Државната каса празна, виси исплатата на платите и пензиите!

• Креатор на темата Креатор на темата Олимпија
  • Време на започнување Време на започнување

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Владата во јануари потрошила речиси еднакво пари колку што прибрала, па експертите предупредуваат дека виси редовната исплатата на платите на буџетарите, пензиите и социјалните трансфери.

Државната каса во јануари годинава останала речиси празна - покажува пресметката на Министерството за финансии. Владата потрошила речиси еднакво пари колку што прибрала, па на сметка останале само 5 милиони евра. Во истиот месец лани државата беше во плус 260 милиони евра, а за годинава проектираше дека плусот ќе го зголеми за дополнителни дваесетина милиони евра. Експертите велат дека јануарските резултати покажуваат дека Владата итно мора да го прекрои буџетот и да ја прифати реалноста и да ги скрати трошоците. Тие предупредуваат дека виси редовната исплатата на платите на буџетарите, пензиите и социјалните трансфери.

Иако годинава се укажуваше дека приливите во државната каса ќе бидат помали, Владата трошела со поголем интензитет од проектирано, па затоа уште во првиот месец направила дефицит од 2,6 отсто. Владата годинава планираше 9,3 проценти поголем прилив од даноци во однос на лани. Според проекцијата, таа требаше да прибере над 114 милиони евра, а успеа да собере 103 милиони евра.Поранешниот министер за финансии Никола Поповски во вчерашната колумна во „Дневник“ предупредува дека ако Владата продолжи со непотребни трошења ќе остане без пари за тековно функционирање на државата.

- Факт е дека Владата не може да собере доволно даночни приходи во буџетот, па го загрози редовното сервисирање на јавните расходи. Нејзината погрешна фискална процена за оваа година ја турка кон непланирани домашни задолжувања со високи каматни стапки - вели Поповски.Но Владата не ја загрижуваат помалите приходи во буџетот. Министерот за финансии Трајко Славески во минатата недела изјави дека не е изненаден од помалите приходи во буџетот, кои ги оправда со кризата, забавувањето на економската активност и падот на индустриското производство.

- Во првите два месеца во однос на јануари и февруари минатата година има помалку прибрани приходи по сите основи за над 390 милиони денари. Тоа ни оддалеку не е нешто што би требало да не' загрижува бидејќи тоа е сосема мал процент - вели Славески.

Владата во првиот месец од годинава трошела многу повеќе од лани, иако индустриското производство вртоглава паѓаше веќе пет месеци. Државата во јануари годинава потрошила вкупно 158 милиони евра, за 20 милиони евра повеќе од истиот месец лани, во ситуација кога прибрала помалку пари во државната каса.

Не само што не успеа да го достигне ланското ниво на полнење на касата туку е намален и приливот од некои даноци. Кај најголемиот полнач на државната каса, данокот на додадената вредност, потфрлувањето е за 1,4 милион евра во однос на истиот месец лани. Приливот од персоналецот е помал за 2 милиона евра. Иако со примената на бруто-платата основицата за пресметка на придонесите е повисока, приходите во фондовите незначително пораснале. Големо потфрлање има и кај неданочните приходи, за околу 3 милиони евра. Надоместоците за Фондот за патишта се намалиле за половина милион евра.

Според пресметките на Министерството за финансии, расходите за социјалните трансфери годинава биле повисоки за 6,2 милиони евра во однос на лани. Иако основицата за плаќање на придонеси се зголеми, како и бројот на администрацијата, Владата за буџетарите платила 1,6 милион евра помалку од лани. Експертите предупредуваат дека во наредните месеци ситуацијата во земјава дополнително ќе се влоши, а тоа драстично ќе ги скуси приливите во буџетот. Меѓународните финансиски институции и' укажуваа на Владата пред да го скрои буџетот дека е нереална стапката на економски раст од 5,5 отсто. Но, таа ги игнорираше и зацрта дека ќе прибере повеќе пари од стопанството.

извор:http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=6C5D6DACD52B994185D1E3387B0AB760

Od kade go znaes toa deka drzavnata kasa e prazna LOL.Da ne si finansiski nostradamos

Секој ден во СДСМ имало молитва од сабајле.
Те молам севишен папа Бранко, урни го денарот, колабирај ја економијата македонска, зошто ние програма економска не знаеме да праиме, та да испадне дека и тие не знаат.
Амин, Бранко.

Секој ден во СДСМ имало молитва од сабајле.
Те молам севишен папа Бранко, урни го денарот, колабирај ја економијата македонска, зошто ние програма економска не знаеме да праиме, та да испадне дека и тие не знаат.
Амин, Бранко.

http://www.forum.kajgana.com/showthread.php?t=32681

Makedonka1985 -LET ME GUESS- Dobro ve ucat nadeznite ekonomisti na SDS .Btw jas sum ekonomist i ke ti kazam deka ne e mozno drzavnata kasa da e prazna,toa nema da se desi se dodeka e VMRO DPMNE na vlast zatoa sto ,sega se plakaat danoci a ne kako na vremeto se sekavam ne se prijavuvase nisto kako vonredni prihodi od 1992 do 2006 taka da togas ako ne bila prazna KASATA sega e 100 pati popolna btw. INVESTICII OD 8 milijardi evra ako se desat so ke praite vie sds-OVCITE ke kazete deka tie se pari zimani od narodot neli. Jas uste sea ke vi kazam deka da tocno ke se zimaat od narodot preku danoci i da te potsetam deka amerika e takva kakva sto e samo poradi dobrata danocna politika.

NE BARAJ DRZAVATA DA NAPRAVI NESTO ZA TEBE NAPRAVI TI NESTO ZA NEA BIDEJKI TAA E SAMO IME NA HARTIJA

Очигледно треба малку ребаланс на буџетот,барем до 3.5 милјарди евра да се дотера.Не може бе само 1.5 милјарди евра за администрација во изборна година,кога се знае дека треба барем 2 милјарди евра,да се издвијат.Луѓето се преангажирани,не можат да стигнат,плус потфрлија надежите на владата дека народот ќе се затрча да си ги купи веќе еднаш купените дворни места.А со светските цени на комунални давачки,вода и електрична енергија некако како никој да не сака да инвестира во стопанството,дури и крави престанаа да купуваат.:je:

Кога работев во Нова Македонија а почнав далечната 1998 година уредник на весникот беше Ерол Ризаов, главен на НИП Панде Колемишевски а премиер Бранко Црвенковски.
Папата се јавуваше по потреба и нарачување, ја 1 ја 2 ја 3 страници текст.
Тој папа уште е жив и уште работи по истите шеми.

Во месец на завршни сметки и доплати на ДДВ неможе да има криза.
Април и Мај ќе ја дадат вистинската слика.

Ова ти е нарачен текст.

Еве и дополна, во јавноста е пуштена информација од Бихачка дека денарот ќе девалвира и до 30%.
Ќе почекаме ден, два, максимум три истава да добие и формат на текст во дневен весник.

Знам како дишат.

Makedonka1985 -LET ME GUESS- Dobro ve ucat nadeznite ekonomisti na SDS .Btw jas sum ekonomist i ke ti kazam deka ne e mozno drzavnata kasa da e prazna,toa nema da se desi se dodeka e VMRO DPMNE na vlast zatoa sto ,sega se plakaat danoci a ne kako na vremeto se sekavam ne se prijavuvase nisto kako vonredni prihodi od 1992 do 2006 taka da togas ako ne bila prazna KASATA sega e 100 pati popolna btw. INVESTICII OD 8 milijardi evra ako se desat so ke praite vie sds-OVCITE ke kazete deka tie se pari zimani od narodot neli. Jas uste sea ke vi kazam deka da tocno ke se zimaat od narodot preku danoci i da te potsetam deka amerika e takva kakva sto e samo poradi dobrata danocna politika.

NE BARAJ DRZAVATA DA NAPRAVI NESTO ZA TEBE NAPRAVI TI NESTO ZA NEA BIDEJKI TAA E SAMO IME NA HARTIJA

еве со какви експерти располага вемерото.....:tapp:

НЕ Е ТОЧНО НАРОДЕ!!!касата е пополна од кога било,Македонија е меѓу најбогатите земји во светот,буџетот се полни од сите страни,ние не сме засегнати од светската економска криза,ние сме имуни на СЕ,сето ова е пропаганда на сдс затоа што не можат да изготват соодветна програма.....:tapp:

баш ме интересира што имаат да речат од ШТАБОТ

Se soglasuvam so tebe ABC ama sepak toa se super pari za ADMINISTRACIJATA.Prasaj gi kolku zimale 90-tite godini do 2006 kako so napomenav pogore pa ke razberes i sam ke si dojdes do zaklucok.

Не е ебе од Бихаќка пуштена информација дека 30% МИНИМУМ ќе има девалвација најкасно до Мај месец.
:toe:
Тоа е ФАКТ,сходно расходувањето и `послувањето` на владата од Владаја,копија на онаа што ја срози економијата на соседна Бугарија на половината од деведесетите.
Да,за Орион и за Жан Виденов зборувам.

Е ова ти се вика САМ СЕБЕ ГО УБИЈАЛ.........:kesa:
Па не ли ја ПРОЧИТА ИЗЈАВАТА НА СЛАВЕВСКИ????Или тој не е дел од владата?:tapp::tapp::tapp:
Ако,ако ти само верувај си......Додека има ОВЦИ ќе има и ВОЛНА :pipi:
Економска криза и ТОА КАКО НИ Е ПРЕД ВРАТА.......Затоа само ти надевај се,а после избори ЌЕ ПЛАЧЕМЕ СИТЕ.....

п.с Ако некој напише нешто против власта мора ли да е член на СДСМ????
Ако не си знаел има и ПОЛИТИЧКИ-НЕОПРЕДЕЛЕНИ ГРАЃАНИ НА МАКЕДОНИЈА кои не се сложуваат СО РАБОТАТА НА ОВАА ВЛАДА.
п.п.с Убаво стои и ЛИНК од каде е извадена информацијата :smir:

BTW направи и ти нешто за МАКЕДОНИЈА и ПИШУВАЈ КИРИЛИЦА.

Se soglasuvam so tebe ABC ama sepak toa se super pari za ADMINISTRACIJATA.Prasaj gi kolku zimale 90-tite godini do 2006 kako so napomenav pogore pa ke razberes i sam ke si dojdes do zaklucok.
:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:
Hahhahahahahha.,.......... se soglasuval covekot......gragragragragra.....

Kako bese, ti ekonomista bese?!!!!!!!!!!!!!

Да те прашам само нешто........
Бидејќи мислиш дека сега "подобро" живееме
Кој беше министер за финансии од 1999 год. до 2002 год????

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom