Прашања за Исламот I

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
18 јули 2009
Мислења
33
Поени од реакции
2
Не, види, јас само дадов рационалана претпоставка, не дека знам...

Па добро.. и јас не сум упознает добро со христијанството па содека сум христијанин.... али за тоа сме тука да се информираме :toe:
 
Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Преземено или препишано од http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=7102 :wink: Мојот некогашен форум.

Значи ти си била ПРОТЕСТАНТКА како и што претпоставував, па затоа и толку срамежливо го криеш твоето верување. Но, не заборавај, сите знаат и за Радосна Вест, и за Црквата и книжарницата Откровение , и за проф. Грозданов,и за младиот Пастор,и за баптистите, и комплетно за вашиот стил и метод на работа.:toe:

И сега, што очекуваш, да ти одговорам со мои зборови,или да ги копирам одговорите кои се дадени таму на тој форум? :)


Дај ми го линкот каде што си ги напишал твоите одговори да не ги пастираш тука. Иначе го најдов на нет тоа е точно меѓутоа не значи дека истото не го проверив:) Имате многу поглавија и малце чудно затоа штон читам по обратен ред . Иначе не само во Ку'ранот туку и во Библијата има некои работи што уште не ми се јасни или да речеме контрадикции па така да прва прилика и јас ќе се консултирам со лице што има повеќе познавање па ќе пренесам како е објаснето сето тоа :) Твојата претпоставка за жал не е точна, православна сум меѓутоа не значи дека не се интересирам и за затворам очи за останатите работи. Сакам да ја најдам книгата: бракот и интимните односи во исламот од Курдиќ мислам дека е. Ако случајно имаш информација за книгата каква е што се опишува пиши ми на профилот.
 
O

Omer el Faruk

Гостин
Ќе ти дадам линкови за секое прашање посебно. Но, првин да најдам каде и кога сум пишувал за тоа. Книгата од Шефик Курдиќ ја имам и нема проблем, ќе добиеш информација на профил за истата.

Секое добро!

Најдов некои контрадикции во Ку'анот па ако може подетално објаснување затоа што ме збуни малце тоа што прочитав.

Идеме по ред:

Муслиманите веруваат дека Ку'ранот е перфектна книга од Аллах и дека бил симнат (Назил или Танзил) од небото, неоштетен или неосквернат од човековите раце.
Противречност се случува кога едно тврдење противречи на друго, или кога едно тврдење исклучува постоење на друго.

Првата наведена противречност:
Oд што е создаден човекот?

Во Сура 19:67 се тврди дека човекот бил создаден од ништо.
Во 15:26 се тврди дека човекот е создаден од глина.

1. И Ние го создадовме човекот, секако, од глина што се меси, од кал што се тегне.(Сура 15:26)
2. Јас сум, навистина, Создател на човекот од глина што се меси, од кал што се тегне, (Сура 15:28)
3. Читај во името на Господарот твој кој создаде, го создаде човекот од грушка на крв! (Сура 96:1,2)
4. Не се сеќава ли човекот дека Ние и порано го создадовме кога тој, токму не беше ништо? (Сура 19:67)
5.Или пак се создадени(луѓето) од ништо или тие се создатели? (Сура 52:35
Овде не станува збор за никакви контрадикции, туку за создавањето на човекот и формите,процесите низ кои поминува тој се развива.
На друго место имаш ајет дека човекот е создаден и од вода. На други места имаш ајети кои што зборуваат за ембрионалниот развој на човекот.

19 сура е сурата Мерјем, и за да ти биде јасно зошто Кур'aнот на таков начин се обраќа треба да го прочиташ и претходниот 66 ајет кој гласи:

" Човекот вели: " Ќе бидам ли, по, смртта,изведен жив ( проживеан)." ( Сура 19:66)

Значи,луѓето скептици, кои се сомневаат ,кои неверуваат отсекогаш си го поставувале и поставуваат истото прашање. Па одговорот следува:

"Не се сеќава ли човекот дека Ние и порано го создадовме кога тој, токму не беше ништо?" (Сура 19:67)

Или поинаку, кажано: -Зарем човекот заборави дека е создаден од ништо, присетете се на Адем/Адам, како од ништо постана нешто.

Па вели: "Или пак се создадени(луѓето) од ништо или тие се создатели?" (Сура 52:35)

Ова е отворен предизвик и патоказ за сите оние кои што не веруваат во Бога. Бујрум од ништо нека создадат нешто?

Па потоа следува создавањето на Адем/Адам од глина, создавање кое што е поткрепено и во Библијата.

Па потоа следува создавањето на човекот од сперма итн.

Еве ти линкови за поопширно да прочиташ за создавањето на човекот, според Кур'aнот.

http://www.islamski-centar.org/forum/showthread.php?t=588

http://www.quranmiracles.com/BOSANSKI/articles.asp?id=66

Сега имам толку време, во следна прилика одиме и со другите прашања. :)

Дали има, или нема, насилство во верата според Ку'ранот?

1. Во верата нема насилство зашто патот вистински јасно се одделува од беспаќето (лагата). Оној кон не верува во Тагут, а верува во Аллах веќе го дофатил најцврстото јаже во кое нема искинатина. Аллах е Слушач и Зналец. (Сура 2:256)
2. Па кога светите месеци ќе поминат борете се против многубошците, каде било да ги најдете, заробувајте ги, опколувајте ги, чекајте ги во заседа од секаков вид! Па ако се покајат, и ако намаз извршуваат, и ако зекат даваат, пуштете го патот нивни. Аллах, навистина, е Простувач и Сомилосен. (Сура 9:5)
3. Борете се против оние кои не веруваат во Аллах и во Денот ахиретски и кои не го забрануваат она што го забранија Аллах и пејгамерот Негов, и кои не ја застапуваат вистинската вера на оние на кои им е дадена Книгата се додека не дадат џизија со рацете, потчинето! (Сура 9:29)
4. О пејгамберу (пророк, Мухамед), поттикнувај ги верниците кон борба. Ако меѓу вас има дваесет трпеливи ќе победат двесте, а ако, пак, меѓу вас има сто ќе победат илјада од оние кои не веруваат зашто оние се, навистина, луѓе кои не сфаќаат. - (Сура 8:65)
5. Појдете во борба, било да сте слаби или јаки, и борете се на патот Аллахов и со имотите ваши и со животите ваши. Ете, тоа ви е подобро само да знаете! - (Сура 9:41)
6. О верници, борете се против неверниците кои се околу вас, и нека при вас најдат тврдост. И знајте дека Аллах, навистина, е со богобојазливите! (Сура 9:123)
7. Борете се против нив, а Аллах ќе ги казни со рацете ваши, и ќе ги понизи, а вам ќе ви помогне против нив, и Он ќе ги излечи градите на народот вернички! (Сура 9:14)
8. Ако не појдете во борба Он ќе ве казни со болка и ќе ве замени со друг народ, а вие во ништо не ќе Му наштетите. Аллах е Кадар за се! (Сура 9:39)
9. И борете се против нив се додека го снема сплеткарењето и додека верата Аллахова не биде присутна. А ако престанат... та, Аллах го гледа она што го работат. (Сура 8:39)
10. (Сура 4:89; 8:17; 9:38; итн.)
Во основа Исламот значи мир,го прокламира мирот и се залага за него. Исламот како што ни е познато е вера која ги регулира двата сегменти на човечкиот живот: -световниот и духовниот. Како таков има пропишано норми за однесување кои ги опфаќаат сите аспекти на човековиот живот, вклучувајќи го и военото право. За да се разбере значењето на овие ајети, потребно е да се разбере и причината за нивната објава. Топло ти го препорачувам овој линк,каде ќе прочиташ нешто повеќе околу ова. :)

http://www.islamnp.com/index.php/pitanja-i-odgovori/19-pitanjai-i-odgovori/29-odgovori-o-zabludi-o-islamuu

Дали Аллах им простува, или не им простува, на оние кои обожаваат лажни богови?

1. Аллах, навистина, нема да прости да Му се здружува здруженик, а се, освен ова, простува кому сака. А оној кој Му здружува на Аллах здруженик, прави голем грев. (Сура 4:48) (исто и 4:116)

2. Следбениците на Книгата од тебе бараат да им спуштиш Книга од небо. А оние веќе од Муса бараа и повеќе од тоа. Па зборуваа: "Покажи ни го Аллаха, очигледно." И заради зулумот нивни молња ги шибна, и потоа прифатија теле (ИДОЛ!). По јаснотиите кои веќе им дојдоа! И затоа Ние им простивме. И на Муса Ние јасен доказ му дадовме. (Сура 4:153)
И овде не станува збор за никаква контрадикција. Во првите цитати (Сура 4:48 и 4:116),јасно се става до знаење кој грев е најголем. И Аллах џ.ш. вели дека тој грев е ширкот или припишувањето здруженик на Него. И ако човекот умре со тој грев, тој го заслужил Аллаховото Проклетство и вечната казна Џехеннемска.

Додека во другиот ајет е спомнат контекст со Муса/Мојсеј кога се оддалечил од народот свој за да ги прима заповедите,па тие во меѓувреме направиле златно теле кое почнале да го обожуваат. Кога се вратил Муса/Мојсеј им укажал на грешката, тие се покајале за истото и им било простено. Значи не умреле со тоа многубоштво.

Во едниот ајет се зборува за тежината на гревот кој ќе умре како идолопоклонец,многубожец. А во вториот за оние кои биле такви,но се покајале,па Бог им простил.

Следува за мене најинтересното: Кажувањето за фараонот. Фантастичното Кур'анско чудо. :)
 
Член од
8 април 2009
Мислења
11
Поени од реакции
0
elhamdulilah sto all-llah te obdaril so tolku znaenje brate omer el faruk za islamot, sunetot i zivotot na nasiot pejgamber muhamed s.a.v.s, isto taka ne mi e jasno kako po tolku odgovori od tvoja strana, nekoi seuste ne razbiraat
deka islamot e praviot pat.
Inshallah all-llah da te nagradi so djenetot firdaus AMIN
 
O

Omer el Faruk

Гостин
Дали Фараонот беше удавен или не?

1. И Ние синовите Израилови ги преминавме низ морето... па, ги следеше фараонот и војската негова, зашто ги мразеше и им беше непријател. И штом започна да се дави, почна да вика: "Јас верувам. Нема друг бог освен Оној во кој веруваат синовите Израилови и јас сум меѓу муслиманите!" Зарем сега, а понапред беше непослушен и беше меѓу безредниците! Па, денес Ние ќе го спасиме само телото твое за да бидеш знамение за оние по тебе. (Сура 10:90-92)

2. И тогаш фараонот посака да ги истера од земјата. Па, Ние него и оние кои беа со него, заедно, ги потопивме. (Сура 17:103)
И овде не постои никаква контрадикторност,туку јасно кажување за фараонот од времето на Мојсеј/Муса а.с. Имено, овде се крие и едно своевидно чудо кое науката го докажала многу векови по објавата на Кур'анот,а кое се поклопува со неговото кажување.

Во едниот ајет се вели дека Фараонот заедно со својата војска бил потопен (удавен) во Црвеното Море ,а во другите ајети се вели дека неговото тело ќе биде спасено/сочувано, како доказ за настанот,за оние генерации кои што ќе дојдат после него.

Читај сега внимателно:


Во 1898 година во Вадул - Мулк / Долината на кралевите е пронајдена една мумија, која од подоцнежните испитувања е докажано дека датира се поклопува со времето на Мојсеј/Муса а.с.








Франсоа Митеран во 1981 год.побарал од Египет да му дозволи да го пренесат балсамираното тело(мумијата) на фараонот во Франција за да подлегне на научни истражувања.Навистина,телото на фараонот било пренесено во Франција заради истражување.Како врвен хирург Морис Бикај бил вклучен како одговорен во проучувањето на мумијата.Главна преокупација на Морис Бикај била КАКО УМРЕЛ ФАРАОНОТ.

И открил дека во неговото тело се наоѓаат солени супстанции што представува доказ дека смртта настапила од давење во морска вода.Но,уште повеќе бил зачуден како останало неговото тело сочувано за разлика од останатите тела на фараоните кои биле балсамирани иако тој бил изваден од море! Се,додека некој не му пришол и му дошепнал дека муслиманите веруваат и нивната Света Книга зборува за потопувањето на овој фараон.Откако добро ја простудирал Библијата и не нашол во неа ништо за зачувувањето на телото на Фараонот,го отворил Qur,anot и се потресол кога го прочитал 92 ајет од сурата Јунус: ДЕНЕСКА ЌЕ ГО СОЧУВАМЕ(спасиме)ТВОЕТО ТЕЛО ЗА ДА БИДЕ ЗА ОНИЕ ПОСЛЕ ТЕБЕ ЗНАМЕНИЕ (ДОКАЗ)....

Еве овде ти се објаснува дел од тоа,значи Француски експерти докажале дека тоа е токму телото на фараонот од времето на Муса (Мојсеј) а.с.


Погорниот ајет ,каде се спомнува сочувувањето на телото на фараонот бил причина за прифаќањето на Исламот на Морис Бикај.

Пријателке мила, многумина обидувајќи се да уловат грешки и контрадикции во Кур'анот се уловиле себеси и постанале силни,цврсти и убедени муслимани. Имаш интернет, гуглај,барај, прашувај...............ќе видиш дека сето она што навидум за тебе во Кур'анот е контрадикција, во себе носи порака за недостижната Божја Моќ.

Се читаме подоцна. :)

elhamdulilah sto all-llah te obdaril so tolku znaenje brate omer el faruk za islamot, sunetot i zivotot na nasiot pejgamber muhamed s.a.v.s, isto taka ne mi e jasno kako po tolku odgovori od tvoja strana, nekoi seuste ne razbiraat
deka islamot e praviot pat.
Inshallah all-llah da te nagradi so djenetot firdaus AMIN
Амин, и тебе и мене и на сите добри и на Бога покорни луѓе. :)

Дали пиењето вино е ѓаволска постапка или рајски сон?

1. О верници, вино, хазардна игра, кумири и гатање на стрелички се лоша постапка шејтанова (ѓаволска), навистина! Избегнувајте го, тогаш, Шејтанот (Ѓаволот) за да бидете спасени! (Сура 5:90)

2. Сличен ли е оној во Џенетот (Рајот) - кој е ветен за богобојазливите - во кој реки течат непрестано, во кој има и реки со млеко, со вкус непроменет, и реки со вино вкусно за оние што го пијат, и реки со мед исцеден... за нив во Џенетот има секакви видови овошје и прошка од Господарот нивни... со оној кој е за навек во огинот, и кој пие вода што врие, која цревата ќе им ги попари? (Сура 47:15)
Ниту овде не станува збор за некаква контрадикција, туку за јасно укажување. нема да се задржам за забраната на алкохолот, тоа на сите ни е јасна, туку ќе се обидам да ти напишам нешто за она второто,за Рајот/ Џеннетот и употребата (конзумацијата) на вино во него.

sexilicious007 , -Кога Кур'анот зборува за Џеннетот/Рајот, тоа не може да се сфати буквално, туку тоа се симболи или метафори кои што се употребени на нам сфатлив јазик.

Сите тие Кур’ански описи на џеннетот се всушност симболи и носење на пример и приближување на разбирањето:

Примерот на џеннетот кој е ветен (муттекуун) за богобојазливите,- во кој се реките, чива вода е со непроменета питкост и реки од млеко, чив вкус не се менува” (Мухаммед, 15).

„Пример на џеннет” т.е. ние донесуваме пример со кој сакаме да ти го приближиме разбирањето на џеннетот, а неговата суштина и поединечностите не ни се откриени во детали.

„Па ниедна душа не знае што им е сокриено, што ќе ги развесели нив како награда за она што го сториле”. (Ес-Сеџде, 17).

„..кон Џеннетот, кој се простира колку небесата и Земјата - подготвен за богобојазливите.” (Али Имран, 133).

Значи, не е можно џеннетот да биде само бавча .

„..и изобилието од овошје, кое никогаш не исчезнува и кое не се забранува” (Ел-Вакиату, 32). Тоа овошје е поинакво од нашето, кое исчезнува и се забранува..


За џеннетлиите Кур’анот вели:

„Ние од нивните гради ја извлековме омразата” (Ел_Е’араф, 43).

Овде душите се прочистени на начин кој ни е непознат.


Џеннетот е, исто така, гајб(тајна), значи за нас непознато нешто. Кога го констатираме ова тогаш со тоа не одрекуваме ниту едно телесно уживање. Ние веруваме дека џехеннемот е телесно и душевно страдање, но она што сакаме овде особено да го подвлечеме е тоа дека поединостите на овој благодет и страдање, како и самиот начин како ќе биде тоа ни се непознати.

Џеннетот не е ниту пазар на секакво овоштие и зеленчук, а не е ни џехеннемот печка за пржење на месо.

Тоа е нешто за што ниту увото слушнало,ниту окото видело. Тоа е нешто чија вистинска вредност и слика единствено ја знае Возвишениот Аллах џ.ш..

Тоа се моите одговори на твојот блок поставени прашања.

Тоа се не само контрадикции, туку КОНТРАИНДИКАЦИИ за примена.:vozbud:

Од нив најсмешна е онаа за настанок на човековото семе, отсликана во 86:5-7, каде се вели дека човекот настанал од капка создадена меѓу ребрата и грбот
Доста широк квадрант е тоа анатомски.
Значи спермата настанаува од градниот кош зашто тој е мегу грбот и ребрата, а абдомен е под ребрата а тестисите кај мажот се далеку под сето тоа. Како е можно тогаш спермата да се создава во градите?
Да не во бели дробови, случајни?
Зар Бог би фрлил од Небото анатомија со печатни грешки?
Обично муслиманите ова го правдаат со спуштање на тестисите во ембрионалната фаза од областа под бубрезите, но бидејќи бубрезите се во абдоминалната област, каква врска тестисите имаат со градниот кош? Капка која доаѓа од градниот кош...
:vozbud::vozbud::vozbud:.


Тестиси во граден кош? Може, кај некоја малформација, нормално не.
Тестисите се формираат во задниот дел мна абдоминалната празнина слично како и јајчниците кај девојчињата, и пред крајот на бременоста се спуштаат во скротумот некаде во седмиот месец од бременоста.


Дури и кога во емб. фаза тестѕисите би се формиралево некој долен дел од градниот кош сеуште ќе остане отворено прашањето за настанок на човекот од капка излеана од делот меѓу грбот и ребрата:pos2:iТаа течност не се формира за време на ембрионалниот развој, и не пред да почнат тестисите да созреваат, туку тек по рагањето на бебето кога тестисите се убаво спуштени надвор.


:drk:-да знае човечево дека тоа што го прави му излегува од градите ќе:kesa:

Па нека човекот погледа од што е создаден, создаден е од течност што се исфрла,која излегува меѓу 'кичмата и градите.” ( Ет – Тарик, 5-7)

Полови органи и нивниот развој


Основа за развој на половиот систем кај машкиот и женскиот пол, е интермедиерниот мезодерм кој во вид на две вертикални траки , се протега лево и десно од рбетниот столб (кичмата).



По влијание на детерминирачкиот фактор (тдф) половите траки продоложуваат со развој , се свиткуваат поткивичесто со обата краја кон пределот на индус хилус и се формираат тестиси ( rete testis)
Гениталната плика од која се развива тестисот се наоѓа во лумбалната регија (кичма).
(Затоа тестисите од каде излегуваат сперматозоидите кои се одговорни за оплодување) примарно лоцирани се во кичмата односно слабинскиот дел, во ретроперитонеалниот простор.

И потоа во вторта половина од интраутериниот развој , тестисот започнува да се спушта за да ја завземе финалната положба СКРОТУМОТ ( односно предел меѓу нозете каде што и се наоѓаат тестисите по раѓањето).



Заклучок:

Во ембриолошкиот стадиум на развој, половите органи на мажот и жената почнуваат да се развиваат во близина на кичмата, помеѓу кичмениот столб и единаестиот и дванаестиот пар ребра. Подоцна тие се поместуваат: женскиот репродуктивен орган запира кај карлицата, додека машките полови жлезди се спуштат се до раѓањето, додека не стигнат до мошница. Меѓутоа, дури и подоцна, по раѓањето, овие органи добиваат нервни и хранливи потреби од стомачната аорта, која се наоѓа помеѓу кичмениот столб и градниот кош. Лимфатичната дренажа, исто така, се враќа во споменатиот предел.

Половите органи потекнуваат од лумбалниот односно пределот на кичмата.

Што пак докажува дека Куранот е перфектно прецизен во неговите објаснувања, и нема никаква грешка.
Луѓето кои имаат малку познавања од медицината, носат неосновани заклучоци, на база на предрасуди и во нив е грешката.


Rubyred: Ајде фино лепо самата стави си на главата една :kesa:

:helou::helou::helou:
 
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Па нека човекот погледа од што е создаден, создаден е од течност што се исфрла, која излегува меѓу 'кичмата и градите.” ( Ет – Тарик, 5-7)

Полови органи и нивниот развој
...
rubyred убаво ти објасни дека тестисите во нивниот ембрионален развој не поттекнуваат од пределот кај 'кичмата и градите, туку од абдоменот. А како подршка на нејзиното тврдење би сакал да ги наведам следниве линкови од wikipedia и од други сериозни веб страни, па да видиме што велат ембриолозите:

Да видиме што навистина велат ембриолозите:


http://en.wikipedia.org/wiki/Testicle

Таму се вели: "Many anatomical features of the adult testis reflect its developmental origin in the abdomen."

http://www.hmc.psu.edu/childrens/healthinfo/uz/untesticle.htm

Таму се вели: "During development, in the womb, the testicles start out positioned just below the kidneys at the back of the abdomen"

http://www.cornellurology.com/pediatrics/cryptorchidism.shtml

Таму се вели: "Laparoscopy can be used to localize nonpalpable, undescended testes. The laparoscopy is performed first to find out if the testicle is located in the abdomen or if it is congenitally absent. "

http://familydoctor.org/online/famdocen/home/men/reproductive/637.html

Таму се вели: "Usually both testicles are inside the scrotum. While male babies are still growing inside the uterus, their testicles are inside their abdomen."

http://www.ich.ucl.ac.uk/factsheets/families/F040036/index.html

Таму се вели: "If the testicles remain in the abdomen, this also increases the risk of ... This is an operation to bring the testicles down from the abdomen "


Како што можевме да видиме, ембриолозите се ЕДНОГЛАСНИ за местото каде што се создаваат тестисите - абдоменот.

Заклучок:

Обидот да му се даде преносно/индирекно значење на горенаведениот ајет воопшто не го решава научниот проблем во Кyр'анот, туку, напротив, создава дополнителни проблеми.
Тестисите во ембрионалниот развиток се наоѓаат во абдоменот, а не кај градите.

Сепак, дури и човек да нема основни познавања по анатомија и ембриологија, доволно е да е трезен и разумен за да свати дека ајетот зборува за тоа од каде излегува спермата, а не од каде поттекнуваат тестисите :)
Спермата излегува од тестисите, а не од градите.

Па нека човекот погледа од што е создаден, создаден е од течност што се исфрла, која излегува меѓу 'кичмата и градите.” ( Ет – Тарик, 5-7)

Но, како што видовме, ниту реторичките акробации, ниту филозофирањето, ниту преносливите толкувања не успеваат да ја разрешат оваа очигледна противречност во Кyр'анот.

Оваа грешка е многу важна бидејќи во Исламот, ако една работа во Kyр'анот е погрешна, тогаш и целиот Ислам е погрешен. Муслиманите веруваат дека Kyр'анот му бил дирекно доставен од Бог на Мухамед преку ангелот Габриел, "неоштетен" од човековата рака. Затоа тој не смее да има ниту една грешка во него.

А и самиот Kyр'ан смело го поставува тој самоубиствен критериум за неговата боговдахновеност во следниов стих:
"Зошто оние не размислуваат за Kyр'анот? Да беше тој од некој друг, а не од Аллах, во него ќе најдевте сигурно несогласија големи." (Сура 4:82)

Согласно овој стих, што треба да заклучиме кога веќе најдовме грешка (несогласност) во Kyр'анот?
Самиот тој кажува: Дека не е од Аллах, туку од некој друг.
Од Мухамед? Хмм.. нема да нагаѓаме од кого е напишан и зошто, тоа нека си се договорат муслиманите, за нас е доволен фактот дека Kyр'анот не е од Аллах (Бог).
 
O

Omer el Faruk

Гостин
Ах пусти желби, го уништија светот. :)

Ајде ќе оставиме науката да си го каже последниот збор, овде би сакал да подразмислиш малце со мене и да ми одговориш:

- Ако Кур'анот не е Божјо дело, туку како што вие милувате да кажете креација на Мухаммед а.с., тогаш која е поентата на ајетот:

Па нека човекот погледа од што е создаден, создаден е од течност што се исфрла, која излегува меѓу 'кичмата и градите.” ( Ет – Тарик, 5-7)

Зарем Мухаммед а.с., според вашиот начин на толкување, бил толку неписмен и незнаел ( но не само тој, туку и било кој друг,па макар и да е дивјак од најскриената џунгла во светот) откаде излегува спермата ?:vozbud::vozbud::vozbud:

И мало детенце од шест години да прашаш, ќе ти каже откаде излегува спермата. Големи штикли и големо чудо! :pos2:

Ајде според вас, зошто е вака формулиран Кур'анскиот ајет?
Бидејќи повеќе е од нелогично човек кој имал повеќе жени да не знае откаде излегува спермата? :)

Чекам!

П.С. Читај убаво не од пределот од кичмата и градите, туку од пределот ПОМЕЃУ кичмата и градите.
 
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Omer, како што виде, како и да ги вртиш сучиш ајетот, тој нема никаква поента и е научно контрадикторен - тоа е последниот збор на науката (како што можеш да видиш од линковите погоре) А зошто Мухаммед или некој негов соработник напишал таков лапсуз во Кyр'анот? Причините можат да бидат многубројни, но ниедна од нив нема да го направи овој лапсуз научна вистина, а ти мораш да се помириш со тоа и со последиците од овој научно контрадикторен ајет - дека Кyр'анот не е Божји збор според сопствениот критериум (Сура 4:82)
 
O

Omer el Faruk

Гостин
Ма немој, бил научно контрадикторен.

Gonada je muska ili zenska spolna zlijezda koja proizvodi rasplodne celije (gamete).Kod muskaraca su to testisi,a kod zena ovariji.Gornji Kur'anski ajet explicitno tvrdi da ljudski gonadi poticu izmedju kicme i rebara.Danas je embriolozima dobro poznato da se gonadi prvo pojavljuju u zoni buducih slabina - bedara.Genitalni nabori se prvo pojavljuju u cetvrtoj sedmici razvoja embrija.Jednom formirani gonadi diferenciraju se u zenske i muske u sedmoj i osmoj sedmici razvoja djeteta u materici zene.Nakon toga kod njih pocinje proces razlaza.Zenski gonadi(ovariji) se zaustavljaju u karlici,dok se muski gonadi nastavljaju spustati da bi konacno stigli do testise izvan tijela.Ne samo da je porijeklo gonada na mjestu koje Kur'an pominje,nego cak i u fazi punoljetnosti ostaje veza sa nervima,krvnim sudovima i limfnim zlijezdama sa zonom koju Kur'an docarava kao "izmedju kicme i rebara" a koja je ustvari mjesto porijekla tecnosti koja se izbaci.Oni koji isistiraju na tome da je Muhammed a.s. napisao Kur'an,pripisuju mu u stvari vise znanja,nego sto je ijedan covjek mogao imati u vrijeme objave Kur'ana. :helou::helou::helou:
 

ADVISOR

barca & inter
Член од
4 јуни 2009
Мислења
799
Поени од реакции
16
Prasanje dali ova vredi??? Go procitav vo eden avstriski sajt
tekstot integralno preveden e prenesen ovde


Glas za terorizirani muslimanskih zeni od strana na nivnite semejstva

Inteligentna i atraktivna, 20-godisna Sabatini James trebase da ima svetla idnina no nmesto toa taa zivee pod zastita od policija zaradi zakani kon zivotot .Taa odluci da kaze na svetot za smrtnite zakani koi visat nad nea i toa ne od nejzin soprug ili lokalen razbojnik tuku od nejzinoto semejstvo daleku od muslimanski opstestva vo Linz Avstrija. Taa objavi kniga so naslov Sabatini :Od islam do Hristijanstvo vo koi taa gi opisuva smrtnite zakani na svojot tatko spored Serijatskiot zakon. James doagja od muslimansko semejstvo no se obidela da se konvertira vo hristijanstvo odluka koja i donesla ekstremni neprijatelstva so roditelite, Takvo neprijatelstvo sto Abdalla Yones -musliman e zatvoren za ubistvo na svojata kerka Heshu.Ova zatoa sto se zaljubila vo Hristijanin.Knigata ja napravila James za site progonuvani zeni vo Avstrija i Germanija koi isto taka ziveat pod zastita na policija vo svojot dom Vo Viena .Taa rece: Stravot e uste ovde , se plasam deka moite roditeli ke me ubijat po Serijatskiot zakon.Isto taka rekla deka doznala za planot na nejziniot tatko i dedo od Pakistan za objavuvanjeto na smrtnata presuda. Tatko i rekol deka tvojot dedo e vece star covek i naskoro ke umre ke te ubie i nema da se gnjavi vo avstriski zatvor. Na 16 godini James imala odmor vo Pakistan kade i bilo receno da stapi vo brak so svojata rodnina Salman, taa odbila i nejzinoto semejstvo ja pratilo vo islamsko uciliste da nauci sto e dobra muslimanka.Koga konecno se soglasila i bil dozvolen povrat vo Avstrija da go prodolzi obrazovanieto.Togas pogodena od cuvstva pocnala da ja cita Biblijata za prv pat obracajki se kon Boga.James rekla .Bev iznenadena od razlikite megju Biblijata i Kuranot .Presvrtnica bese za mene stavot na Biblijata kon zenite.Nemase zapovedi vo koi pisuvase deka zenata treba da sluzi na lugjeto.Za idninata taa rekla deka ne znae sto ke se sluci so nea no se nadeva deka eden den Hristijanite i Muslimanite podobro ke se razbiraat edni so drugi.Avstriskiot avtor Guenther Ahmed Rusznak koj od Islam konvertiral kon hristijanstvo se obidel da posreduva megju james i nejziniot tatko no zakanite bile uste pogolemi i deka se uste pogolemi i vo drugite delovi na muslimanski zaednici vo Avstrija. toj rekol: "99% od zaednicata ovde vo Linz ja osuduvaat ovaa devojka i ja narekuvaat kurva .Ova e grozno"
 
P

Princ

Гостин
Што ти е прашањето ADVISOR? Како го оценуваме текстов? Не е тоа темата. Прашања-одговори (ЗА ИСЛАМОТ) си играме овде, јазик и литература се во друг подфорум.
 

ADVISOR

barca & inter
Член од
4 јуни 2009
Мислења
799
Поени од реакции
16
Што ти е прашањето ADVISOR? Како го оценуваме текстов? Не е тоа темата. Прашања-одговори (ЗА ИСЛАМОТ) си играме овде, јазик и литература се во друг подфорум.
Prasanjeto e dali vredi ova dali vredi da se primenuva serijatskiot zakon i da se unistuvaat zivoti toa e prasanjeto
 
O

Omer el Faruk

Гостин
Prasanjeto e dali vredi ova dali vredi da se primenuva serijatskiot zakon i da se unistuvaat zivoti toa e prasanjeto
Исто како јас да те прашам, дали вреди македонскиот закон,дали вредат затворите,доживотните робии, смртните казни во некои државни системи.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom