Оште никој не ми слагал прјакор "татарче"-това за мен е нов стимулјатор.
Молдованите, гагаузите и украинци вече са најасно, че са културни потомци на средновековната Б'ЛГАРИја: молдовскија герб е фамилнија герб на кан Кубрат, гербот на Украјна-тамгата на родот ДУЛО, а с гагаузите нјамаме никаква разлика освен тјахното "тјуркче", исползвано за "к'штни работи". Остана да се разбера с'с вас.
Нашите предци не се живеели в пределите на сегашната Б'лгарија. Те се живеели в Добруджа-в с'рцето на "Монголо-татарија" т.е Аспаруховата
д'ржава и ето какви им се имената преди да станат поданници на Русија преди двеста години. Дона Кина Пена Кера Кено Парван Горан Дочо Иол Бочо Миго Видју
Виждате ли нешто "татарско"? Дорде се правите на македонци, албанците грабнаха Косово, к'дето живејат гораните. Вашите спонсори направиха от с'рбите душмани и разручкаха југославија. Сега трјабват ли ви оште
нјакакви ваджии? Името "татарин" беше в'ведено в русската историографија в 19 в. за да заличат д'ржавното дело на Б'ЛГАРИТЕ.
А сега "татарската и чувашката" интеллигенција искат да си в'рнат народностното име "Б'лгари".
3начи ти велиш дека молдавците вклучувајки ги тука и гагаузите се бугари како и бугарите во бугарија, така? И дека тие не се од турски произход.
Неколку работи не ми се вклопуваат во сликата:
1. 3а гагаузите сеуште нема некоја издржана теорија или доказ од кого потекнуваат, од бугарите, печенезите или узите. Ако ти имаш таков доказ, аферим !
2. Под прашалник го ставаш нивното зборување на турски по дома и меѓусебе , јас мислам дека тоа е и клучот за одредување на нивната припадност преку мајчиниот јазик. Една паралела: нашите горани и торбеши или македонци-муслимани, се веке неколку века исламизирани, дури некои и се декларираат како турци. Оди најди некој дома по турски да збори, сите си зборат македонски.
3начи верата и националниот идентитет може да ти се наметне со сила, ама јазикот за по дома не се менува. Од тука се доаѓа до заклучок дека Гагаузите потекнуваат од народ од туркојазичната група.
3. Ако е точно тоа под точка 2, а во корелација со тврдењето дака бугарите и гагаузите се едно те исто, се доаѓа до заклучок дека и бугарите се или потекнуваат од народ од туркојазичната група.