Владата ја убива економијата

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
ne be lendro ke izgubis 28 denari
За да изгубам ќе треба еврото да падне многу во однос на денарот.Но за среќа имаме фиксен девизен курс ако ти значи нешто:)Иначе леандра се пишува:smir:

Член од
26 јануари 2008
Мислења
287
Поени од реакции
212
:toe:so se pravis deka ne svakas normalno deka imame fiksen kurs ama preteravte so vasive analizi na navlekuvanje na lugevo da se panicat isti tipovi kako na forumite na berza digaj cena pa spustaj i sto so toa trubenje ke napravis plaslivite kupija i sega sto kedonesat krediti od 500mil evr denari nema i za da dojdes do denar ke si go prodades evroto so go zema za61.8 na 61.5 i zagubi li leandro ili dobi:pos2:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
:toe:so se pravis deka ne svakas normalno deka imame fiksen kurs ama preteravte so vasive analizi na navlekuvanje na lugevo da se panicat isti tipovi kako na forumite na berza digaj cena pa spustaj i sto so toa trubenje ke napravis plaslivite kupija i sega sto kedonesat krediti od 500mil evr denari nema i za da dojdes do denar ke si go prodades evroto so go zema za61.8 na 61.5 i zagubi li leandro ili dobi:pos2:
......камо среќа да биде само таа СИТНА загуба :) плус тоа од Куманово на запад во тоа СЕВЕРОЗАПАДНАТА ТРГОВСКА КОМОРА...само евра врват ... :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Кој ќе донесе кредити од 500 милиони евра?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Кога сме веќе кај странските кредити...не е баш розево..

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=54E248DCE7C84749805DB6DE6E7744AD
Она за кое веќе зборував:

„Девалвација на денарот неминовно ќе се случи ако Владата не ја приспособи буџетската политика на економските услови во земјава“, предупредуваат економистите. И експертите, но и меѓународните финанскиски институции укажуваат дека дефицитот на тековната сметка е главниот ризик за девалвација, а сега тоа го објави и „Стандард и Пурс“.

За претходниот мој пост да се надоврзам,500 милиони евра кога ќе земе Македонија од странски банки,во услови на криза и намален рејтинг,ќе го оставам мојот тел на дотичниот да ми се јави:)Тоа му доаѓа исто како човек со плата од 15 000 деари да земе кредит од 30 000евра на 5 години.Пресметајте колку е ратата,колку е струјата и водата,трошоците за храна и школување и џепарлак на децата.Ако преживее,ќе преживееме и ние:)

R

RAYTHEON23

Гостин
а сигурно е дека ке се задолжиме...не можеме вака да опстанеме или славески и гвујо се у филм а гошев слепо верува во сите сили на монетарната политика сепак неусогласеноста ке даде резултат....македонска работа побрзо нека земаат кредит додека каматата не се качи повеке.

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Она за кое веќе зборував:

„Девалвација на денарот неминовно ќе се случи ако Владата не ја приспособи буџетската политика на економските услови во земјава“, предупредуваат економистите. И експертите, но и меѓународните финанскиски институции укажуваат дека дефицитот на тековната сметка е главниот ризик за девалвација, а сега тоа го објави и „Стандард и Пурс“.

За претходниот мој пост да се надоврзам,500 милиони евра кога ќе земе Македонија од странски банки,во услови на криза и намален рејтинг,ќе го оставам мојот тел на дотичниот да ми се јави:)Тоа му доаѓа исто како човек со плата од 15 000 деари да земе кредит од 30 000евра на 5 години.Пресметајте колку е ратата,колку е струјата и водата,трошоците за храна и школување и џепарлак на децата.Ако преживее,ќе преживееме и ние:)
Еј а од акде оваа бројка. Колку што знам беше речено дека ќе биде околу 120 милиона?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Еј а од акде оваа бројка. Колку што знам беше речено дека ќе биде околу 120 милиона?
Тоа прочитај погоре од владини извори беше кажано,не од мене:pos2:

Повеќе од јасно е дека ќе земеме,но како ќе враќаме,тоа они нека одговорат.

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Тоа прочитај погоре од владини извори беше кажано,не од мене:pos2:
Од Стевков Тодор да вајда се владини.:pos2::pos2:
Повеќе од јасно е дека ќе земеме,но како ќе враќаме,тоа они нека одговорат.
проблемот не е што ќе ги земеме бидејќи цел свет се заборчува. проблемот е во што ќе ги трошиме. Цел свет гледа да ја стабилизира економијата и да помогне во нејзиното спасување, нашите гледаат како да не ги оштетат партиските војничиња кои само во плата користат над 450 000 000 евра, а плус секој работник има трошок и на престој. Исто се инвестира во градење на статуи, цркви, воведување на веронаука, а се крати во проекти кои навистина би можеле да помогнат, а да не зборуваме за давање на дополнителен стимул, такво нешто не иде ни во предвид.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
igor108367 напиша:
Од Стевков Тодор да вајда се владини.:pos2::pos2:

проблемот не е што ќе ги земеме бидејќи цел свет се заборчува. проблемот е во што ќе ги трошиме. Цел свет гледа да ја стабилизира економијата и да помогне во нејзиното спасување, нашите гледаат како да не ги оштетат партиските војничиња кои само во плата користат над 450 000 000 евра, а плус секој работник има трошок и на престој. Исто се инвестира во градење на статуи, цркви, воведување на веронаука, а се крати во проекти кои навистина би можеле да помогнат, а да не зборуваме за давање на дополнителен стимул, такво нешто не иде ни во предвид.
igor108367.............немаш визија батка..........немаш ВИЗИЈА !!!!!....башка...Господ Бог одсекогаш ги чувал будалите....:)........тоа ти е отприлика резонот..во приказнава.....на некој кој покрај министер ќе биде и председател на куќен совет...само за да биде некаков председател..и покрај интензивниот дрил од 24/7...:)

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
igor108367.............немаш визија батка..........немаш ВИЗИЈА !!!!!....башка...Господ Бог одсекогаш ги чувал будалите....:)........тоа ти е отприлика резонот..во приказнава.....на некој кој покрај министер ќе биде и председател на куќен совет...само за да биде некаков председател..и покрај интензивниот дрил од 24/7...:)
Во право си. на крај краеви што ќе ни е и економија, што ќе ни се и пари само да имаме вера и ништо друго не ни треба. Па ако треба и голи и боси.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Во право си. на крај краеви што ќе ни е и економија, што ќе ни се и пари само да имаме вера и ништо друго не ни треба. Па ако треба и голи и боси.
Попаметно е да стават клуч на министерството за финансии во моментов,одколку тоа да продолжи да работи.

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Невработеност ќе се искачи на 35 проценти

Бруто домашниот производ на Македонија годинава ќе падне за 0,3 насто, а догодина ќе забележи растеж од 1,5 проценти.

Ова се наведува во пролетната економска прогноза на Европската комисија, објавена денеска во Брисел.

Европската комисија изразува загриженост во врска со високата стапка на невработеност која годинава ќе се искачи на 35 насто, а во 2010 ќе се зголеми за процент. Особено се истакнува дека стапката на невработеност кај младите изнесува 54 проценти.

Според прогнозите извозот годинава ќе падне за 14 насто, а увозот за 9,1 проценти, но во 2010 и извозот и увозот ќе забележат растеж и тоа за 2,5, односно 5,6 насто.

Стапката на инфлација годинава ќе биде 0,8 насто, а догодина ќе се искачи на 1,7 проценти, додека дефицитот на тековната сметка во 2009 ќе изнесува 23,2 насто од БДП, а во 2010 25,4 проценти од БДП.

Европската комисија смета дека приходите во буџетот ќе бидат намалени за 15 насто годинава, а буџетскиот дефицит ќе се искачи на 3,5 насто годинава.

ЕК во пролетната економска прогноза оценува дека од клучно значење е одржување на здрава фискална политика и добро владеење.

Copyright 2009 makfax. Сите права се задржани. Текстов не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со makfax.

Kajgana Shop

На врв Bottom