Дали словенските народи отсекогаш биле тука?

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
NYT- Њу Јорк Тајмс ...
ова е извадок од архивата на NYT ...
ајде дискусија дали одсекогаш Словените постоеле на овие простори а не дошле од зад карпатите ...

се извинувам ако претходно има оваква тема поставено но неможев се да прелистам ...

би сакал конструктивна дискусија и ве молам (за некои важи) без ние не сме словени или ние сме антички или било што ... да се осврнеме на факти

факт е дека туѓата пропаганда одамна влијае за територијални претензии на нашата сакана Македонија ...

испрочитав многу материјал од Архивата на NYT ме интересираше како сме преставени и се прашував колку пропагандите на татарите и гејците влијаеле и во тоа време ...

архивата на NYT постои од 1851год ... меѓу другото овој текст би го извадил како најинтересен за оваа тема ...

my.php
[/URL][/IMG]

задолжително прочитајте го текстов ... посебно од каде што е подвлечено со црвено па понатаму ... ќе ве заинтересира сигурен сум ...
Македонија на Македонците
Позз

Текстот не може да се прочита, инаку со ова дали биле тука мислиш на државава или општо на Балканскиот полуостров ?
Ако мислиш на Македонија, тогаш одговорот е дека низ вековите во Македонија вклучувајќи го и пиринскиот и егејскиот дел словенското населување било незначително се до почетокот на 20век. Во минатиот век со креирањето на С-Х-С кралството словенското население почнало да расте а особено со креирањето на јужнословенската федерација во која единствено албанците и македонците не биле словени па населувањето на словените во државава станала државна политика потикната од Васа Чубрилович, идеаторот на "меморандумот за решението на проблемот со малцинствата во Југославија", па додај го бројот на словените протерани од егејска Македонија и населени во државава. Тоа ти е словенското население во државава.:toe:

не не ... не го мислам тоа ... чекај да го средам текстов мораш да го прочиташ за да ме сватиш ...

my.php
[/URL][/IMG]

Ај сега се надевам ќе се чита ...

го прочита некој текстов? :)
но комент?
да ви скратам маки за да ве заинтересирам ...
Се вели: словените биле одсекогаш (уште од митските времиња) каде што се (од територијата на Македонија па се ширеле кон север, патем Русите велат нели словените дошле од зад карпатите но во Русија не во Европа) но не биле забележувани од историчарите затоа што биле мирољубиви ...
има и објаснување како биле организирани како народ ... како живееле ...
текстов е супер да се прочита како информација и е актуелна тема нели

еве извадок од цел текст ...
my.php
[/URL][/IMG]

my.php
[/URL][/IMG]

Извинете на српски е, го најдов на еден форум:

Мавро Орбини (умро око 1614 год,) је сматрао да су Илири били Словени (Il Regno degli Slavi.Pesaro.1601).

Nicolas Freret (1688-1749) је словенски језик сматрао основом тракијског и грчког језика (Œuvres. Ed 1796. Tome 1. Memoire de l'Academie des Inscriptions).

Михаил Ломоносов (1711-1765) је утврдио да у Антици Словени су живели «од Кимеријског Босфора до Тракије у Илирику и Далмацији» (Древна Руска Историја. 1754-1758).

Ј.Добровски, патријарх славистике (Slovanka. Prag. 1814) је открио старост Словена у Европи.

Павле Соларић (1781-1821) је објаснио сродstво између Словена и Римљана (Римљани славенствовавши. Будим. 1818).

Себастиано Долчи је утврдио словенско порекло Илира
(De Illyricae linguae vetustate et amplitudine. Dissertatio historico-chronologico-critica. Venetiis. МDCCLIV).

Матија.П.Катанчић (1750-1825) Словене је поделио на два племена : јужне, које он изводи од Илира и Трачана, и северне, изведене од Сармата
(De Istro. Budae. 1798. Istri Accolarum Geographia Vetus. 2 vol. 1826).

Франциско-Марија Апендини (почетак XIX века) је убрајао међу старим Словенима Трачане, Македонце, Илире, Ските, Гете, Дачане, Сармате (De Proestantia et Vetustate linguae Illyricae. Ragusae. 1806).

Његов савременик Грегор Данковски је такође објавио дело о сродству Грка, Трачана и Словена (Die Grieschen äls Verwandte der Slawen. 1828).

Казимир Шулц је бранио идеју да су Илири и Трачани били најстарији Словени (De Origine et Sedibus Veterum Illyriorum. Poznan. 1856).

По мишљењу српског филолога Милана Будимира, илирско-пелашки елементи говора на Балкану су у подударности са словенским материјалом.
Тит Ливије наводи име једног важног места у средњем Повардарју, «Билазора» («Bylazora (Paeoniae is locus est)»).
Тит Ливије спомиње и име једног Илира назван «Бело» («Bеlо») по белој боји.
Старо име македонске престонице у античко доба је био «Извор» («Izvor»).

Дубровачки историчар Себастиан Долчи истиче шта Страбон наводи као трачки превод за град - «Бриа» (Bria - брег), и за утврђење - «Селиос» («Selyos» - село) :
[FONT=&quot]Хрватски археолог Александар Стипчевић је нашао слова «Veselia Felicetas» писани на романском споменику на острву Брач.

Српски филолог Ранка Куић је нашла слово «Праотац» («Praotac») писано латиницом на надгробном споменику у Призрену .
[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]У V веку, Јустинијанов учитељ Теофан пише о Цару Јустинијану и зови га «Управда» (Upravda, Ουπραουδα).

Себастијанo Долчи јe приметио бројне старе «словенске топониме» у Илирији у делима античких грчко-римских писаца.

На пример, «Kuriktam» за Кориту код Птолемеја (књ II) у Далмацији, «Ratanei» и «Rataneum» изобличење је назива Рат, «Melita» за Мљет, «Vijs» код Полибија или «Isa» за Вис.

Што се тиче племена, «Dorisios» за Догорце, «Dokleati» за Диклиће, «Grabeos» за Грабљане, «Rizonati» за Ришњане, «Pirustas» за Пераштане, «Olkiniatis» за Озињате. Није тешко наћи српско порекло у именима «Vardeos» и «Veralios».

Апиан је у «Илирском рату» јасно назвао «Salona» Сланум, а «Terpum» је направио од Трпањ.
Долчи истиче : [/FONT]
[FONT=&quot]Quote:[/FONT]
[FONT=&quot]«... neque Graecas, neque Latinas Colonias potuisse unquam avitum idioma perdere, funditusque abolere. Illyrica lingua perpetuo nobis vernacula fuit...» [/FONT]
[FONT=&quot],
«Нити грчке, а нити римске колоније никада могле да уништи наш прадедовски језик, ни да га из темеља упропасте. Илирски језик је стално био наш домородни језик...»

Sebastiano F. Dolci. De Illyricae linguae vetustate et amplitudine. Dissertatio historico-chronologico-critica. Venetiis. МDCCLIV.
Olga Luković-Pjanović. Srbi … narod najstariji. Т 2. Str 21-22. IPA Miroslav. 2000. Beograd.[/FONT]

Многу ми е криво што никој не реагира ,а веќе дадов одговор за прашањето
овде:http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=14010&page=11

Словените денес не се компактна заедница.Во нивната етногенеза учествувале различни по род популации.
Една од тие популации е и Старобалканската Пелазги кој што мигрирале во реонот Молдавија,Украина,Русија кога се создавал Индоевропскиот јазик и со тоа учествувале во креирањето на сличностите кој ги имаат Балканските народи денес со останатите словени .

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2a/Cucuteni_map.jpg

Во тој дел од светот одеднаш биле сконцентрирани 3 главни етнокултурни групи.

Едната од нив Кукутени-Три полја е онаа на Пелазгите која била многу напредна.Па има најдено 1000 градови од кој некој се широки од 1 до 3 километри со набиени куќи една до друга со кружна урбанизација во стилот на Атлантида од Платон.
До нив била Јамна културата на Индо-иранците и Културата на Војната секира на Прасловенците.
Бројот на Пелазгите кој што мигрирале бил масивен,и денес се следи преку генетските маркери од хаплогрупата И.И како таков во одлучувачкиот момент на дефинирање и ширење на индоевропскиот јазик преку неолитската револуција овие Пелазги оставиле учество во јазикот на сите популации кој денес ги нарекуваме Словени,а имаат мнозинска хаплогрупа Р1а.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cucuteni_culture
http://www.trypillia.com/articles/eng/he2.shtml
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/48/Haplogroup_I.png
http://en.wikipedia.org/wiki/Corded_Ware#Corded_Ware_culture
http://en.wikipedia.org/wiki/Yamna_culture

Еве извадок од интервју со Томе Бошески:
[FONT=&quot]Dali Slavjanite do{le od zad Karpatite ili od Balkanot preku Karpatite oti{le na sever, begaj}i od pritisokot na Rimskite vojnici, toa e isto taka eden logi~en problem i lesno mo`[/FONT][FONT=&quot]e da se protolkuva. Posle pette Makedonsko-rimski vojni koi se vodeni koi se vodeni vo vtoriot vek p.n.e., pa vo vremeto na Filip Petti i negoviot sin Persej, golem broj od makedonskata inteligencija, odd r[/FONT][FONT=&quot]`[/FONT][FONT=&quot]avniot aparat, celata elita na Makedonskata dr[/FONT][FONT=&quot]`[/FONT][FONT=&quot]ava od Balkanot od toa vreme e prinudno preselena kon sever, begaj}i od kole[/FONT][FONT=&quot]`[/FONT][FONT=&quot]ot na rimskite vojnici, koi od jug, od Peloponez, napa|ale prema sever. [/FONT][FONT=&quot]Zna~i deka glavnata preselba e nastanata pod prinuda na rimskite vojnici. Nitu eden narod ne si ja napu{ta svojata zemja od dobra voqa. Sepak, nitu edno iseluvawe ne mo`e potpolno da ja o~isti teritorijata. Begale onie koi imale zo{to da begat. No, selanite, {irokite narodni masi vo golem broj, mo`ebi i pove}e od peeset posto ostanale vo Makedonija. [/FONT]
[FONT=&quot] Zatoa nikako ne mo[/FONT][FONT=&quot]`[/FONT][FONT=&quot]e da se prifati deka so Makedonsko-rimskite vojni Balkanot bil etni~ki o~isten od makedonskoto naselenie. [/FONT]
[FONT=&quot] Ima dokazi deka podocna onie koi se iselile na sever, po~nale da se vra}aat na Balkanot, vo starata postojbina. [/FONT]

наде проеска вели дека пелазгите се дел од етногенезата на македонскиот наарод исто како и бригите

Една од тие популации е и Старобалканската Пелазги кој што мигрирале во реонот Молдавија,Украина,Русија кога се создавал Индоевропскиот јазик и со тоа учествувале во креирањето на сличностите кој ги имаат Балканските народи денес со останатите словени .

Ova sto go kaza e isto kako da kazez site luge vodat poteklo od Adam i Eva, sto e vistina. Taka da site narodi vodat poteklo od tie regioni, kaspisko more, tie predeli, taka da vo toa vreme nemalo sloveni. Nekoj dosol prv, a nekoj posleden (slovenite), i toa vo razlicni vremenski periodi, 5000 godini razlika, i glupavo e da gi imenuvas site sloveni.

Sto ve boli tolku mnogu za slovenite?! Sto e tolku vazno za vas dali tie dosle ili ne dosle?

Ova sto go kaza e isto kako da kazez site luge vodat poteklo od Adam i Eva, sto e vistina. Taka da site narodi vodat poteklo od tie regioni, kaspisko more, tie predeli, taka da vo toa vreme nemalo sloveni. Nekoj dosol prv, a nekoj posleden (slovenite), i toa vo razlicni vremenski periodi, 5000 godini razlika, i glupavo e da gi imenuvas site sloveni.

Sto ve boli tolku mnogu za slovenite?! Sto e tolku vazno za vas dali tie dosle ili ne dosle?

Дошле или не е прашањето сега, а одгворот е полн со дупки и теории наспроти опипливи факти....чиста љупобитност и здрава логика

а што тебе те боли?

Дошле или не е прашањето сега, а одгворот е полн со дупки и теории наспроти опипливи факти....чиста љупобитност и здрава логика

а што тебе те боли?

Mene ne me boli nisto, samo ova ne mozam da go razberam
"Sakam da sum Anticki Makedonec, ali sakam i Slavjanin da bidam"

Taka mi izgleda ova rabota... za zal

Не работа дали сакаме или не сакаме,ние сме тоашто сме и едното и другото:toe:

Влора гледај на проблематиката од научен аспект, има некој интерес за да го следи движењето на народите и да го спореди со дадените историски сознанија. И тоа терба Исто толку да те засега политички и општествено како составуање на филогенетско дрво на бромелиите од јужна америка користејќи молекуларно-систематски методи.

ОСВЕН душманите не знам кој класифицира на тој начин...

Јас сум милениумски Македонец според таа идиотска логика.

Од една страна НИЕ сме биле фарбани со фекови, последните 50 години не беа исклучок..е сега копаме и интересни работи миспливуваат.

Од дрѕга страна ги имаме Бугарите и Грците ко папагали повторуваат еден ист отров без природно да се заинтересираат, И Албанците кој нит знаат нит се интересираат за одредени работи...

:pos2::pos2:

се слушаш ли шо зборуваш ...
праиме муабет дали имало преселба на словените од зад карпатите ...
Русите велат дека они биле населени од словени кои дошле од зад карпатите ...
значи од тука словените се селеле кон север и позади карпатите ...
праиме муабет дали словените се одсекогаш на овие простори ...

"Sakam da sum Anticki Makedonec, ali sakam i Slavjanin da bidam" :pos2::pos2:

Антички само кажува дека се Македонци кои живееле во период кој се смета за Антички ... не е тоа крвна група алооо ...
сепак Македонци кои живееле во Античкиот период ...

е сега дали тие народи кои живееле во Античкиот период биле словени кои биле тука одсекогаш ...

Антички да споредуваш со Словени е како да мешаш баби и жаби ...
Антички е периодот за кој се зборува во кој живееле (исто е и Средновековни или Митски или вчерашни)

Нема разлика помеѓу антички Македонци и Словени.
Тие се едно исто.

Нема разлика помеѓу антички Македонци и Словени.
Тие се едно исто.

не е баш едно исто ... на Антички се мисли на периодот во кој живееле .. за нас Антички ... определува период - Антички период во кој живееле тие Македонци ... исто е со Средновековен или било како ... период во кој живееле тие Македонци ... но сепак нели Македонци ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom