Една поинаква, европска Бугарија

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Исто право како мојот другар кој сакаше да се запиши на студии во Бугарија, каде во графата национална припадност му беше чкртнато тоа Македонец кој го имаше сам напишано, и му беше додадено б`лгарин, со објаснение дека ако не се пиши така фино ќе биде одбиен од факултет? За такви права зборуваш? Кога на еден човек, кој патем и не е државјанин на РБ му се забранува да си се изјасни како што сака,и е уценуван дека ако не се пише бугарин дека нема да се запише на факултет, што да мислам за Македонското малцинство во Бугарија??

Во БГ има микс од див капитализам, и робовладетелство и феудализам...
Относто твоja другар треба да кажа,дека ако е бил граганин на друга држава,па сака државна собсидиja,ке треба да докаже дека е бугарин.
Ако сака може да се запише и како кинез,ако сака,па нема да му се плати ништо от државата и ке плати како приватен студент или чуждестранен.
Можеш ти да ми кажеш како турците во БГ се записват на факултети?
Прво никаде во документите не пише ЕТНОС.....
Ако твоja другар е прочитал пише ДРЖАВЕНСТВО........

Относво капитализма,не нема робовладелство,заштото ако не ти харесва една работа,можеш да идеш на друга.Во БГ невработените са около 5,8%.
Просто има див капитализам.Това е се.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.977
Поени од реакции
5.596
Относто твоja другар треба да кажа,дека ако е бил граганин на друга држава,па сака државна собсидиja,ке треба да докаже дека е бугарин.
Ако сака може да се запише и како кинез,ако сака,па нема да му се плати ништо от државата и ке плати како приватен студент или чуждестранен.
Можеш ти да ми кажеш како турците во БГ се записват на факултети?
Прво никаде во документите не пише ЕТНОС.....
Ако твоja другар е прочитал пише ДРЖАВЕНСТВО........
Не беше така..Тој сакаше да се запиши на факултет, не сакаше да извади државјанство за помалку да плаќа, туку едноставно сакаше да се запиши..При тоа на консултациите му беа вратени документите назад, со објаснување дека има изнесено нецелосни податоци, и каде што имаше напишано Македонец, некој од овластените лица таму му го пречкртал и му напишал бугарин.. Тој праша таму да не дојде до некоја забуна, и тие му рекоа, дека ако сака да се запише на нивниот факултет мора да се пиши бугарин, не може да стои тука Македонец..И детето моментално е на студии во Скопје, не им потклекна на притисоците да го бугаризираат...

Относво капитализма,не нема робовладелство,заштото ако не ти харесва една работа,можеш да идеш на друга.Во БГ невработените са около 5,8%.
Просто има див капитализам.Това е се.
Робовладетелско во поглед на правата на Македонското малцинство...

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Не беше така..Тој сакаше да се запиши на факултет, не сакаше да извади државјанство за помалку да плаќа, туку едноставно сакаше да се запиши..При тоа на консултациите му беа вратени документите назад, со објаснување дека има изнесено нецелосни податоци, и каде што имаше напишано Македонец, некој од овластените лица таму му го пречкртал и му напишал бугарин.. Тој праша таму да не дојде до некоја забуна, и тие му рекоа, дека ако сака да се запише на нивниот факултет мора да се пиши бугарин, не може да стои тука Македонец..И детето моментално е на студии во Скопје, не им потклекна на притисоците да го бугаризираат...

Робовладетелско во поглед на правата на Македонското малцинство...
Ама ти пак не ми отговори.Твоja другар беше со државенство на БГ или на РМ?Другар ти сакаше да биде приватен/чуждестранен студент или сакаше да му се плата от БГ?
Еве моj братовчед от Ливан се запиша во медицинскиа факултет како ливански граганин-приватно(не сакаше БГ да му плата,заштото не можа да земе изпитите на биологиja на бугарски) и немаше никакви проблеми.Да не зборуваме дека никаде нема графа ЕТНОС во документите за универзитет.
Во документите има само графа со коjа те прашат на коja држава си граганин.
Можеш да го прашаш во коj факултет е сакал да се запише,па лично ке провера това което велиш.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.977
Поени од реакции
5.596
Ама ти пак не ми отговори.Твоja другар беше со државенство на БГ или на РМ?Другар ти сакаше да биде приватен/чуждестранен студент или сакаше да му се плата от БГ?
Еве моj братовчед от Ливан се запиша во медицинскиа факултет како ливански граганин-приватно(не сакаше БГ да му плата) и немаше никакви проблеми.Да не зборуваме дека никаде нема графа ЕТНОС.
Во документите има само графа со коjа те прашат на коja држава си граганин.
Можеш да го прашаш во коj факултет е сакал да се запише,па лично ке провера това което велиш.
Мојот другар нема никакво друго државјанство освен Македонското.. Не е битно дали е етнос, државјанство..Битно е што му биле пречкртани зборовите Македонско со Б`лгарско, или Македонец со Б`лгарин, тоа е стопроценти точно...Конкретно не сум запознаен до детали како се вршат уписите кај вас, но знам дека другарот сакаше да се запиши на факултет, но не сакаше да зема бугарско државјанство, беше подготвен сам да си го плати школувањето, ама ете не успеа да се запише таму...

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Мојот другар нема никакво друго државјанство освен Македонското.. Не е битно дали е етнос, државјанство..Битно е што му биле пречкртани зборовите Македонско со Б`лгарско, или Македонец со Б`лгарин, тоа е стопроценти точно...Конкретно не сум запознаен до детали како се вршат уписите кај вас, но знам дека другарот сакаше да се запиши на факултет, но не сакаше да зема бугарско државјанство, беше подготвен сам да си го плати школувањето, ама ете не успеа да се запише таму...
Само ке каже напримерно ако е сакал во Софиjскиот университет"Климент Охридски" да се запише му,ако требало да плати како приватен/чуждестранен около 2000-3000 евро на година.Па ако е на издражка на БГ е около 150-200 евро за година.
Не сум казал никаде дека е сакал да зима државенство.Проблема може да е дошал оттамо,дека е посакал БГ да му плати се и тогаш да са му ги зацртали и да са му посакали документи за произход.Има програми за бугари надвор(от србиja,украjна,молдова,македониja) на кои се плата исто.Ако е посакал со таква програма исто е нормално да са го направили.
Секи един може да се запише както сака.Универзитета има сметка да се запишеш како приватен/чуждестранен студент,заштото зимат повеке пари,затова не сум склонен да вервам дека твоja другар не е посакал да плати помалце и оттамо иде се.
Ако ми кажеш факултета лично ке идам да прашам дали може македонец да се запише.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.977
Поени од реакции
5.596
Секи един може да се запише както сака.Универзитета има сметка да се запишеш како приватен/чуждестранен студент,заштото зимат повеке пари,затова не сум склонен да вервам дека твоja другар не е посакал да плати помалце и оттамо иде се.
Ако ми кажеш факултета лично ке идам да прашам дали може македонец да се запише.
Па ако сакаше тој така (да помине поефтино), веројатно ќе се пишеше бугарин, и веќе ќе беше запишан на факултет во Бугарија.. Ама знам дека не му дозволија да се запише без исполнување на условот кој го напоменав..За подетални информации кога ќе стапам во контакт со детето, ќе дознаам за кој факултет конкретно се работи, и поопширно да ми ја опиши случката, па ќе пишам тука...

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Па ако сакаше тој така (да помине поефтино), веројатно ќе се пишеше бугарин, и веќе ќе беше запишан на факултет во Бугарија.. Ама знам дека не му дозволија да се запише без исполнување на условот кој го напоменав..За подетални информации кога ќе стапам во контакт со детето, ќе дознаам за кој факултет конкретно се работи, и поопширно да ми ја опиши случката, па ќе пишам тука...
Добро,ке се радвам да ми кажеш повеке подробности.Он може без да сака да е зацртал дека сака програма за бугари во РМ и оттамо да иде проблема.Ако не е читал добре е можно и това да е станало.
Па еве например за бугари от РМ какви места са отпуснати за един универзитет.
Eве ако е посакал по таква програма да влиза,е нормално да го направат.
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_chuzhdestranni_studenti/priem_po_reshenie_na_rektorski_s_vet

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.977
Поени од реакции
5.596
Добро,ке се радвам да ми кажеш повеке подробности.Он може без да сака да е зацртал дека сака програма за бугари во РМ и оттамо да иде проблема.Ако не е читал добре е можно и това да е станало.
Искрено, можно е и таа опција, да има згрешено во пополнувањето на документите.. Баш ме интересира што ќе каже на ова...

Член од
2 јануари 2009
Мислења
239
Поени од реакции
16
Па еве например за бугари от РМ какви места са отпуснати за един универзитет.
Eве ако е посакал по таква програма да влиза,е нормално да го направат.
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_chuzhdestranni_studenti/priem_po_reshenie_na_rektorski_s_vet
Bugarin, jas studirav na eden od univerzitetite vo EU(rangiran mnogu pogore od vasite univerziteti), i toa bez da platam ni evro, a i bez nekoj da me natera da se pisam nesto drugo, osven Makedonec po nacionalnost.

Edinstveno sto trebase, i sto napraviv, e edna godina jazik izucuvanje, i regularni priemni ispiti koi i lokalnite studenti(drzavjani na taa EU zemja clenka) gi polagaat za vlez vo drzavna kvota, plus ispit za znaenje na jazikot na koj gi zavrsiv studiite.

Toa sto Bugarija go pravi so Makedoncite e rasizam, i nacionalizam, koj treba da se sankcionira. I ne se vadi ,demek taka nalozuvale EU regulativite...:pos2::pos2:

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587

Кико: напиши повеќе детали за искуството на твојот другар. Ако можеш покани го на кајгана, добродојден е да сподели со нас. Ако не, ти распрашај се и дај информации тука или пиши ми на пп.

Другарот дали го чува ли документот каде што му било пречкртана националноста?

Меѓу другото, може да го тужи универзитетот за етничка/расна дискриминација.

Член од
9 октомври 2007
Мислења
1.126
Поени од реакции
24
Со еден член на Законот за образование, во Бугарија се овозможува бесплатно студирање на Бугарите кои живеат вон Бугарија. За секоја земја за кои Бугарите сметаат дека живеат Бугари, тие одредиле државна квота за бесплатно студорање. Тие квоти се за Македонија, Србија, Молдавија, Украина, Руска Федерација и некои други. Долго време таа државна квота за Македонија беше 300 студенти, а сега, мислам, дека е намалена на 150. Се одржуват испити, кои се поделени на два дела. Еден ден се полага бугарски јазик и бугарска истоија а втор ден се полага стручен предмет ( ако некој факултет има услов полагање на стручен предмет). По полагањето, комисијата прави листа ( по број на освоени поени) на студентите. Тие 300 студенти кои се примени на студиите во Бугарија се распределени ширум Бугарија. Тие при уписот имат обврска да донесат нотаријално заверена декларација дека се од “ блгарски произход“. Тие немаат обврска да ја продолжи процедурата за вадење на бугарско државјанство. За другите останати кои не влегле во државната квота за бесплатно студирање, ако сакаат да учат во Бугарија тие поднесуваат накнадна молба да студираат во Бугарија. Кој биде примен ( воглавном сите) нема никаква обврска да при упис донесе потврда за “ блгарски произход“. Тие плаќаат 30% од сумата што ја плаќаат други странци кои студираат во Бугарија. Ако, некој сака да се запише во Бугарија вон тој испит, ја плаќа целата сума.
Воглавном сите кандидати од Македонија кои сакаат да студираат во Бугарија се запознати со условите за тамошното студирање. Да не се праваат, накнадно, наудрени.

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
96 bev sofija edna nedela...bese uzas, levot sekoj den go menuvase kursot, uste se naogja prodavnici od komunizmot vo koi nemase skoro nisto, taksi vozila bea poveke nekoj star tip na ruska koli, facite na lugjeto bea onaka zguzvani......doduse imase nekoi taverni doterani ama na vrata so detektori za oruzje ne proveruvaa. so 200 gm ne mozev da gi dotrosam onaka za provod.

98 god skoo ista slucka vo blagoevrad....( piev caj pobaavr limun mi donesoja limunava kiselina za supa)

99/2000 za nova god pak blagoevgrad....se oseti od strana gledano nekoi promeni, porazdvizeno, taxite pomoderni, poskapo, nemozese da se razlavame so parite so gi imavme, i lugjeto nekako podrski mi se vidoa

2007 izgor be skapo, svetski bendovi na dukjani i restorani po sofija, povedri facite posebno na devojkite ( doduse bugarkite odsekogas bile sexy), ulicite napraveni, fasadive na objektive osvezeni..dfinitivno mnogu podobra slika

e sega kako e e toa ne znam!
Огледало, ако пак имаш пат кум Благоевград може да ми се јавиш. Аз ке честам. Да видиш како си поминуваме обичните луге од пиринско и вардарско. Не е како форумов. не сбориме за политика, а за бизнес, жени, коли и фудбал. Градо е ного красив со 15 илјади студенти и 2 универзитета. Единијат Американски.

Член од
9 октомври 2007
Мислења
1.126
Поени од реакции
24
Огледало, ако пак имаш пат кум Благоевград може да ми се јавиш. Аз ке честам. Да видиш како си поминуваме обичните луге од пиринско и вардарско. Не е како форумов. не сбориме за политика, а за бизнес, жени, коли и фудбал. Градо е ного красив со 15 илјади студенти и 2 универзитета. Единијат Американски.
Само за него важи поканата?:smir:

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.977
Поени од реакции
5.596
Кико: напиши повеќе детали за искуството на твојот другар. Ако можеш покани го на кајгана, добродојден е да сподели со нас. Ако не, ти распрашај се и дај информации тука или пиши ми на пп.
Ќе видам што можам да направам..Ако стапам во контакт со него, ќе ми ја каже поопширно случката.. фми вели дека не постоела графа каде што пишува национална припадност, а детево ми рече дека има графа каде се барала националност, и било пречкртано тоа Македонец сигурно..А впрочем,мое мислење е дека треба да постои графа на национална припадност на апликантот, пологично ми е тоа..Тој ми рече мене дека не сакал да ваѓа бугарско државјанство, сакал да се запише како Македонец, но таму му рекле дека тоа не е можно и дека постои опцијата да се пише како бугарин за да се запише.. Не верувам дека би згрешил да заокружил нешто што не треба..Ќе се потрудам да ја дознаам цела вистина...

Другарот дали го чува ли документот каде што му било пречкртана националноста?

Меѓу другото, може да го тужи универзитетот за етничка/расна дискриминација.
Како што паметам, тој ми рече дека му го искинал документот пред нив, ама сепак ќе го прашам пак дали има нешто што би докажало за тој потег на факултетот...

Член од
9 октомври 2007
Мислења
1.126
Поени од реакции
24
Ќе видам што можам да направам..Ако стапам во контакт со него, ќе ми ја каже поопширно случката.. фми вели дека не постоела графа каде што пишува национална припадност, а детево ми рече дека има графа каде се барала националност, и било пречкртано тоа Македонец сигурно..А впрочем,мое мислење е дека треба да постои графа на национална припадност на апликантот, пологично ми е тоа..Тој ми рече мене дека не сакал да ваѓа бугарско државјанство, сакал да се запише како Македонец, но таму му рекле дека тоа не е можно и дека постои опцијата да се пише како бугарин за да се запише.. Не верувам дека би згрешил да заокружил нешто што не треба..Ќе се потрудам да ја дознаам цела вистина...

Како што паметам, тој ми рече дека му го искинал документот пред нив, ама сепак ќе го прашам пак дали има нешто што би докажало за тој потег на факултетот...
Мојот пост не го коментира!

Kajgana Shop

На врв Bottom