Новитети во фудбалот

• Креатор на темата Креатор на темата Адриано
  • Време на започнување Време на започнување

Дали треба фудбалот да се промени?

• Вкупно гласачи
    58
Хрватски Index пренесува дека IFAB (International Football Association Board) го прифатила предлогот на FIFA, за воведување на судии зад головите. Ваквата идеја ќе почне да се реализира во сезона 2010/2011, односно за две сезони, кога ќе бидат одредени неколку првенства каде ова ќе биде тестирано. Скоро сигурно е дека едно од тие првенства ќе биде Шкотската Премиер Лига, според најавата на претседателот на истата.
Од друга страна, одбиени се предлозите за „портокалов картон“ - исклучување на играч на пет минути, четврта измена во натпреварите кои се одлучуваат по продолженија, како и тоа паузата меѓу двете полувремиња да трае 20 минути наместо како досега, 15 минути. На овие предлози се спротиставиле националните фудбалски асоцијации на Британските земји, како и FA на Република Ирска. Имено, во IFAB, FIFA има четири гласа, а за воведување на промените се потребни шест, а FIFA не успеала да обезбеди уште два гласа за споменатите предлози.

http://www.index.hr/sport/clanak/fifa-uvodi-suce-koji-ce-stajati-iza-golova/423342.aspx

Јас бев за воведѕвање на дополнителни судии, и четврта замена во продолженијата. Првото се воведе, за второво искрено ми е жал што не е изгласано. За портокалов картон не сум, за 20 минути пауза ми е сеедно.

И да и не едно нешто позитивно влијае а едно негативно ќе одлучат тие од УЕФА.:helou:

Тоа е најлошото нешто што може да му се случи на фудбалот.
Нема да добие воопшто на убавина, а головите ќе ја изгубат својата вредност:toe:
Не се согласувам :nenene: ќе има повеќе трчање,повеќе тактика и повеќе голови,знам дека е одлично за Инзаги :pos2: ама не го викам ова заради него...незнам самото правило ми е глупаво :toe:

Не се согласувам :nenene: ќе има повеќе трчање,повеќе тактика и повеќе голови,знам дека е одлично за Инзаги :pos2: ама не го викам ова заради него...незнам самото правило ми е глупаво :toe:
начинот на игра што се применува веќе 150 години ќе се измени мислиш дека светот е спремен за нова тактика,нов начин на игра?
ако го нема офсајдот така еден играч нонстоп ќе стои сам напред и ќе чека а утакмиците би завршувале со ватерполо скор.

начинот на игра што се применува веќе 150 години ќе се измени мислиш дека светот е спремен за нова тактика,нов начин на игра?
ако го нема офсајдот така еден играч нонстоп ќе стои сам напред и ќе чека а утакмиците би завршувале со ватерполо скор.
Фудбалот со годините се менувал,се менувале и правила...златен гол,сребрен гол,измени...ова е само мое мислење не мора да е правилно :toe: сепак нема да има дремење пред гол зашто ќе има бекови позади кои ќе чуваат,исто се фаќа само концентрацијата ќе биде на повисоко ниво :smir:

добар си е фудбалот вака,глупо е да има промени,
бар по мене:smir:

Фудбалот со годините се менувал,се менувале и правила...златен гол,сребрен гол,измени...ова е само мое мислење не мора да е правилно :toe: сепак нема да има дремење пред гол зашто ќе има бекови позади кои ќе чуваат,исто се фаќа само концентрацијата ќе биде на повисоко ниво :smir:
нема веза какво е мислењето секако сеп блатер и пријателите ги боли левото за тоа ние што мислиме:smir:
сепак офсајд правилото ако се искорне тотално ке се измени фудбалот.
напаѓачите воопшто нема да трчаат а одбранбените ке мораат да стојат назад и да ги чуваат од нив што значи деа само средниот ред ќе се шета назад напред.
мене искрено ми се допаѓаат неколку правила кои би можеле да се додадат.
судии позади головите(не би бил потребен чипот).
4 измена во случај на продолжение.
и едно правило што сам си го измислив додека пишував(ебате инвенторот) е екипата да може да му додели црвен картон на судијата.
пример ако се случат катастрофални грешки во судењето на утакмицата,оштетениот тим да додели црвен картон а судијата нема да може да суди 3 утакмици така и они ќе внимаваат повеќе!:helou:

Вака си е супер фудбалот нема потреба од никакви изменувања само може чип да се стави во топката другото е супер...

vaka e dobro a moze i podobro se slagam za nesto a za nesto ne n pr okolu voveduvanje na 4 sudii normalno deka 8 oci gledaat poveke od 6 pa taka onie valkani situaciii mnogu popravedno bi se rascistuvale .
ne se slagam za portokalov karton toa sega e dosta dobro regulirano so usna opomena i gotovo zolt e zolt crven e crven se znae

н
судии позади головите
4 измена во случај на продолжение.
и едно правило што сам си го измислив додека пишував(ебате инвенторот) е екипата да може да му додели црвен картон на судијата.
пример ако се случат катастрофални грешки во судењето на утакмицата,оштетениот тим да додели црвен картон а судијата нема да може да суди 3 утакмици така и они ќе внимаваат повеќе!:helou:

Се согласувам дека би било добро правилото да има судии позади головите, и 4та измена во случај на продолжение би придонесло за вметнување на свежина во продолжението, и поинтересен фудбал, а судиите би ги намалиле за 80% грешките што се случуваат во 16-тикот...

А за ова твоето правило, искрено мислам дека не држи вода..Има тимови и тренери кои нон стоп му е Судијата виновен за нивните слаби резултати, и сега на секој натпревар ќе фрчат црвени картони??Судија е, човек е, прави грешки..Но ако неговите грешки се зачестени, или ако суди пристрасно или под некои други услови, тогаш си има Фудбалска Федерација, или Дисциплинска комисија која ќе одлучува..

Пример, како последните шпекулации, дека Судијата што судеше на мечот Интер - Рома, Рицоли, дека ќе суди во Сериа Б до крајот од сезоната...

абе со овие нови правила може да се расипа фудбалот!ај нека измислат и правило да се игра и со рака! :helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom