Политиката на СДСМ

M

MKEUpatriot

Гостин
Не не во Македонија сега има диспропорција во политката.Имате силна власт и хипнотизирана слаба опозиција а тоа е веке лошо за демократијата.Мораш да имаш силен коректив.Тоа е веке проблем на општеството бидејки имаш инаетлива опозиција која не сака да се реформира.Вина наогам и кај медиумите кои не треба да ја охрабруваат опозицијата во нејзините чекори туку да помогнат да се реформира.Освен Мирка јас не гледам некој сериозно да ги изанилизитра состојбата во СДСМ.

Mangavadu

пролетер
Член од
23 март 2009
Мислења
695
Поени од реакции
42
Не не во Македонија сега има диспропорција во политката.Имате силна власт и хипнотизирана слаба опозиција а тоа е веке лошо за демократијата.Мораш да имаш силен коректив.Тоа е веке проблем на општеството бидејки имаш инаетлива опозиција која не сака да се реформира.Вина наогам и кај медиумите кои не треба да ја охрабруваат опозицијата во нејзините чекори туку да помогнат да се реформира.Освен Мирка јас не гледам некој сериозно да ги изанилизитра состојбата во СДСМ.
Одамна веќе во Македонија нема борба на ВМРО и СДС. Едноставна различна лига се. Има борба на ВМРО и СОРОС United. А СДС се само еден од 1000 инструменти кои ги имаат во раце овие СОРОС-платеници. Тука мислам на професори, разно-разни експерти, судии, новинари и слично.

Кога велам дека СДС може да се врати за 3 години на власт не мислам дека тоа ќе направат поради некоја реформа или програма, туку само поради тоа што СОРОС-мафија може едноставно да ја бутне владата на ВМРО од власт со разни местенки и платени текстови.

M

MKEUpatriot

Гостин
Одамна веќе во Македонија нема борба на ВМРО и СДС. Едноставна различна лига се. Има борба на ВМРО и СОРОС United. А СДС се само еден од 1000 инструменти кои ги имаат во раце овие СОРОС-платеници. Тука мислам на професори, разно-разни експерти, судии, новинари и слично.

Кога велам дека СДС може да се врати за 3 години на власт не мислам дека тоа ќе направат поради некоја реформа или програма, туку само поради тоа што СОРОС-мафија може едноставно да ја бутне владата на ВМРО од власт со разни местенки и палтени текстови.
Што знам ако владата и понатака ја добива довербата од народот нормално заслужена мислам дека слаби им се шансите.Прочитани им се методи на делување кои беа од 1998-2002 заговори фабрики афери војни атентати...

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Сега ми текна, доцна во ноќта, политиката на СДСМ.

Да се распадне Македонија и така распадната еден дел да отиде кај Милошевич воскреснат.

FOREX-Macedonia

FOREX trader
Член од
9 февруари 2009
Мислења
131
Поени од реакции
10
СДС веќе нема политика , им остана само уште некое трикче кое ќе пробат да го напраат ама тешко оти ќе им успее, знам жално ама вистинито, а сега баш ни е потребна јака опозиција ама без реформи и со враќање на старите кадри тешко дека јака ќе ни биде опозицијата ако воопшто и опстане како политичка партија.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Дали Б.Ц ке воскресне ако го смени името?да и слушнав дека ќе се здружи со Бугарот Љупчо Георгиевски за да ја урне владата на Груевски ќе читате утре во весник !
Црвенковски и Георгиевски заедно против Груевски и за ново име
Автор: Венцо Донев

Двата во минатото најекспонирани политички лика повторно се враќаат на политичката сцена во Македонија. Бранко Црвенковски како лидер на СДСМ и Љубчо Георгиевски како претседателски кандидат во најава и како неформален лидер на ВМРО-НП.

Претходно и двајцата најавија свое заминување од политиката. Георгиевски тоа го стори во 2003 година кога се повлече од лидерската функција во ВМРО-ДПМНЕ, а Црвенковски во 2004 година кога од функцијата премиер се кандидира за претседател на државата.

Според политичките аналитичари, политиката на Никола Груевски на неверојатно брз начин ги обедини Георгиевски и Црвенковски на политичката сцена.

Информацијата за заедничка средба на Црвенковски и Георгиевски со Љубе Бошковски пред претседателските избори, на која очигледно било разговарано за координиран настап на брат Љубе на изборите, помина без поголемо изненадување и деманти. Двајцата се решени брзо да го решат спорот за името со Грција и да ја зачленат Македонија и во НАТО и во ЕУ. Георгиевски ја сфатил грешката што ја направил со Американците, кога во 2001 и 2002 година јавно ги напаѓаше. Тоа најдобро може да се види во неговите колумни и интервјуа. А Црвенковски и понатаму важи за најверниот исполнител на американските очекувања.

Понуда

Прашање е што можат да понудат овие двајца политичари, кои барем досега важеа како најхаризматични лидери. Дали имаат нови идеи или сè ќе се сведе на обединување за да се собори актуелната власт?

- Тоа се ликови што сите ги паметиме од 1990 година па наваму - вели Жидас Даскаловски од Центарот за истражување и креирање политики и нагласува дека е тешко да се очекува Георгиевски и Црвенковски да понудат некои нови идеи, освен да се обединат околу главната цел - брзо решавање на спорот за името. На тој начин ќе ја притискаат и ќе ја критикуваат владејачката структура. Даскаловски очекува дека СДСМ како партија може да понуди економски и алтернативни програми за излез од кризата, која, според сите предвидувања, треба посериозно да ја зафати нашата земја во септември. Од ВМРО-НП тешко дека може да се очекува некаква понуда. Но тука е Георгиевски, чии потези не може да се предвидат. Тој очигледно сè уште го нема кажано последниот збор во политиката.

Големите проекти - името и членството на Македонија во НАТО и ЕУ - сè уште не се завршени. Токму ова на Црвенковски ќе му бидат главните адути за освојување на симпатиите на граѓаните за враќање на власт.

- Во овој момент илузорно е да се зборува за нив затоа што засега го нудат само своето име и политичкото искуство - вели универзитетскиот професор Ѓорги Тоновски.

Тој укажува дека тие не се анонимуси во политиката и дека имаат свои поддржувачи, но додека не понудат програма, не може да се суди и да се размислува за нив.

Бегање од политичка маргинализација

Еден од најискусните политичари во земјата, кој соработувал и со Црвенковски и со Георгиевски, Стојан Андов, истакнува дека не може да каже што ќе понудат тие, но нагласува дека и двајцата се многу искусни политичари во најдобрите години.

- Сигурно дека нема да се тргнат од политиката и да се пензионираат. Тоа е добро и корисно за државата - вели Андов.

Политичкиот аналитичар Суад Мисини тврди дека нема да има нови идеи, особено не од Георгиевски и Црвенковски. Тие ќе нудат конјуктурно разрешување на отворените прашања. Втора работа е дали тие ќе се приспособат на очекувањата на меѓународната заедница или ќе се вратат на национализмот и патриотизмот од најлош вид.

- Ништо спектакуларно нема да понудат. Ќе играат на незадоволството на граѓаните - смета Мисини. Тој за Георгиевски вели дека ќе игра на незадоволството на постарото членство, кое сега е маргинализирано, и на тоа што одлуките во партијата се носат во тесен круг луѓе. За Црвенковски останува дилемата каде ќе ја најде „свежата крв“ во партијата, која во овој момент многу му е потребна за кревање на рејтингот на СДСМ.

И двајцата имаа свои ѕвездени мигови, но и со мрачни периоди во своето владеење. Црвенковски умее да ги контролира меѓуетничките тензии, но направи лоша приватизација и економски дебаланс. Георгиевски ја покрена економијата, но во 1999 година му се случи бегалската криза, а во 2001 година војната. Останува времето да покаже дали нивното враќање е врз основа на прогресивни идеи или тоа е само обид да се отргнат од политичката маргинализација и обединети да ја соборат актуелната власт.

Љубчо Георгиевски: Се враќам за да ги кажам моите ставови

За најавеното враќање на политичката сцена и дали ќе понуди нови идеи, Љубчо Георгиевски за „Нова Македонија“ вели:

- Прво да кажам дека станува збор за две различни враќања. Враќањето на господинот Црвенковски е многу конкретно. Значи, тој влегува директно, како лидер на политичката опозиција во Македонија, со сето она што подразбира секојдневен политички ангажман. Додека, моето враќање во политиката може да го наречам хипотетично, затоа што новите претседателски избори се многу далеку. Она што можам да го наречам како мое конкретно враќање е желбата јасно и недвосмислено да ги кажувам моите ставови за некои процеси во Македонија. Тоа најмалку може да се нарече политичко враќање, бидејќи тоа подразбира политичарот постојано да размислува која изјава колку поени ќе му носи или како ќе биде прифатена од граѓаните. Она, што го доживувам како мое враќање, практично не е трка по некакви гласови, независно од тоа што јас недвосмислено ја поддржувам ВМРО-НП, туку, едноставно, враќање да се кажат ставовите и мислењата без да се прави позиција за градење рејтинзи. Сметам дека на тој начин ќе и бидам најкорисен на Македонија - вели Георгиевски.

За тоа дека сега со Црвенковски се на иста линија во однос на решавањето на проблемот со името, зачленувањето во НАТО и во Европската унија и соборувањето на актуелната власт, Георгиевски вели дека е согласен само за првите две работи.

- Кога е во прашање соборувањето на оваа власт јас ќе речам дека тоа е работа на дневната политика. Јас, конкретно, немам некаков механизам за соборување на оваа власт. Мојата политичка активност повеќе е насочена оваа власт да ги разбере некои мои пораки. Ако не ги разберат тие пораки, тоа не значи дека јас ќе тргнам да ја уривам власта. Од тој механизам на уривање на власта сум се откажал поодамна. Меѓутоа, жал ми е, и морам да кажам дека Владата прави многу грешки. И во она што се нарекува чиста политика и во она што се нарекува економска политика. На политички план, чекорите на оваа Влада ќе не чинат уште поголемо оддалечување од евроатлантската интеграција, а на економски план, оваа 2009 година ќе ја чини Македонија најмалку една милијарда евра. Дел од нив се стопени девизи, а дел се нови задолжувања. Тоа ќе биде цената на грешките.

Во јавноста се спомнува дека Георгиевски и Црвенковски имаат таен договор. - Со Црвенковски не сум се видел од 2002 година, кога му ја предадов власта, ниту па гледам причина зашто треба да се гледаме. Тоа што имаме заеднички ставови за одредени прашања е само оценка на стари политичари во Македонија. Можам да кажам дека моите ставови со актуелната власт по тие прашања драматично се разликуваат.

http://novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabID=2&fCat=1&EditionID=377&top=1&ArticleID=23162
на ова мислеше?
бугаро-гркоманско обединување а?

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
да ја клатат легално избранат влада да прават заговори.Значи немаат желба да парираат со проекти идеи туку да навредуваат да заговараат.Јас не сфакам како и приврзанициве на Љубчо не гледаат дека идеиите имс епоразени ги нема на рејинг листите.Значи нив цел им е да го фалат Љубчо а не нивните партии дадат понуди на гласачкото тело и да ја освојат власта.
za legalno izbranata malku utre,posto ni sam ne veruvas pa sega i mene ke me ubeduvas deka ovaa vlast e legalno izbrana.
mnogu dobro znaes sto se pravevte samo da bidete na vlast(zaplasuvavte luge,potplatuvavte,gi falsifikuvavte zapisnicite na izborite,a za cenzus na pretsedatelot vi ivanov muabet da ne praime,odvaj mu go stokmivte)
za programa ke mi zboruvas????
prosirena-nadgradena?
kako ne ti e sram
lugeto placat za leb a grujo im stava bik na plostad.za takva li programa?

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.464
Поени од реакции
248
za legalno izbranata malku utre,posto ni sam ne veruvas pa sega i mene ke me ubeduvas deka ovaa vlast e legalno izbrana.
mnogu dobro znaes sto se pravevte samo da bidete na vlast(zaplasuvavte luge,potplatuvavte,gi falsifikuvavte zapisnicite na izborite,a za cenzus na pretsedatelot vi ivanov muabet da ne praime,odvaj mu go stokmivte)
prosirena-nadgradena?
kako ne ti e sram
За вас нешто не е Легално, само вие да сте на власт тогаш ќе е Легално, дај не бидете како деца, се служите со непоткрепени факти.

M

MKEUpatriot

Гостин
prosirena-nadgradena?
kako ne ti e sram
Дали тоа значи дека 1999 изборите беа фер.Јас тебе да те убедувам малку премногу си придаваш значење.И треба да ми бидеш благодарен на мене и другите како мене што ете ви ви реплицираме бидејки ете некаде да си ја празните фрустрацијата што вашиот бугарски граганин е никој и ништо во оваа држава и вашата политичка опција е поразена.За ваша срека постојат овие форуми за сеуште да ви се даде минимално чуство дека некаде ве има ако веке народот не ве сака.Жал ми е за вашата ВМРО-НП но тоа

Член од
3 декември 2008
Мислења
179
Поени од реакции
3
sho ima tuka novo komunjarite go izgubija kompasot .
SDSM E PARTIJA KAO MUVA BEZ GLAVA
NEMA PROGRAMA
NEMA KADRI IMA SAMO AFERI.
NE IM PROSTANUVA NISHTO ODSEM DA PLUKAA A BOGAMI ZA TOA GI BIVA.

Член од
7 март 2009
Мислења
247
Поени од реакции
32
Ќе има уште многу такви семејства,али знаеш се шиткаат дебили за членска,а истите дебили ќе ти фатат место на работа,ете тоа не ми се свиѓа кај вемеровциве,се се кој од кој неспособни,цела државна администрација ја заебаа
Пред ВМРО да дојде се нобеловци во администрација имавме.:vozbud: Колку што се сеќавам од лично искуство и тогаш и сега не знаат ни врвците да си ги врзат, а камо ли нешто повеќе.

R

RAYTHEON23

Гостин
Пред ВМРО да дојде се нобеловци во администрација имавме.:vozbud: Колку што се сеќавам од лично искуство и тогаш и сега не знаат ни врвците да си ги врзат, а камо ли нешто повеќе.
ма и ст аршин имаат и двете партии кога администрацијата е во прашање

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
Дали тоа значи дека 1999 изборите беа фер.Јас тебе да те убедувам малку премногу си придаваш значење.И треба да ми бидеш благодарен на мене и другите како мене што ете ви ви реплицираме бидејки ете некаде да си ја празните фрустрацијата што вашиот бугарски граганин е никој и ништо во оваа држава и вашата политичка опција е поразена.За ваша срека постојат овие форуми за сеуште да ви се даде минимално чуство дека некаде ве има ако веке народот не ве сака.Жал ми е за вашата ВМРО-НП но тоа
de nedaj da se trevozis molja ti se !

dali nekoi izbori se fer ili namesteni se gleda od mnogu aspekti.

jas samo ke ti dadam eden primer

vo 1998 koga pobedi vmro -dpmne imase iskreno i golemo slavenje na plostadot,site sto glasaa bea na plostad i slavea pobeda so liderot.slavea i po ulicite na site gradovi,slavea iskreno i euforicno.

vo 2002 koga pobedi sdsm isto imase golemo i euforicno slavenje.nikoj nemozese da gi sopre podrzuvacite da slavat i da se raduvaat na pobedata.
I.T.N.

sega 2009 koga "pobedivte" nemase slavenje.zar ne se zaprasa kade se glasacite da se raduvaat,koj moze da spreci tolpa narod da slavi "TOLKU GOLEMA POBEDA"spored mene ova e najrelevanten dokaz dali izborite se fer.

M

MKEUpatriot

Гостин
de nedaj da se trevozis molja ti se !

dali nekoi izbori se fer ili namesteni se gleda od mnogu aspekti.

jas samo ke ti dadam eden primer

vo 1998 koga pobedi vmro -dpmne imase iskreno i golemo slavenje na plostadot,site sto glasaa bea na plostad i slavea pobeda so liderot.slavea i po ulicite na site gradovi,slavea iskreno i euforicno.

vo 2002 koga pobedi sdsm isto imase golemo i euforicno slavenje.nikoj nemozese da gi sopre podrzuvacite da slavat i da se raduvaat na pobedata.
I.T.N.
Немам проблем за да се тревожам се што сакав мојата партија да добие добив.А споредбата мегу оние избори и овие не е соодветна .Таков триумфализам и еуфорија не постојат веке Македонија созрева
изборите ги сфакаат како демократски тест за некоја опција а не како прашање да се биде или не како што правеа Љубчо и Бранко.Нема потреба од такви еуфории и бодење очи.Изборите полекани сигурно стануваат европски.Си видел ти некој така да се треска во Европа кога ке победи.А колкава беше излезноста на изборите на на тие минати избори.Па самиот Љубчо кажа дека ако не била ДА на Циле пак немаше да победат.И според тебе треба таков триумфализам.Знам дека гаиш патолошка омраза према се што е ВМРО но да зборуваме за битни нешта а не како се славело 1998.Баш ми е гајле со оглед на тоа пак како се изгуби 2002.ВМРО-ДПМНЕ не слабви така и си ги добива изборите

Kajgana Shop

На врв Bottom