studentot, tuku MUDA ZA BUBREZI.
Komunizmot velis si go videl vo praksa. Ke se kladam deka si bil vo necii madinja vo toa vreme. Komunizmot vo praksa go ima i sega...tamu kade sto kapitalistickata raka ne mozese da vmesa prsti seuste postoi.
I treto veruvam deka si tezok VMRovec....posto samo oni taka plitko razmisljaat.

:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

tururiru...nemoj sega vo ekonomija da mesame politika...ajde pobarajte kaj eksplicitno sum izjavil deka sum clen na partija....aj ebago ne se frustrirajte de....
si diskutirame neli??

e sega komunizmot go vidovme i ne sum na fon-a i ne znam tamu kako e taka da nema da komentiram-tuku na ekonomski drzavniot u SK..e sega demantiraj go pazarniot mehanizam denes SO FAKTI a ne troluvanje jas sum komunist i TOLKU:vozbud:

eve stalin bese komunist i ubi okolu 18 milioni rusi...ili ne si od tie...a goli otok:pos2::pos2::pos2::pos2:

DA ne si ni od tie...

vidi vaka najsimplificirano-ako ti imas firma a nemas dovolno sredstva za na primer prosiruvanje na biznisot,ili nova tehnologija...ako ne DOJDES DO SREDSTVA konkurencijata prijatele KE TE IZEDE-jasno...

e sega tuka vo presret idat bankite,imeno ti ke gi namalis trosocite za proizvodstvo so novata tehnologija(znaci si zel kredit) i na toj nacin ke ja vratis kamatata i a moze i ke fanes profit...vo opstestvo vo KOE NE SE CENI TRUDOLJUBIVOST INOVATIVNOST nema razvoj:toe:

EVERYONE IS ENTITLED TO HIS OWN OPINION BUT NOT THE FAKTS:toe:

:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

tururiru...nemoj sega vo ekonomija da mesame politika...ajde pobarajte kaj eksplicitno sum izjavil deka sum clen na partija....aj ebago ne se frustrirajte de....
si diskutirame neli??

e sega komunizmot go vidovme i ne sum na fon-a i ne znam tamu kako e taka da nema da komentiram-tuku na ekonomski drzavniot u SK..e sega demantiraj go pazarniot mehanizam denes SO FAKTI a ne troluvanje jas sum komunist i TOLKU:vozbud:

eve stalin bese komunist i ubi okolu 18 milioni rusi...ili ne si od tie...a goli otok:pos2::pos2::pos2::pos2:

DA ne si ni od tie...

vidi vaka najsimplificirano-ako ti imas firma a nemas dovolno sredstva za na primer prosiruvanje na biznisot,ili nova tehnologija...ako ne DOJDES DO SREDSTVA konkurencijata prijatele KE TE IZEDE-jasno...

e sega tuka vo presret idat bankite,imeno ti ke gi namalis trosocite za proizvodstvo so novata tehnologija(znaci si zel kredit) i na toj nacin ke ja vratis kamatata i a moze i ke fanes profit...vo opstestvo vo KOE NE SE CENI TRUDOLJUBIVOST INOVATIVNOST nema razvoj:toe:

EVERYONE IS ENTITLED TO HIS OWN OPINION BUT NOT THE FAKTS:toe:

Komunizmot si go videl?!! Pa i samiot kazuvas deka seuste si na fax znaci za mene si dete! Znaci pogodiv koga rekov deka si bil vo m...!
I Stalin I Tito gi prakjaa progon site koi bea za otcepuvanje na drzavata (ne kako sega sekoja moze da sere sto saka). Na goli otok bea prijatele vmro-ovci, cetnici, ustasi i site koi sakaa da se rasturi Jugoslavija vo toa vreme.

Pazaren mehanizam kaj nas prijatele ne postoi od pricini sto postojat monopoli. Vtoro drzavata ne go stiti biznisot na nasite gradjani tuku im pomaga na raznorazni somnitelni kompanii da vlozuvaat (kobajagi) vo nasata zemja.
Treto ne se stiti pazarot od stranska konkurencija. I sto sakas ti tuka pazarna ekonomija?!!

Komunizmot si go videl?!! Pa i samiot kazuvas deka seuste si na fax znaci za mene si dete! Znaci pogodiv koga rekov deka si bil vo m...!
I Stalin I Tito gi prakjaa progon site koi bea za otcepuvanje na drzavata (ne kako sega sekoja moze da sere sto saka). Na goli otok bea prijatele vmro-ovci, cetnici, ustasi i site koi sakaa da se rasturi Jugoslavija vo toa vreme.

Pazaren mehanizam kaj nas prijatele ne postoi od pricini sto postojat monopoli. Vtoro drzavata ne go stiti biznisot na nasite gradjani tuku im pomaga na raznorazni somnitelni kompanii da vlozuvaat (kobajagi) vo nasata zemja.
Treto ne se stiti pazarot od stranska konkurencija. I sto sakas ti tuka pazarna ekonomija?!!

vidi sega jas ne zboram za makedonija...znaci koga zboram mislam vo globala...a ostaj ja ti makedonija koja pati od politicari koi nemaat vrska..aj i oni neka go gledaat zeitegeist i neka cekaat:)

e sega nisto ne porekna znaci:toe:

pa sto se zamaram ne znam

i da si zaboravil i deka premnogu protekcionizam i ne e na arno:nenene::nenene::nenene:

so sakas ti firmive da se naucat taka i da cekaat pomos od drzavata???

abre toa ja ti velam CISTA NEEFIKASNOST E TOA,ako na nekoj mu garantiras profit na nekoj nacin toj nema nitu da se modernizira nitu pak ke gleda da gi namali trosocite na proizvodstvo...sega velis monopoli a sakas i protekcionizam:uvo::uvo::uvo::uvo:

sto znaes be za drugite raboti ...samo za religijata ima vakvi ..daj kazi ako znaes za drugite dva dela

ete taka:vozbud:

sto da ti kazam de nekolku tona eksploziv uspejaa da svercuvaat pri strogi kontroli:toe:

i isto taka vietnam e namestaljka-ma daj molim te pa togas svetot bese vo ideoloska vojna-kapitalisti protiv komunisticki zemji i sega nekoj sakal profit i zatoa vojuvale???????

i da bankarite imajki vlast namesto da pravat profit od vtora svetska vojna oni JA ZAVRSIJA so atomsko oruzje:pos2::pos2:
i pazi pritoa na japonija i dadoa mnogu ogranicuvanja kako i na porazenite vo globala...a ako pravat taka bankarite so site nema da ima vojni nema da ima so koj da se tepat utre..kako veli zeitegeist voenata industrija e na bankarite-a pazi sega bankarite sakaat sozdavanje na svetska vlada-znaci oni da vladeat a pritoa da ima mir..znaci ako nema voena industrija i vojni oti neli prva svetska vojna pa vtora se predizvikani od bankarite i pomagani za profit...sega bankite NEMa DA IMAAT TAKA BRZ PROFIT..toa e prilicno kontradiktorno

i jas edno znam centralnite banki maka macat so inflacija koja patem e na nekoj nacin kancer na sekoja ekonomija i pritoa se macat da zadrzat kakvo-takvo stabilno nivo-znaci prifatlivo,oti ako otide galopiracka sepak ne e lesno da se vrati nazad:toe:

praksata POKAZUVA deka vo zemjite kade centralnata banka e nezavisna inflacijata e pomala i obratno ako vladata ja kontrolira centralnata banka eve narodna kaj nas ke moze slobodno pred izbori da ja zgolemuva kolicinata na pari vo optek i na toj nacin kaj elektoratot da 'vnese' edna iluzija za blagosostojba pa da dobie izbori i potoa OP restriktivna politika... vo zeitegeist tvrdat deka ova se slucuva cesto i treba da e taka..no praksata veli drugo,imeno zosto site drzavi ne pracvat taka:toe:

parata e manipulacija prijatele i mokno oruzje toa e faktot..no mora vo ovoj sistem da se stremime da tvorime oti ako se naucime da cekame tesko nAS nema da ima nikoj koj ke bide motiviran za toa-indirektno stagnira nauka,opstestvo:toe:

Ajde vaka da ne zabeguvame od temata i da se vratime malku na bankite.
Ajde kazi mi ti posto se razbiras vo ekonomija. Kako toa vo bivsa Jugoslavija t.e. vo vremeto na Markovic imase inflacija a sega nema? Jas neznam da koristam strucni izrazi ama znam deka edna od osnovnite funkcii na centalnata banka se utvrduvanje da receme na likvidnosta so stranstvo, sproveduvanje na politika so devizen kurs i utvrduvanja na deviznite rezervi vo Makedonija. Aj malku ti objasni mi ama ako moze poprosto te molam.

zavod za statistika se zamara so problematikata..a inaku centralnata banka nastojuva da go uramnotezi platniot bilans-kaj nas za zal so zadolzuvanja vo stranstvo bidejki nemame izvoz a i sme drzava koja zavisi od energensi...inaku devizniot kurs ima zemji koi praktikuvaat fluktuiracki devizen kurs...no kaj nas e utvrden fiksen kako bi se odrzala kakva takva stabilnost a centralnata banka najcesto go postignuva ova so otkupuvanje ili prodavanje na devizi na pazarot sto si nosi trosoci sekako i:kafe:

i markovic bese sekako pazarno orientiran..neli on prv pocna so privatizacijata..inaku yugoslavija imase maka so inflacija i 80-seti a interesna e privatizacionata politika koja uspea da vnese dodatna kolicina pari vo optek...majka mi sekogas veli deka togas imalo banani:)
ama ete ekonomijata padna za nekoi 7% a potoa oklu 15% i sekako dodaten fakto e i povlekuvanjeto na dinarot od upotreba vo hrvatska i slovenija..so sto avtomatski se zgolemi kolicinata na dinari vo optek a toa sekogas rezultira so inflacija,i sekako tuka se sabotazite na nacionalna osnova-na primer milosevic uspea da zgrabi okolu milijarda dolari od srbskata banka sto pretstavuva dodavanje benzin vrz oganot..

me interesira zosto mislite deka bankarite kradat...pa neli kreditot se zema so dogovor pravno reguliran...tuka nema kriminal nikakov a legalen pa nikako..i ne se samo bankarite naj bogati..imame naftasi,industrijalci potoa trgovci ili generalno ke vidime deka ovie sekako ako se osekaat ograbeni neli ke prezemat nesto(a mokni se)

zavod za statistika se zamara so problematikata..a inaku centralnata banka nastojuva da go uramnotezi platniot bilans-kaj nas za zal so zadolzuvanja vo stranstvo bidejki nemame izvoz a i sme drzava koja zavisi od energensi...inaku devizniot kurs ima zemji koi praktikuvaat fluktuiracki devizen kurs...no kaj nas e utvrden fiksen kako bi se odrzala kakva takva stabilnost a centralnata banka najcesto go postignuva ova so otkupuvanje ili prodavanje na devizi na pazarot sto si nosi trosoci sekako i:kafe:

i markovic bese sekako pazarno orientiran..neli on prv pocna so privatizacijata..inaku yugoslavija imase maka so inflacija i 80-seti a interesna e privatizacionata politika koja uspea da vnese dodatna kolicina pari vo optek...majka mi sekogas veli deka togas imalo banani:)
ama ete ekonomijata padna za nekoi 7% a potoa oklu 15% i sekako dodaten fakto e i povlekuvanjeto na dinarot od upotreba vo hrvatska i slovenija..so sto avtomatski se zgolemi kolicinata na dinari vo optek a toa sekogas rezultira so inflacija,i sekako tuka se sabotazite na nacionalna osnova-na primer milosevic uspea da zgrabi okolu milijarda dolari od srbskata banka sto pretstavuva dodavanje benzin vrz oganot..

Не комплицирај толку бе ејјј... да не го изнервираш Синдикат па да го изгледа пак Zeitgeist и да те уништи овде со аргументи и контрааргументи од типот "не си го сфатил филмот... не се замарам со луѓе шо плитко размислувет... неможиш да го сфатиш тоа шо е во филмот, не е за љуѓе како тебе... то не го пиши во филмот" и еден куп други економско ориентирани филозофии. :helou:

So propadjanjeto na edna banka gubat site onie sto ostavile stedni vlogovi vo nejze. Toa e mnogu prosto. Ama rabotite kaj nas se sosem drugacii. Retki se gradjani vo nasata drzava koi stedat vo banka poradi niza pricini koi se slucija godinite nanazad od vremeto na Markovic pa do TAT banka. Nasite banki prakticno zemaat krediti od stranski banki so pomala kamata a potoa ne zadolzuvaat nas so pogolema kamata.

Е ја утна малце работава овде, еден од битните моменти заради кои македонското банкарство не беше тешко погодено од светската криза, е фактот што нашите банки работат претежно со депозитите на нашите граѓани и немаат позајмици од странски банки.
т.е. ги извадија луѓево парите од под перница и банките имаа доволно капитал за работа!

Sto zboris be??? Zar sme imale pari pod pernica? Da ne mislis na onie pari koi gi najdov na baba mi bog da ja prosti koga ja zakopuvavme...koi ne vredea ni za vo antikvarnica!! I koja toa nasa banka ti dade tebe kredit vo stranska valuta???

Прво најголема сопка си клаваш, викаш си го гледал ради делот за религијата, а сега во очаен обид да го оспориш изгугла само глупости баш за делот шо го подржуваше.

sto da ti kazam de nekolku tona eksploziv uspejaa da svercuvaat pri strogi kontroli:toe:

Шо сакаш да кажиш со ова? Дека не е можно да се прошверцува експлозив?

Па ова го потврдува то шо го тврди филмот, дека е организирани и никако случајно. Значи пак сопка си клаваш.

i isto taka vietnam e namestaljka-ma daj molim te pa togas svetot bese vo ideoloska vojna-kapitalisti protiv komunisticki zemji i sega nekoj sakal profit i zatoa vojuvale???????

Нема да сватиш, ама ај пак ќе ти кажам. САД кога е во војна троши многу повеќе пари и позајмува милијарди од Федералната Резерва (која е во приватна сопственост на групација светски банкари А.К.А главните фаци). Нормално тие пари кои ги позајмува треба да ги врати со камата, а истите видовме како се создаваат, од ништо. Пошто реално САД никој не го заплашува воено, претседателите (на власт поставени од истите овие корпоративни сопственици, како? со финансирање на нивните кампањи) измислуваат заплахи против кои ќе војуваат. Денес дојдоја и до ултимативниот непријател „теророт“ т.е. не се знај со кој војуваат шо значи дека војната никако не можи да заврши.

Се тепале за идеологија а? од инает? А не за профит? Мајгада?!

i da bankarite imajki vlast namesto da pravat profit od vtora svetska vojna oni JA ZAVRSIJA so atomsko oruzje:pos2::pos2:

Прашањето е зошто САД влезе во Втора Светска Војна, зошто наивно се провоцираше со базата Перл Харбор. Јапонија сигурно не сакаше да си навлечи непријател како САД, во никој случај не беше исплатливо за нив.

А како ја завршија ич не е битно, и вака и така беше завршена, само шо вака се заврше со многу полезен тест за САД.

i pazi pritoa na japonija i dadoa mnogu ogranicuvanja kako i na porazenite vo globala...a ako pravat taka bankarite so site nema da ima vojni nema da ima so koj da se tepat utre..kako veli zeitegeist voenata industrija e na bankarite-a pazi sega bankarite sakaat sozdavanje na svetska vlada-znaci oni da vladeat a pritoa da ima mir..znaci ako nema voena industrija i vojni oti neli prva svetska vojna pa vtora se predizvikani od bankarite i pomagani za profit...sega bankite NEMa DA IMAAT TAKA BRZ PROFIT..toa e prilicno kontradiktorno

Ништо не е контрадикторно. Ти не разбираш.

САД треба да биди постојано во војна а не светот и по можност измислена, како Студената и како оваа денес против „теророт“.

i jas edno znam centralnite banki maka macat so inflacija koja patem e na nekoj nacin kancer na sekoja ekonomija i pritoa se macat da zadrzat kakvo-takvo stabilno nivo-znaci prifatlivo,oti ako otide galopiracka sepak ne e lesno da se vrati nazad:toe:

Точно дека е така и то му одговара на Светска Банка и ММФ, шо всушност претставуват „светската“ алтернатива на Федералната Резерва во САД, иста група на луѓе. Ко ќе дојди до распад не некоја економија, ММФ интервенира и те условува да продаваш апсолутно се државно на соодветно нивни „соработници“. Па после тие корпорации шо ти откупиле и водовод и енергија и комуникаци ќе пијат од крфта на народо, пошто појќе државата нема никаква контрола над цената. Шо ќе речи глобализација, се создава империја во која ние (сиромашните држави) сме вазали.

praksata POKAZUVA deka vo zemjite kade centralnata banka e nezavisna inflacijata e pomala i obratno ako vladata ja kontrolira centralnata banka eve narodna kaj nas ke moze slobodno pred izbori da ja zgolemuva kolicinata na pari vo optek i na toj nacin kaj elektoratot da 'vnese' edna iluzija za blagosostojba pa da dobie izbori i potoa OP restriktivna politika... vo zeitegeist tvrdat deka ova se slucuva cesto i treba da e taka..no praksata veli drugo,imeno zosto site drzavi ne pracvat taka:toe:

Нигде во Зеитгеист не се вели такво нешто. Ти си мисинтерпретираш некои работи. Ти викам гледај го филмот, со превод пошто не вервам да разбираш англиски, рзбери го па дискутирај. Очигледно само делот за религија си го разбрал, за другиот или англиски незнајш или едноставно немаш капацитет.

me interesira zosto mislite deka bankarite kradat...pa neli kreditot se zema so dogovor pravno reguliran...tuka nema kriminal nikakov a legalen pa nikako..i ne se samo bankarite naj bogati..imame naftasi,industrijalci potoa trgovci ili generalno ke vidime deka ovie sekako ako se osekaat ograbeni neli ke prezemat nesto(a mokni se)

Па има и нафташи и секакви други монополисти и тие се во една поширока група на луѓе со взаемни интереси. Апсолутно никаква потреба нема да се произведуваат појќе коли на нафтени горива, барем сега има голем број на автомобили на алтернативна енергија кои доколку би било дозволено многу лесно можи да се најдат на пазарот како конкуренција. Ама ако нафтата не е толку потребна како сега, нема да е повеќе „црно злато“ и ќе му паѓа вредноста и одредени луѓе ќе губат милијарди. Нормално дека то не му одговара, затоа вештачки се одржува вредноста на нафтата.

Само ова е дискусија на друга тема.

Najgolem problem za edna drzava e koga bankite so svoite spekulativni pari ke pocnat da prisvojuvaat materijalni vrednosti: ruda, telekomunikacii, nafta, zemja i ostanati strateski vrednosti. Koga vakvite pari vlezat vo finansiskite tokovi na edna drzava, toj ednostavno ke si go prisvoi nacionalnoto bogatstvo i ke go prelie vo racete na bankarite. Drzavata togas ja gubi mokta na upravuvanje so sopstvenata ekonomija. Ova poslednovo leka poleka se slucuva kaj nas.

Не комплицирај толку бе ејјј... да не го изнервираш Синдикат па да го изгледа пак Zeitgeist и да те уништи овде со аргументи и контрааргументи од типот "не си го сфатил филмот... не се замарам со луѓе шо плитко размислувет... неможиш да го сфатиш тоа шо е во филмот, не е за љуѓе како тебе... то не го пиши во филмот" и еден куп други економско ориентирани филозофии. :helou:

Да бе немој жити се не ми препишвај учебници по економија оти се уплашив. Јас не сум компетентен да дискутирам на тема економија можи, ама прагматички ти го разглобвам проблемот за да сватиш, иако си теле.

За да бидиш успешен економист ти треба да знајш како работи системот, колку и да е корумпиран и расипан. Малку се работите шо можи да ги промениме во нашиот животен тек, ама најголем грев е да му се поддајме и умствено на манипулацијата. Ти учи си економија, биди амбициозен, стани капиталец па ти искористи ги предностите на системот, само немој да ми проповедаш тука за праведност ко уште си голтар. Да имаш капитал не ми е мака и да ме ебаваш вум, ама вака сам да се ебаш ми е жал да те гледам.

edno prasanje do RAYTHEON23

ti stvarno li mislis deka AL quaeda gi urna kulite bliznacki na celo so Osama Bin laden ?

Najgolem problem za edna drzava e koga bankite so svoite spekulativni pari ke pocnat da prisvojuvaat materijalni vrednosti: ruda, telekomunikacii, nafta, zemja i ostanati strateski vrednosti. Koga vakvite pari vlezat vo finansiskite tokovi na edna drzava, toj ednostavno ke si go prisvoi nacionalnoto bogatstvo i ke go prelie vo racete na bankarite. Drzavata togas ja gubi mokta na upravuvanje so sopstvenata ekonomija. Ova poslednovo leka poleka se slucuva kaj nas.

Процес на глобализација бе, создавање на светска империја. Неколку корпораци кои на прсти се бројат ќе ја поседуваат скоро целата светска економија. Зошто ова е фер и правилно уште чекаме да ни објаснат, нашите „економисти“ тука.

Како можи нешто заеднички шо се градело, моите татковци и дедовци шо го граделе и било заедничко на државата и од голем стратешки интерес, сега некој то на сила со манипулација ни го зема. Процесот горе долу пробав да го објаснам како оди.

Sto zboris be??? Zar sme imale pari pod pernica? Da ne mislis na onie pari koi gi najdov na baba mi bog da ja prosti koga ja zakopuvavme...koi ne vredea ni za vo antikvarnica!! I koja toa nasa banka ti dade tebe kredit vo stranska valuta???

Не постои презадолженост иако бројката изгледа голема. Потребно е бројот на издадените кредити да се спореди со бројот на депозитите. Постои голема покриеност на кредитите, односно има повеќе пари во банките отколку издадени кредити. Во 2007 година во македонските банки се депонирани 1,5 милијарда евра, а граѓаните подигнале кредити од 788 милиони евра, што значи односот е скоро два спрема еден. Тука не ги вклучуваме парите што се вложени во хартии од вредност - велат од Тутунска банка. ИЗВОР - http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=ADE4D24BE8B8094682C213B235D1B938&arc=1

Македонските граѓани моментално чуваат 622,6 милиони евра во банките и штедилниците во државава. Ова се најновите податоци од НБМ, презентирани по повод 31 Октомври, Светскиот ден на штедењето, според кои на крајот на септември годинава, вкупните депозити на населението изнесуваат 38,1 милијарда денари или 622,6 милиони евра. Дека постепено се враќа довербата во банкарскиот систем доказ е и постојаниот тренд на пораст на штедните влогови. Така, во споредба со истиот период лани, депозитите пораснале за 18, а за деветте месеци од годинава за 11 отсто. Во споредба со 1997 година, пак, кога е формиран Фондот за осигурување депозити, заштедите кои тогаш изнесувале само 5,8 милијарди денари, пораснале дури за седум пати.

Меѓутоа, и покрај порастот на депозитите од населението, македонските банки и натаму упорно ги чуваат во сигурни странски банки, наместо да ги пласираат како кредити. Ова вчера го призна и првиот човек на Комерцијална банка и претседател на Здружението за банкарство, Драгољуб Арсовски. ?Точен е податокот дека поголемиот дел, да не речам речиси 100 отсто од штедните влогови, се чува во странство, а главна причина се нестабилните услови за инвестирање. Но, фактот што влоговите и натаму растат, значи дека се зголемува довербата во институциите и во безбедноста на државата. ИЗВОР - http://217.16.70.245/?pBroj=1311&stID=9027&pR=6

Ајт сиктер! :helou:

Да бе немој жити се не ми препишвај учебници по економија оти се уплашив. Јас не сум компетентен да дискутирам на тема економија можи, ама прагматички ти го разглобвам проблемот за да сватиш, иако си теле.

За да бидиш успешен економист ти треба да знајш како работи системот, колку и да е корумпиран и расипан. Малку се работите шо можи да ги промениме во нашиот животен тек, ама најголем грев е да му се поддајме и умствено на манипулацијата. Ти учи си економија, биди амбициозен, стани капиталец па ти искористи ги предностите на системот, само немој да ми проповедаш тука за праведност ко уште си голтар. Да имаш капитал не ми е мака и да ме ебаваш вум, ама вака сам да се ебаш ми е жал да те гледам.

Ти братче ни Р не направи од разглобување на проблем! Си фантазираш тоа што ти е интересно! Ова болдираново што го напиша ти беше најпаметното на темава и треба да го примениш на себе т.е. ако сакаш да размислуваш за банкарство или економија, потруди се и навлези малку во темата... истражувај, читај, консултирај се и немој умствено да приоѓаш на манипулацијата и да убедуваш дека филм од 2 саата ти го покажал банкарскиот систем и проблемите на монетарната политика! А ако си толку фаца провери ги бројките и статистиките од филмот и ќе видиш колку се напумпани!
Па откако ќе провериш и ќе се увериш одговори ми зашто ги напумпале и со тоа ризикувале да секој кој ќе истражува подетално, се посомнева во мотивите на авторите на целата идеологија, а следствено на тоа да му придаде манипулативен епитет на филмот?

П.С. Не студирам економија и појма немаш дали сум голтар или не, така да не се бламирај во празно!

П.П.С. Да не се збуни стефанчо првиот цитат погоре е од 2008год. а вториот е од 2006 год. Можеби требаше да ги наредам обратно, но на ум како стефчо знам дека нема да му биде проблем :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom