Српски фалсификати на средновековната македонска историја?

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
815
Титулацијата на Цар Душан во софијскиот, загрепскиот и раваничкиот запис на Душановиот Закон е: „Стефан во Христа Бога верен цар Македонски“ (Lj. Stojanovic, Stari srpski zapisi i natpisi. Knjiga III, Beograd 1905, str. 41 (nbr.4949) / Edith Durham, „High Albania“ First published in 1909 page 294., by LONDON EDWARD ARNOLD Publishers to the India Office 1909.

Франц Миклошич за титулацијата на Цар Душан во софијскиот, загрепскиот и раваничкиот запис на Душановиот Закон пренесува: „Стефан во Христа Бога верен цар грчки“ (F. Miklosic, Monumenta Serbica, str 154). Значи, заменети се зборовите македонски со зборот грчки, а на други места со зборот ромејски.

Ravan.JPG
Sofij.JPG

Душанови законици

Франц Миклошич е најдобар пријател на Вук Караџиќ, кој му ги доставува сите историски извори за Србија. За Србија, Вук Караџиќ вели: „да су се Маћедонија српски звале све земље народа нашега“, потврдувајки дека Македонија се викала порано Србија, што најверојатно се однесува на Душановото Царство (Владимир Ћоровић: Историја српског народа, налов „Обнова пећке патријаршије“, Прва књига, Издавачи "Глас српски", Бања Лука и "Ars Libri", Београд, 1997 г.). Кон ова тврдење одат во прилог и старите српски песни, каде се пее дека Пеќ и Смедерево се македонски градови (Владимир Ћоровић: Историја српског народа, налов „Обнова пећке патријаршије“, Прва књига, Издавачи "Глас српски", Бања Лука и "Ars Libri", Београд, 1997 г.).

Вук Караџиќ никогаш не признал македонска народност, па дали е тој извитоперувачот на историската вистина и на документите од средновековното српско царство? Дали неговиот пример го следел и Стојановиќ и другите српски историчари од 19 век?!

Првиот српско-црногорски печатар од почетокот на 16 век, Божидар Вуковиќ во сите свои книги се титулира дека е од Подгорица, во пределите македонскигрешни Божидар Вуковић, отачаством от Диоклитије јеже јест ва пределех мађедонских(Beograd, Arhiv Sanu, inv. br. 163, (Oktoih petoglasnik, Venecija, 1536, završeno 27. jula 1537. g. - Pogovor na l. 158`. ZIN I 486, Beograd. Narodna biblioteka Srbije, I 7, (Praznični minej, Venecija, 11. juna 1536 - 19. januara 1538. g.- Pogovor na l. 432 - 433`. ZIN I 494.). Но, не само Божидар Вуковиќ, туку и многу писатели од Босна, Херцеговина, Србија, Далмација, во периодот по душановото царство, своите земји ги сметаат за делови на Македонија.

nadpis3.jpg

Откриен е старопечатен "Тримесник", печатан во 16 век, в град Скадар од некој г. Стефан, со следнава содржина: „ја свршив оваа Божја книга во лето Христово 1563, месец декември, на К.Д., во деловите на Македонија, во родниот град Скадар...“ (ЦВА, ф. 40. оп. II, а.е. 935, л. 57-58).

Во 1502 г. излегува најстарата историја на словенските народи под турска окупација, „Historia Turcica“ од дубровчанецот Феликс Петанчиќ, минијатурист и управник на Будимскиот Скрипториум, а пред се’ дипломат на унгарскиот двор на Матија Корвин и Владислав Втори. Тој во втората половина на 15 век ја пропатувал европска Турција; поминал и низ Македонија, каде што наоѓа Мaкедонци и ги определува границите до каде живеат Македонците; за нас е интересно, што во Душановото Царство, Петанчиќ поданиците ги дели на Рашани (Срби) и Македонци, а Цар Душан го титулира како Цар на Рашаните и Македонците „Macedonum Rasianorum Caesar“ (Historia Turcica, Municipal Library in Nuremberg (pressmark Ms Solger 31.2В°). Греци не наоѓа во Македонија, а во српските истории од 19 век се вели дека Цар Душан бил Цар на Србите и Грците. Чудно, нели?

Но, сите останати документи кои ни се сервирани од српската историографија, на секое место наместо МАКЕДОНСКОТО ИМЕ се спомнува ромејското (византиското/грчкото име). Да потсетам, грк не значи елин, туку византиец или ромеј. Грк е лат. назив за византиец. Гркото име за византиец е ромеј.

Најсомнително е што самите средновековни српски писатели секогаш го спомнуваат Македонија и Македонците, а српските историчари даваат преписи на старите документи кај се спомнуваат само само Ромеите (византијци, грци (не елини!).

Во големата даровна повелба на Хиландар од 1348 г., србите објавија дека Цар Душан ја поделил државата на Романех и Србљах и дека Романија е целата територија од Полог и Скопје т.е. цела Македонија (Византија) заедно со Врање, Ниш, Лесковац и Ќустендил, а народот на Македонија „Романих“- Византијци (Извор:Владимир Ћоровић: “ИСТОРИЈА СРПСКОГ НАРОДА”, наслов „Стварање српског царства“, Прва књига, Издавачи "Глас српски", Бања Лука, "Ars Libri", Београд, 2001 г.).

Србите ја објавија нивната копија од Житието на Цар Душан каде напишаа дека се спомнати следниве градови на ромеите (византијци): Охрид, Прилеп, Костур, Лерин, Железнец, Струмица, Воден и Чемрен (Извор: Житије Цара Душана, критика академика Симе Ћирковића и Божидара Ћирковића). Во споменатите места, никогаш не живеело ромејско население.

Ги објавија србите и неколкуте Повелби на кралот Волкашин и Деспотот Углеша, каде Македонците, по ист обичај, пак ги нарекуваат Ромеи или Грци. Во Повелбата на кралот Волкашин до Млечаните (Дубровчаните) од 5. април 1370 г., напишана во Пореч (М. Брод), според србите се титулирал како: „.. крал на Грците и западните страни...“ („Monumenta Serbica”,Wien, 1851, str 180/181).

И во документацијата на Деспот Углеша, србите објавија дека постојат само Ромеи/Грици во неговата феудална држава (Пиринска Македонија) па демек Угљеша се титулирал „господар на сите Ромеи/Грци и Поморјето“ (S Novakovic, Zakonski spomenici srpskih država srednjeg veka, 1912, str 509).

Јас искрено мислам дека се работи за српски фалсификат на средновековните документи, направен уште во 19 век кога се биеја копјата за србизација на Македонија.
Тогаш пропагираа србите дека не се спомнувале Македонци во средновековната српска држава, туку Грци и Срби, па ние следствено сме биле старосрбијанци.
Што мислите вие?

Па се разбира дека има премногу српски фалсификати кои морале да настанат за нивни одредени државни цели.

Првиот српско-црногорски печатар од почетокот на 16 век, Божидар Вуковиќ во сите свои книги се титулира дека е од Подгорица, во пределите македонскигрешни Божидар Вуковић, отачаством от Диоклитије јеже јест ва пределех мађедонских(Beograd, Arhiv Sanu, inv. br. 163, (Oktoih petoglasnik, Venecija, 1536, završeno 27. jula 1537. g. - Pogovor na l. 158`. ZIN I 486, Beograd. Narodna biblioteka Srbije, I 7, (Praznični minej, Venecija, 11. juna 1536 - 19. januara 1538. g.- Pogovor na l. 432 - 433`. ZIN I 494.). Но, не само Божидар Вуковиќ, туку и многу писатели од Босна, Херцеговина, Србија, Далмација, во периодот по душановото царство, своите земји ги сметаат за делови на Македонија.

Ako ovoj del ne e dovolen za da se ukapira relativnost na terminologijata, i megjusebnata povrzanost na slovensko naselenie, dzaba diskusija. :toe:

Еве и да речеме дека некогаш се нарекувале Македонци тогаш од каде им е тоа име Србија и зашто толку се држат до тоа име и се гордеат со него, а го заборавиле далеку пославното име Македонија?

Еве и да речеме дека некогаш се нарекувале Македонци тогаш од каде им е тоа име Србија и зашто толку се држат до тоа име и се гордеат со него, а го заборавиле далеку пославното име Македонија?

Епа излажани се и со тек на време поминале доста генерации и тоа се заборава. Ак осе додаде и фактот дека и народто со разни војни се меша, па така како што имаме ние тука што не можат д аја поднесат макеоднија исто така таму кај нив ги има истите кои не можат да ја поднесат макеоднија и се прават патриоти за вештачка држава и име србија. Едни од нив ќе погодите се четниците.

п.с. не знам за вас ама по мене додека сиве овие години истражував македонска историја откривам дека на светот му сметала голема и силна македонија како на приемр што тоа била под името византија, па затоа и ги создал овие многу мали вештачки држави за да ние не бидеме некој голем фактор на балканот и европа. Ето тоа ми е некако најлогички и мислам дека сум во право.

Да потсетам, грк не значи елин, туку византиец или ромеј. Грк е лат. назив за византиец. Гркото име за византиец е ромеј.....

Grk ne znaci nisto.
Grk ne moze da bide latinsko ime za vizantiec,zatoa sto nikogas nemalo Vizantija.

Sledstveno,ne moze gejsko ime za vizantiec da e Romei....

gejcite si se narekuvale pomegu sebe Romei (ako e tocno zapisanoto od strancite),no jas poveke mu veruvam na Pulevski,koj veli:
gejci narodno ime nemajet,a se narekuvaat urumi...

Многу добар и најпознат доказ во врска за нашиот Самуил .

Пред малку пишав во темата за семејството-презимето Мрњаќевиќи, и следствено на тоа мислам дека најреално би требеало, Цар Душан исто така да биде почитуван од страна на Македонците. Македонците според мене во тоа време биле елита за Србите, кои учеле како се прави држава од нас. Потоа српската црковна архитектура е под влијание на македонската школа, што значи Србите биле чираци во тоа кралство 'Српско". Можеби држава на Македонците и Србите би било пореално.
п.с Еве слика од мене на гробот на Душана(добра фаца сум направил а?! :)

duanla0.jpg

мислам дека најреално би требеало, Цар Душан исто така да биде почитуван од страна на Македонците. Македонците според мене во тоа време биле елита за Србите, кои учеле како се прави држава од нас. Потоа српската црковна архитектура е под влијание на македонската школа, што значи Србите биле чираци во тоа кралство 'Српско".

Apsolutno. Pokraj razlikite, povekje od pozelno e da se pochituvaat i rabotite koi ne obedinuvaat. Toa e nasheto zaednichko slavno minato.

Shto se odnesuva do elitata(intelektualnata), vo srednovekovieto nejzini predstavnici se sveshtenstvoto i crkovnite shkoli. A arhitekturata e vizantijska(istochno-rimska).

Kako da ne, sto ne obedinuva?

Narodot mi, so vekovi ne peel za Dusan, sega aj da go peeme po slavite i svadbite, ta da se obedinime?:pos2:
Pusti golemosrpski sonovi...

Servite treba da vratat se sto UKRALE OD MAKEDONIJA, pocnuvajki od zlatnite maski od Ohridsko i cela crkva od Konjuh.

Lopuzi. Kradenje na istorija,artefakti, a tolku slaven narod?

Arhitekturata vo MK ne ja "izveduvale" nekojsi od IRC, tuku MAKEDONCI, pa zatoa taa e MAKEDONSKA, a servuskoto-gejsko poimanje za Vizantija, toa si e vasa rabota.

Tolku od druzbata...

PS. Nema druzba. Vidi vo kakvi dresovi igrale nasite uste od vremeto na Kral Marko:

10mvi20.jpg

Може ли модераторот да објасни зошто е избришан мојот одговор? Повторувам, српски историјски личности се воспеваат во Повардарјето а тука треба да се вклучи и косовскиот епос и песни за првото и второ српско востание.

“Доста шетавме, доста седевме, развивај бајрак ти Милош војвода, да одкупиме наши дребни деца“

Меѓу топонимите се Косово, Призрен, Херцеговина, Шумадија, Морава, Ниш, Белград итд.

Такви песни наоѓаме во зборниците на Верковиќ, Миладинови и Јастребов и тие ја одразуваат природната поврзаност на соседните словенски народи. За голема жалост на оние на кои им “одговара“ да уништуваат се што е постигнато во науката за последните 200 години, ние сме народ сроден со Русите, Србите, Бугарите, Словенците итд. Сите обиди и нешто најмалку да се промени се осудени на неуспех бидејќи факти има навистина многу.

Дајте ми еден доказ дека имаме било каква врска со античките Македонци. Еден доказ и јас ќе замолчам. Дотогаш почитувајте го фактот дека постојат поинакви мислења, место да ги цензурирате.

Браќа ни биле и во антиката.
Македонија никогаш не беше нападната од север.

Словенците се врзуваат со Венетите, Русите со се и сешто од Ертрутци па триполската култура до ведите, Македонците со Пелазгите, Бригите.

Денеска сите тие ги нарекуваш Словени.

Дајте ми еден доказ дека имаме било каква врска со античките Македонци. Еден доказ и јас ќе замолчам.

Епа доказот ти е цело врем пред тебе ама ти не го гледаш. Словените и античките македонци се едно исто. Многу учени луѓе од русија, полска, србија и други веќе со сигурност тврдат дека немало преселба на словените.

А еве ти го доказаот за да замолчи.

Дека Александар македонски бил од словенско потекло може да се прочита од историчарот Плутарх во делото "Славните ликови на антиката" втор дел страна број 101, во поглавјето "Предците и родителите на Александар" А таму читаме дека Александар од таткова страна бил Хераклид Кароновата Лоза пишува Плутарх.

Потомок на Херакле

Значи Александар е по потекло од лозата на начувениот јунак Херакле кој покасно Римјаните ќе го наречат Херкулес а кој бил вистинска историска личност. (прочитајте што пишува нострадамус која
националност бил Херкулес ) тоа ни го потврдува и славниот француски историчар од 1 век Prico de Sent Mari во своето дело "Les Slave Meridionauh, Armand Le Shevalir", Paris 1674 година. Тој во своето
дело наведува мислења од стари историчари кои тврдат дека Илија или Илион е основоположник на Троја, по чие име покасно овие простори на денешна Србија ќе се наречат Илирија а племињата илирски
племиња, а всушност тој илија бил у ствари син на Херакле, односно син на "Богот Сербона" како што Херакле е наречен од тогашниот свет.

Овдека не се работи за митологија затоа што позади името на Богот Сербон се крие вистинска историска личност - Сербо Мекеридов, голем освојувач и водач на вториот поход на Ариевците во Азија 133о год.
пред нашата ера.

Инаку потеклото на херакле е многу распространето. Самиот Хераклид потекнува од најстариот син на херакле - Нил од кого се роди Клеодеја а од него Аристомаха, а овој го роди Темена.

Ова античко братсво го населувало просторот кај денешен Темнича односно обалата на горниот тек на Велика Морава. Од родословот на Хераклида понатаму наоќаме дека Темен го родил на Каран основачот на племето Каран односно каранович од чија лоза е потеклото на Александар Велики.

Зборот - Каран - е од санскритско потекло и значи - рака - ракотворец, народ на среќна рака и итн. Да се потсетиме дека стариот назив на денешниот град Краљево бил - Карановац, а во Темничу денеска постои село кое се вика - Карановци. по оваа слика племето на Каран живеело во пределот измеѓу Морава и Ибар (Карановци), значи во соседтсво на своите роднини Темничите што е и логично.

Каран(ович) од Македонија

Како Караните или Карановичите се нашле на просторот на денешна Македонија од чие племе ќе се појави царот на светот? И тој податок можеме да го најдеме кај Плутарх. Темен родоначелник на Темана, го довел своето племе на просторот на денешна Македонија од Арга пишува Плутарх.

Значи со ова се докажува дека вистинското презиме и име му е Александар Каранович а македонски му е надимак дека доаѓал од територија со такво име.

Значи Александар има Словенско потекло

Трибалите бие, населни во централниот дел на денечна Србија, и во централното Поморавље, а западно од нивсе прострирале Илирите.

Дека Александар македонски бил емотивно поврзан за својата земја ни сведочи и неговата реченица која ја наоѓаме кај Плутарх во делото "Славните ликови во Антиката" на страна 113 каде идниот цар на светот
вели: "Демостен кој мене додека престојував кај трибалите и Илирите мене ме нарекуваше дете" Од овј цитат гледаме дека Александар своето
детство и раната младост ги поминал заправо на територијата на денешно Поморавје, а трибалите што е и научно докажано со Илирите имале исти етнос који по митовите и легендите и по историските факти
ги поврзувало исти јазик, исти предци и иста култура. Затоа не е случајно што и денес и Србите и Албанците имаат двоглав орел.

кавгата со таткото

Во еден тежок период Александар повторно ќе престојува меѓу своите и ќе го чека времето за да го превземе престолот од татко му Филип втори. Тоа било на свадбата на Филип кога овој се терурал мртовб пијан
од столица до столица кога Александар му рекол Гледајте луѓе овј човек се спрема од европа да помине во азија а не може да помине од една до друга столица а да не се сруши (Плутарх 111).

После оваа навреда морал да се скрие од дворот додека бесот на филип не спласнал. И повторно сам го одбрал престојот да биде во Илирија (плутарх 111) А знаеме дека по мајка александар водел потекло од илирите а прибежиште побарал меќу своето сродство во својата прадедовина.

Значи факт е дека Александар имал словенско потеко, нели затоа што немало преселба на словените, тоа е првата историја, и со ова сега се докажува дека денешните срби,руси, бугари,словенци, албанци и др. во тоа време биле македонци.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom