Дали луѓето се менуваат?

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Дали сметаш дека за 5/10 години, коа ќе имаш работа, деца, ново друштво, ќе гледаш исто на работите?
Да. Тоа сум јас. Работата и децата нема да ги избришат моите досегашни искуства кои влијаеле длабоко врз мене. Од детството до адолесценцијата човек е 80 проценти оформен. Понатаму се само привидни мутации и маски ставени наменски за одредени прилики каде треба да се покажеш различен од она што навистина и длабоко во себе си. Да разграничиме дека јас алудирам цело време на твоите вистински и искрени сфаќања кои ги имаш, а не оние кои ги презентираш. Да речеме, ако јас мразам црнци, нема да престанам да ги мразам за 10 години. Но ако се најдам во состојба да барам работно место кај црнец(ОД НЕМАЊЕ ПОСООДВЕТНА АЛТЕРНАТИВА), сигурно ќе му правам лице. Тука е разликата и тоа ,,менување".

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Епа тоа сакав да го постигнам со постот.
Сакам да кажам дека променливоста е дискутабилна, зошто ти менувањето на ставот не го сметаш како промена. Јас незнам што да сметам како промена кај човекот.
Факт е дека она што ти е во ДНК нема никогаш да го смениш, може да го прикриеш, али да го смениш, никогаш. Некој што е кодиран да биде разбојник, што и да направи, нема да се смени, цел живот во затвор ќе го помине, и додека е во затвор ќе размислува како да напраи некоја беља. Еве, размисли малце за браќава, нивната историја како разбојничко племе и нивниот карактер моментално, скоро сите се исти, нормално, мали вариации, небитни..
Не ли мислиш дека ова се две сосема спротивни работи кои ги кажуваш. Прво викаш менување на ставови е менување на човек, а потоа дека ако некој е кодиран да биде разбојник, тогаш тоа ќе биде цел живот. Епа извини ама тој човек (разбојникот), има ставови кои и пркосат на средината. А штом тој засекогаш ќе си остане разбојник, тоа значи дека и ставовите му остануваат исти.
За делот каде што прашуваш за размислувањата пред 5 и за 5/10 години можам само да ти кажам дека периодот од 14 до 19 е период кога се формира личноста. Она кое ќе се оформи тогаш, останува цел живот. Ти неможеш мене да ме прашаш дали сега сум ист како што сум бил во прво одделение... Но јас сепак можам да ти кажам дека се уште сум истиот инает и се уште сум тврдоглав.
Така да не ни верувам дека ќе се смени нешто во иднина. Јас може ќе сменам став во однос на одредена тема, меѓутоа сфаќањата секогаш ќе ми останат исти.
Има голема разлика помеѓу ставовите и помеѓу она што сме.

С

Сатори

Гостин
Може ли да се случи човек да го поттиснува својот карактер и чувства во себе и одеднаш да изплива се на површина, а околината да мисли дека тој човек се променил?
Карактерните особини на човекот е нормално да се менуваат, претпопуваат, нагласуваат и исчезнуваат со искуството кое што човекот го добива и со мисловите процеси кои што го надградуваат.
Секако, според мене сите се менуваат константно и само имаат периоди кога некоја од нивните особини излегува на преден план и ние само имаме импресија дека некој целосно се сменил, а во принцип тоа не е така.

Човек не може да биде ист на 15 и на 20, се менуваат погледите на светот, прагмата и рационалноста земаат поголем замав, сериозноста како таква дополнително од нас вади некои други начини на размислување и итн.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Не ли мислиш дека ова се две сосема спротивни работи кои ги кажуваш. Прво викаш менување на ставови е менување на човек, а потоа дека ако некој е кодиран да биде разбојник, тогаш тоа ќе биде цел живот. Епа извини ама тој човек (разбојникот), има ставови кои и пркосат на средината. А штом тој засекогаш ќе си остане разбојник, тоа значи дека и ставовите му остануваат исти.
За делот каде што прашуваш за размислувањата пред 5 и за 5/10 години можам само да ти кажам дека периодот од 14 до 19 е период кога се формира личноста. Она кое ќе се оформи тогаш, останува цел живот. Ти неможеш мене да ме прашаш дали сега сум ист како што сум бил во прво одделение... Но јас сепак можам да ти кажам дека се уште сум истиот инает и се уште сум тврдоглав.
Така да не ни верувам дека ќе се смени нешто во иднина. Јас може ќе сменам став во однос на одредена тема, меѓутоа сфаќањата секогаш ќе ми останат исти.
Има голема разлика помеѓу ставовите и помеѓу она што сме.
Не не не, имаме исто мислење, не ме укапира ко што треба. Постот го пишав за да ми го наметнат тоа прашање на кое договорив, инаку тоа не е мојот став. Е сеа, да се вратам на тема, реков дека променливоста е дискутабилна во смисла дека некој смета дека променливост е менување на ставови, за некој менување на карактер, за некој нешто сосема друго. Мислев на тоа.

Да. Тоа сум јас. Работата и децата нема да ги избришат моите досегашни искуства кои влијаеле длабоко врз мене. Од детството до адолесценцијата човек е 80 проценти оформен. Понатаму се само привидни мутации и маски ставени наменски за одредени прилики каде треба да се покажеш различен од она што навистина и длабоко во себе си. Да разграничиме дека јас алудирам цело време на твоите вистински и искрени сфаќања кои ги имаш, а не оние кои ги презентираш. Да речеме, ако јас мразам црнци, нема да престанам да ги мразам за 10 години. Но ако се најдам во состојба да барам работно место кај црнец(ОД НЕМАЊЕ ПОСООДВЕТНА АЛТЕРНАТИВА), сигурно ќе му правам лице. Тука е разликата и тоа ,,менување".
Е! Многу убав пример спомна. Омраза кон црнци.
Доколку ти, пример, сега мразиш црнци, поради некоја твоја причина, али си приморана да работиш со неколку црнци во некоја фирма, фини, образовани, културни. После некое време, ти, врти сучи, си приморана да ги запознаеш подобро, пошто нели, голем дел од денот го поминуваш со нив... Кога ќе ги запознаеш дека си се нормални фини луѓе, твоето мислење ќе се смени, нема да ги мразиш, ќе ги гледаш со исти очи како и белците, тие неколку црнци ќе ти остават таков добар впечаток што ти ќе го смениш мислењето. Е сега, прашањето е, дали луѓето се менуваат, дали ти ќе се смениш?

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Е! Многу убав пример спомна. Омраза кон црнци.
Доколку ти, пример, сега мразиш црнци, поради некоја твоја причина, али си приморана да работиш со неколку црнци во некоја фирма, фини, образовани, културни. После некое време, ти, врти сучи, си приморана да ги запознаеш подобро, пошто нели, голем дел од денот го поминуваш со нив... Кога ќе ги запознаеш дека си се нормални фини луѓе, твоето мислење ќе се смени, нема да ги мразиш, ќе ги гледаш со исти очи како и белците, тие неколку црнци ќе ти остават таков добар впечаток што ти ќе го смениш мислењето. Е сега, прашањето е, дали луѓето се менуваат, дали ти ќе се смениш?
Ако мразам црнци, ќе ги мразам и да работам со нив и да не работам со нив. Може да ги толерирам заради кодексот на однесување во претпријатието, но никако да се сменам кон нив за 360 степени(хипотетички и паушален пример е ова со црнциве, да се разбереме јас не мразам никого).:back:

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Ако мразам црнци, ќе ги мразам и да работам со нив и да не работам со нив. Може да ги толерирам заради кодексот на однесување во претпријатието, но никако да се сменам кон нив за 360 степени(хипотетички и паушален пример е ова со црнциве, да се разбереме јас не мразам никого).:back:
Сакаш да ми кажеш дека ако црнците те поздравуваат секој работен ден учтиво, за секоја услуга те замолуваат, секоја услуга која ќе им ја побараш ти ја извршуваат, фини се, учтиви и високо образовани, ти сеуште ќе ги мрзиш?
Ова стварно ги мислиш, или го кажа колку да развиваме дискусија? Ако е второто, ок, ќе дебатираме, ама ако стварно го мислиш, неам ја никаков муабет со тебе...

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Сакаш да ми кажеш дека ако црнците те поздравуваат секој работен ден учтиво, за секоја услуга те замолуваат, секоја услуга која ќе им ја побараш ти ја извршуваат, фини се, учтиви и високо образовани, ти сеуште ќе ги мрзиш?
Ова стварно ги мислиш, или го кажа колку да развиваме дискусија? Ако е второто, ок, ќе дебатираме, ама ако стварно го мислиш, неам ја никаков муабет со тебе...
Многу е лесно теоретски да се збори и да се соли памет. Тешко е кога ке видиш дека и после 20 години исто размислуваш ко што си размислувал на 20, и дека ако си мрза тогаш, цел живот ке бидеш мрза. Кога еднаш ке се оформиш, готово, крај. Скоро е невозможно да се смениш.

Се е маска, преправање, глумење, прилагодување, и секогаш на крај вистинската личност внатре излегува на површина.

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Менуваат однесување, фризура, однос, мислење, ама како луѓе не се менуваат (секоја чест на ендемите)
Ако си ѓубре си ѓубре, а тоа што не си ѓубре веќе со мене туку со Стојко не значи дека смрдиш помалку

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
А ти да работиш со Грци и тие секој ден да те поздравуваат, за секоја услуга да те замолуваат, секоја услуга која ти ќе им ја побараш ти ја извршуваат, фини се, учтиви и високообразовани, ти ќе го заборавиш теророт во Граѓанската војна, ветото, ембаргото, страдањата на Македонецот заради тоа што не сме во Европска Унија?:pipi:

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
А ти да работиш со Грци и тие секој ден да те поздравуваат, за секоја услуга да те замолуваат, секоја услуга која ти ќе им ја побараш ти ја извршуваат, фини се, учтиви и високообразовани, ти ќе го заборавиш теророт во Граѓанската војна, ветото, ембаргото, страдањата на Македонецот заради тоа што не сме во Европска Унија?:pipi:
Ај размисли малце каква споредба правиш, па ќе праиме муабет.

Шо не ми даеш пример "Aко ти влезе терорист дома, ги заколе мајка ти, татко ти и брат ти, и ти понуди колаче, ќе го заборавиш теророт шо го напраил?"
Примерот ти е страшно глуп, на крај краева на прашање се одговара со одговор, барем така е кај мене.

М

Мрак

Гостин
Јас прво да си кажам мое мислење па после за вашиве.Мислам дека луѓето може да се променат,вистински.Не онаа промена што секојдневно ја гледаме.Преправање и слично.Сега,ние никогаш неможеме(или само понекогаш)можеме да одредиме дали некоја личност е променета на оној вистинскиот начин или на некој лажен.Важно,луѓето се менуваат.Па и како што велат некои:Не се пронајдуваш во животот.Се креираш самиот.Нормално е да се променуваат луѓето,некои ситуации или луѓе во животот прават да настанат такви промени.Од лични искуства зборувам.А,и само сакав една порака за Мими:зошто се навикнати луѓево да ги спомнуваат грците?Едноставно не ги спомнувајте,ова е Македонски форум и нека биде таков.А за примерот на GoD.HateUSaLL,јас под такви околности ќе се однесувам кон човекот исто како спрема белци.Бидејќи,како тој со мене така јас со него.Ако немам никаква причина да го мразам црнецот,едноставно нема да го мразам.Јас искрено не ги мразам црнците.Но исто искрено чувствувам одредена омраза спрема грци,албанци и бугари но тоа е една многу поинаква ситуација:helou:

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Јас прво да си кажам мое мислење па после за вашиве.Мислам дека луѓето може да се променат,вистински.Не онаа промена што секојдневно ја гледаме.Преправање и слично.Сега,ние никогаш неможеме(или само понекогаш)можеме да одредиме дали некоја личност е променета на оној вистинскиот начин или на некој лажен.Важно,луѓето се менуваат.Па и како што велат некои:Не се пронајдуваш во животот.Се креираш самиот.Нормално е да се променуваат луѓето,некои ситуации или луѓе во животот прават да настанат такви промени.Од лични искуства зборувам.А,и само сакав една порака за Мими:зошто се навикнати луѓево да ги спомнуваат грците?Едноставно не ги спомнувајте,ова е Македонски форум и нека биде таков.А за примерот на GoD.HateUSaLL,јас под такви околности ќе се однесувам кон човекот исто како спрема белци.Бидејќи,како тој со мене така јас со него.Ако немам никаква причина да го мразам црнецот,едноставно нема да го мразам.Јас искрено не ги мразам црнците.Но исто искрено чувствувам одредена омраза спрема грци,албанци и бугари но тоа е една многу поинаква ситуација:helou:
Една порака до Мрак: Ај не ми ги вади зборовите од контекст. GodHateUsAll, примерот не ми е воопшто глупав, туку е баш прикладен. Ако не си успеал да го сфатиш, не значи дека е мутав. Значи, ако ти ги мразиш Грците, ќе ги мразиш и да те третираат како бубреже во лој. Твоето мислење може да се промени кон индивидуи и поединци, но глобалното останува такво какво што си е. Така и со карактерот. Делови се менуваат, но формата е таа.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Една порака до Мрак: Ај не ми ги вади зборовите од контекст. GodHateUsAll, примерот не ми е воопшто глупав, туку е баш прикладен. Ако не си успеал да го сфатиш, не значи дека е мутав. Значи, ако ти ги мразиш Грците, ќе ги мразиш и да те третираат како бубреже во лој. Твоето мислење може да се промени кон индивидуи и поединци, но глобалното останува такво какво што си е. Така и со карактерот. Делови се менуваат, но формата е таа.
Примерот е глуп.
Ние за почеток земавме пример за црнци, како ти за пример ги мразиш нив. Тоа е расистичко мразење, не е лично, денешните американци ги мразат црнците за безвезни причини.
А друго е да ти влезе некој дома, да ти седне у соба, и да ти каже собава е моја, одсекогаш била, и бај д веј, смени си го името, грдо е..

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
Дефинитивно Да, другите не, но себе можеме да се менуваме ако го сакаме тоа .

kostovska

Рокенролистика :))))))
Член од
22 јануари 2009
Мислења
368
Поени од реакции
11
Коа ми велеа дека човек не се менува преку ноќ верував,али веќе не. Тоа не е точно... може да се смени човек и да ги разочара другите,бидејки едно зборел а на крај искочил сосема трето .Најтрагично е што тие лица кои се менуваат тие не се свесни за таа промена.Али сепак се надевам дека еден ден ќе им светне сијаличката и некој во животот ќе им даде дознање дека се смениле.Обично коа ќе осетам промена на луѓето во мојов живот,давам неколку шанси со цел да видам дали сум во право и дали тие промени се моментални или не.Али коа биле за џабе дадени тие шанси и коа гледам дека нема веќе никакво совпаѓање помеѓу нашите карактери ставам една бариера, колку и да ми е тешко. :nesum:

Kajgana Shop

На врв Bottom