Прашања за Исламот I

Статус
Затворена за нови мислења.

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Да, затоа и нагласив дека јас не верувам...
А и голем дел христијани ќе ти го речат истото.
da da vo pravo si pazi jas duri sega go primetiv ona deka Ne veruvas deka e od Allah praten ama imam eden dokaz da ti dadam....
I koga Isa,sinot na merjem,rece: "o sinovi Izrailovi,jas sum vi,navistina,Allahov pejgamber,da go potvrdam od Tevrat ona sto e megu moive race,i da donesam radosnica za pejgamberot sto ke sledi po mene,cie ime ke mu bude Ahmed.
I bidejki im dojde so jasnotii rekoa: "Ova e volsebnistvo jasno!"

(Ince Ahmed e eden od iminjata na Muhamed alehi selam)

Silber

Peace/Salaam
Член од
31 март 2009
Мислења
500
Поени од реакции
15
Искрено, јас не верувам дека Мухамед а.с бил испратен од Господарот, но мислам дека бил многу мудар, и дека бил запознат со светите книги Талмуд и Инџил од кои црпел инспирација при создавање на Куранот, како начин за уредување на едно општество, кое на почетокот се покажало и како многу напредно.

Сепак, верувам дека бил верник-зар инаку би ги разбил идолите? Освен тоа, самиот Мухамед вели “О верници, читајте ги Инџлот и Тевратот кои ги оставиле пред вас пејгамберите“ или така некако беше, што значи дека Мухамед сепак знаел за Бог.:wink:

Eden dobar Vernik na hristijanska religija treba da gi cita slednite vo Biblijata.
Isa Alejhi Selem (Hristos), Vo Biblijata izjavuva deka ke ima uste eden Bozji pratenik i deka on treba da se postuva. Isto kako sto rece drugarot Allahov Rob.

Originalni jazik na Biblijata Jovan 14:16, 14:26, 15:26 i 16:7 kade se spomnuva imet na Muhhamed A.S.

Imeto se spomnuva Paraklit (Feraklit)
Paraklit na grcki znaci,
Odaberen
Pomosnik
Utesitel
Advokat se narecel Paraklit na starite vreminja

Na engleski znaci Comforter.

A na Arapski jazik Paraklit znaci Ahmed eden od iminjata na Muhammed A.S

Ahmed ako prevodimo na Makedonski znaci
Odaberen, Izaberen, Utesitel.

Јован 14
15 ”Ако Ме љубите, ќе ги пазите Моите заповеди.

16 И Јас ќе Го молам Мојот Татко, и Тој ќе ви даде друг Утешител, за да биде со вас довека:

26 а Утешителот, Светиот Дух, Кого Татко Ми ќе Го испрати во Мое име, ќе ве научи сè и ќе ве потсети на сè што ви реков.

Јован 15
26 ”А кога ќе дојде Утешителот, Кого Јас ќе ви Го испратам од Таткото, Духот на Вистината, Кој излегува од Таткото, Тој ќе сведочи за Мене;

Јован 16

7 Сепак, Јас ви ја кажувам вистината: подобро е за вас, Јас да си
отидам; зашто ако не си отидам, Утешителот нема да дојде при вас; ако пак заминам, ќе ви Го испратам.

8 А кога ќе дојде Тој, ќе го увери светот за грев и за правда и за суд.
9 За грев - зашто не веруваат во Мене;
10 за правда - зашто си одам при Мојот Татко, и веќе нема да Ме видите;
11 за суд - зашто е осуден кнезот на овој свет.
12 Имам уште многу да ви кажам, но сега не можете да носите.
13 А кога ќе дојде Тој, Духот на Вистината, ќе ве упати во сета вистина, зашто нема да зборува Сам од Себе, а ќе зборува она што слуша, и ќе ви навести за нештата што ќе дојдат.

allahov_rob

Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Dzezakala hair Silber...Allah da te nagradi

Член од
1 март 2008
Мислења
503
Поени од реакции
18
ِАбе убаво се тоа, ама:nenene:
Имено, кога Исус зборува за доаѓањето на Утешителот, повеќе од евидентно е дека се работи за Светиот Дух, кој дотогаш не бил излеан врз учениците. На празникот Педесетница Тој, се спуштил во вид на пламени јазици и настанала една посебна ситуација, (но не како онаа од линковите за сектите кои ги постирав кај тема Секти:vozbud:). Учениците се исполниле со Духот и почнале да пророкуваат, зборуваат на јазици, што им изгледало доста необично на останатите кои биле набљудувачи.
После тој анстан, апостолите заминале да ја проповедаат Радосната Вест, и тоа ќе го прават до крај на светот, Амин.

Значи, Светиот Дух а не Мухамед/Ахмед бил ветениот Утешител, каква смисла има инаку еден Утешител да дојде по 1000 и кусур години? Какво ветување би било тоа за учениците-а да не го дочекаат?

Така Силбер, убаво е што си ги навел овие прекрасни одломци (Бог секако да те награди за нив) и да знаеш, дека тие се однесуваат на Светиот Дух.
:salut:

allahov_rob

Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
ِАбе убаво се тоа, ама:nenene:
Имено, кога Исус зборува за доаѓањето на Утешителот, повеќе од евидентно е дека се работи за Светиот Дух, кој дотогаш не бил излеан врз учениците. На празникот Педесетница Тој, се спуштил во вид на пламени јазици и настанала една посебна ситуација, (но не како онаа од линковите за сектите кои ги постирав кај тема Секти:vozbud:). Учениците се исполниле со Духот и почнале да пророкуваат, зборуваат на јазици, што им изгледало доста необично на останатите кои биле набљудувачи.
После тој анстан, апостолите заминале да ја проповедаат Радосната Вест, и тоа ќе го прават до крај на светот, Амин.

Значи, Светиот Дух а не Мухамед/Ахмед бил ветениот Утешител, каква смисла има инаку еден Утешител да дојде по 1000 и кусур години? Какво ветување би било тоа за учениците-а да не го дочекаат?

Така Силбер, убаво е што си ги навел овие прекрасни одломци (Бог секако да те награди за нив) и да знаеш, дека тие се однесуваат на Светиот Дух.:salut:
Celata rabota e deka ti ne veruvas vo toa deka Muhammed alejhi selam e Allahov pejgamber....problem e toa sto go poreknuvate a samiot Isa alejhi selam go najbavil ako go procita mojot citat,sto znaci deka ste kontradiktorni samite sprema sebe......

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Што се случува ако некој муслиман не ги исполни петте “столбови“?

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Epa zamisli na nekoja zgrada da i fali eden stolb....stoke se sluci?

Ili odma ke se srushi ili ke izdrzi kratko vreme.
Па од 5, ако и фали еден да ти кажам најискрено па и ништо нема да се случи.
Зграда може да издржи на 4 столба:)
Јес, од секоаш сакав да си пишувам во метафори...:pipi:

Ај сеа малце посериозно?
Што ако еден муслиман не отиде во Мека, а ги исполнува другите 4 должности(пример)?

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Па од 5, ако и фали еден да ти кажам најискрено па и ништо нема да се случи.
Зграда може да издржи на 4 столба:)
Јес, од секоаш сакав да си пишувам во метафори...:pipi:

Ај сеа малце посериозно?
Што ако еден муслиман не отиде во Мека, а ги исполнува другите 4 должности(пример)?
За Мека, никаде не пишува дека МОРА ДА СЕ ОДИ, туку ако си во можност оди си, ако не здравје, другите 4 се повеке и од доволни.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
За Мека, никаде не пишува дека МОРА ДА СЕ ОДИ, туку ако си во можност оди си, ако не здравје, другите 4 се повеке и од доволни.
-.-
Добро, тоа беше пример
Што ако не пост еве?
Ако не се моли 5 пати дневно?
Дали има некои казни? Валда сфаќаш шо е поентата на прашањето?

allahov_rob

Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
-.-
Добро, тоа беше пример
Што ако не пост еве?
Ако не се моли 5 пати дневно?
Дали има некои казни? Валда сфаќаш шо е поентата на прашањето?

E vaka sega ke ti kazam...

Mislenja od istaknati islamski ucenjaci:

ebu Besir veli :

1.Zekat se dava ednas godishno i ednas godisno nemozes da bides vernik.
2.Hadz ednas godishno se odi (posetuvanje na mekka)
3.Mesec ramazan isto ednas godishno se posti,
No klanjanjeto se obavuva 5 pati dnevno i vo tekot na celiot den fakticki si so islam i sekako so samoto klanjane na namaz potvrduvas deka nema drug Bog osven Allah.

Znaci mora da se klanja namaz 5 pati dnevno i da se potvrdi deka nema drug Bog osven Allah + site drugi specifiki

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
E vaka sega ke ti kazam...

Mislenja od istaknati islamski ucenjaci:

ebu Besir veli :

1.Zekat se dava ednas godishno i ednas godisno nemozes da bides vernik.
2.Hadz ednas godishno se odi (posetuvanje na mekka)
3.Mesec ramazan isto ednas godishno se posti,
No klanjanjeto se obavuva 5 pati dnevno i vo tekot na celiot den fakticki si so islam i sekako so samoto klanjane na namaz potvrduvas deka nema drug Bog osven Allah.

Znaci mora da se klanja namaz 5 pati dnevno i da se potvrdi deka nema drug Bog osven Allah + site drugi specifiki
Ок.
Ај вака. Да замислиме дека ТИ не се клањаш секој ден.
Дали тоа тебе не те прави верник во вистинска смисла на зборот (посветен на верата и сите тие работи), дали Оџата ќе ти рече нешто околу тоа?
Дали Алах ќе те казни? Дали тоа те прави помалку верник од другите?
Тоа ме интересира зашто знам од прилика како одат другите работи.
Ме интересира што се случува ако не ги правиш овие работи а сепак нели си роден во муслиманско семејство, си муслиман и се тоа.

allahov_rob

Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Ок.
Ај вака. Да замислиме дека ТИ не се клањаш секој ден.
Дали тоа тебе не те прави верник во вистинска смисла на зборот (посветен на верата и сите тие работи), дали Оџата ќе ти рече нешто околу тоа?
Дали Алах ќе те казни? Дали тоа те прави помалку верник од другите?
Тоа ме интересира зашто знам од прилика како одат другите работи.
Ме интересира што се случува ако не ги правиш овие работи а сепак нели си роден во муслиманско семејство, си муслиман и се тоа.

Za sekoj covek koj slusnal za Bog a ne klanja namaz nisto ne zasluzva osven dzehennem (pekol) odnosno SEKAR...(toa e edno mesto vo pekolot specijalno za tie sto ne klanjaa)

A sto se odnesuva do odzata toj nemoze nisto da ti kaze ni da ti prigovori...za mene toj e posleden covek koj treba nesto da kaze..bednik

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom