Од каде произлегува зборот „Србија“ и „Срби“?

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Локација
Дома
Веб-сајт
www.trn.blog.mk
Барав низ книги и на интернет за значењето и коренот на значењето на именувањето на нашиот северен сосед, ама единствена сличност и објаснување на кое налетав е:

servio : (+ dat.) to be a slave to, serve.
servitus : servitude, slavery.
servus : slave, serf.

Според латинскиот корен, Србин = Роб

Следно на кое налетав е некои неосновани теории:

Постоји неколико теорија о пореклу српског имена, али треба имати у виду да ове теорије нису шире прихваћене од стране званичне историјске науке, јер не постоји довољно доказа који би их подржали.

Српско-словенска теорија
Ова теорија тврди да је име Србин старије од имена Словен, односно да су Прото-Словени себе звали Србима, а да су данашњи Срби и Лужички Срби сачували то старо име, као некадашњу ознаку свих Словена. Ову теорију заступали су и чувени историчари, лингвисти и слависти Константин Јиричек, Јозеф Домашевски и Павел Јозеф Шафарик.

Иранска теорија
Опширније у чланку: Стари Срби

Ова теорија се базира на томе што се име "Срби" (Серби) као ознака за народ први пут у историји помиње у првом веку после Христа (69. године) у књизи Плинија Цецилија Секундуса "Познавање природе" и то у латинизованом облику – Серби (Serbi).

Ови "Серби" су ту забележени као народ који живи у Азијској Сарматији, северно од Кавказа, па се из тога може претпоставити да су били сарматско (иранско) племе. У појединој литератури која се бави овим "Сербима", они су означени и као Стари Срби.

Веза између ових Старих Срба ("Серба") и данашњих Срба није научно доказана, већ представља хипотезу. Претпоставља се да су се Стари Срби из Азијске Сарматије преселили у Средњу Европу (Полабље) у четвртом веку, заједно са Аланима. Сматра се да су Стари Срби и Алани били веома сродна сарматска племена, а потомци Алана су данашњи Осети на Кавказу (Према другом тумачењу и сами Стари Срби су били део Алана). Постоји претпоставка да су се Стари Срби на подручју Полабља помешали са Словенима и оставили им своје име.

Може некој да даде реално објаснување за потеклото на името на нашите северни соседи?

Имаат ли овие именки СЛОВЕНСКИ КОРЕН воопшто?

Император Константин Багрјанородни “За управление на империјата"
/на руски език/

“32. О сербах[1] и о стране, где они живут ныне

Да будет ведомо, что сербы происходјат от некрештеных сербов, называемых также '^белыми"[2] и живуштих по ту сторону Туркии[3] в местности, именуемој ими Воики[4]. С ними граничит Франгија, а также Великаја Хорватија, некрештенаја, называемаја также "Белој"[5]. Там-то и живут с самого начала эти сербы. Но когда двое братьев получили от отца власть над Сербиеј, один из них, взјав половину народа, попросил убежишта у Ираклија, василевса ромеев. Принјав его, сам василевс Ираклиј предоставил ему в феме Фессалоники[6] как место длја поселенија Сервии, котораја с тој поры и получила это прозвание[7]. Сербами же на јазыке ромеев обозначајутсја "рабы", почему и "сервилами" в просторечии называетсја обувь рабов, а "цервулианами" - носјаштие дешевују, ништенскују обувь. Это прозвиште сербы получили потому, что стали рабами василевса ромеев[8]. Через некоторое времја этим сербам вздумалось вернутьсја в свои места, и василевс отослал их. Но когда они переправились через реку Дунај, то, охваченные раскајанием, возвестили василевсу Ираклију через стратига, управлјавшего тогда Белеградом, чтобы он дал им другују землју длја поселенија[9]. Поскольку нынешнјаја Сербија, Паганија, так называемаја страна захлумов, Тервунија и страна каналитов[10] были под властьју василевса ромеев, а страны эти оказались безлјудными из-за аваров (они ведь изгнали оттуда римлјан, живуштих в теперешнеј Далмации и Диррахии), то василевс и поселил означенных сербов в этих странах[11].”

Модерниот српски народ е од словенско потекло, сроден со останатите словенски народи и говори словенски јазик. Според прифатената историја, Србите на Балканот се доселиле во почетокот на 7. век, поточно околу 626. година за време на владеењето на византискиот император Ираклиј. Територијата од којашто дошле се нарекува Бела Србија или Бојка и се претпоставува дека се наоѓала во полапските краишта, денес позната како Лужица. Поткрепа за е токму името на словенскиот народ кој денес ги населува тие предели - Лужички Срби. Некои теории претполагаат дека тие се „роднини“ на балканските Срби, односно оној дел од жителите на Бела Србија кој не се иселил на југ.

Други теории претпочитаат дека Србите се народ од иранско потекло кој живеел во пределите на северен Кавказ. Овие теории се засноваат на делата на историчарот Тацит и на Плиниј Постариот. Исто така, во 2. век Птоломеј во својата Географија го поврзува терминот Срби (Serboi) со племиња кои живеат во долниот тек на Волга и северен Кавказ.

Името Срби, како име за словенско племе на Балканот е прв пат забележено во 822. година. Со населувањето на Словените на Балканот може со голема сигурност и точност да се реконструира историјата на српскиот народ.

Добро ами, еве латинциве гледаам инфлуенца и до тука бидува на Балкан...

Ами ако Бугар потекнува од Вулгар кој исто така е латински, барем како што знам јас... И од Вулгар=Булгар или Бугар... Каква врска има тоа тогаш со татарските етимологии?

Барав низ книги и на интернет за значењето и коренот на значењето на именувањето на нашиот северен сосед, ама единствена сличност и објаснување на кое налетав е:

servio : (+ dat.) to be a slave to, serve.
servitus : servitude, slavery.
servus : slave, serf.

Според латинскиот корен, Србин = Роб

Следно на кое налетав е некои неосновани теории:

Може некој да даде реално објаснување за потеклото на името на нашите северни соседи?

Имаат ли овие именки СЛОВЕНСКИ КОРЕН воопшто?

Нели викаат и Slavs=Slaves? Така да таа теоријата во цитатот дека е словенско име ти е точна.

Spored po serioznite teorii, i Srbite i Bugarite svoeto ime go nosat na Balkanot(so izvesni modifikacii i mali promeni). Tezi koi gi otfrlaat grchkite i romejskite 'pogrdni' nazivi za ovie narodi se (kako shto vekje se spomna) luzichkite Srbi, koi za razlika od slovenskoto naselenie na Balkanot, ne bile romejski robovi a sepak bile i ostanale Srbi. :toe:
Grchkiot jazik, pokraj latinskiot, e predvodnik na Istochno romejskata imperija, a od tamu i mnogu grchki osobini - kako davanjeto na stranski zborovi, grchka konotacija. Deneshen primer e Skopje. Na grchki -karaula. Na makedonski, malku po razlichno. Po nekoja logika, vo istorijata bi bile zapameteni kako 'karaulchani'(granichari). Slichno e i so Srbite i Bugarite.:smir:

Ок, не ме интересира од каде се дојдени србите, и слични глупости...Мене ме интересира КОРЕНОТ И ЗНАЧЕЊЕТО НА ИМЕТО „СРБИ“.

Некој?

Deneshen primer e Skopje. Na grchki -karaula. Na makedonski, malku po razlichno. Po nekoja logika, vo istorijata bi bile zapameteni kako 'karaulchani'(granichari). Slichno e i so Srbite i Bugarite.:smir:

Па стражарите границата ја чувале с` копје :wink:

Pa pametni se Grcite. Ne adaptiraat bez logika. E sega, dovolna e mala revizija na istochno -Romejskata istorija, za da se vidi kolku vreme Skopje bilo granica, Bugarskoto Carstvo -vulgarno, ili srpskite vojski -robovi.:smir:

Ок, не ме интересира од каде се дојдени србите, и слични глупости...Мене ме интересира КОРЕНОТ И ЗНАЧЕЊЕТО НА ИМЕТО „СРБИ“.

Некој?

А мора ли да произлегува од некаде?Оригиналка да не е?:wink:

Нели викаат и Slavs=Slaves? Така да таа теоријата во цитатот дека е словенско име ти е точна.
Бркаш нешто. Тезата дека „срби“ потекнува од латински збор за робови, „servi“, држи повеќе вода него она Slavs=Slaves. Причина: латинскиот јазик постои многу одамна без некои сериозни изменувања, а англискиот почнува подоцна, што значи дека е веројатно да србите го добиле тој назив на тој начин, а е исклучено Slavs=Slaves, од проста причина, словените се нарекуваат „славјани“, што би значело славни луѓе...
По темата, еднаш еден српски историчар гледав на ТВ и велеше дека Србија потекнува од фразата „Србин сам ја“. Друго не кажа ништо.

Србија се писала као Сервија (лат. Servia), а име Срби латинизовано Сервс (лат. Servs), изводећи име српског народа и његове државе од латинске речи сервијус (лат. servius) што значи "слуга". Тиме се хтело српском народу приписати ропски карактер, као народа недостојног да живи у слободи већ предодређеног да над њим владају странци.

За Иранската (Сарматска) теорија за потеклото на Србите имам слушано и читано и порано. Доколку е точна оваа теорија тогаш името Срби може да се изведе од Персискиот збор Сербес што значи : “слободен“, “лефтерен“ (и зборот лирија-слобода, произлегува од зборот лефтерија). А бидејќи Србите во својата прапостојбина, биле комшии (може и роднини) со Албанците, тогаш е разбирливо зошто толку многу “се сакаат“.

Да не е од СВРБИ, пошто кога дојдоа овде тие беа многу заостанати не знаеа за капење и хигиена и беа прекриени со красти и воспалени чирови по телото и се чешаа многу што на Македонците им било чудно и ги прашвале СВРБИ СВРБИ ???

Чекај малце за да дојдат тука мораат прво да го препливаат Дунав,а такво бањање трае доживотно :vozbud::smir:

За Иранската (Сарматска) теорија за потеклото на Србите имам слушано и читано и порано. Доколку е точна оваа теорија тогаш името Срби може да се изведе од Персискиот збор Сербес што значи : “слободен“, “лефтерен“ (и зборот лирија-слобода, произлегува од зборот лефтерија). А бидејќи Србите во својата прапостојбина, биле комшии (може и роднини) со Албанците, тогаш е разбирливо зошто толку многу “се сакаат“.

Tokmu taka,i jas imam citano za taa teorija kojasto e najprifatliva.Eve zosto:Ako veruvame vo taa Sarmatska teorija,togas mozeme da receme deka Srbite bile staro Iransko pleme,koisto dosle od Kavkaz do nivniot pohod do rekata Elba (Laba) vo Germanija.Tuka Normalno nasle Sloveni,i tie se izmesale megusebno,i mu go dale imeto Sorbi.Podocna ovie emigrirale na Balkanot i no0rmalno bile poznati kako Srbi.

Добро ами, еве латинциве гледаам инфлуенца и до тука бидува на Балкан...

Ами ако Бугар потекнува од Вулгар кој исто така е латински, барем како што знам јас... И од Вулгар=Булгар или Бугар... Каква врска има тоа тогаш со татарските етимологии?

најверојатно Латините крстиле целаедна придавка во чист на Бугарите, бидејки тие биле Бугари и пред контактот со латините или грците.

Болгар или Волгар, реката каде се населиле...кога стигнале дивјаците тука или придавката се совпаднала, или је крстиле по нив...не е битно пак се чавуши

ДА што им значи на англиски нивни проблем...Славјан си има совршено добар корен во нашиот јазик кој добро го објаснува.секогаш објаснувањето се бара првин кај домакинот..

како кај Грците

Еллас...Елла...дојдени:vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom