Владата прави терен за забрана на абортусот

• Креатор на темата Креатор на темата Јован
  • Време на започнување Време на започнување
ама ако евентуално дојде до тоа а јас не сум подготвена за тоа дете нема ништо да ме спречи да абортирам.
Се надевам дека ќе се смени тоа па ќе има кој да те спречи или казни за таа постапка и во овој живот.
Од 3 причини сум против абортус
1. Грев е. По сите религии и норми е грев. Смртен. Убиство секаде се смета.
2. Верувам дека секој има целосни права, без никакво ограничување, се додека остварувајќи ги нив не им попречува на другите.
3. Бидејќи има луѓе кои децата (да, и бебето во стомак е дете) ги гледаат како лична сопственост па нивното добробитие зависи директно од желбата на таа што го носи во стомак.
Не клоцај копиле, ќе те абортирам!!

Се надевам дека ќе се смени тоа па ќе има кој да те спречи или казни за таа постапка и во овој живот.
2. Верувам дека секој има целосни права, без никакво ограничување, се додека остварувајќи ги нив не им попречува на другите.
3. Бидејќи има луѓе кои децата (да, и бебето во стомак е дете) ги гледаат како лична сопственост па нивното добробитие зависи директно од желбата на таа што го носи во стомак.

Еми тогаш маструбирање в салфетка е геноцид.

Друго е кога веќе ќе порасне детето...тоа е веќе живот...може ќе звучам немилосрдно ама фетусот како таков не значи живот...да значи ама ете откако ќе се роди и ќе живее...а се дотогаш..додека има шанси за абортус тоа е само јајце т.е. клетка и ништо повеќе.Оплоденото јајце содржи само генетски код.Така да нема ништо свето и морално тука.Тоа е како секоја друга клетка во организмот.Според тоа аргументите дека абортусот е убиство паѓаат во вода.
Тоа е право на жената,доколку не сака дете,доколку не е подготвена во моментот на таков чекор има право на абортус.Всушност уште откако постои абортусот е со цел да се зацврсти правото на жената и да не се гледа на неа само како на машина за правење деца.
И што еве и да се забрани како и секаде и секогаш ќе постои илегален абортус,колку и да се трудат нема да можат целосно да го забранат.
Јас на 20 години не сум спремна да родам и да чувам дете а не па некоја малолетничка што сеуште неможе самостојно да донесува одлуки.Да треба да се мисли и за време на сексот ама неможе постојано со тоа да се вадиме.Се десило што се десило и тоа е тоа.Не може мене некој да ме присили за да родам-мое тело моја одлука.
Да не се повторувам со истомислениците тука е и сиромаштијата,неможноста за издржување....во секој случај сум против забранување на абортусот !!!

не е како секоја друга клетка. од клетка од кожата или од бубрег или од било што не може да настане ембрион. Ова е оплодена јајце клетка од сперматозоид и е всушност спој на 2 клетки и само од таква може да настане жив организам, од ниедна друга клетка во телото (освен ако се работи за клонирање, што е сосема неприроден процес и забранет секаде во светот-забранет во смисол на создавање хуман организам, инаку не) не може

Најискрено да ти кажам,во моментов имам капацитет да гледам 3 деца(а ги немам сеуште 3 реално да ти кажам без да се лажеме).

Но,имајќи ја предвид мојата работа што во моментот ја работам и да направам 3 или 5,ќе е џабе,нејискрено немам толку доволно време за да им се посветам,како секој еден добар татко,кој треба децата да си ги изведе на правилниот пат.

Не сум јас Албанец,децата да ми шетаат со мрсули по улица,јас да си ја ладам патката на работа.

Кога раѓаш дете,треба да мислиш и како да го воспиташ и како да го одгледаш,а не само да го родиш и да го препуштиш само на себе.

П.С.Немој да си се осмелила да ми се вадиш со глупавите приказки за дадилки,детски градинки и слично,друго е кога секој родител лично и персонално ке се посвети на своите деца.

Миличок сам си одбра причина за абортус:)Наташа токму на ова мислев,не се само жените неспремни,секој си има своја приказна.Демијан јас истото го мислам,сосема истото.Јас денес да останам трудна ќе го родам,имам 26 години,имам средства да го исфинансирам,имам позади мене образование.Но ќе немам време да го гледам,бидејќи во моментов бркам сто работи,за да им обезбедам стабилна иднина на моите деца и на себеси.За година две,кога ќе се почувствувам барем за еден степен постабилно,во оваа наша транзициона држава,ќе го резервирам боксот:)
Не сум против раѓање на деца,напротив премногу ги сакам,против сум да се роди и да се фрли на улица или да го оставиш да страда за корка леб.

Да ама нема ДЕТЕТО да го прашаат дали сака да се роди туку мене и се додека е така ЈАС ОДЛУЧУВАМ.И ајде еве разгледај освен тоа дека викаш дека абортусот е убиство немаш друг никаков аргумент против тоа.Да фетусот има човечко ткиво и ДНК и ти мислиш дека е ЧОВЕЧКО СУШТЕСТВО.И влакното од косата има човечко ткиво и ДНК и ??? Што е ??? Сега секако ќе ми кажеш дека не е човечко суштество ама јас ќе ти кажам дека со клонирање е потребна само една ќелија од влакното за да се создаде човечко суштество што не враќа пак на стариот муабет дека додека да настане абортусот тоа е само клетка ништо повеќе и престани да зборуваш за убиство.За да биде човек треба да има многу повеќе освен моите и гените на типот што ме напумпал.За да биде човек треба независно да делува а не да се храни од МОЈАТА матка за да преживее...да и откако ќе се роди ќе зависи од мене ама нема само од мене...тогаш можат и други да се грижат за него а се додека е ВО мене јас сум одговорна.Животот не е совршен посебно за несаканите деца.Јас мислам дека тоа е поголем грев,да казнам некого да има дисфункционален живот само затоа што не се родил во вистинското време.Правото на живот го повлекува со себе правото на смрт.Кај си видел ти и прочитал негде во човековите права каде што има оддел :ПРАВАТА НА ФЕТУСОТ??? НИГДЕ ! Не може некој да биде социјално жигуван како ЧЛЕН НА ОПШТЕСТВОТО ако е пикнат во нечие тело.Човекот е индивидуално суштество.
Сепак еве ти како индивидуа можеш да мислиш дека фетусот е човек според твоите морални и верски уверувања ама неможеш тоа да го генерализираш и да ги убедуваш во спротивното.
А сето ова јас што го напишав е научно докажано и што е најбитно ИМА СМИСЛА.

Да ама нема ДЕТЕТО да го прашаат дали сака да се роди туку мене и се додека е така ЈАС ОДЛУЧУВАМ.И ајде еве разгледај освен тоа дека викаш дека абортусот е убиство немаш друг никаков аргумент против тоа.Да фетусот има човечко ткиво и ДНК и ти мислиш дека е ЧОВЕЧКО СУШТЕСТВО.И влакното од косата има човечко ткиво и ДНК и ??? Што е ??? Сега секако ќе ми кажеш дека не е човечко суштество ама јас ќе ти кажам дека со клонирање е потребна само една ќелија од влакното за да се создаде човечко суштество што не враќа пак на стариот муабет дека додека да настане абортусот тоа е само клетка ништо повеќе и престани да зборуваш за убиство.За да биде човек треба да има многу повеќе освен моите и гените на типот што ме напумпал.За да биде човек треба независно да делува а не да се храни од МОЈАТА матка за да преживее...да и откако ќе се роди ќе зависи од мене ама нема само од мене...тогаш можат и други да се грижат за него а се додека е ВО мене јас сум одговорна.Животот не е совршен посебно за несаканите деца.Јас мислам дека тоа е поголем грев,да казнам некого да има дисфункционален живот само затоа што не се родил во вистинското време.Правото на живот го повлекува со себе правото на смрт.Кај си видел ти и прочитал негде во човековите права каде што има оддел :ПРАВАТА НА ФЕТУСОТ??? НИГДЕ ! Не може некој да биде социјално жигуван како ЧЛЕН НА ОПШТЕСТВОТО ако е пикнат во нечие тело.Човекот е индивидуално суштество.
Сепак еве ти како индивидуа можеш да мислиш дека фетусот е човек според твоите морални и верски уверувања ама неможеш тоа да го генерализираш и да ги убедуваш во спротивното.
Ма јел си ти то нормална?
Во 2-3 месец почнува срцето да му бие веќе, и не било суштество?

Нема џабе ќе се убедуваме кога очигледно не го ни прочита мојот пост како што треба...

Да ама нема ДЕТЕТО да го прашаат дали сака да се роди туку мене и се додека е така ЈАС ОДЛУЧУВАМ.....

Посебичен пост немам прочитано. и има смисла да, само како аргумент дека во некои случаи навистина треба да има дозволен абортус!

Знам дека ептен е себично од моја страна ама со тоа сакам да докажам дека не е фетусот човек и да престанат да ги обвинуваат сите што се решиле на абортус затоа што тоа било убиство а нема врска.
И самиот господин Princ кажа дека веќе ОД 2 или 3 месец почнува срцето да чука а абортусот ДОТОГАШ мора да се направи што значи фетусот не може сам по себе да функционира и според тоа не е човечко суштество.

тогаш нема потреба од 2 пола, доволен е само еден и само ќе клонираме и ќе бидеме сите идентични

пак ќе повторам црвеното е апсолутно неточно, не е обична клетка, туку оплодена јајце клетка и по днк се разликува од сите други клетки во организмот, зачеток на живот е

Ете нека ти биде...ЗАЧЕТОК а не живот....не е живот и неможе да биде убиство.
Имајте си свое мислење во ред е сето тоа ама да ми кажувате дека тие што се одлучиле на абортус треба да бидат казнети за тоа и дека ќе им се суди е тоа неможам никако да го прифатам.Нема грев,нема никакво кривично дело според тоа никој не може да биде казнет.

Многу згреши Annabel, посебно со последниот пост. Се трудам да ти реплицирам на него, со контра-аргументи, ама врие од себичност и некако не ми се дава. Ме нервира.
Се надевам некогаш ќе сватиш колку си била себична и во заблуда. Тоа само можам да ти го речам.

Ете нека ти биде...ЗАЧЕТОК а не живот....не е живот и неможе да биде убиство.
Имајте си свое мислење во ред е сето тоа ама да ми кажувате дека тие што се одлучиле на абортус треба да бидат казнети за тоа и дека ќе им се суди е тоа неможам никако да го прифатам.Нема грев,нема никакво кривично дело според тоа никој не може да биде казнет.

очигледно поим немаш за што збориш. не знам дали си разговарала со некоја жена што имала абортус (јас имам правено муабет, повеќе пати)
и ДА ќе бидеш казнета, од себе и од својата совест. Затоа девојче гледај да не дојде од тоа.
Деца се гледаат прво со љубов, а Македонија не е толку бедна за да си ги убиваме децата....ај за тебе, фетусите што по некој месец ќе станат деца и уште во стомакот си ги цицаат прстињата....
И не збори толку лесно за абортусот.......звучиш на ладнокрвна, себична, цинична, особа. јас не би сакала да сум твое дете....

а и нема да збориш така да ти мрдало бебето во стомак, а сега да го гледаш да си игра и да ти зборува!

Сакам деца не ме знаеш,ама се во свое време.Сега моментално да ми се случи да забременам воопшто нема да се двоумам за абортус.
Семејството се планира се со цел за подобро да функционира.Фала Богу мене сега не ми е приоритет тоа.Имам уште еден куп работи и замисли што сакам да си ги остварам.Секако и децата се тука-ама кога ќе можам да им обезбедам живот каков што јас сум имала !
Не сакам да страда затоа што татко му неможе работа да најде,мајка му сеуште полага колоквиуми и испити и ни на крај памет не и било дете.
Сакам да има хармоничен и живот исполнет со многу љубов.Ете тоа сакам а бидејќи моментално неможам тоа да го пружам би се одлучила да абортирам.

И да мајка ми има направено 2 абортуси затоа што кога веќе била трудна првиот брак и бил во криза и била пред разведување.И ете од истата причина значи затоа што тие деца немале да бидат одгледани во хармонија и љубов се одлучила на таков чекор и не жали воопшто затоа што сепак ме има мене :wink:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom