Споменик на Александар Македонски на плоштад Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Јован
  • Време на започнување Време на започнување
потсетник

``08.05.2005 00:00 Претседателот Бранко Црвенковски во чест на јубилејот предлага во центарот на Скопје да се крене споменик на Јосип Броз Тито.
Иницијативата претседателот ја достави денеска до владата, сојузот на борците и градоначалникот Костовски.
Јосип Броз Тито е еден од неспорните лидери во борбата против фашизмот во Втората Светска Војна и историска личност што даде исклучителен придонес за македонското национално прашање и градење на македонската државност, ја образложува Црвенковски својата иницијатива.
Премиерот Бучковски овој пат се согласи со претседателот, Јосип Броз има позитивна улога и придонес за независна Македонија, изјави денеска Бучковски. И градоначалникот Костовски во основа се согласува со иницијативата, и додава - тоа би требало да покрене научна дебата за да му се даде соодветен третман на Јосип Броз и неговата улога во македонската историја.``

продолжуваме

``„Не сакам многу да коментирам околу новонастаната ситуација, единствено би кажал дека плоштадот е несоодветен избор за поставување на каков и да е споменик. Таков беше и ставот на една од стручните комисии во времето кога бев градоначалник и кога го почнавме проектот за изградба на фонтаната токму каде што е планирано да се постави споменикот. Точно дека тогаш Александар Македонски влезе во програмата на Градот како значајна историска личност, но тоа автоматски не значеше изградба на негов споменик и тоа токму на градскиот плоштад“, вели поранешниот скопски градоначалник Ристо Пенов, кој кусо пред истекот на својот мандат комплетно го реконструираше плоштадот, истовремено поставувајќи и подземна инсталација за фонтаната за која беа избрани и идејни решенија`

сите прават инцијативи за одбележување на своите идоли ))))))))))

Kje ti repliciram so eden moshne interesen post od edna kolumna na Frle :

Обид за собирање на сите Македонци под националистички крик и класично барање предавници и платеници меѓу оние што мислат поинаку. Ја туркаат Македонија полека, но сигурно во изолација,ќе ја измрцварат и упропастена ќе ја предадат со став дека светот бил против нашиот непокор и достоинство, па сме морале на крајот да потклекнеме (кога е веќе доцна за се').

Но има надеж барем во едно поле: скулптурите се добро поставени: Тарзан во К. Вода, Џејн во Карпош, мајмунчето Чита пред Влада. А ако го послушаат еден свој советник, ќе го стават Текс Вилер на Кеј како потегнува пиштол на Грк - уплавосан!Живееме деновиве како во борхесовски сон и се смееме со грохот како Ч. Буковски.

Љубомир Д.Фрчковски

A zoshto mislish deka EU ima potreba od nas?Ti kazhal nekoj deka ogromno znachenjeto e za drzhavnite interesi chlenstvoto vo EU i NATO?Ti kazhal nekoj deka se raboti za drzhaven interes?I dali znaesh vrednosnata osnova na reformite vrz shto e potprena?

Државните интереси се ЕУ и НАТО ама не по секоја цена како што сакат да ни ги прикажат. Наше е да се бориме тие интереси да ги оствариме онака како што ние треба да ги дожживееме како државни интереси, а не под превезот на државен интерес некој да те е.е у здрав мозок,а што е полошо кога ЕУ те е.е у здрав мозок нашиве како војаери свршуваат од страна со зборовите „државееееен интереееес е овааааа“ :toe:

Наше е да се бориме тие интереси да ги оствариме онака како што ние треба да ги дожживееме како државни интереси,

Tochno,a si go videl Grujo da raboti na tie interesi?Osven faktot deka sekoja vakva statua e provokacija kon Grcija drugo shto napravil osven provokacija?Dali lobiral niz EU da gi zapoznae so nasiot problem?Dali vo poslednite 3godini doshol nekoj visok pretstavnik od EU so cel da se razgovara na toa prashanje,so iskluchok na onie koi doagjaa od EU da mu gi upatat kritikite.

Kje ti repliciram so eden moshne interesen post od edna kolumna na Frle :

Обид за собирање на сите Македонци под националистички крик и класично барање предавници и платеници меѓу оние што мислат поинаку. Ја туркаат Македонија полека, но сигурно во изолација,ќе ја измрцварат и упропастена ќе ја предадат со став дека светот бил против нашиот непокор и достоинство, па сме морале на крајот да потклекнеме (кога е веќе доцна за се').

Но има надеж барем во едно поле: скулптурите се добро поставени: Тарзан во К. Вода, Џејн во Карпош, мајмунчето Чита пред Влада. А ако го послушаат еден свој советник, ќе го стават Текс Вилер на Кеј како потегнува пиштол на Грк - уплавосан!Живееме деновиве како во борхесовски сон и се смееме со грохот како Ч. Буковски.

Љубомир Д.Фрчковски

За овој „твој ценет колумнист“ од поодамна излегуваше пред ТВ и се обидуваше и претскажувач да изигрува, па во ист стил кажуваше „ е овие сега ко каубојци ќе напаѓаат,оние демек ќе се бранат итн...“ очигледно ако Фројд беше жив ќе го окарактеризираше како специфичен случај кој во својот однос влече многу трауми од детството посебно со мешање на баби и жаби.:toe:

Toa shto toj kolumnist go napishal e ushte podobra slika za realnosta i zoshto Makedonija mozhe da izdrzhi bez statui od Aleksandar MAkedonski i deka reformite i drzhavnite interesi se pobitni.Nema shto da se polemizira pa sea ti kako sakash svati tvoe si e ne se mesham.

Како по обичај комуњарската стратегија нека ни го бапнат па ваљда нема да затруднеме. Абе која е таа логика да сме чекале да влеземе во ЕУ и после да градиме споменици? Ако го направиме тоа најверојатно нашето влегување во Лицемерната Унија ќе биде со погазено достоинство и со променето име а тогаш на никој нема да му биде до градење споменик на Александар а и нема да имаме заслужено такво нешто пошто ќе им дозволиме на едни бедни комуњари да ни променат име. Најголеми непријатели на македонскиот народ ни се во државава и се допишуваме на кајгана сегој ден со нив за да им објасниме дека со нивното мислење работат за туѓа кауза ама се некако мислам дека самите се свесни за тоа.

Toa shto toj kolumnist go napishal e ushte podobra slika za realnosta i zoshto Makedonija mozhe da izdrzhi bez statui od Aleksandar MAkedonski i deka reformite i drzhavnite interesi se pobitni.Nema shto da se polemizira pa sea ti kako sakash svati tvoe si e ne se mesham.
Не мжеме да замижуваме од фактот дека нешто се прави од страна на владата работите да одат кон подобро. Факт е дека се обидува нешто Грујо да промени. Но факт е дека како што пред тоа објаснив сите работи паралелно треба да се тераат, вклучително рангирајќи ги приоритетните задачи како развој итн, но ако подлабоко размислиш ќе видиш и дека еден споменик може да има позитивен ефект за ЕУ и НАТО ма колку и сега да изгледа ова мое гледање утопистичко.

Citam pred malku vo vesnik : 9 milioni evra se planirani za postavuvanje na spomenici vo centarot na Skopje, vo period koga cel Svet gleda i na cackalici da stedi. ncncncncncnncncn

Aj jebes mu mater..... rusi ja, unisti ja, rasparci ja, unakzija ja sto pobrzo, dur ne ti e unakazan i sjeban do kraj zivotot....

Како по обичај комуњарската стратегија нека ни го бапнат па ваљда нема да затруднеме. Абе која е таа логика да сме чекале да влеземе во ЕУ и после да градиме споменици? Ако го направиме тоа најверојатно нашето влегување во Лицемерната Унија ќе биде со погазено достоинство и со променето име а тогаш на никој нема да му биде до градење споменик на Александар а и нема да имаме заслужено такво нешто пошто ќе им дозволиме на едни бедни комуњари да ни променат име. Најголеми непријатели на македонскиот народ ни се во државава и се допишуваме на кајгана сегој ден со нив за да им објасниме дека со нивното мислење работат за туѓа кауза ама се некако мислам дека самите се свесни за тоа.

Сем Вакнин​
-​
5 историски мега-трендови кои не и одат во прилог на Македонија

o​
конфликт меѓу хомогена и мултиетничка држава (но не, туку
успешна и неуспешна хомогена) – денес во мода се хомогените
држави и тоа и оди во прилог на Грција

o​
конфликт помеѓу нациите-држави од 19ти век и европската
идеја. “Европскиот сон е поставен контра на националните
идентитети”

o​
по крајот на Студентата Војна, се движиме од политички,

романтичарски, емотивен идеализам во насока на
англосаксонски економски прагматизам. Идеологијата и
емоциите се мртви. Ако Македонија е прагматичка, треба да
прифати било каков диктат
o​
судирот помеѓу политиката на идентитетот и иднината. “Aко
одлучите да го задржите својот идентитет, во основа без
компромис, вие се откажувате од вашата иднина.”

o​
конфликтот меѓу меѓународното право и политика и
реалполитикот. Меѓународното право се развива според

потребите на реалполитик, т.е. големите играчи.

Грците не ги подржуваат аспирациите на малцинствата во Грција
бидејќи Грција е успешна хомогена држава
-​
Косово го подржуваат бидејќи е етнички хомогено

-​
Хомогеноста победува, a Грција е на победничката страна

-​
Што Македонија мисли е ирелевантно; важно е што Грција мисли, а

Грција мисли дека конфликтот се однесува на идентитетот

Се надевам сфаќате дека градењето или не, на споменикот нема практично никава врска.

Дури и типов што го презирам, Сем, барем директно кажува а не го завиткува тоа во обланди со крастајци.

Значи видиш, самиот си одговори дека знаеш, па после да испадне дека незнаеш. :kesa:
Знам која е претставата која вие на форумов ја имате за типичниот македонски новинар (не зборувам за тоа дали е точна или не), и поврзувањето на Јован со тоа... бруцош на новинарство кој досега од практично искуство со медиуми имал работа во забавна редакција на локално охридско радио најмногу како водител на забавни емиси...
Лошо ти почнал денов Јоване, а си заборавил да ја ставиш супер капата за читање на мисли, бидејќи погрешно ме протолкува.

Јас не познавам еден ПРО-Македонски настроен новинар, сите одат по линија на помал отпор без никаква разноликост ниту чувство за национална гордост.

И..запази, реков на добар пат си.. значи од тебе зависи дали ќе ме потврдиш.

Потенцијалот го имаш, сега уште ти треба среќа да имаш пракса кај Геровски или Латас.
Пушти канал 5, мислам дека ќе ти се погоди кафе пијанката на миленко и груевски...

И од овој момент натака на форумов не планирам да зборувам за она што сум го избрал да го студирам и вашите поврзувања на истото со моите политички или штознам какви убедувања...

Миленко е спортски коментатор и новинар, а со ваквите интервјуа само си го руши имиџот.

За жал, а да, си размислил да станеш спортски новинар? :smir:

еве колумна на извесна Билјана Ангеловска во утрински...
Каде е Александар?

Поставувањето споменик на плоштадот „Македонија“ е готова работа. И дека тоа ќе биде споменик на Александар Македонски качен на коњ. Веројатно веќе е и изработен споменикот. Се чека само да биде поставен. Но, се чини, тоа ќе потрае.

Градоначалникот на Скопје им ги мати сметките на творците на идејата. Тој категорично одбива да даде одобрение да се постави споменикот, го има законот на своја страна. Сепак, власта повеќе го сака Александар отколку елката. Со оглед на решеноста на државата преку својата продолжена рака - градоначалничката на Општина Центар, Виолета Аларова, да ја реализира идејата, повеќе од извесно е дека кога- тогаш Александар Македонски ќе дојава во Скопје. Особено што тогаш, по се' изгледа, ќе нема кој да го спречи, бидејќи Костовски, најверојатно, нема да биде градоначалник по изборите во март в година.

Се' погласно се зборува дека споменикот е готов. Тоа деновиве го навести и самиот Костовски, кој призна дека додека градските служби ја поставувале новогодишната елка на плоштадот, некои општински службеници „добронамерно“ му укажале да не и' се радува многу, оти брзо по празниците елката ќе мора да му го отстапи местото на Александар! Што значи тоа? Каде е Александар Македонски? Дали е дојден од Италија (се зборува дека таму се лиел споменикот)? Ако е тука, тогаш, со оглед на неговата големина, сигурно е во некој хангар и качен на коњ чека да го освои Скопје. Како изгледа споменикот?

Многу прашања, ниту еден одговор. Сега нема кој да каже. Но, се' ќе се знае кога ќе се постави коњаникот, кога сите ќе се истопорат пред големиот војсководец. Дотогаш, скопјани, трпение. И онака ништо не може да направите!

Citam pred malku vo vesnik : 9 milioni evra se planirani za postavuvanje na spomenici vo centarot na Skopje, vo period koga cel Svet gleda i na cackalici da stedi. ncncncncncnncncn

Aj jebes mu mater..... rusi ja, unisti ja, rasparci ja, unakzija ja sto pobrzo, dur ne ti e unakazan i sjeban do kraj zivotot....

Abre i leb nema da jadime ako treba i slatki korenja kje projadime ama Aleksandar Makedonski spomenik kje shlaknime na ploshtad.Inaet bre inaet,so VEMERO i prerodbata daleku kje stignime.

Миленко е спортски коментатор и новинар, а со ваквите интервјуа само си го руши имиџот.

За жал, а да, си размислил да станеш спортски новинар? :smir:

Не кажа ништо за имиџот на Никола Груевски во вакви интервјуа?

Abre i leb nema da jadime ako treba i slatki korenja kje projadime ama Aleksandar Makedonski spomenik kje shlaknime na ploshtad.Inaet bre inaet,so VEMERO i prerodbata daleku kje stignime.

Бранко Црвенковски и Киро Глигоров пред едно 15 -ина години.
15 денааааа ќе трае ова име БЈРМ, 15 денаааааааааа.
После тоа мед и млеко ќе биде, Македонија ќе влезе секаде, ќе биде ова ќе биде она.
Пази пошто они нели ДЕМОКРАТИ без референдум без ништо сменија се а овие од вемерето ДИКТАТУРА та велат секоја промена на РЕФЕРЕНДУМ.
Толку од нивната перцепија за демократија.
И владееа они со тоа име доста долго и одамна поминаа 15 дена.
И се случи дебакл, ЗА ИЧ НИШТО ГО ПРОМЕНИВМЕ ИМЕТО, ЗНАМЕТО, УСТАВОТ.
И која е првата реченица на крадецот: ФАТЕТЕ ГО КРАДЕЦОТ, ДРЖЕТЕ ГО !Знаете денеска од каде Грција ја црпи силата за нејзината позиција, па вели нам НАТО и ООН, пази ООН не подржуваат во нашата позиција за изнаоѓање компромис.Знаеш ли од каде ја црпи силата ?

Од нашите предавници кои како ниедни други на свет се согласија да преговараат за име на сопственара држава.Од таму тие и ја црпат силата.

Треба ли да ти нацртам ?

И национализам е ако си ја сакаш Македонија и ако го славиш Александар Македонски ?

Затао ми се гади од вас комуњари оперирани од секаков вид на национална гордост и достоинство.
Вас кој сака може да ве моделира да ве праи било каков предмет само во интерес да се остане на власт.

Значи.
Ме заболе за исфрустрираните Грци, за осроспијата Европа на која и паѓаат забите и на плоштад треба да има велелепен споменик на Александар Македонски зошто е тој НАЈГОЛЕМИОТ кој го носеше името на Македонија и Македонците и го рашири низ светот.
А денеска Скопје и плоштадот во Скопје е центарот на таа Македонија.

Доволно ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom