Кастрација - хуман или нехуман чин?

• Креатор на темата Креатор на темата Јован
  • Време на започнување Време на започнување

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
266
Чешките сексолози, Владата и голем дел од јавноста не го делат мислењето на комитетот за тортура на Советот на Европа во однос на хируршката кастрација. За Владата во Прага, кастрацијата е мерка која се применува со претходна писмена согласност на сексуалните деликвенти по позитивно мислење на сексолозите.

Според Советот на Европа, пак, деликвентите во затвор се согласуваат да бидат кастрирани, бидејќи тоа во некои случаи им е излез надвор, пат кон слобода. Не е голем дел од јавноста згрозена од неретките случаи на сексуални злоупотреби, силувања и педофилија.

Ја поддржуваат ова мерка, оти често се случува деликвентите на слобода да го повторат делото.
на пример, пошироката европска јавност беше запозната со случајот на педофилство и убиство на малолетен син на висок Чешки офицер во НАТО. Момчето беше злоупотребено и убиено од педофил од Словачка, еднаш веќе осуден па пуштен на слобода.

Чешките сексолози токму затоа на кастрацијата гледаат како на чин, со кој на деликвентите им се помага. Имено по хируршки пат се отстрануваат дел од тестисите каде се создава сексуалниот хормон.

Тоа се надградува со имплант за да не се познава. На тој начин пациентите ја задржувале способноста за сексуален однос, ама им била, велат, опседнатоста или лошите сексуални мисли.

Постои и друга начин. Така наречена хемиска кастрација, на која се гледа како на алтернатива, бидејќи станува збор за третман со лекови, кои ја намалуваат желбата за секс, а од друга страна немаат доживотен ефект. За хуманоста или не хуманоста, дебатите не престануваат, а фактите зборуваат дека од 2009. година до сега, врз 50 лица во Чешка е извршена хируршка кастрација, а врз 300 пациенти се применува хемиска кастрација.

А1

Што мислите вие, знам дека се дискутираше за смртна казна за педофилија, ова е побезболно решение или...?

Нека ги прашаат жртвите, дали тоа што ги искористиле било хумано.

...Oбично сум против било какво осакатување, психичко или физичко...Но кога злосторникот не размислувал пред да посегне по нечиј живот, само за он да си ги задоволи сексуалните нагони и настраните фетиши, зошто тогаш и власта, дури и за момент, би размислила?...Оправдано е, и полошо заслужува...:toe:

Не е битно дали е хуман чин. Зошто хуманоста е за луѓе, а не за ѕверови.
За силувачи, педофили и настрани ѓубриња кои размислувајќи со својата долна глава уништиле нечиј живот - само кастрација. И тоа хард-кор, со секирче. Најчесто ваквите престапници и да се осудени веќе еднаш се враќаат пак во игра, па не ретко се случува да настрада уште некој. Непоправливи случаи...

Не сум психолог али мислам дека со ова нешо ко агресија им се ствара ли шо ти знам и ја насочуваат накај други пиздарии. Сакам да кажам дека болесник е болесник ако не те ебе ќе те убие.. :)беља он пак ќе направи вака или онака.
Затоа директ убивање или некои доживотни казни без можност за глеање бел ден, и чао пријатно.

Дали е хумано?!?
Епа никој не ги праша жртвите дали е тоа хумано шо е направено на нив!
И не кастрација треба 100% отсечување и да му се сошие на чело а посебно оваа мерка ја предлагам на они педофилите

На трупче со секирче за педофилите.Многу нежна е за нив хемиската кастрација.На педофилот во Македонија,што го силуваше момчето од штипско,трет пат му одредуваат казна затвор за исто дело.

Иако за педофилите имам друга казна смислено сепак и кастрирањето е доволно. Барем 1 кастрирање на педофил во Македонија ке биде добро школо и предупредување за другите гнаси за да не го прават тоа. Според мене нема хуман-нехуман чин кога се мисли за кастрирање зашто педофилите според мене не се луѓе.

На трупче со секирче за педофилите.Многу нежна е за нив хемиската кастрација.На педофилот во Македонија,што го силуваше момчето од штипско,трет пат му одредуваат казна затвор за исто дело.

Од 5, максимум 15 години? Ебати казните, ебати човекови права и бутур ствари. Кога треба да се сече да се сече:)

Дефинитивно најдобар чин за заштита на останатите човекови права

Јас сум за кастрација,ама на мозокот.Педофил не треба да има право на живот!Тоа му е во мозокот,а не во јајцата.Дали било хумано? :) Јас знам уште похумана метода,ама ете многу е нежен светот за таквите и моето ќе го наречат нехумано ;( (а не е така).

Да ги остават да ги лечат психијатрите можеби и ќе ги излечат, од кај знаеш се бива :icon_lol:. Добро сега сериозно. Пред неколку години гледав Опра шоу и во нејзе беше гостин еден педофил. Кога излегол од затвор се има преселено во нов град, и тој педофил им се има претставено на своите соседи со име и презиме и тоа дека е осудуван педофил. Човекот си имаше признато дека тоа што го чувствува е настрано, и да ги пазат своите деца, затоа што тоа тој што го чувствува спрема нив е посилно од него, и не може да го сопри. Го немаат прифатено како нормален сосед, не не го ни избркале од маалото каде што живее.
Моментално сум за доживотен затвор за нив, или опција за хемиска кастрација на доброволна основа.

А што ако е жена?Што ќе и кастрираат?
Наташа ја подржувам твојата метода.

море каков не хуман однос тоасве треба на клада да се стави,и како пример да служи пред народ да се спали жив пред камени мост со директен пренос на сите телевизии маму им ибам педофилска

море каков не хуман однос тоасве треба на клада да се стави,и како пример да служи пред народ да се спали жив пред камени мост со директен пренос на сите телевизии маму им ибам педофилска
:pos: :pos: :pos: :pos:
шо го напрај ти бе, финале на светско?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom