Родителите пречка на младите таленти

• Креатор на темата Креатор на темата maca_kaka'
  • Време на започнување Време на започнување

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Секој родител го сака најдоброто за своите деца. Нивното влијание е големо врз децата, а некогаш знаат несвесно или свесно да направат грешки.
Кај децата многу често можат од најмалите години да се забележат некои таленти дали спортски, дали огромна заинтересираност за уметност и талент или талент за музика и слично.
Во тие ситуации родителите треба да ги подржат децата и тие комлетно да можат да го искажат својот талент, она за кое се надарени.
Но дали секогаш децата добиваат подршка од родителите?
Сме биле сведок или познаваме сигурно сите некои вакви ситуации.
Гледав емисија каде детето сакаше да биде фудбалер и активно да тренира а неговите родители дозволуваа само хоби да му е фудбалот а негова преокупација требало да е книгата. Воедно изјавија дека фудбалерите имаат криви нозе зашто нивниот син да е таков. Мислам дали е тоа нормална изјава на еден родител?
Или едно дете изјави дека животна желба му е да биде балетан, но нема воопшто подршка од родителите. Според нив балетот може да е професија само на лица од женски пол.
Или не дозволуваат детето да стане сликар, зашто од тоа не се заработува доволно, може да учи и да биде доктор, информатичар, економист, правник ... Па зар подобро е детето да учи нешто за што е незаинтересирано, отколку да го работи она за што има талент и за кој ќе се труди да успее и да биде најуспешен.
Многу често родителите влијаат на спортските таленти. Може спортот да биде хоби, а детето да учи наука. Но не може да се биде комплетно успешен на две полиња. И така многу спортски таленти паѓаат во вода.

Па колку треба родителите да имаат влијание на овие млади таленти?
Дали родителите треба да влијаат на тие децата и дали е нормално да им забрануваат да се занимаваат со она за што се надарени?

Ете јас сум еден таков пример. Уште многу мала кога сум била татко ми сакал да купи пијано, но мајка ми го спречила викајќи му дека нема место кај да го стави:vozbud: Тие не размислуваа дека можеби јас ќе имам некој талент и желба за да свирам. Од секогаш сум сакала да свирам пијано и да студирам музика бидејќи уживам да пеам. Ама.... немало заработка од музиката што ќе ми било тоа и ред други изговори:toe: И сега ептен ми е криво за тоа :(:lut:

Вистинскиот талент ништо неможе да го спречи!

Вистинскиот талент ништо неможе да го спречи!

Има огромен број на таленти кои имаат интересни животни приказни за тоа како успеале во животот и го прикажале својот талент.

Но има сигурно има уште поголема бројка на таленти врз кои се влијаело и за кои светот не знае бидејќи имало луѓе кои ги спречиле да ја искажат таа своја дарба! А тие за тоа воопшто не се виновни.

Секој родител го сака најдоброто за своите деца. Нивното влијание е големо врз децата, а некогаш знаат несвесно или свесно да направат грешки.
Кај децата многу често можат од најмалите години да се забележат некои таленти дали спортски, дали огромна заинтересираност за уметност и талент или талент за музика и слично.
Во тие ситуации родителите треба да ги подржат децата и тие комлетно да можат да го искажат својот талент, она за кое се надарени.
Но дали секогаш децата добиваат подршка од родителите?
Сме биле сведок или познаваме сигурно сите некои вакви ситуации.
Гледав емисија каде детето сакаше да биде фудбалер и активно да тренира а неговите родители дозволуваа само хоби да му е фудбалот а негова преокупација требало да е книгата. Воедно изјавија дека фудбалерите имаат криви нозе зашто нивниот син да е таков. Мислам дали е тоа нормална изјава на еден родител?
Или едно дете изјави дека животна желба му е да биде балетан, но нема воопшто подршка од родителите. Според нив балетот може да е професија само на лица од женски пол.
Или не дозволуваат детето да стане сликар, зашто од тоа не се заработува доволно, може да учи и да биде доктор, информатичар, економист, правник ... Па зар подобро е детето да учи нешто за што е незаинтересирано, отколку да го работи она за што има талент и за кој ќе се труди да успее и да биде најуспешен.
Многу често родителите влијаат на спортските таленти. Може спортот да биде хоби, а детето да учи наука. Но не може да се биде комплетно успешен на две полиња. И така многу спортски таленти паѓаат во вода.

Па колку треба родителите да имаат влијание на овие млади таленти?
Дали родителите треба да влијаат на тие децата и дали е нормално да им забрануваат да се занимаваат со она за што се надарени?
Вака...убаво почна...родителите го сакаат најдоброто за своите деца...тука е и проблемот
perfect_parenting-cartoon_h.gif

Родителите го сакаат најдоброто за своите деца, но не секогаш тоа што тие го сакаат е она навистина најдоброто...(читај НЕ СЕКОГАШ)....тоа не значи, дека родителите секогаш се во “криво“, и дека децата знаат најдобро...
Проблемот кај децата, и нивното воспитување, околу талентот, се крие во тоа дека родителите нејкат да ризикуваат детето да им се пробие на талент....

***не ми се верува дека ја држам страната на родителите***

Секое дете, талентирано да пее, игра, танцува или било што, треба што повеќе да го развива тој талент...но сепак школото е прво...мора да се учи...тој нека заврши школо, па ако не бидне професијата со талентот, ке си има диплома, црно на бело, работа да најде...Како што е тешко во Македонијава да се најде работа па дури да си и со два факултета, место за талентирани деца нема...уште кога ќе земеш во предвид дека од илјадници талентирани деца само 5-6 ке успеат....

На децата останува да не ги напуштаат своите сништа, и еден ден да им докажат на родителите дека не биле во право...надежта последна умира....

п.с. станувам зависен од филозофирање...
п.п.с.
Ag0rA напиша:
Доколку некој талент бил спречен, тогаш тој не бил вистински.
пер не се избацувај со мали постчиња во Филозофија и Психологија :):):)

Секое дете, талентирано да пее, игра, танцува или било што, треба што повеќе да го развива тој талент...но сепак школото е прво...мора да се учи...тој нека заврши школо, па ако не бидне професијата со талентот, ке си има диплома, црно на бело, работа да најде...Како што е тешко во Македонијава да се најде работа па дури да си и со два факултета, место за талентирани деца нема...уште кога ќе земеш во предвид дека од илјадници талентирани деца само 5-6 ке успеат....

На децата останува да не ги напуштаат своите сништа, и еден ден да им докажат на родителите дека не биле во право...надежта последна умира....
Школо е на прво место но мене ми е несфатливо кога некои родители го терат детето да учи математика или биологија кога тоа не го сака, а го спречуваат да иде во школи за таленти иако тоа му е желба

ај за спортот
ако школото е на прво место нормално мама и тато ќе бараат да си одличена а така многу тешко ке може да се посвети на спортот, за жал неможе да се фокусираш и на двете подрачја, еднаш ке мора да одлучи..факултет или тренинзи. Затоа џабе е талентот ако целосно не се посветиш на него, или ке стане талент и ке остане без диплома или ке се откаже од својот сон и ке студира нешто
па и најбогатите луѓе се спортистите иако се само со средно (некои и без тоа)

Ама.... немало заработка од музиката што ќе ми било тоа и ред други изговори:toe: И сега ептен ми е криво за тоа :(:lut:

па ти сеуште можиш да продолжиш со музиката никогаш не е касно...а за заработка вервај дека многу добро се заработува....ако сакаш можи од кај мене од школо да украдам еден клавир:wink:
Да вистина е дека родителите секогаш го сакаат најдоброто за детето и ако е талентиран,надарен за нешто мислам дека такви свакања како за фудбалот..криви му се нозете и тие глупости такви се навистина прости..ако се има за нешто талент и детето да нема многу воља за тоа родителот треба да го поттикнува и да го тера...кој знае еден ден шо ке биде...

Нашиот менталитет е таков, почнувајки од самиот себеси, па и многу други примери низ земјава. Ете, ја сакам гитарата, у школо сум не баш најдобар, ама се гура некако. И кога ќе дојдат мојте и ќе ми кажат " Дај батали ја таа гитарата, фаќај книга у рука" ... Мислам стварно е најбедно. Зашто едноставно не не остават да си го правиме тоа што сакаме да го правиме. Нормално, лошо е и да си со сите кечуги у школо, ама пак да ми бидат сите 5ки и само школото да го гледам...Не ми лежи некако таков лајфстајл, извинете.

нема врска! можеби се немало услови..средства па спречен е да го усовршува својот талент и останала само пуста желба:toe:

Вистинскиот талент не мора да се усовршува :D
Јас цело време пишувам за вистинскиот талент.
За останатите, се согласувам.

па ти сеуште можиш да продолжиш со музиката никогаш не е касно...а за заработка вервај дека многу добро се заработува....

Таа сега може да научи да свири но никогаш нема биде пример вториот Симон Трпчевски.
Симон ете имал талент, го сакал пијаното, уште од мал учел, се надоградувал за денес да биде најпознатиот наш пијанист.

Значи талентот е само почеток на нешто и не значи ако си талентиран дека мора да значи дека ќе бидеш успешен понатаму во таа област. Талентот мора да се открие и потоа да се вложува, да се тренира за навистина да станеш успешен и најдобар.
Ако како мал родителите ти забрануваат тешко дека подоцна во животот може да се навратиш на тоа и да бидеш екстра успешен.
Ретки се случаите кога повозрасни успеваат да го истакнат талентот.
Еден е Денис Родман кој на 20години почнал да игра кошарка и да стане еден од најпопуларните кошаркари во НБА. Останатите 99,9% тренираат кошарка уште кога прооделе:) и цел живот тренираат за да успејат. Ретко кој спортист популарен има завршено редовно средно образование, а за факултет да не зборам. Значи тие се успешни спортисти и одлучиле да спортуваат а науката ја оставиле за останатите кои сакаат тоа да го учат.
Истото е и со Пандев, со Панчев ... и други спортисти кои одлучиле да го стават спортот пред книгата. Затоа се успешни, биле упорни во она што го сакаат.
Но и имале подршка од нивните.
Ако твоите не те подржуваат пример да си пијанист и не ти купат клавир како некој ќе го надградува својот талент? Не може да успее.
Децата не се зрели за да се спротистават.

Секој талент се усовршува!
Талентот е само почеток ...

Јас цело време пишувам за вистинскиот талент.
За останатите, се согласувам.
не постои "вистински" талент

или пак ти знаеш некој кој без стручни часови успеал?

сите таленти одат на часови и тренинзи:toe:
мал процент е талент а сето друго е работа и труд
секој познат спортист и музичар започнал со надоградување на талентот од мали нозе

Мајка ми играла во училишниот ракометен тим.На еден тренинг дошол тренерот на Тутунски Комбинат-Прилеп и и' рекол да праша дома дали ќе и' дозволат да тренира со клубот и имала реални шанси да стане професионален ракометар.Ама дедо ми имал други сфаќања, па рекол дека мора да учи прво, па потоа спортот.И не и' дозволил.
Тетка ми имало некоја си претстава, не знам што точно било и пеела некоја песна.Дошол некој продуцент од МТВ и и' рекол дали ќе сака да сними некоја плоча, може ќе се развие во одличен пејач.Ама, пак дедо ми не и' дозволил.Пејачките немаат живот, немаат приватност, курви се...
Жално многу.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom