Парк посветен на Тоше Проески

• Креатор на темата Креатор на темата bballfan
  • Време на започнување Време на започнување
Топ..едвај чекам да го направат.. Баш тука ми е блиску..:pipi:

Темите се споени, продолжете со дискусијата.

Он топик: Јас сум во Ново Лисиче, па баш би ме интересирала точната локација на парков, ако некој ја знае да ја наведе. И која е таа Детска улица, еднаш да разберам јас?

Како иницијатива ми се допаѓа, ќе има доста (ако не и премногу) симболика во партерните елементи на паркот, но тоа нема да го влоши изгледот на паркот во однос на околината, посебно земајќи го предвид фактот дека Ново Лисиче е чисто станбена населба, која на моменти постанува монотона во нејзината слика и силуета - исти партерни елементи, исти фасади, мултиплицирачки станбени блокови... Токму ваквото пробивање на малку поживи форми, елементи кои се расликуваат од непосредноста, ќе го оплеменат просторот - повторно укажувам дека генерализирам за цела населба, не знаејќи каде точно ќе биде лоциран паркот.

Слушнав ми кажа некој парков ќе бил како некојси сличен во Њујорк и ќе бил многу убав и посветен на Тоше.Одлично дело..

Темите се споени, продолжете со дискусијата.

Он топик: Јас сум во Ново Лисиче, па баш би ме интересирала точната локација на парков, ако некој ја знае да ја наведе. И која е таа Детска улица, еднаш да разберам јас?

Како иницијатива ми се допаѓа, ќе има доста (ако не и премногу) симболика во партерните елементи на паркот, но тоа нема да го влоши изгледот на паркот во однос на околината, посебно земајќи го предвид фактот дека Ново Лисиче е чисто станбена населба, која на моменти постанува монотона во нејзината слика и силуета - исти партерни елементи, исти фасади, мултиплицирачки станбени блокови... Токму ваквото пробивање на малку поживи форми, елементи кои се расликуваат од непосредноста, ќе го оплеменат просторот - повторно укажувам дека генерализирам за цела населба, не знаејќи каде точно ќе биде лоциран паркот.

Живееш во Ново Лисиче и незнаеш која улица ја викаат Детска??

Во кое Ново Лисиче си ти ? Во Скопје ли ? :)

Живееш во Ново Лисиче и незнаеш која улица ја викаат Детска??

Во кое Ново Лисиче си ти ? Во Скопје ли ? :)

А наместо да коментираше глупости, можеше да објасниш каде е, нели? Не го познавам Ново Лисиче, иако престојувам таму.

Башка, секоја подетална информација околу проектов и неговата изведба е добредојдена, така да подобро е да даваме факти, одколку оф-топик коментари, се слагаш?

аман бе..дури ново лисиче...малце предалеку:uvo:
епа секаде ви праат на вас по нешто нас ваму ништо не ни праат ниедна фонтана не ни работи,кој сака да дојде нека дојде ќе го види плоштадот и готово

А наместо да коментираше глупости, можеше да објасниш каде е, нели? Не го познавам Ново Лисиче, иако престојувам таму.

Башка, секоја подетална информација околу проектов и неговата изведба е добредојдена, така да подобро е да даваме факти, одколку оф-топик коментари, се слагаш?

Еве да се запознаеш повеке со НЛ..
NL222.jpg

Еве ко за тебе сателитски приказ.. :)
Лево ти је Аеродром,Веро -Бисер и слично..ова колку за ориентација..

Иначе самтата улица ти је означена со црвените стрелки.. и глеаш поминува и ја дела цела населба на половина ..
Тоа со зелена боја је местото каде што према мене би се изградил паркот..

Detska.jpg

Еве ти и слика од самата детска улица или по ново Тодор Проески..
Паркот би требало да је подоле и на левата страна гледано према оваа слика...

Многу ми се свиѓа идејата... И мислам дека е право место, зашто баш Аеродром и Ново Лисиче имаат големи пространства и има каде да се смести нешто толкаво... Се надевам ќе се реализира кога/тогаш...

Секоја чест за проектот, и баш ми се допаѓа фонтанта на Тоше :)

Протече фонтаната на Тоше во Ново Лисиче

Во скопската населба Ново Лисиче, во присуство на голем број граѓани и видни личности, денес беше ставена во функција меморијалната фонтана во чест на Тоше Проески. Таа е кружна, на три нивоа, со дијаметар од 7 метри и со височина на базенот од 1,2 метри. Вградена е илуминација во повеќе бои, а околниот простор е хортикултурно уреден и е поставена прикладна урбана опрема. Проектот го изработи „Мегарон Инженеринг“, додека градежните работи ги изведе „Промонтинг“.

Изградбата на меморијалната фонтана ја финансираа Фондацијата „Тоше Проески“ и Општина Аеродром. Таа беше спомнувана како прва фаза во реализација на спомен-паркот и пешачката улица посветени на Тоше, но засега нема најави дали и кога ќе се реализираат останатите предвидени содржини. Автор на идејното решение за уредување на паркот и улицата е архитектот Филип Богатинов.

Извор

Fontana%20Tose%2001%2001.jpg

fontanatose0201.jpg

fontanatose0203.jpg

Убава фонтана.. Мада можело и поубаво,Тоше заслужува и многу повеќе..Сепак како идеја ја поздравувам

Топ!
Јас мислам дека треба да се направи во сите населби во Скопје и во сите градови во Македонија вакви паркови...
море и во сите села во Македонија беее ц ц ц ц :zid:
И сите улици низ Македонија да се викат Тоше Проески само со бројчиња да се разликуват на пример:
Тоше Проески 1
Тоше Проески 2
Тоше Проески 3
.
.
.
Тоше Проески 1273

Топ!
Јас мислам дека треба да се направи во сите населби во Скопје и во сите градови во Македонија вакви паркови...
море и во сите села во Македонија беее ц ц ц ц :zid:
И сите улици низ Македонија да се викат Тоше Проески само со бројчиња да се разликуват на пример:
Тоше Проески 1
Тоше Проески 2
Тоше Проески 3
.
.
.
Тоше Проески 1273

Море што јадеш бурек.. Кај на друго место има парк и улица Тоше Проевски. А да не сакаш Рамшајн да ја крстат или Металика

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom