Владата прави поморска флота

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Идејата со бродовите е супер, се надевам ќе ја реализираат целосно.
Размислете, поевтини услуги за Македонија, отварање работни места за Македонски морнари (интересно) и плус рекламата низ цел свет, Македонско знаме на брод, верувајте би изгледало фантастично.
За оваа идеа , напред, само немој пак да биде, вака беше, така беше и на крај, во морето дупка во дупката вода!

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Се спрема терен за Солун...:pos2:

Инаку што Македонија не купи некој остров или брег на некоја Африканска (или по можност Азиска на пацифик) држава и таму да ги паркира :D

J

Johnny Stulic

Гостин
Идејата со бродовите е супер, се надевам ќе ја реализираат целосно.
Размислете, поевтини услуги за Македонија, отварање работни места за Македонски морнари (интересно) и плус рекламата низ цел свет, Македонско знаме на брод, верувајте би изгледало фантастично.
За оваа идеа , напред, само немој пак да биде, вака беше, така беше и на крај, во морето дупка во дупката вода!
Da planiraat da ja izvedat posle smrta na Kiro Gligorov znaci otprilika posle 2053

Ke se vee Makedonskoto zname od 16 kraci posto vo 2036 pod golem pritisok od Grcite i golemi protesti ke go smenime segasnovo so toa od Kutles.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Megjunarodni vodi!

Onaka laicki, sto e poeftino, svoja trgovska flota ili iznajmuvanje tugji uslugi?
Онака според тебе... доколку никогаш во живот не си фарбал коли, поефтино е сам да си ја исфарбаш без да дадеш пари за работна рака, или некој друг да ти ја исфарба?

Кој македонец има било какво искуство со бродови, пловење и слично? Каде ке најдеме кадар кој што ке ги одржува бродовите, кој што ке управува и плови, кој ке го плаќа тој кадар, колку кошта еден брод, колку кошта годишно изнајмување на пристаништа, колку од стоките што Македонија ги увезува имаат можност за ИСПЛАТЛИВ транспорт со брод..... имаш еден тон фактори кои влијаат на исплатливоста на инвестицијата, а не заборавај дека железницата ни е катастрофа (немаме пруга до бугарија и албанија), патиштата се дупки до колена. Овие најдоја во бордови да инвестираат од толку недозавршени инвестиции.

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
а не заборавај дека железницата ни е катастрофа (немаме пруга до бугарија и албанија), патиштата се дупки до колена. Овие најдоја во бордови да инвестираат од толку недозавршени инвестиции.
Да ама затоа ќе имаме поморска флота....ФЛОТА ЕЈЈЈЈЈЈ...:pos::pos::pos:

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
Megjunarodni vodi!

Onaka laicki, sto e poeftino, svoja trgovska flota ili iznajmuvanje tugji uslugi?

За држава како Македонија со мал капацитет на извоз и увоз најдобро решение е она кое досега го имавме....Е сега владава наместо да тресе зелени од ракав, не ќе им биде лошо оние пари кои мислат да ги фрлат на бродови....да се зафатеа со средување на коридорот кон албанија и да пробаат да се договорат со Албанската влада за користење на нивното пристаниште,или во најмала рака може и варна да е добра опција....бидејќи од сите овие трубења до сега ,а и последните случувања со блокадите на границите од страна на гејците јасно е дека оваа влада сака да го исфрли солунското пристаниште како главно пристаниште за дотур на Македонска роба.

H

HITCH

Гостин
Ова ми е познато од други извори. Доволно е да се видат новите униформи, пред некое време обучените морнари од страна на Американската NAVY :smir: и оваа информација ми се вклопи во муабетите кои ги слушнав. Кој како сака нека мисли за тоа не се даваат пари сепак ова е трговска а не воена флота се надевам дека второто ќе биде во блиска иднина и дека главно пристаниште ќе биде Солун :helou: :back::tv:

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Грузины и македонцы высадили десант в Крыму

http://ura.dn.ua/forum/goforum.php?id=58503

Грузины и македонцы высадили десант в Крыму
В рамках учениј «Си Бриз – 2008» десантные корабли ВМС Украины «Константин Ольшанскиј» и ВМС Грузии «Атија», осуштествив более чем стомильниј переход в рајон проведенија миротворческој операции, успешно провели высадку морского десанта в рајоне о. Донузлав. Как сообштили в пресс-служба Минобороны, сејчас морские пехотинцы Украины, Грузии и Македонии, которые входјат в состав многонационального миротворческого батальона, ведут практические дејствија по эвакуации не комбатантов.
Высадка десанта началась согласно плану учениј в 7:00 и длилась два часа. Украинские и македонские военнослужаштие высаживались с борта большого десантного кораблја «Константин Ольшанскиј», а подразделение морској пехоты Вооруженных сил Грузии высаживалось со своего десантного кораблја «Атија».
На данное времја продолжаетсја выполнение заданиј корабельными тактическими группами, авиациеј, продолжајутсја водолазные спуски. Обштее руководство силами осуштествлјаетсја из об'единенного штаба учениј ВМС ВС Украины и ВМС США «Си Бриз – 2008».

Kajgana Shop

На врв Bottom