Problemi So Windows Xp

• Креатор на темата Креатор на темата Dj_Travka
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
13 февруари 2009
Мислења
5
Поени од реакции
0
Pozz do Site. Imam Mal Problem bi sakal da mi pomognete dokolku znaete.
Pri Startuvanje na windows xp mi se pojavuva da kliknam na bukva 'r' koga kliknam mi se restartira pc.
Koga Stavam windows cd za da go preinstaliram windowsot kliknuvam enter i f8 otkako ke kliknam na F8 mi se pojavuva plava boja i nesto kako greska nekoja. Dokolku znae nekoj neka pise ili neka objasni so slika. Odnapred Fala pozzzzzzzzzz

Најверојатно имаш закачено некој вирус. Кога ќе го стартуваш Windows-от, оди во Run и напиши shutdown -a после тоа исто во Run напиши msconfig и оди во делит StartUp, тука разгледај се што ти е штиклирано, се она што не ти треба отштиклирај го (убаво види да не заборавиш некој процес), одкако ќе го направиш тоа рестартирај го компјутерот и на наредно стартување на Windows-от доколку си го отштиклирал процесот односно вирусот не би требало да ти се појави ништо.

Е сеа ако и така не се среди имаш и други опции како на пример Safe Mode... али ако си решил да го преинсталираш Windows-от тогаш неможам да ти го сватам делот... ставаш Windows CD и кликаш ентер и F8?
Со тоа кликање најверојатно мислиш стискање, ама неможам да сватам зашто стикаш F8 ? Најнормално стави го Windows CD-то, бутирај го, среди понатака со партициите... форматирај и тоа е тоа, а тоа плавиот екран најверојатно ти е BSOD или пак самата инсталација на Windows...

Pri Startuvanje na windows xp mi se pojavuva da kliknam na bukva 'r' koga kliknam mi se restartira pc.
Koga Stavam windows cd za da go preinstaliram windowsot kliknuvam enter i f8 otkako ke kliknam na F8 mi se pojavuva plava boja i nesto kako greska nekoja. Dokolku znae nekoj neka pise ili neka objasni so slika. Odnapred Fala pozzzzzzzzzz

Доколку сакаш да го преинсталираш Windows-от, прво треба, кога го вклучуваш компјутерот, да држиш на DEL на тастатура, или пак да правиш непрекинато притисни-пушти (на истото копче), бидејќи само така успева некогаш.

Со тоа ќе влезеш во BIOS-от, е сега не ми текнува точно во кое мени треба да влезеш, пробај во првите неколку, треба да сретнеш опција да го наместиш CD/DVD драјвот како PRIMARY SLAVE т.е компјутерот да се подигне од него. За потоа претпоставувам дека нема да ти е тешко да се снајдеш, инсталирај го ХР на истата партиција каде што ти бил претходно.

Или гуглај How To Reinstall XP :)

Или пак, погледни ја ТЕМАВА и види како се инсталира XP/Vista.

Problemot e sto nemozam da go butiram Windows cd-to.Otkako ke go stavam windows cd-to i stisnam na Delete mi se pojavuva selektiram cd-rw ili dvd-rw preku koe mozam da go startuvam windowsot.Otkako ke go napravam toa kliknuvam ENTER i kliknuvam F8 za da mi se otvori Local Disc C i D, ama vednas se pojavuva pozadina plava so nekoi brojki i bukvi i vednas se restartira .Problemot e sto ne mozam da mu napravam format na Local Disc C , za da mozam da instaliram nov windows.

Problemot e sto nemozam da go butiram Windows cd-to.Otkako ke go stavam windows cd-to i stisnam na Delete mi se pojavuva selektiram cd-rw ili dvd-rw preku koe mozam da go startuvam windowsot.Otkako ke go napravam toa kliknuvam ENTER i kliknuvam F8 za da mi se otvori Local Disc C i D, ama vednas se pojavuva pozadina plava so nekoi brojki i bukvi i vednas se restartira .Problemot e sto ne mozam da mu napravam format na Local Disc C , za da mozam da instaliram nov windows.

Не се инсталира така Windows...

ace_elemeNt напиша:

Добар туторијал како се инсталира оперативен систем :pos:

Па на него во БИОС не му е направено изгледа ЦД/ДВД да му е прв бот за тоа не му го ни ботира ни ништо:smir:

Аце да не се збрка:pos:

Најлесно и едноставно... земаш лајв цд од убунту или било кој линукс, си го вклучуваш и можеш со него да форматираш хард дискот или избришиш непотребни работи од С (доколку ги знаеш каде се).

abe decki imam i ja eden smool problem so pc

koga ke go startuvam i posle wellcome mnogu vreme i treba na ikonite da se pojavat okolu 2 min so bi mozelo da bide i kako da se resam od toa.

fala odnapred ako mi sredete bizniso.

abe decki imam i ja eden smool problem so pc

koga ke go startuvam i posle wellcome mnogu vreme i treba na ikonite da se pojavat okolu 2 min so bi mozelo da bide i kako da se resam od toa.

fala odnapred ako mi sredete bizniso.

Друже, милион работи би можеле да бидат... еве ќе набројам неколку

- Слаба конфигурација.
- Инсталирано премногу програми во C.
- Премногу програми ставени на StartUp.
- Вируси.
- Прашина на кулерот.
- Ако не си го дефрагментирал одамна.

Ова се како можни работи, можеби твојот проблем е сосема некој друг, али најверојатно е тоа дека или имаш послаба конфигурација или имаш вируси или имаш премногу програми ставено на StartUp (или пак малце програми кои го цедат компјутерот).

За да решиш колку толку првин вака направи, дефрагментирај ги сите партиции, после во Run пиши msconfig и иди во делот StartUp и тука се што не ти треба отштиклирај и стисни Apply и после тоа рестартирај го компјутерот и после тоа пушти го анти вирусот да скенира, ако најде нешто избриши го.

Е ако пак е многу бавен на стартување тогаш би можеле да бидат и други работи...

brati svezo mi e format ne e cisten od dust od koga e kupen pred 2 godini inace e 1 giga so 512 nvidia e i baska toa nejke da mi gi prime grafickata novite uptodati

Не ќе да е лошо да ги подзачистиш кулерите од прашина. :) Ако не би можел сам да го направиш тоа викни некој што знае за секој случај да не направиш нешто што не треба.

Иначе конфигурацијата ти е добра, не би требало толку да ти е бавен при стартување :/ Провери во StartUp да не имаш премногу програми ставено и се што не ти треба од таму отштиклирај стисни Apply и рестартирај го компјутерот.

После стисни CTRL + ALT + Delete и оди во делот Processes, најдоле имаш колку процеси се активни, за XP нормално е 35-40, за Vista или Windows 7 нормално е околу 40. Ако имаш повеќе процеси од овие што ги наведов ништо чудно да имаш вируси, во тој случај ќе треба да го подзачистиш од вируси.

Е сеа за драјверите за графичката види тука, значи одбери таму кој опративен систем го користиш, која графичка ја имаш (мислам дека ќе се снајдеш) и стисни Search, инсталирај го тој драјвер и види дали така ќе биде океј.

Drugar4e na koj nacin moze da se podigne windows ako ima nekoja greska so prepolnet lokal disk C ili od virusi zarazen. Kako mozam da go resam problemot zna4i kako mozam da dignam windows od mrtvite.

ke vidam utre so cistenejto od prasina inace procesi imam 27 sose priklucen mob. skajp mozila i aimp2 so znaci imam nekade okolu 23 inace se toa pocna da se desava koga posleden pat go formatirav so windos xp pro expirience inace imam licenciran kaspersky koj dobro raboti mislam imam go i skenirano so nod i avasti i nemat nisto naogano a drajverite go simnuvam od nvidia za grafickata i koga ke gi instaliram mon mi stane mrckanici i e kako da e windos od 94

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom