Eвро/денар

• Креатор на темата Креатор на темата korka
  • Време на започнување Време на започнување
a sto ako se sluci kako so naftata kako sto vikaa
ke odi do 300$ od barel pa videte do kade stasa
i kupuvaa zalihi kupuvaa
i sega kriza epa kriza neli
imame li nekoj ikonomist sto moze da ni objasni poubavo a ne nekoj kako nas sto samo tapka vo mesto
i si pravime sami muabet ke bide 85 den ke bide volku ke bide nolku:uvo:

a sto ako se sluci kako so naftata kako sto vikaa
ke odi do 300$ od barel pa videte do kade stasa
i kupuvaa zalihi kupuvaa
i sega kriza epa kriza neli
imame li nekoj ikonomist sto moze da ni objasni poubavo a ne nekoj kako nas sto samo tapka vo mesto
i si pravime sami muabet ke bide 85 den ke bide volku ke bide nolku:uvo:

Некој викаат дека нафтата ќе оди на 25$ барел,добри познавачи на целата работа.Јас мислам за да се излезе од оваа летаргија ќе мора нафтата да поефтини итоа драстично со што ќе се придвижи економијата која запаѓа во се поголема рецесија токму и поради скапата нафта пред неколку месеци.Освестувањето сега ќе потрае можеби година-две,а првите резултати ќе се почуствуваат во оној момент кога нафтата ќе достигне ниска цена.Мислам така би требало да функционира целата работа за која соодносот евро/денар нема ама баш никакво влијание,освен по малку психолошко за оние кој ги чуваат во банка и обете валути и живеат од нивните камати.

Некој викаат дека нафтата ќе оди на 25$ барел,добри познавачи на целата работа.Јас мислам за да се излезе од оваа летаргија ќе мора нафтата да поефтини итоа драстично со што ќе се придвижи економијата која запаѓа во се поголема рецесија токму и поради скапата нафта пред неколку месеци.Освестувањето сега ќе потрае можеби година-две,а првите резултати ќе се почуствуваат во оној момент кога нафтата ќе достигне ниска цена.Мислам така би требало да функционира целата работа за која соодносот евро/денар нема ама баш никакво влијание,освен по малку психолошко за оние кој ги чуваат во банка и обете валути и живеат од нивните камати.

22$...ABC 22$ do maj 2009,
............slusam , neznam dali e tocno, no slusam kinezite nudat prevoz za kontejner ..kunesko pristaniste-zap.evropa 200$ ????
...,a za ova veke se zboruva : narackite za Bozik 2009 = 0 , ne da ima nekoe namaluvanje , tuku NEMA NARACKI...., toa sto se prodava sega e dogovoreno lani , sega se dogovara za dogodina.... :) zanimlivo...zanimlivo........

22$...ABC 22$ do maj 2009,
............slusam , neznam dali e tocno, no slusam kinezite nudat prevoz za kontejner ..kunesko pristaniste-zap.evropa 200$ ????
...,a za ova veke se zboruva : narackite za Bozik 2009 = 0 , ne da ima nekoe namaluvanje , tuku NEMA NARACKI...., toa sto se prodava sega e dogovoreno lani , sega se dogovara za dogodina.... :) zanimlivo...zanimlivo........

Затоа ми зачестија со јавувања,па е-мал не можам да си отворам од нивните пораки.Плус по цели сати спелуваме англиски по телефон,среде зимо ми нудат ефтини клими за разладување,практично по 100$ oд место.Има изгледи на толку ефтина нафта,па доларот ќе си иби векот бе, ќе го направат 100 денари?:toe:

Реалниот сооднос е 1еуро за 85-87 денари...

Производите стартно ни се скапи.

Токму така.Нашиот извоз е скап,затоа го достигнавме рекордот на трговски дефицит годинава.Владата како инекција на стопанството ја разигра инфлацијата,со покачување на јавната потрошувачка и платите во државниот сектор.Но за наша несреќа,светот го удри рецесија,ефектите од инекцијата ќе бидат нула годинава,наредната под нулата,кога се очекува Македонија да ја погоди кризата.Кога сите економски параметри зборуваат за криза во 2009 година на нашето стпанство,со стапка на невработеност во државата од 23%-30%,низок животен стандард,владата треба да е луда да направи девалвација во годината што доаѓа.Цехот на девалвацијата ќе го плати со социјална тензија.Што ќе извезуваме во светска рецесија,воздух?:)
Потребна ни е постепена девалвација,но во определени надворешни услови,далеку постабилни од моменталните.Затоа,нека не се залетуваат многу,за почеток нека се договорат со Централната Банка што да пласираат во јавност.

Токму така.Нашиот извоз е скап,затоа го достигнавме рекордот на трговски дефицит годинава.Владата како инекција на стопанството ја разигра инфлацијата,со покачување на јавната потрошувачка и платите во државниот сектор.Но за наша несреќа,светот го удри рецесија,ефектите од инекцијата ќе бидат нула годинава,наредната под нулата,кога се очекува Македонија да ја погоди кризата.Кога сите економски параметри зборуваат за криза во 2009 година на нашето стпанство,со стапка на невработеност во државата од 23%-30%,низок животен стандард,владата треба да е луда да направи девалвација во годината што доаѓа.Цехот на девалвацијата ќе го плати со социјална тензија.Што ќе извезуваме во светска рецесија,воздух?:)
Потребна ни е постепена девалвација,но во определени надворешни услови,далеку постабилни од моменталните.Затоа,нека не се залетуваат многу,за почеток нека се договорат со Централната Банка што да пласираат во јавност.
da ama na dolarot- na amerika im odgovara slab dolar
izvoz-turizam idat od evropa vlevaat pari vo drzavata
gledajte so funtata sto stana so evroto ja izramnija
znaci treba da se vnesuvaat pari vo drzavata
se e vestacki(jas taka mislam) ne deka narodot ne zivee
se e isto site jadat pijat
kaj e krizava
sto e krizava
ne sakam da ja osetime
ama posle sekoja kriza se znae sto ide jas ne sum za ama
VOJNA luge

Како што слушам од паметни економичари и што читкарам нешо по интернетов, ќе го јадеме ние к.рот во 2009 г.
Конкретно за односот евро-денар, мислам дека ќе има инфлација во текот на наредната година и едно евро ќе чини барем 75 денари.

Како што слушам од паметни економичари и што читкарам нешо по интернетов, ќе го јадеме ние к.рот во 2009 г.
Конкретно за односот евро-денар, мислам дека ќе има инфлација во текот на наредната година и едно евро ќе чини барем 75 денари.

тоа по дефиниција би било девалвација а не инфлација.

Vaka od strana gledano nikoj nema pojma sto ke se slucuva ...na ekonomski plan vo svetot , a kamo li pak nekoj da ima pedviduvanja za MKD. No znaejki go nivoto na "kliker" i nacinot na razmisluvnje na onie koi momentalno ja rakovodat makedonskata finansiska masina, za ocekuvanje e deka ke napraat nekoja glupost...daj Boze da gresam , ama bidejki pravenjeto gluposti e trade name na ovie prostori...ostanuvam na 120 den.za evro...tuka bi trebalo da zastane stampedoto.....
Nie nemame sto da izvezuvame i kursot na nasiot denar , ama bas nisto ne znaci vo odnos na toa...toj se odreduval do sega na osnova na politicka odluka....politicki i ke se "sredi" koga ke treba...

Vaka od strana gledano nikoj nema pojma sto ke se slucuva ...na ekonomski plan vo svetot , a kamo li pak nekoj da ima pedviduvanja za MKD. No znaejki go nivoto na "kliker" i nacinot na razmisluvnje na onie koi momentalno ja rakovodat makedonskata finansiska masina, za ocekuvanje e deka ke napraat nekoja glupost...daj Boze da gresam , ama bidejki pravenjeto gluposti e trade name na ovie prostori...ostanuvam na 120 den.za evro...tuka bi trebalo da zastane stampedoto.....
Nie nemame sto da izvezuvame i kursot na nasiot denar , ama bas nisto ne znaci vo odnos na toa...toj se odreduval do sega na osnova na politicka odluka....politicki i ke se "sredi" koga ke treba...

Имаш претстава колку ќе вредат сите овие покачувања на плати и пензии ако имаме 120 денари за евро?

и што е спасот ако рипне еврото?

и што е спасот ако рипне еврото?

Седење во топол дом и желба да ни го тргнат визниот режим,кој секако дека нема да ни е потребен,само морална сатисфакција,бидејќи соседните држави ќе ни бидат прескапи,а Рим животен сон:smir:

devalvacijata na denarot kje se sluchi nekade vo sredinata na narednata godina i se poradi rezultat na toa shto sega imame rakovoden devizen kurs pri shto se odrzhuva kursot na 61 denar za evro. Realno so devalvacijata bi dobile site nie,a dokolku taa ne se desi kje se sluchi drastichno topenje na deviznite rezervi ili pak primenuvanje na nekoi ne taka popularni merki so koi bi se pribirale devizi od makedonskite gragjani i firmi.Se soglasuvam deka toa treba da se napravi postepeno no treba i da se znae toa a ne da se desi preku nokj i da se sluchi panika. Kako osnoven primer za precenetost na denarot zemete deka eden ist proizvod na primer tehnichka stoka na zapad i kaj nas chini razlichno a ako se zeme deka kaj golemite proizvoditeli vazhi praviloto ista cena sekade stavete go vo soodnos i kje vidite kolku treba da bide realniot kurs na evroto.

aj ako mozi nekoj da mi kazi za ova sho ne mi e jasno.pr.sega kupuvam evra na 61 denari dostignuva evroto za godina 80 denari. isega jas togash evrata gi zamenuvam vo denari i imam poveke denari odkolku sto sum imal pred toa.no ne mi e jas no mene na primer dali togash tie 80denari od edno evro dali ce vreda isto kolku sto vredat sega tie 60denari??dali togash na primer dokolku dostigne 80 denari dali togash ce se koregiraat ceni i na drugi proizvodi?ili pak se ke bide isto a ti si car so toa shto potoa 1000evra ke bidat 80 000denari a ti si gi kupil za 60 000denari i namesto 1000evra si kupil 1350evra ,i so 1000evra ke vredat i togash isto kako sega t.e na primer dali togash edna kujca sto vredi sega 20 000evra togash bi se spushtila na 16000evra na primer ili dali pak ke bide 20 000evra?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom