Прашања за Исламот I

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Извини el_kewser, техничка грешка. Сум се помешал со Eraser. Цитатите беа негови. Извини уште еднаш. Не постои опција да го изменам горниот текст, но ако сака модераторот нека среди тоа.
Позз
e vaka corbadzioo e podobro izvinuvanjeto e pifateno .najlosa osoba e onoj koj mu lepi nevistina na nekogo koj voopsto ne mu pripagaat.a ti se izvina toa e dobro i zatoa ti rekov izvinuvanjetoe prifatenoo
ke ti dadam eden sovet i tebe i kako sakas prifatigo , covekot e sozdaden slabicok,nemoj da im gi frlas vlice greskite na drugite luge , posebno ako i samiot ti gi imas,
 
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Муабетов со рамна, јајце земја преминува во бош муабет ...

За да скратиме .. дали може да се приложи линк од оригиналното напишано .. како гласи ајетот .. значи не преведено на Македонски .. туку по можност арабски или било што изворно односно блиску до оригиналот...
исто во прилог би било и да се посочи линк од стручна анализа и истата да се презентира тука ...

овака нема да се мрдне од мртва точка ..
"...и Земјата потоа ја израмни" (Сура Ен Назиат 79 :30) на араписки: وَالْأَرْضَ بَعْدَ ذَٰلِكَ دَحَاهَا

Арапскиот збор "Дахаха" (دَحَاهَا) значи "израмни", да направиш нешто рамно. Тој збор нема врска со зборот "јајце". На арапски јајце се вика: бајда ( بَيْضَة )
 
Член од
1 мај 2010
Мислења
128
Поени од реакции
4
Чорбаџија земјата кога на неа живееја други животни имаше ужасни услови за живот. Ама секако ова не и оди во прилог на библијата, бидејќи според неа земјата е стара 8000 год. А знаеме дека овие суштества живееле многу одамна. А подоцна земјата е наместена за живот. На друга планета не можеш да одиш бидејќи ќе се клизаш мислам многу просто е.
Беспооловите клетки, самиот збор кажува БЕСПОЛОВИ, немаат пол, а знаеме дека пар може да се биде и без пол. Тие клетки се делат со проста делба, ама од која причина се делат не е познато. Нешто довело до нивно делење. Секој твој обид да покажеш грешки во Куранот е тажен во секој случај. Умот можеш да им го матиш на форумџиите кои и онака само по форум се. Ама не можеш и на многуте луѓе во светот, кои се паметни и не потпаѓаат на филозофии и секојдневно влегуваат во Ислам. Поздрав

Еклекс мк, дали може да се затвори веќе овој муабет ? Се отупи темата прашања за Исламот со биологија и наука.
 
Член од
3 мај 2010
Мислења
163
Поени од реакции
17
Ок се разбравме за земјата и паровите. Но дали може да извадите нешто од Куран, нешто што не можел Мухаммед да го знае во 7 век ?
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Еклекс мк, дали може да се затвори веќе овој муабет ? Се отупи темата прашања за Исламот со биологија и наука.
Богами ја отупевте :)
Би било паметно да се приложи некој линк и дел од дискусија која ја имаат водено Христијани и Муслимани за овој Ајет .. а верувам дека има .. ќе се обидам и јас да најдам ... и што е тоа е ...
безпредметна е веќе дискусијава за ова прашање за кое мислам ќе се согласиме дека нема да има разбирање од никоја страна ..
Јас разбирам дека не е сватливо, исто како за вас шо не е сватливо Тројството ...

Ете нека се продолжи со други прашања за Исламот .. а јас ќе се обидам да најдам линк ..
 
Член од
1 мај 2010
Мислења
128
Поени од реакции
4
Ок се разбравме за земјата и паровите. Но дали може да извадите нешто од Куран, нешто што не можел Мухаммед да го знае во 7 век ?
Ако Мухаммед беше само опшетсвен реформатор или лажен пејгамбер сеедно, не би спомнал во Куранот овие работи.
Би рекол Аллах ви создаде море, ама вакво нешто се смоневам дека би рекол. Зошто да спомне вакви работи кои до сега не беа познати ? Повели




Модерната наука има откриено дека на местото каде што две различни мориња се допираат, всушност постои граница помеѓу нив. Оваа граница ги одвојува двете мориња, со што секое море си има своја температура, соленост и густина. Како пример би го навеле Медитеранското море чија вода е топла, солена и помалку густа, за разлика од водата на Атланскиот океан. Кога водата на Медитеранското море навлегува во Атлантикот преку Гибралтарот, навлегува неколку стотици километри во Атлантикот во длабочина од околу 1000 метри со својата топлина, соленост и помалата густина. Медитеранската вода се стабилизира во оваа длабочина.

Водата на Медитеранското море навлегува во Атлантикот преку Гибралтарот, со својата температура, соленост и помалата густина, поради границата која ги дели. Температурата е во целзуисови степени. (Поморската геологија, Кјуенен, стр. 43, со мало зголемување)
(длабочина во метри; Атланскиот океан; Медитеранското море; Водата на Атланскиот океан; Соленост под 36,0‰; Гибралтар; Водата на Медите-ранската вода; Соленост над 36,5‰)

Иако има големи бранови, јаки струи и плими во тие мориња, тие не се мешаат ниту ја преминуваат оваа граница.
Чесниот Куран спомнува дека има граница помеѓу морињата и дека тие не ја преминуваат. Бог вели:

„Ги оддели двете мориња кои само се допираат; меѓу нив има препрека, и не се мешаат.“
(Куран 55: 19 - 20)

Но кога Куранот ни говори за разликата помеѓу слатката и солената вода, се спомнува постоењето на „забранетата поделба“ со граница. Бог во Куранот вели:

„И Тој е Оној кој одвои едно од друго две мориња: едното пивко и студено, а другото солено и горчливо. И меѓу нив одреди меѓупростор и испречи препрека.“
(Куран, 25: 53)

Некој може да се запраша зошто во Куранот е спомната преградата, кога се говори за слатката и солената вода, но не ја спомнува преградата кога зборува за разликата на двете мориња?
Модераната наука открила дека во устието, каде што слатката и солената вода се сретнуваат, ситуацијата е некако поинаква од онаа што може да се види на местото каде што двете мориња се сретнуваат. Откриено е она што ги разликува слатката вода од солената во устието е зоната на сепарација која има различна соленост од слатката вода но и од солената вода.

Должинската регија ни ја покажува соленоста (деловите се по илјада ‰) во устието. Овде можеме да ја видиме преградата (зоната на сепарација) помеѓу слатката и солената вода. (Вовед во океанографијата, Турман, стр. 301, со краток додаток.)
(слатка вода (река); Преградата (Зоната на сепарација); Солената вода (море); Вертикално измешани.)

Оваа информација била откриена од неодамна, користејќи напредна технологија за мерењето на температурата, соленоста, густината, растворливоста на кислородот итн. Човечкото око не може да ја види разликата помеѓу овие мориња кои се мешаат, дури и ни изгледаат како едно хомогено море. Исто така човечкото око не може да ја види поделбата на водата во истијата на три вида: слатка вода, солена вода, и преградата.
 
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
„Ги оддели двете мориња кои само се допираат; меѓу нив има препрека, и не се мешаат.“
(Куран 55: 19 - 20)

„И Тој е Оној кој одвои едно од друго две мориња: едното пивко и студено, а другото солено и горчливо. И меѓу нив одреди меѓупростор и испречи препрека.“
(Куран, 25: 53)
А шо мислиш пред Мухамед не знаеле за ова? Зарем пред Мухамед луѓето немале јазик па да пробаат и да видат дека на едно место водата е солена, а на друго место не, или пак дека на едно место е постудена од друго и дека тие не се мешаат? Зарем тоа е некакво „научно откритие“ :)

Луѓето од атичките времиња ги познавале и владееле морските струи многу подобро од денешните луѓе, затоа што во тоа време, кога не постоеле нафтените (машински) мотори, тие биле единствените двигатели на бродовите и луѓето просто зависеле од овие морски струи. Затоа и добро ги познавале, имале и цели мапи за нив и добро знаеле дека тие не се мешаат.
Значи ова не е никаков новитет во Кyранот туку им било добро познато на сите морепловци, туристи, трговци, луѓе што живееле покрај морето и сл.

Ај сега ти објасни ни како тоа ѕвездите Алах ги поставил на најблиското небо (поблиску од месечината и Сонцето)? Зарем не мислиш дека е далеку поверојатно дека Мухамед, гледајќи ги ѕвездите од наша перспектива помали од Сонцето и Месечината, па затоа заклучил дека тие се најблиску до нас? Впрочем така (погрешно) верувале и сите останати луѓе во тоа време. Сосема разбирлива била оваа научна невистина во тоа време, за сите па и за Мухамед.

„Ние, навистина, го разубавивме до вас најблиското небо со ѕвезден накит“ (Сура 37:6-8, Кyран)

"Не гледаш ли како Аллах создаде седум небеса едни над други? Меѓу нив тој Месечината ја одреди да биде светлина, а Сонцето светилка" (Сура 71:15-16, Кyран)


И како тоа ѕведите паѓаат според Кyранот? Зарем не мислиш дека е далеку поверојатно тоа дека Мухамед гледајќи ги метеорите како паѓаат, но не знаејќи дека се метеори, заклучил дека тоа се ѕвезди што паѓаат?

„Ние, навистина, го разубавивме до вас најблиското небо со ѕвезден накит, и го штитиме од секој шејтан пакосен, за да не го слушнат гласот на возвишените чети кои ги гаѓаат од сите страни. “ (Сура 37:6-8)

„Да, Ние небото на овој свет со ѕвезди го разубавивме и одредивме да фрла камења по шејтаните.“ (Сура 67:5)
 
Член од
1 мај 2010
Мислења
128
Поени од реакции
4
Зошто ја игнорираш границата-пределот ?
 
Член од
3 мај 2010
Мислења
163
Поени од реакции
17
Е ова сега што го покажа ми се допаѓа и тоа многу ми се допаѓа :)
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
За да не биде темава каша попара .. како и шо беше ... и донекаде продолжува ... да ви дадам предлог ...
за паровите вака нака расчистивме дека цели филозофии многу постари расправале за тоа .. за Земјата плоча или не .. неможеме да дојдеме до заклучок .. патем никој неможе да дојде до заедничка мисла околу таа тематика .. Муслиманите ја држат таа страна, Христијаните другата итн ...

Предлогот е .. на поставено прашање ... Пример: овие два ајета:
„Ги оддели двете мориња кои само се допираат; меѓу нив има препрека, и не се мешаат.“
(Куран 55: 19 - 20)

„И Тој е Оној кој одвои едно од друго две мориња: едното пивко и студено, а другото солено и горчливо. И меѓу нив одреди меѓупростор и испречи препрека.“
(Куран, 25: 53)
да бидат предмет на дебата на темава ... додека не се дојде до заклучок или не се истрошиме со муабет и додека не почнат наново пак да се нафрлаат исти коментари ...
 
Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Ок се разбравме за земјата и паровите. Но дали може да извадите нешто од Куран, нешто што не можел Мухаммед да го знае во 7 век ?
sekako Barbie <33
dali ti znaes deka vselenata se siri , ili da receme pred 1400 god muhamed da go znael toa deka vselenata se siri evego toj kuranski aet.
nie navistina so mokta svoja go sozdadovme a nie navistina go sirime.el zarijat 47.)

vo 1925 fod amerikanskiot astronom edvin habl dokazal vrs osnova na nabluduvanjeto so telekop deka galaksite se odalecuvaat edna od druga , sto upatuva na zaklucokot deka iniverziumot se siri ova e opsto prifaten stav od naucen fakt ova otkriteie deka vleselnata se siri e edno od najgolemite naucni dostignuvanja vo 20 vek okolu ova kuranot ne izvestuva deka vselenata se siri uste togas koga lugeto ne znaele nitu kako da napravat teleskop.
ovaa otritie e dokazano i od ajstanovata teroija, univerzumot se siri od vremeto na stvaranjeto, dali mozeme obicnite luge da go vidime sirenjeto na kosmosot, sigurno ke receme ne, za ova e potrebno posebno znaenje i instrumeni za ova oblast. koj nikoj vo vremeto na muhamed .a.s go nemal zatoa i kuran veli;
nie navistina so mokta svoja go sozdadovme a nie navistina go sirime.el zarijat 47.)


Širenje kosmosa


U Kur'an-i-Kerimu, koji je objavljen prije 14 stoljeća, u periodu kada još nije bila razvijena astronomija, ovako se govori o širenju kosmosa:
"Mi smo nebo moći Svojoj sazdali, i Mi smo, uistinu, oni koji ga šire." (Az-Zariyat, 47)
Riječ "nebo", koja se spominje u aktualnom ajetu, na mnogo mjesta u Kur'anu koristi se u značenjima svemira i vasione. I u ovom slučaju upotrijebljena je u istom značenju. Kur'an je, dakle, već obznanio da se kosmos širi, a to je činjenica do koje je danas došla i nauka.
U naučnom svijetu je do početka XX stoljeća preovladavalo jedno mišljenje u smislu da "kosmos ima jednu statičnu, nepokretnu strukturu i da potiče iz vječnosti". Međutim, istrage provedene uz pomoć suvremene tehnologije, izviđanja i proračuni doveli su do saznanja da kosmos ima svoj početak i da se konstantno "širi".
Ruski fizičar Aleksander Friedmann i belgijski kosmolog Georges Lemaitre početkom ovog stoljeća teoretski su proračunali da je kosmos u stalnom pokretu i da se širi.
Ova činjenica je, također, i dokazana određenim posmatranjima provedenim 1929. godine. Američki astronom Edwin Hubble je, analiziranjem svemira uz pomoć ogromnog teleskopa, otkrio da su zvijezde i galaksije u konstantnom udaljavanju jedna od druge. A kosmos, u kojem se sve konstantno udaljava jedno od drugoga, dolazi u značenju kosmosa "koji se širi". Činjenica da se kosmos nalazi u stalnom širenju svoju kategoričnost će postići, također, i kroz osmatranja provedena narednih godina.
Međutim, ova kategorična činjenica je stoljećima prije saopćena kroz Kur'an i to u takvom historijskom periodu kada nijedan čovjek o tome nije apsolutno posjedovao ni približna znanja. Pošto je Kur'an riječ Allaha, Stvoritelja i Gospodara cijelog kosmosa i svih znanja.

Od prve eksplozije do sada, svemir se stalno širi jednom ogromnom brzinom. Širenje svemira naučnici uspoređuju sa površinom napuhanog balona.
Međusobno razdvajanje "nebesa i Zemlje" Drugi ajet u kojem se, također, govori o stvaranju nebesa glasi:
"Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?"
(Al-Anbiya', 30)
Riječ "ratk", koja se prevodi kao "cjelina", u arapskim rječnicima objašnjava se kao riječ koja ima značenje "međusobno isprepleteno, nerazdvojno, sraslo". Ova riječ se, dakle, koristi prilikom opisivanja dvaju materija koje čine jednu potpunu cjelinu. A, za glagol "raskomadali smo" u Kur'anu je korišten glagol "fatk", koji dolazi u značenju "cijepanje, komadanje nečega što je u stanju ratk i izlaženje vani, oslobađanje njenih dijelova". Ilustracije radi, razvoj biljke iz sjemena i izrastenje izdanka iz zemlje se u arapskom jeziku objašnjava ovim glagolom.
Sada se ponovo vratimo ajetu. U aktualnom ajetu govori se o nebesima i Zemlji koji su bili jedna cjelina, odnosno koji su bili "ratk". Ova cjelina se, potom, odvaja glagolom "fatk". Jedno iz drugog cijepanjem, komadanjem izlazi vani. I, zaista, kada se podsjetimo na činjenice vezane za prvi trenutak Big Bang, vidjet ćemo da je u jednoj tački sadržana materija cijelog kosmosa. Dakle, sve, čak i "nebesa i Zemlja", koji još nisu bili stvoreni, u ovoj tački je u stanju "ratk". Potom dolazi do snažne eksplozije ove tačke i na taj način materija postaje "fatk"...
Kada izvršimo usporedbu fakata navedenih u ovom ajetu sa naučnim otkrićima, uočit ćemo da među njima vlada jedan potpuni sklad. Otkrivanje ovih činjenica koje su prije 14 stoljeća navedene u Kur'anu naučno je bilo moguće dokučiti tek u XX stoljeću


http://islam-iman.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3848:nastanak-kosmosa-objasnjen-u-kuranu-prije-1400-godina&catid=76:zanimljiv-tekst&Itemid=113
 
Член од
3 мај 2010
Мислења
163
Поени од реакции
17
sekako Barbie <33
dali ti znaes deka vselenata se siri , ili da receme pred 140 god muhamed da go znael toa deka vselenata se siri evego toj kuranski aet.
nie navistina so mokta svoja go sozdadovme a nie navistina go sirime.el zarijat 47.)

vo 1925 fod amerikanskiot astronom edvin habl dokazal vrs osnova na nabluduvanjeto so telekop deka galaksite se odalecuvaat edna od druga , sto upatuva na zaklucokot deka iniverziumot se siri ova e opsot prifaten stav od naucen fakt ova otkriteie deka vleselnata se siti e edno od najgolemite naucni dostignuvanja vo 20 vek okolu opva kuranot ne izvestuva deka vselenata se siri uste togas koga lugeto ne znaele nitu kako da napravat teleskop.
ovaa otritie e dokazano i od ajstanovata teroija, univerzumot se siri od vremeto na stvaranjeto, dali mozeme obicnite luge da go vidime sirenjeto na kosmosot, sigurno ke receme ne, za ova e potrebno posebno znaenje i instrumeni za ova oblast. kon nikoj vo vremeto na muhamed .a.s go nemal zatoa i kuran veli;
nie navistina so mokta svoja go sozdadovme a nie navistina go sirime.el zarijat 47.)
Ма што зборуваш ? Зошто јас не знам дека ова го пишува во Куран ?
Изгледа многу закаснав. Омерррр се ми е јасно сега:)
 
Член од
8 мај 2010
Мислења
23
Поени од реакции
0
Која година е напишан Куранот и каде можам да го читам онлајн? Фала однапред

--- надополнето ---

„Ги оддели двете мориња кои само се допираат; меѓу нив има препрека, и не се мешаат.“
(Куран 55: 19 - 20)

„И Тој е Оној кој одвои едно од друго две мориња: едното пивко и студено, а другото солено и горчливо. И меѓу нив одреди меѓупростор и испречи препрека.“

Леле ама препрека дечки фулл сум од ова, навистина многу јако ми е :)
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Која година е напишан Куранот и каде можам да го читам онлајн? Фала однапред

--- надополнето ---

„Ги оддели двете мориња кои само се допираат; меѓу нив има препрека, и не се мешаат.“
(Куран 55: 19 - 20)

„И Тој е Оној кој одвои едно од друго две мориња: едното пивко и студено, а другото солено и горчливо. И меѓу нив одреди меѓупростор и испречи препрека.“

Леле ама препрека дечки фулл сум од ова, навистина многу јако ми е :)
Предходно праша те избришав ...
потруди се да прочиташ 2-3 страни или повеќе на секои неколку се повторува истото прашање ...
И малце конструктивност во дискусија ...
шо сакаш да кажеш со постов? освен прашањето кое го постави кое 100пати е одговорено?
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom