Machine check exception

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Локација
Дома
Веб-сајт
www.trn.blog.mk
Од пред една недела, почна повремено да ми се појавува blue screen of death со оваа грешка при што следува рестарт на компјутерот. За да го спречам рестартирањето, исклучив Automatic restart at system failure ама компјутеров не ме слуша некако...

Пошто првпат се сретнувам со проблемов, тргнав на интернет да барам решение, арно ама, решение зачудувачки, нема бидејќи проблемот бил сеопсежен, а причинител може да биде како што пишува:

Machine check exceptions are frequently caused by one of the following conditions:

You are running the processor or mainboard beyond its specifications. For example, you are overclocking the processor or bus. We recommend that you run your hardware at the manufacturer-rated speeds.

Noisy power, overstressed power strips, outmatched power supplies and failing power supplies can destabilize your computer. Make sure that you have a stable, reliable power supply to your computer.

Extreme thermal conditions caused by the failure of cooling devices such as fans may damage your computer. Make sure that your cooling devices are all working.

You have damaged memory or memory that is not the correct type for your computer. If you recently changed the memory configuration, revert to the previous configuration to determine what is wrong. Make sure that you are using the correct memory for your computer.
Има некој искуство со овој хардверски проблем? Наидов на ова ама сеуште го немам пробано.

Најверојатно имаш некој проблем со драјверите, види преинстлаирај ги (обавезно најнови верзии)
Исто провери го ладењето

Работата е што не сум ги чепкал воопшто, ккако може од еднаш да му текне дека е до драјверите...? :toe:

Па може си инсталирал некој софтвер што направил конфликт со драјверите

Пример, мене ми се јавуваше Blue screеn поради тоа што драјверот од маусот (мајкрософт) реагираше со visual studio-то кога прелистував MS SQL преку него :toe:

По неколку дневно гуглање најдов дека е тоа проблемот (а и самите од мајкрософт ја имаа признаено грешката):tapp:

Вчера пробав да го форматирам, пошто и онака му е време, и нејќеше...таман што ќе се подигнеше виндоус цедето, се рестартираше без врска...Више пукнав :)

Хмм чудно, пробај со друго CD
Ова веќе може да е хардверски проблем

Ако можеш да ја сликаш пораката од BSOD ќе завршиш голема работа

Бидејќи како причина се спомнува и стабилноста на електричната енергија, сигурен си дека се е во ред со нејзе?
Јас прво тоа би пробал да го отстранам како причина.
Потоа, добро би било слика од BSOD да ни дадеш или дмп фајлот прикачи го тука да го разгледам (нели после вакво рестартирање ти вика windows has caused error... нешто така и ти го покажува dmp фајлот)
Трето, load default options на BIOS па пробај да го форматираш така...
Четврто, откако ќе ги исклучиме сите овие опции :)

Утре ќе ставам слика од BSOD, пошто не сум на тој компјутер моментално, а ништо чудно да е и до струјата...се случува да компјутерот ми е исклучен, па кога ќе ја уклучам климата, од нигде, се пали и компјутерот.... :)

Сигурен си дека не си направил некоја далавера компјутерот да се уклучува со далечинскиот управувач на климата? :icon_lol:

Него озбилно, во решението што си го нашол, како втора точка го има проблемот со напонот... ништо чудно да е тоа ако сега почнало да се случува а немаш чепкано ништо во хардверот/софтверот.
Думп-от многу би помогнал.

Има нешто нелогично на сликава?

16itgmv.jpg

Нелогичното е што +12V e 8.50V. Напонот на процесорот треба да биде 12V (или нешто многу блиску како 12.10 или 11.90V, а малку повеќе од 12V е поприфатливо, затоа е +12 отколку помалку од тоа). Не знам по кој пат, напонот ти е (премногу) низок.

Како да го зголемам све му еем...800W напојување имам 40 евра е платено...

Едит, да не си грешка во врска со волтажата?

На гугл баратав, и го најдов ова:

http://www.pcmech.com/article/processor-voltage/

Како да го зголемам све му еем...800W напојување имам 40 евра е платено...
UPS (со батерија) или чекај пролет :icon_lol:
Инаку, еве кај мене како изгледа мерењето (обрати посебно внимание на заокружениот дел)
503_temp.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom