Кемал Ататурк предлагал посебна македонска држава

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Локација
Дома
Веб-сајт
www.trn.blog.mk
Мустафа Кемал Ататурк

Јас знаев за Македонскиот корен кај него но, Албански? :)

Сепак покрај се, имаме нешто заедничко со Албанците... :) Ова го прочитав во TIME...Не мислам да преведувам туку еве ви го линкот:

http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,860057-2,00.html

Има некој некакви сознанија повеќе околу соодносот на таткото на модерна Турција и неговите Македонско-Албански корени?

ako ovoj stvarno imal makedonsko poteklo so ne ni dal avtonomija?

Da beshe samo on od turcite so albansko poteklo dobro kje beshe. Ima polno "turci" koi vprocem se rodeni vo ovie nashi predeli, makedonci i albanci, koi togash pod pritisok na turcite, bugarite i drugite razlicni okupatori bile prinudeni da zboruvaat na niven (citaj okupatorski) jazik za da ne bidat ekzekutirani. Ziv primer se fudbalerite Arif, i Shukur se albanci. Prviot roden vo Kumanovo a vtoriot pak vo Prishtina. Diskutabilno e i za drugi "turski" lichnosti, so ogled na toa deka vo minatoto mnogu "vojnichinja" bile odzemeni od familiite za da otsluzhat vojska vo turskite redovi, takozvani Jenicheri.. taka da ovaa vest ne bi me chudelo... sekogash se vrshelo asimilacija vrz drugite narodi...kujznae koj e koj vishe...

Interview so Hakan Sukur
http://www.millitakim.com/haber.asp?717

Mustafa Kemal e svetost za turcite!
Vo isto vreme,toj e eden od 50-te najvlijatelni lugje od postanokot na coveshtvoto do sega!
Diskutabilno e negovoto poteklo!Toa sto e opshto prifateno e deka e 1/2 turcin i 1/4 makedonec i 1/4 albanec!
Megjutoa toa apsolutno ne e vazno!Moze da bide samo kamen za sopnuvanje i precka vo makedonsko-turskite odnosi!Tocno radi toa sto toj e izrasnat vo Bitola,turcite ne respektiraat i konkretno ne podrzuvaat na sekoj plan!Retko koja drzava vo svetot ja posetile site turski pretsedateli,Makedonija e edna od niv!
Radi prvata recenica...zaboravete ja ovaa diskusija...Toj e turcin!Siviot volk koj ja preporodi,reformira i postavi novata moderna Turcija!
Se ima tepano (bez poraz) na sekoja edna denesna granica,Ankara celosno e negov proekt(prethodno bila selo),latinicata i moderniot nacin na oblekuvanje (bez fes i poturi)...se se toa negovi dostignuvanja!
Mustafa Kemal e eden od moite idoli! Honor him!
p.s. Edinstvenata prava ljubov mu bila vo Bitola,dur uste ucel za oficir,makedonka,kerka na bogat trgovec!Ne mu ja dale,posto bil siromasen i bez tatko(tatko mu pocinuva dur Mustafa e na 14god)! Tatkoto na devojkata ja ispratil kerka mu vo Voden i ja ozenil za eden od negovite kalfi samo i samo da ja trgne od Mustafa Kemal!Duri i pari za dukjan mu dal!
Od togas,bezrazlike sto ednas bil i zenen,Ataturk go pominal privatniot zivot vo drustvo na konkubini i `lesni` zeni,kockanje so tajfata i silno pienje!
Mustafa Kemal umira od ciroza.....

"Гледам на света с отворено с'рце, изп'лнено с чисти чувства и пријателство"-това са думи на Ататјурк-преди нјаколко часа бјах написал и друга негова известна мис'л/не знам зашто беше изтрита от модератора јавно.../ -"Којто не обича Б'лгарија не може да обича Турција" точно е ,че тој е роден в Солун ,а е бил и военен аташе в Софија.Произхода му е спорен -нјакои биографи казват ,че произхожда от потурчени евреи/знајно е ,че Солун е бил вторија в света по население на евреи след Ерусалим.../

Ni Albanec ni Makedonec ne bil!:)
Bil turski bektashii.

rymz напиша:
Ne se sekiraj go spomnav jas tvojot tip ushte pred da replicirash :):)

Jas ne sum toj sto treba da se sekira,pocesten sum so samiot fakt deka sum prisuten vo tvojata potsvest koga se obiduvas da diskutiras na ovaa tema ,znam deka nekoi raboti bockaat....:smir:

rymz напиша:
Vera pred Nacija...NEVER

Za zal Kastriot ne mislel taka :helou:
Ako ti si mizeren vernik,odnosno ne si ja pocituvas svojata religija ...t.e. religijata na svoite predci ne znaci deka mozes da si go prisvojuvas covekot koj sto zivotot go dal vo odbrana na svoite veruvanja,na svojata Hristijanska religija !
A toa vidis bratko Rymz... faktot sto ti ne zivees kako sto tvojot Islam nalaga,neznaci deka ti si pomalku musliman odnosno deka si poblizok do Kastriot ,lol :helou:

Aj mozebi eden den i Evreite ke go slavat Hitler lolz:nenene:

Aj vise da ne prljam tema ,izvinete sto pak replicirav na dr. tema !

Pozdrav :toe:

Jas sum TURCIN po nacionalnost... I normalno deka mnogu poveke od vas znam za M.K Ataturk...!!!

Mustafa Kemal Ataturk E Roden Vo Solun.. Imeto na tatkomu ALİ RIZA (Tursko ime sto ne e nekojsi AFRIM, ILIR, JETON i.tn ) Ime na majka mu Zubeyde.

M.K. Ataturk ima zavrseno skolo vo BITOLA ( samo toa e kontaktot so MKD ).

A Albancite Sto nemaat so kogo da se gordeat neka ... da ne kazam...!!! ( neka se gordeat so Skender Beg sto go hranele Otomancite...!!! )

Се избацуе еден тип со изјава од типот на:
unforgiven напиша:
Jas sum TURCIN po nacijonalnost... I normalno deka mnogu poveke od vas znam za M.K Ataturk...!!!
:icon_eek:
unforgiven напиша:
Mustafa Kemal Ataturk E Roden Vo Solun.. Imeto na tatkomu ALİ RIZA ( Tursko Ime Sto ne e nekojsi AFRIM, ILIR, JETON i.tn ) Ime na majka mu Zubeyde.

M.K. Ataturk ima zavrseno skolo vo BITOLA (samo toa e kontaktot so MKD).

A Albancite Sto nemaat so kogo da se gordeat neka... da ne kazam...!!! (neka se gordeat so Skender Beg sto go hranele Otomancite...!!!)
Tell us more...Tell us more...:tapp:

На оваа тема предлагам да се пишува за ликот и делото на големиот реформатор Мустафа Ќемал Ататурк, како и за неговите односи со и кон Македонија.

E33C48744C1DF3489A6F9DB26299D772.jpg
Името на Мустафа Кемал Ататурк, творец на современа Турција, тесно е поврзано со Македонија. Роден е во 1881 година во Солун. Има тврдења дека неговото семејство потекнува од Коџаџик, село во дебарска Жупа. Постои и друга верзија дека неговиот татко е исламизиран Македонец и дека во Солун се доселил од областа Голо Брдо, Албанија.

Д-р Орде Ивановски вели дека додека било во Солун, семејството на Кемал Ататурк за свои први соседи и пријатели ги имал Ачковски доселени од Прилеп. Од заедничкиот живот на двете семејства интересно е тоа што Мустафа Кемал бил доен со млеко од жена на Ачковци, која истовремено се породила со неговата мајка, која немала млеко да го дои. Ататурк нема никогаш да го заборави пријателството со Ачковци и тие биле негови чести гости.

Мустафа Кемал се школувал во Воената гимназија во Битола и во Вишата воена академија во Истанбул. Учествувал во речиси сите војни што ги водела Турција во првите децении на 20 век, во Балканските војни и во Првата светска војна, како и во Националноослободителната војна кога бил врховен командант на турската армијата. Д-р Јусуф Хамзаоуглу вели дека Ататурк бил многу образован, начитан и знаел неколку светски јазици. „Од тие причини во сите места каде што престојуваше имаше свои добри пријатели од сите народи, а секако и другари и пријатели - Македонци, меѓу кои беше и професорот по турски јазик во Солунската гимназија Иван Манолов. Тој на Манолов му ги кажуваше своите идеи и планови за реформите на Османлиската Империја, како и плановите за создавање турска национална држава“, пишува тој.

Според д-р Хамзаоуглу, пред Балканските војни Кемал Ататурк предлагал промена на границите на Османлиската Империја и нејзино повлекување на етничките граници на турскиот народ и формирање турска национална држава. „Ако Османлиската Империја сама ги промени своите граници, тоа ќе го стори во своја полза и во полза на турскиот народ. Ако нив ги променат европските сили и соседните балкански држави, тоа ќе го направат на штета на Османлиската Империја и турскиот народ“, велел Ататурк, нешто што не било прифатено. Истовремено предлагал на териториите што ќе останат надвор од границите, меѓу кои се наоѓале Македонија и Албанија, прво да им се даде автономија, а подоцна целосна независност.

По Балканските војни, во 1913 година Мустафа Кемал бил поставен за воен претставник во Софија на Отоманската Империја. Од тоа време се споменува и една негова голема љубовна романса. Според пишувањето на бугарските весници, тој се вљубил во една убава Бугарка, но таа љубов немала среќен крај, зашто тој брзо морал да се врати во Турција.(Оваа е информација е помешана со големата љубов помеѓу Ќемал Ататурк и Елени Каринте, која се одвивала во Битола за време на школувањето на Ататурк во Воената Академија )

Мустафа Кемал другарувал и со Јане Сандански, а нивното познанство започнало во времето на Младотурската револуција, кога заедно со Енвер-бег свечено го пречекал во Солун. Според Алтан Делиорман, Ататурк одржувал контакти и со претставници на санданистичкото движење во Софија: „Доаѓањето на Мустафа Кемал Ататурк во Софија во 1913 година среде Македонците создаде голема радост... Македонците се зближија и се спријателија со Мустафа Кемал, кого впрочем го сметаа и за свој сограѓанин, бидејќи тој беше роден во Солун... Од сите емигрантски организации што дејствуваа во Софија, Мустафа Кемал реши да соработува единствено со левицата на ВМРО предводена од Сандански, а која немаше никакви империјалистички претензии кон Османлиската Империја и која мислеше дека ако ги поддржува Турците, во иднина во својата борба ќе може да смета на турска помош и поддршка“, пишува Делиорман и додава дека Ататурк во Софија бил штитен од санданистите и често предупредуван за некои опасности.

Кемал Ататурк бил предлаган и за Нобелова награда за мир, а 1981 година УНЕСКО ја прогласи за Година на Ататурк. Минатата година се навршија 70 години од неговата смрт.

Исто така за големата љубов на Мустафа Ќемал Ататурк и Елени Каринте е снимен и документарен филм кој се емитуваше на неколку локални телевизии.

Во 1896 година младиот Мустафа Кемал од Солун доаѓа да учи во Битола. Едно пладне пред Велигден, шетајќи се по Широк сокак, на балконот од куќата на битолскиот богаташ Ефтим Кринте ја забележува убавата Елени, негова врсничка. Тоа се случува во 1897 година. Таа куќа се уште постои на аголот, веднаш спроти хотелот "Епинал". Таа била фатална љубов на прв поглед. Мустафа, кој бил вљубен до уши во Елени, бега во Солун сакајќи да се жени и да ја напушти Академијата. Кога двајцата отишле во Солун, мајката на Мустафа, која била вдовица ги вратила младите, назад со зборовите: "Немаме пари за егзистенција и мораш да ја завршиш Академијата, а Елени да ги праша родителите дали ќе ја дадат за тебе". Мустафа и Елени се враќаат во Битола живеејќи во колиба во сегашните Лавчанско-бруснички лозја. Избил голем скандал во чаршијата, оти ќерката на Ефтим се сака со турски кадет. Богаташот не можел да го поднесе тоа, па за да го скрие срамот, на својот калфа му дава една торба злато и му купува куќа во Лерин и заедно со Елени ги трга подалеку од погледите и сеќавањата на битолчани, кои до ден-денеска не ја заборавија таа голема љубовна романса.

Подоцна Кемал заминува во Турција станува најголем војсководец и творец на модерната држава по што го добива името "Ататурк татко на нацијата" и умира на 57 години. Елени доживеала длабока старост и умрела на 80 години во Лерин, каде што е погребана. Тие никогаш повеќе не се сретнале.

Кратка Биографија:
Мустафа Кемал Ататурк (турски: Mustafa Kemal Atatürk) е основач и прв претседател на Република Турција од 1923-1938 година.
Роден е во Солун на 12 март 1881 година во турско семејство. Татко му бил член на месниот орган за зачувување на општествениот ред и сигурност, секретар на месните доброволни организации и трговец.
Ататурк учи воено училиште во родниот град, а подоцна во 1895 година и воена академија во Битола. Уште како млад офицер станува голем критичар на Османлиското царство Во текот на Првата Светска војна е командир на девизија, која успешно дејствува во Галиполи против сојузничките сили од Австралијанци и Новозеланѓани. Потоа оди во Кавказ и Сирија. Во мај 1919 година ја објавува националната револуција во Самсун, и организира иницијатива против разделувањето на Турција, а особено обидот на Грција да ја заземе Смирна и околината околу неа. Победaта над Грците во септември 1922 година, му дозволува на Мустафа Кемал да го ревидира Севрскиот мирен договор од 1920 г. преку Лозанскиот договор од 1923 г. и да добие контрола врз Цариград.
На 23 април 1920 година формира привремено управителство во Анкара. Неговиот режим официјално ја зазема султанската власт во ноември 1922 година, а единаесет месеци подоцна ја прогласува Турската Република, при што Мустафа Кемал станува прв претседател. Во март 1924 година ја поништува традиционалната религиозна институција - Халифата, што дозволува Турција да прерасне во светска држава. Во 1935 година го додава презимето Ататурк - „татко на Турците“. Управува како лидер до својата смртта во 1938 г.

Поздрав и ќе ве молам без оф топик коментари:helou:

Самсун - еден од поважните црноморски пристаништа на Турција и административен центар на истоимената провинција, којшто го нарекуваат град кој ја изменил судбината на државата. Имено тука основателот на Турската Република Мустафа Кемал Ататурк 19 мај 1919 година го објавил почетокот на националното ослободување од надворешните интервенции.
Во суштина, основата на новата турска држава биле заложени во Самсун, и Русија, тогаш Советска, била првата земја, која ја признала владата на Ататурк.
Самсун- Первите истражувања сврзани со пребивањето на човекот во тие месности историчарите сметаат дека се од 12 век до Р .Христово, кога на територијата на современата Турција суштествувало Хетското царство.
Во историјата Самсун влегол како град, каде управувал легендарниот цар Митридат. Самсун исто така е познат и како родина на амазонките. Первата гипотеза за тоа ја дал древнеримскиот историчар Плиниј. Во таа чест секоја година во остатоците од урнатините на Самсуна се одржува фестивал на амазонки.
Низ историјата Самсун нееднократно минувал во рацете де на персиијците, де во рацете на македонците. Во 331 год. до нашата ера Александар Македонски го прогласил за "независен град" слободен град..
Со образувањето на Турската република Самсун се претворил во големо морско пристаниште и селскостопански центар на земјата.

Џабе што Мустафа Кемал имал планови и сакал да помогне.
Не можеш да му помогнеш на некој кој што прво сам не е убеден дека сака нешто.
:toe:
Сакам да ви кажам... македонците и тогаш традиционално биле притиснати од своите арпаџици и ропачишта кои што исто така традиционално поима немале што сакаат уствари и мислеле едино за својата....
торба злато.

А Мустафа Кемал...
Мустафа Кемал ми е идол. :salut:
Голем човек кој што никогаш и пред никого не потклекнал.

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;O benimdir, o benim milletimindir ancak. Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilâl!Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet bu celâl?Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl,Hakkıdır, Hakk'a tapan, milletimin istiklâl! Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner aşarım;Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım. Garbın âfakını sarmışsa çelik zırhlı duvar,Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar."Medeniyet!" dediğin tek dişi kalmış canavar? Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın!Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın.Doğacaktır sana vaadettiği günler Hakk'ın;Kimbilir, belki yarın, belki yarından da yakın. Bastığın yerleri "toprak" diyerek geçme, tanı!Düşün, altında binlerce kefensiz yatanı!Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır atanı;Verme, dünyaları alsan da bu cennet vatanı. Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki fedâ?Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şühedâ!Canı, cananı, bütün varımı alsın da Hüdâ,Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüdâ. Rûhumun senden, ilâhi, şudur ancak emeli;Değmesin mabedimin göğsüne na-mahrem eli!Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli,Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli. O zaman vecd ile bin secde eder varsa taşım;Her cerihamdan, ilâhi, boşanıp kanlı yaşım,Fışkırır rûh-i mücerret gibi yerden nâşım;O zaman yükselerek arşa değer belki başım! Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl;Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl!Ebediyyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl.Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet;Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklâl!:salut::salut::salut:

Не плаши се! Црвена застава која се таласа овог славног сумрака никада неће избледети,Пре него што последње ужарено огњиште моје нације не ишчезне.То је звезда моје нације која ће увек блистати;Моја је и припада само мојој храброј нацији. Драги полумесече, не напуштам те. Дао бих свој живот за тебе.Осмех мојој херојској раси! Чему љутња, чему бес?Иначе наша крв коју смо ради тебе пролили неће да буде благословена;Слободе ради апсолутно је исправно за моју Божју нацију. Био сам од почетка слободан и то ћу бити заувек.Какав лудак ће ме ставити у окове! Био бих изненађен!Ја сам као поплава; моћан и независан,Померићу планине, излићу се из корита, али ћу и даље тећи! Западне земље могу да се наоружају челичним зидовима,Али ја имам границе које чувају моћна прса верника.Пријатељу, препознај своју унутрашњу снагу! И размисли, како ова силна вера може икад да буде убијена,Од удара канџа монструма кога зовеш "цивилизација"? Пријатељу! Не дај моју домовину рукама туђина!Постави груди као штит, а тело као ров! Заустави ову опсаду!Ускоро ће доћи дани дивних обећања...Ко зна? Можда сутра? Можда чак и скорије! Не гледај по блату по коме си газио на јединој земљи, препознај га!И размисли о хиљадама људи без покрова што грациозно леже испод тебе.Ти си син мученика, срами се, не повређуј своје претке!Не одустај од идеала, чак ни по цену свог злата на земљи. Који човек не би дао свој живот за парче ове рајске земље?Мученици би устали само да стегну комад земље! Мученици!Бог ми може узети све вољене ако жели,Али ме не може удаљити од једине домовине на свету. О славни Боже, једина жеља у мом болом погођеном срцу је даРука туђина никад не дотакне цвет мог светог храма.Ови адхани, чији шахадаси представљају темељ моје религије,Нека се чују гласно широм моје вечне домовине. Ако има неко ко може да се жртвује за нацију, славићу.И сузе гневне крви ће да теку из сваке моје ране,И моје беживотно тело ће ходати земљом као вечна душа.Можда ћу само тада мирно да се уздигнем и да досегнем рај. Маши према ведром небу, према славном полумесецу,Тако да на крају свака кап крви буде вредна!Ни ти, ни моја раса никада нећете нестати!Слобода је апсолутно право за моју заставу;Слобода је апсолутно право за моју религиозну нацију!

п.с. Англија... скриениот непријател !!!

Ataturk, Mustapha Kemal. Former President of Turkey 1923-1938. Member of an Italian Lodge, Macedonia Resorta e Veritus

2vjomkj.gif

Многу голема помош добиваме од Турција, нашата сигурна иднина ја гледам во најдобри можни односи со Турција , пред се економска и воена соработка.Се што е наше е нивно, се што е нивно е наше.:vozbud:Да ни подарат оружје а ние да им дајме една база да направат во Гевгелија.Гласај те за мене.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom