Дамјан Пејчиноски првонаграден во Романија
Преку испраќање на видео-материјал, македонскиот гитарист Дамјан Пејчиноски беше избран да се најде во финалето на интернационалниот гитарџиски натпревар Zuia Chitarelor, кој се одржа во романската престолнина Букурешт.
Во финалето Дамјан се најде заедно со уште осум гитаристи од целиот свет, и го освои првото место. Честитаме!
Фестивалот Ziua Chitarelor важи за манифестација на која настапуваат најголемите светски гитаристи. Годинава, во жирито членуваа: Greg Howe, Andy Timmons, Michael Angelo Batio, Bret Garsed, Corrado Sgandurra, Fabrizio Dado, Richard Hallebeek, William Stravato...
извор
Со освоените максимални пет ѕвездички, од секој член на жирито, Дамјан не само што се најде на првото место, туку ја освои и наградата гитара Ibanez HR Giger.
Освен тоа добив и можност за бесплатно школување на Guitar Institute во Лос Анџелес, каде ќе одам само за финалниот испит. Во септември ќе бидам специјален гостин на 3-то издание на овој фестивал, каде ќе настапам заедно со Јoe Satriani, Jennifer Batten и други светски гитаристи. Ова беше огромно искуство за мене, и засекогаш ќе ми останат во сеќавање двата романски дена, кои ги поминав во друштво со многу звучни имиња од светската сцена... – вели Дамјан за МММ