Српската економија пукна, дали нас не` чека истата судбина?!

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
815
За жал, Србија се покажа повторно како монетарно и фискално најнестабилна држава во регионот.

Српскиот динар, од 76 дин. за едно евро пред 2 месеца, девалвира за само два месеца 30%, па така моментално средниот официјален курс на српскиот динар е 94 динари за 1 евро. Со тоа, настана огромна инфлација во Србија и енормно намалување на животниот стандард, но од друга страна добрата работа од сево ова е што со ниската вредност на динарот, српските стоки ќе бидат поевтини т.е. поконкурентни на меѓународниот пазар.
Сите економски експерти во Србија, но и самите неуки граѓани предвидуваат дека за еден месец, динарот ке девалвира за додатни 30% и ќе биде 120 динари за едно евро.
Ако просечната плата во Србија изнесуваше 31.000 динари (околу 400 евра) пред 2 месеца, моментално изнесува околу 300 евра, а со реалните прогнози за додатната девалвација на српскиот динар за 1 месец ќе изнесува само 200 евра. Од друга страна, со ниска цена на трудот, и оние малку инвеститори кои ќе сакаат да инвестираат во регионот во наредните 2-3 години, ќе одат во државите каде што бруто-платите се најмали.

Кај нас НБРМ пушти во оптек кованици од 10 и 50 денари. Дали и нас не` очекува девалвација на денарот како што се` случува тоа на соседна Србија?

До "изборите" ...апсолутно НЕ , после??? со крстот напред и Бога на помош, кој ќе преживее , ќе раскажува :)

Барем србите имаат многу домашни производи кои сега повеќе ќе се купуваат како во Србија така и во странство, така што економијата ќе има закрепне, кога-тогаш.

А нас ако не снајде тоа, не знам со кои домашни производи би се тешеле. Кај нас ќе биде катастрофа !!!!

Барем србите имаат многу домашни производи кои сега повеќе ќе се купуваат како во Србија така и во странство, така што економијата ќе има закрепне, кога-тогаш.

А нас ако не снајде тоа, не знам со кои домашни производи би се тешеле. Кај нас ќе биде катастрофа !!!!
Моментално имаме хиперпродукција на реклами:vozbud: ќе ги извезуваме:vozbud::kesa:

Студирам Економија, но не се чувствувам доволно подготвен да правам толку сериозни анализи и да предвидувам што ќе биде а што нема да биде.
Ќе пренесам само нешто што еден асистент ни го кажа на едно предавање (пред два месеци). Србија и Грција се толку задолжени во странство што доколку оваа економска криза продолжи уште 6 месеци нивните економии целосно ќе кракираат. Поминаа два месеци, според неговите прогнози остануваат уште 4 месеци за економски колапс за нашите северни и јужни соседи. А кога го прашавме што ќе биде со Македонија, тој кажа дека ние ќе ја пребродиме таа криза и нема да биде толку лоша како што кај нашите соседи.

Студирам Економија, но не се чувствувам доволно подготвен да правам толку сериозни анализи и да предвидувам што ќе биде а што нема да биде.
Ќе пренесам само нешто што еден асистент ни го кажа на едно предавање (пред два месеци). Србија и Грција се толку задолжени во странство што доколку оваа економска криза продолжи уште 6 месеци нивните економии целосно ќе кракираат. Поминаа два месеци, според неговите прогнози остануваат уште 4 месеци за економски колапс за нашите северни и јужни соседи. А кога го прашавме што ќе биде со Македонија, тој кажа дека ние ќе ја пребродиме таа криза и нема да биде толку лоша како што кај нашите соседи.

Da mu kazes na ASISTENTOT pod itno da ja napise taa analiza i da ja pusti do komisijata koja odlucuva za dodeluvanje na Nobelovite Nagradi bidejki takov um kako sto go ima tvojot asistent ne moze da pomine bez Nobelova Nagrada za ekonomija, a mozebi ke snimat i film po nego The Beautifull Mind 2!!!
Ne mi ni cudi asistentov ko profesori ko Trajko Slavevski imame pa odozgora i eminentni bile i priznaeni!! AJde vi se molam!!!! :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :toe: :toe: :toe:

Асистентот има неверојатна интелегенција и е еден од подобрите асистенти во Македонија. А кога го спомнуваш Трајко Славески, мене ми нема предавано, ама сум слушнал дека како професор е одличен. Не кажав дека асистентот рече дека анализирал, само го кажав тоа што тој го кажа, онака смирено... Твое е дали веруваш или не, човекот немаше да биде асистент ако не го бидуваше. И на крај сигурно го бива повеќе од некои кои кажуваат само колку да кажат а немаат врска од Економија.

Асистентот има неверојатна интелегенција и е еден од подобрите асистенти во Македонија. А кога го спомнуваш Трајко Славески, мене ми нема предавано, ама сум слушнал дека како професор е одличен. Не кажав дека асистентот рече дека анализирал, само го кажав тоа што тој го кажа, онака смирено... Твое е дали веруваш или не, човекот немаше да биде асистент ако не го бидуваше. И на крај сигурно го бива повеќе од некои кои кажуваат само колку да кажат а немаат врска од Економија.

Na osnova na sto go bazira moabetot tvojot cenet asistent???
Dali toj e svesen deka vo Makedonija realniot ekonomski sektor e pred celosen kolaps!!!Dali znae deka trgovskiot deficit za 2008 godina samo do noemvri mesec bese 2,8 milijardi evra!!!
Dali znae deka imame konstanten deficit vo Budzetot na drzavata koj se pokriva so zemnje na krediti od WB i MMF ili pak se prodava po nesto od drzavata???
Dali seto ova go znae tvojot asistent koga vekje znae da iznesuva vakvi nebylozi???
Dali tvojot asistent znae deka od doznakite na nasite gastarbajteri vo budzetot na drzavava ucestvuvaat so 20% od sevkupniata sostojba???
Dali tvojot asistent znae deka site strateski objekti koi i nosea nekoja para na ovaa drzava se vo stranski race i deka bez tie objekti niedna drzava ne moze da razviva svoja sopstvena ekonomija.
Dali tvojot asistent znae kolku administrativci i penzioneri odat na grb na eden rabotnik od realniot ekonomski sektor???
DAli go znae odnost koj bi trebalo da bide za edna ekonomija na edna drzava da funkcionira normalno???

I na kraj dali se nasol nekoj od vas studentite tamu malce posalam da mu gi postavi ovie prasanja koi jas tebe ti gi postaviv bidejki i ne treba da bides nekoj ekonomist za da ja sogledas vistinskata sostojba vo ekonomijata vo nasava drzava koja so eden zbor e na rabot na provalijata.

Malce procitaj na temata devalvacija za nekoi raboti da ti stanat pojasni. :salut: :salut: :salut: :salut: :salut: :toe: :toe: :toe: :toe:

Чоекот не кажа дека во Македонија се ќе биде како подмачкано.
А за тоа што го кажа тој за Грција можеш да прочиташ во оваа тема. Тоа е објавено сега, а тој го кажа пред два месеци. Интересна работа, кажа за Србија и за Грција и беше во право :)

Чоекот не кажа дека во Македонија се ќе биде како подмачкано.
А за тоа што го кажа тој за Грција можеш да прочиташ во оваа тема. Тоа е објавено сега, а тој го кажа пред два месеци. Интересна работа, кажа за Србија и за Грција и беше во право :)

Абе арно кажал тој асистенот, само незнам како Србија и Грција ќе имаат големи економски проблеми, а ние нема да имаме?!?

Тие се едни од најголемите трговски партнери што ги имаме.

Се ми се чини ве тешел, да не си ја мачите душата...

Ние ќе имаме проблеми.
А економиите на нашите два соседи целосно ќе идат УПМ.
Колку е точно времето ќе покаже.

Na osnova na sto go bazira moabetot tvojot cenet asistent???
Dali toj e svesen deka vo Makedonija realniot ekonomski sektor e pred celosen kolaps!!!Dali znae deka trgovskiot deficit za 2008 godina samo do noemvri mesec bese 2,8 milijardi evra!!!
Dali znae deka imame konstanten deficit vo Budzetot na drzavata koj se pokriva so zemnje na krediti od WB i MMF ili pak se prodava po nesto od drzavata???
Dali seto ova go znae tvojot asistent koga vekje znae da iznesuva vakvi nebylozi???
Dali tvojot asistent znae deka od doznakite na nasite gastarbajteri vo budzetot na drzavava ucestvuvaat so 20% od sevkupniata sostojba???
Dali tvojot asistent znae deka site strateski objekti koi i nosea nekoja para na ovaa drzava se vo stranski race i deka bez tie objekti niedna drzava ne moze da razviva svoja sopstvena ekonomija.
Dali tvojot asistent znae kolku administrativci i penzioneri odat na grb na eden rabotnik od realniot ekonomski sektor???
DAli go znae odnost koj bi trebalo da bide za edna ekonomija na edna drzava da funkcionira normalno???

I na kraj dali se nasol nekoj od vas studentite tamu malce posalam da mu gi postavi ovie prasanja koi jas tebe ti gi postaviv bidejki i ne treba da bides nekoj ekonomist za da ja sogledas vistinskata sostojba vo ekonomijata vo nasava drzava koja so eden zbor e na rabot na provalijata.

Malce procitaj na temata devalvacija za nekoi raboti da ti stanat pojasni. :salut: :salut: :salut: :salut: :salut: :toe: :toe: :toe: :toe:

Ако ја споредиш Македонија со Србија, сегашнава влада работи екстрмно подомаќински за разлика од било која српска влада, дури и сите влади на СДСМ беа подобри економски домаќини отколку Србија.

Задолженоста на Србија изнесува над 20 милијарди евра во јануари 2009! http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?vestID=102421
Земи во предвид дека Србија е само 3 пати поголема од Македонија по жители т.е. има 7,3 милиони граѓани.

Задолженоста на Македонија е само 1,2 милијади евра, така што сосема неаргументирано ја критикуваш влада. До лани надворешниот долг на Македонија беше 1,5 милијарди долари, со што сега имаме намалување на долгот.
http://www.makedonskiglas.com/defau...1333-&catid=95:2008-10-09-18-03-53&Itemid=283

Покриеноста на увозот со извозот кај нас е поголема.
Во МКД, покриеноста на увозот со извоз е 58.5% (2008 г.)
http://www.stat.gov.mk/statistiki.asp?ss=13.01&rbs=1

Во Србија, покриеноста на увозот со извоз е 47,9% (2008 г.)
http://webrzs.stat.gov.rs/axd/index1.php?SifraVesti=315&Link=

Ние ќе имаме проблеми.
А економиите на нашите два соседи целосно ќе идат УПМ.
Колку е точно времето ќе покаже.

Не би се согласила со твојот асистент. Србија за разлика од нас има една предност - житарици. Кога цела Европа беше во криза за храна, Србија имаше доволно за да ги покрие своите потреби и вишок за да извезува. Ќе видиме како ќе биде климатски годинава, рано е да се каже, ама ако пак биде како пертходно - Србија ќе има реални шанси да се крепи благодарение на тоа. Не знам дали знаеш, ама ние немаме доволно цереали ни за нас, за џабе се филмаме со Пелагонија, ни свои потреби не можеме да задоволиме со нејзиното производство:)
Грција нема да падне поради присуство на Британски капитал.

Ние... Кој ќе ни ги гледа гревовите...

Тоа е и најголемиот проблем на Србија. Што само србите си ги купуваат своите производи и никој друг. Поради тоа и настана овој хаос со огромната девалвација и инфлација во Србија, зошто нема прилив на евра, туку само се вртат динари, па динарот мораше да крахира.

Сите странски инвеститори во Србија инвестираат во фабрики за производи кои ќе се продаваат во Србија. Најмногу инвестираат во Србија бившите југослевенски републики и Бугарија и сите тие имаат веќе постоечки капацитети во своите домицилни држави, па така за извоз си ги користат сопствените капацитети.

Македонија ќе ја осети кризава исто така, но не како Србија, зошто секоја мала економија како нашава, многу побрзо и подобро се опоравува отколку средните неразвиени економии, како онаа српската.

И те молам објасни ми кои домашни производи ги има Србија, а Македонија како домашни ги нема? Што нема тоа Македонија, а што Србија го има? Многу нелогични работи напиша.

Ако ја споредиш Македонија со Србија, сегашнава влада работи екстрмно подомаќински за разлика од било која српска влада, дури и сите влади на СДСМ беа подобри економски домаќини отколку Србија.

Задолженоста на Србија изнесува над 20 милијарди евра во јануари 2009! http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?vestID=102421
Земи во предвид дека Србија е само 3 пати поголема од Македонија по жители т.е. има 7,3 милиони граѓани.

Задолженоста на Македонија е само 1,2 милијади евра, така што сосема неаргументирано ја критикуваш влада. До лани надворешниот долг на Македонија беше 1,5 милијарди долари, со што сега имаме намалување на долгот.
http://www.makedonskiglas.com/defau...1333-&catid=95:2008-10-09-18-03-53&Itemid=283

Покриеноста на увозот со извозот кај нас е поголема.
Во МКД, покриеноста на увозот со извоз е 58.5% (2008 г.)
http://www.stat.gov.mk/statistiki.asp?ss=13.01&rbs=1

Во Србија, покриеноста на увозот со извоз е 47,9% (2008 г.)
http://webrzs.stat.gov.rs/axd/index1.php?SifraVesti=315&Link=

Само да додадам.
Гастербајтерите во Македонија испраќаат околу 800 милиона долари до пред 2 години, со тенденција на намалување. БДП оваа година ќе биде околу 6 милијарди долари.

Не би се согласила со твојот асистент. Србија за разлика од нас има една предност - житарици. Кога цела Европа беше во криза за храна, Србија имаше доволно за да ги покрие своите потреби и вишок за да извезува. Ќе видиме како ќе биде климатски годинава, рано е да се каже, ама ако пак биде како пертходно - Србија ќе има реални шанси да се крепи благодарение на тоа. Не знам дали знаеш, ама ние немаме доволно цереали ни за нас, за џабе се филмаме со Пелагонија, ни свои потреби не можеме да задоволиме со нејзиното производство:)
Грција нема да падне поради присуство на Британски капитал.

Ние... Кој ќе ни ги гледа гревовите...

Кој има жито е богат?! Вакво размислување имаше кај нашите сељаци можеби пред 200 години, но не и во 21 век. Со оваа економска криза, цената на храната паѓа, а единствени земјоделски производи кои носат доход се градинарските и овошните, зошто како прво нивната цена секогаш е неколку пати поскапа од житарките и успеваат само во одредени области во светот и приносите се помали.
Ние тоа го имаме, само проблем е што никој не работеше на оваа проблематика до сега, па касно почнавме (од годинава) за да може да осетиме некои благодети веднаш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom