Возраст за политика

• Креатор на темата Креатор на темата Nemiseverue
  • Време на започнување Време на започнување
Да бе малиот не е интелегентен, папагал е или куче дресирано кое што следи само чекори на наредби затоа од Мајкрософт тешки дипломи му дадоа. И за сезнајковците во форумов имам објаснување, едноставно луѓето ги научиле тие работи напамет и никогаш не ја провериле вистинитоста во нив.

И да е така, малиот е исклучок, 99.999999999% од населението се нешто друго....

Е за ова, воопшто не се согласувам.
Мене може животот да ми понуди многу повеќе искуство, може повеќе да сум искусила од некој 40 годишен човек.

Не би се сложила баш.
Кога некој ќе создаде сопствен дом, кога ќе изгради или купи живеалиште, кога ќе заработува сам плата со која ќе издржува цело семејство, кога ќе создаде и расте деца, и уште неколку кога... тогаш ќе може да зборуваме за животно искуство. Дотогаш... нека уживаат 16 годишните деца во животот подалеку од политиката.

Така да токму ако го разгледаме случајот на Kit Katce, ќе видиме дека тоа што и недостига е мудрост и искуство...значи нема чувство за последица. Може само да се потпира на својата интелегенција , но изгледа и таа ја изневерила штом се одлучила на ваков потег.
Со кој инструмент измери дека нејзината интелегенција ја изневерила? Ја познаваш лично? Знаеш колку е интелегентна или не? Еве јас не ја познавам и не можам да судам за нејзе. Јас не знам како донесувате заклучоци спрема предрасуди ако не познавате човекот. Уствари знам ама се правам дека не знам :icon_lol:.

И да е така, малиот е исклучок, 99.999999999% од населението се нешто друго....
Зошто исклучок? Секој нормален човек можи да научи и да примени се во животот, ако знае како. Туку мислењето дека некои луѓе се исклучок е тоа што ги прави луѓето несигурни дека можат да научат и применат нешто ново.

Не би се сложила баш.
Кога некој ќе создаде сопствен дом, кога ќе изгради или купи живеалиште, кога ќе заработува сам плата со која ќе издржува цело семејство, кога ќе создаде и расте деца, и уште неколку кога... тогаш ќе може да зборуваме за животно искуство. Дотогаш... нека уживаат 16 годишните деца во животот подалеку од политиката.
Животно искуство пих да не пишувам овде, едноставно само ќе кажам дека животно искуство во моментов имам повеќе од доволно. И ако човек мисли дека на 20 години има повеќе искуство од 40 годишник јас би се сложил со него, затоа што така се чувствува и тоа е најверојатно вистината за нејзе.

Во историјата сведочиме престолонаследници кои станале глава на своите држави дури и на 7 годишна возраст.
Александар Македонски имал само 20 години кога превзел неверојатно силна држава.

Не ги гледам годините како репер за тоа кога некој човек треба да влезе во политиката.

На 20 години Александар Македонски веќе бил дел од повеќе битки на војската на татко му. Денес дваесетгодшњаците биле единствено дел од маалски тепачки, и масовно обожување на Тоше Проески, и ништо повеќе.
bucio напиша:
Човек ако е возрасен не значи дека е помудар и поискусен од некој помлад од него. Пример ќе дојди возрасен човек кој што во животот немал допир со компјутер и не знае како да го стартува а па не друго. И кај му е тука искуството(го нема) мудроста?
Види како од смешка во смешка влетуваш. А што е мудрост знаеш ли? Нема врска тоа со муда ако така го поврзуваш, не значи да има храброст да му врзе ластик на Чак Норис, има врска со изнаоѓање најдобро решение за некој проблем, што исто така е поврзано и со интелигенцијата која значи снаоѓање во ситуации.

Па така, твојот пример за оној кој не знае да пипне компјутер. Мудар човек ќе побара помош, не мудар ќе лупа по мониторот како Зулендер и ќе бара да искочат податоците. Исто така, проблемите во светот не се решаваат со помош на копјутер, туку во меѓучовечки разговор. Компјутерот е само машина која им помага... и без неа апсолутно се може за решавање на секој проблем.

Со кој инструмент измери дека нејзината интелегенција ја изневерила? Ја познаваш лично? Знаеш колку е интелегентна или не? Еве јас не ја познавам и не можам да судам за нејзе. Јас не знам како донесувате заклучоци спрема предрасуди ако не познавате човекот. Уствари знам ама се правам дека не знам :icon_lol:.

Да ти кажам нејќам многу да солам памет, ама стварно греота е да ги мамат вака деца-баш неискусни, и уште на 18 години да му заебат и кариера и се...

Зошто да не можи? Полнолетен е? Полнолетен е тој човек, значи можи да си донеси модлука да се занимава со политика и кое право го имаме ние да судиме за тоа? Немаме никакво право затоа што тој човек со сопствената одлука не прави никакво злосторство.
Е ај за Марко Чаласан зошто примерот е несоодвен?

Е како можи, што ако е полнолетен а има 18,19 год. Што одлука можи да донесе, кога првпат или вторпат гласал за избори, пред 4 5 год. на претходните претседателски, локални не ни знаел што се случува, (тогаш плескал кантер) :pos: па сега ќе БИСТРИ политика овој така оној така, не бе друже не е така, чекај поминете период ќе сфатете. Не скокајте како петлина. И ја така кога бев на ваши годинки ама се во свое време.

Се работи за стереотипи, кои морам да признам дека кај нас силно се потврдуваат, дека политичарот е синоним за нечесност и ароганција.
Дека македонскиот политичар е човек кој додека е во опозиција работи за да дојде на власт, а откако ќе дојде на власт работи само за да остане на власт и ништо повеќе.

Но, не се согласувам дека политиката како наука е нечесна, бидејќи пред се' таа е потребна за функционирање на било која земја.
Нечесните политичари неможат да се земаат како репер за тоа што ни нуди политичката определба и последиците да бидеме нивна реплика.

Интересирањето со политиката, во рамка на изучување на факултети и онака влегува рано во нашите животи (18-19 год.), за оние кои се определиле за таа професија.
Значи исто како и со секоја друга професија и интерес.

Она на кое повеќето реагирате јас би го поделил на потенцијални политички амбиции и подоцна зрели политичари.
Младиот човек кој се определил да студира политички науки, го сторил тоа од истите причини поради кои некој друг се определил за економија или право и сл.

Но, далеку од тоа дека на таа возраст можат и би требало да бидат титулирани како “политичари“ или “советници“.
А колку ќе бидат успешни и дали ќе се истакнат вон сите негативни стереотипи, зависи само од нив.
Никој нема право да им суди пред време.

Затоа вината не треба да се бараа во нечии лични сфери на интересирање, туку во оние кои ја искривуваат перцепцијата и продуцираат стереотипи, кои подоцна стануваат аргумент на манијачно-депресивните критичари да го напаѓаат секој облик на нечиј личен ангажман.

Да ти кажам нејќам многу да солам памет, ама стварно греота е да ги мамат вака деца-баш неискусни, и уште на 18 години да му заебат и кариера и се...
Во ред е те разбирам, политикава се сваќа кај нас како лошо нешто, не е лошо нешто, само постапките на некои од политичарите ја прават да биде лошо нешто. Знаеш што велам јас подобро да се занимава со политика отколку да ја продадат бело робје таму некаде.

На 20 години Александар Македонски веќе бил дел од повеќе битки на војската на татко му. Денес дваесетгодшњаците биле единствено дел од маалски тепачки, и масовно обожување на Тоше Проески, и ништо повеќе.

Исто така, проблемите во светот не се решаваат со помош на копјутер, туку во меѓучовечки разговор. Компјутерот е само машина која им помага... и без неа апсолутно се може за решавање на секој проблем.
Ги потценуваш сите дваесетгодишници, генерализираш со стереотипи. Нема врска тоа се си е на индивидуално ниво зависи од човекот, сите во еден кош не.
Да бе сите проблеми на светов ги решаваат возрасните политичари, така да нема војни, глад, светска економска криза, што да ти речам мудрост, интелегенција и искуство на сите страни каде и да погледне човек нема да згреши. А бре ајде што научија со својата мудрост од нивното искуство? Ништо грешка по грешка, глад, војни и мизерија ете така владеат денешните мудри старци со светов.

Животно искуство пих да не пишувам овде, едноставно само ќе кажам дека животно искуство во моментов имам повеќе од доволно. И ако човек мисли дека на 20 години има повеќе искуство од 40 годишник јас би се сложил со него, затоа што така се чувствува и тоа е најверојатно вистината за нејзе.

Јас можам за себе си да мислам дека сум најубава или најпаметна, ама јас за себе си. Она што ние го мислиме за себе е субјективно и не мора да значи дека е така кога ќе го пречекориме прагот на сопствената врата.
Кога реплицирав не мислев воопшто на искуството на Тамара, само и го искористив постот. Сите ние си знаеме колку сме поминале во животот, со што се` сме се соочиле и тн.
Не викам дека нема силни и цврсти личности и на 20 години или незрели и лежерни на 40. Но, не може личност од 20 години која сеуште е под кров на родителите да има искуство поголемо од оној на 40, ако истиот сам се развивал во текот на годините, сам донесувал одлуки во тешки ситуации, сам се борел за доброто на своите деца...
Едно е да мислиш дека имаш решение за некоја идна ситуација, а друго е да ти се случи ситуацијата и да постапиш соодветно на неа.

Е како можи, што ако е полнолетен а има 18,19 год. Што одлука можи да донесе, кога првпат или вторпат гласал за избори.
Ами ајде тогаш да му го одземиме правото на глас зошто му е?

Не можеш така да генерализираш. Не сите биле само дел од „маалски тепачки“ и обожување на Тоше.

Ами ајде тогаш да му го одземиме правото на глас зошто му е?

Не да му го одземиме.

Едноставно тука бистрат политика, се прават се како да знаат буквално се, неможат да знаат што се случувало пред 10 15 години наназад. Тогаш не мислеле на политика. Нека почекаат ќе дораснат и тие па ќе ги гледаат работите поинаку. Праксата помината во животот те бистри.

...

75354357.jpg

Не да му го одземиме.

Едноставно тука бистрат политика, се прават се како да знаат буквално се, неможат да знаат што се случувало пред 10 15 години наназад. Тогаш не мислеле на политика. Нека почекаат ќе дораснат и тие па ќе ги гледаат работите поинаку.
Па на таквите луѓе е иднината. Не мисли премногу на минатото работи во сегашноста и креирај ја својата иднина. Не велам дека сите на 18 или 19 години се зрели или незрели за активно политичко дејствување, едноставно тоа го оставам на нивна лично приватна одлука. Секој човек си е господар на својата судбина.

Абе не викам дека неможе да е добар во политика некој на 18-19 години али па што знам не ми е нормално да се замара со тоа на таа возраст. Зарем заслужуваат овие стокиве од политичари кај нас воопшто да им обрнуваш внимание во најубавите години во животот..
Па ако се бавтаат од деца со политика што ќе биде за 20-30 години? Или животот некому на тоа се сведува? Абе ај..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom