Општо: Помош околу Linux

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
имам проблем. во windows имав 2 партиции Ц и Д. од кога го уснимив линукс сега само Ц го гледам. како да ја видам и втората партиција? уште едно прашање. уснимив скајп, се логирам се убаво, но таман да му пишам на некој ми вика another skype instance may exist. плиз хелп ми. :helou:
За која дистрибуција станува збор ?

Иначе, тука имаш инструкции како се инсталира линукс (Ubuntu) без притоа да имаш било какви загуби... Ако си го инстлаирал така, ондак не би требало да имаш некакви проблеми, а ако си го инстлаирал дирекно преку Windows или пак ако си го оставил сам да си одбере партиции ондак голема е веројатноста да се десило некаква збрка, особено ако дистрибувицијата е Ubuntu 9.10 која има багови во кернелот.

Член од
25 октомври 2008
Мислења
541
Поени од реакции
77
Dali ima nekoj sto ke mi kazi kako da gi odblokiram blokiranive web strani vo ucilistevo..??? fala...:helou:

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Dali ima nekoj sto ke mi kazi kako da gi odblokiram blokiranive web strani vo ucilistevo..??? fala...:helou:
треба да имаш администраторски акаунт или пасворд на рутот за да имаш пристам до DNS серверите, за да ги замениш, пошто block-от е на DNS-от директно...

Член од
10 февруари 2008
Мислења
845
Поени од реакции
447
Како може да направам downgrade на пакетот libc6. Сум инсталирал погрешна верзија и сега пола од функциите не работат. Ја имам верзијата што ми треба ама е постара од оригиналната и не може веднаш да ми направи Update дали може прво да се избрише стариот пакет па да се инсталира нова верзија или ке се престане да функцинира линуксот?

диме

When Am I ?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
806
Поени од реакции
21
Како може да направам downgrade на пакетот libc6. Сум инсталирал погрешна верзија и сега пола од функциите не работат. Ја имам верзијата што ми треба ама е постара од оригиналната и не може веднаш да ми направи Update дали може прво да се избрише стариот пакет па да се инсталира нова верзија или ке се престане да функцинира линуксот?
Шо дистрибуција користиш ?

Член од
25 септември 2008
Мислења
8.785
Поени од реакции
1.555
Знам у хемиско ми кажаа дека гледале клипови на ју туб сегде порки најнормално се пунело тоа.
Како да сториме и ние другите да не знае некој?

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
Aj kazete strana za proxy za da mozam da odam na youtube.

Steam.

wat
Член од
1 октомври 2008
Мислења
1.462
Поени од реакции
624
@ jovce : invisiblefree.com

@ Marjan: Ај биди поразбирлив малце, сакаш да симнеш/гледаш а друг да незнае?

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
ве молам за малце помош, како да напрам бутабилно усб од кое ќе го инсталирам линукс на лаптоп, немат цд/двд ром па морам преку усб, нешто барав по интернетов ама не ми е комплет јасна постапката, ако знајт некој нека ми кажит или објаснит со слики. имам виндоус 7-ца инсталирано сега сакам и убунту да го инсталирам :smir::toe:

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
ве молам за малце помош, како да напрам бутабилно усб од кое ќе го инсталирам линукс на лаптоп, немат цд/двд ром па морам преку усб, нешто барав по интернетов ама не ми е комплет јасна постапката, ако знајт некој нека ми кажит или објаснит со слики. имам виндоус 7-ца инсталирано сега сакам и убунту да го инсталирам :smir::toe:
From Linux

• The usb-creator utility can be installed using Synaptic Package Manager if not already present on your system. Some people have problems with usb-creator. You can also install and use UNetbootin to do the same thing.
  • Run usb-creator
  • Top pane, you will have to click "other", locate and select the ISO image
  • Plug the to-be-nuked USB stick into the computer, it should show up in the bottom pane titled "USB disk to use".
  • Make sure you have the correct device selected before proceeding to create a USB startup disk!
  • There may be bugs during the formatting which will show up as two partitions when booting from the USB stick. Try selecting each of them and one should work. If not, restart the computer and try booting from the USB stick again.
If you get a DBus error with usb-creator, this bug report may be helpful: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/usb-creator/+bug/458334

From Windows

Burn the Ubuntu ISO file to a disk or mount the ISO file in a virtual drive to access the files within the image. You can also use 7Zip to extract the ISO so you can work with the files inside.
usb-creator.exe is located in the CD image but does not exist on the Ubuntu 9.10 (Karmic Koala) i386 image.
You won't be able to select the USB drive if it wasn't formatted in a way that Windows can see it. You may have to format it using explorer, then it will show up in the creator tool.
Alternatively you can use Unetbootin to create a bootable usb drive. http://unetbootin.sourceforge.net/

го разгледав, разбирливо е...
не ме терај да ти го соџвакувам...

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
Dali go znet nekoj pasvordot za da instaliram wine vo skolo.sudo apt-get install wine i pasvord barat.Ako znet nekoj neka kazit.FALA.

Kajgana Shop

На врв Bottom