Зошто луѓето се толку злобни?

Член од
3 мај 2010
Мислења
163
Поени од реакции
17
Мора да бидеме малку злобни, зашто нема кој не е таков денес. Ако им допушташ на другите, ќе те згазат. И ако најдат полабаво, ќе ја покажат својата злоба. Со луѓево треба само оштро. Или нападни или биди нападнат :smir:

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
Мора да бидеме малку злобни, зашто нема кој не е таков денес. Ако им допушташ на другите, ќе те згазат. И ако најдат полабаво, ќе ја покажат својата злоба. Со луѓево треба само оштро. Или нападни или биди нападнат :smir:
Oва би важело во џунгла каде што секоја единка се бори за опстанок. А не на цивилизирано место каде што живееме денес. И не не треба со луѓето остро...

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
И злобните луѓе си го поставуваат ова прашање, секојдневно.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Според мене и моја одредена теорија, луѓето не се злобни. Злобните постапки што ќе ги направат, се најчесто производ на затруена душа, на недостаток од топлина и љубов. Некогаш и заслепеноста и себичноста улетуваат како можност. Не е дека толку мислат на другите и на штетата што ќе им ја нанесат ним, него повеќе мислат на добивките за себе.
Што знам, наречете ме идеалист, ама верувам дека и во најсуровиот човек - има добрина, има топлина и љубов, само што премногу му е болна душата, што едноставно тие не можат да излезат на површина.

Ние самите бираме колку топлина, љубов и добрина ќе дадеме на овој свет. А онолку колку ќе дадеме, толку и ќе добиеме. Ок, можеби не толку, можеби ќе добиеме помалку или повеќе, но не е тоа битно....

Душата не смее да се остави да затруе, ние не смееме да се затруеме со негативност и со лоши постапки. Со тоа што ќе се тргнеме настрана од таквите постапки, ситуации... кога ќе се тргне човештвото од замарање со туѓите животи и карактери и кога секој човек би се фокусирал да се унапреди себе во човек полн со добрина, љубов и топлина, а не да гледа во туѓиот двор - тогаш човештвото ќе почне да се издигнува од пепелта во која моментално се наоѓа.

Хаос и конфузија има во душата на луѓето што прават злобни постапки, затоа што тоа се всушност несреќни луѓе, луѓе на кои им фали некоја позитивна емоција во нивниот живот, им фали љубов, им фали некој да им покаже дека и со добрина и топлина може да се живее и да се биде среќен.
Искрено, тоа се несреќни души. Тие имаат потреба другите да ги прават несреќни, затоа што не сакаат да се чувствуваат осамено во нивната несреќа. Сакаат да страда некој со нив. Иако тоа не го знаат свесно најчесто, но според мене така е... Не ги прави нив туѓата несреќа - среќни, туку ги прави спокојни, знаат дека не се сами во нивната мизерија. А мизеријата обожава добро друштво.
Сакаш да кажеш дека постои комплетно незлобен човек? Иако злобата е релативна..?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ne e zloben toj koj adekvatno reagira
tuku zloben e onoj koj bez kabaet se zanasa.

A

Auditore

Гостин
Сигурно сте чуле дека добриот и будалата се браќа.
Мислам дека е доволно.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Сакаш да кажеш дека постои комплетно незлобен човек? Иако злобата е релативна..?
Според мене, злобата не е перманентна состојба. Едноставно душевна состојба. Болест на душата, која се лекува. :)
Но, зависи од човекот и од тоа дали тој сака да биде излечен. И дали сака да биде тоа што е. И дали е свесен за тоа што е. Многу често, луѓето повредуваат околу себе, но се несвесни за тоа, не размислуваат едноставно....

Ние ги правиме нашите постапки, а не обратно.

Член од
16 август 2010
Мислења
41
Поени од реакции
2
...затоа што не веруваат во Бог.

C

Cool Hand Luke

Гостин
Злобни се затоа што се слаби, преплашени, искомплексирани, сето тоа замаскирано во бес, ароганција, нарцизам. Точно така CIL, болест е тоа, сега гледам и зошто сум се воздржал неколку пати во поново време иако тоа било протолкувано како страшливост од моја страна. Сега кога гледам какви никакви патетични суштества се тоа, стварно ми е жал. Бесен сум само на себеси што лошо сум се поставил, наивно, и сум дозволил да ме удрат. Само треба став да се заземе, и ќе ве одбегнуваат, ко мене сега. Но кога ќе се сетам на мои злобни испади, можеби и не можам да им судам. Кај нив само трае многу подолго, нервираат други, сопствената смрдеа ја бараат кај оние што не играат онака како што они сакаат, кои на некој начин ги разоткриваат. Има добар човек во нив секако, но никако потценување на нивното зло, односно болест.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Според мене, злобата не е перманентна состојба. Едноставно душевна состојба. Болест на душата, која се лекува. :)
Но, зависи од човекот и од тоа дали тој сака да биде излечен. И дали сака да биде тоа што е. И дали е свесен за тоа што е. Многу често, луѓето повредуваат околу себе, но се несвесни за тоа, не размислуваат едноставно....

Ние ги правиме нашите постапки, а не обратно.
Еееј чекај , не е толку страшно.
Тоа е само проблем со егото , каква душа .
Тоа ти е како со феноменот со темнината , таа не постои туку е отсуство на светлина.
Исто и злобата реално не постои , таа е илузија и е отсуство на љубов.
Хахах добра компарација , како честичка и квазичестичка у ПН спој.
Само приказната не завршува тука , љубовта и стравот исто така не постојат и се отсуство на DAYA( http://en.wikipedia.org/wiki/Daya ) - suffering in the suffering of all others.

McMurphy

натчовек
Член од
14 ноември 2008
Мислења
160
Поени од реакции
33
Има луѓе кои само глумат злобни, глумат дека имаат моќ која можат да ја искористат на лош начин за да им наштетат на луѓето околу нив и дека се над другите, а уствари тие се навидум злобни и се многу слаби карактерски, ништо повеќе, има луѓе кои се навистина злобни и ако во опшетството имаат позиција кој е над вашата или мислат дека ја имаат истата, ве понижуваат и омаловажуваат кога ќе им се укаже шанса, има луѓе кои пак се привремено злобни, тука спаѓаат најголем дел од луѓето, а злобата ја имаат најверојатно поради некоја непогодност која им се има случено во животот во дадениот момент и ја манифестираат на другите околу нив, тоа ќе му дојде еден вид фрустрација, а потполно незлобен човек на земјата има колку што има вода на марс.

досадно

Ajde da letame
Член од
19 јули 2010
Мислења
120
Поени од реакции
8
Злобни се затоа што се слаби, преплашени, искомплексирани, сето тоа замаскирано во бес, ароганција, нарцизам. Точно така CIL, болест е тоа, сега гледам и зошто сум се воздржал неколку пати во поново време иако тоа било протолкувано како страшливост од моја страна.....Има добар човек во нив секако, но никако потценување на нивното зло, односно болест.

Ne sum siguren deka toe e bolest , shto znaci deka ne veruvam deka zlobata se lekuva , skepticen sum vo odnos na toa .
Ima situacii koga se pravi zloba od sebicnost , od strav , od neshto shto e posledica na "nesrekno" detstvo , neshto shto e system error , i , sepak sum na mislenje deka lugeto se ragaat zlobni i deka zlobata e sostaven del od nivniot karakter , znaci zloba ne pravat incidentno tuku toa go pravat sekojdnevno , zatoa shto kaj niv nema cuvstvo da dobro i losho .

Mnogu se nerviram koga ke imam konflikt so niv , sum razmisluval za da im se pomogno , za da im se ukaze deka toa shto go pravat ne e vo red , no nemalo efekt , takva im e " programata " vo glava , taka funkcioniraat .

Kajgana Shop

На врв Bottom