АЛБАНЦИ = ИЛИРИ ?

• Креатор на темата Креатор на темата MakedoN_Ares
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
По стоти пат истото... Името Илири доаѓа од ИЛ што значи : “сонце“, “светлост“, значи : ИЛИРИ биле луѓето што го славеле СОНЦЕТО како бог. А се знае кој овде го славел сонцето и кој тоа има сончев симбол со милениуми наназад. Сигурно не се тие што го слават ОРЕЛОТ. Дури и името СЛОВЕНИ во почетниот дел ја содржи именката СОНЦЕ (СЛОнце), а и зборот ХЕЛени го има истото значење.
Илирите биле “слободни“ - како не. Може да си прават Албанците јазични конструкции колку сакаат но не се во право. Бидејќи не го знаат потеклото и значењето на зборот Илир, си “одбираат“ некој збор од фондот зборови кој што најмногу би им одговарал и него го прогласуваат за најверодостојно толкување (самом како пример : нашето име Стојан покрај тоа што значи : некој што застанал, стои, значи и - бајат, одстојан, одстоен).
Ако сме ние “словените“ дојдени на овие простори, а тие се староседелци, тогаш, откаде има натписи на овие простори кои што се стари 6-8000 год., а кои совршено добро НИЕ ги разбираме и денес???? Или нашите “словени“ биле толку заљубени во тие натписи, па ги влечкале заедно со цевките в уста преку Дунав и камењата на кои се истите напишани? Или од 1945 год. наваму цела Македонија се занимаваше со уништување на Албанските натписи и подметнување на свои фалсификати?
Пак ќе повторам. Доколку Албанците инсистираат на Илирско потекло, ќе мора еднаш да се судрат со непријатниот заклучок дека се и тие “словени“ (макар што, и навистина оној процент “словенски“ гени што го имаат тоа и ќе го потврди во еден дел).
А зошто би било непријатно да признаеш дека си дојден од некаде, ако е тоа навистина така? Па Турците не се чувствуваат нималку непријатно поради тој факт (иако при нивното доаѓање голем дел од домородното население се потурчило, така што и тие имаат поприлично “словенски“ гени).
Вистината е друга. Инсистирањето на древното домородно потекло, преку Илирите има други мотиви. Нивниот мотив е присвојувањето на териториите кои што ги запоседнале со доселување и со наталитет врз база на наследно право и е чисто политички, а нема никаква врска со историската реалност. Одтаму, нивните “историски“ мотиви не се чесни. Нивните политичари тоа многу добро го знаат, но ја користат простата “маса“ како двигател за таа замисла (и некој што буквално ќе гине, за нивните интереси - а зошто би гинеле тие?), нормално, обилно користејќи грчки пари (тоа се всушност наши пари, дадени од Европа за развој на јужниот Балкан, а кои Грците ги “пренаменуваат“, бидејќи се посредници).
Жалам што дискусијата премина во политичка наместо историска, но историјата и политиката се густо преплетени...
А името Илири, Хелени (ЕЛени - ова име нема врска со Грците затоа што во Етиопија нема никаков топоним или запис со името Хелени, Хелада и сл. кое би датирало од постаро време - Грците ова име го затекнале кога дошле на Балканот и си го присвоиле) имаат ист извор : СОНЦЕТО, СВЕТЛИНАТА чиј што израз е ЕЛ, ИЛ, ХИЛ, ХЕЛ, БЕЛИ, БАЛ, БЕЛИНО и сл. (одтаму имаме на пр. збор ИЛУМИНАЦИЈА - осветлување, просветлување). Оние делови од сродните балкански народи кои што го славеле сонцето како Бог, го носеле тоа име. Оние кои што како тотем го имале коњот се викале Кентаури (коњтаури - иако овој израз има пандан во Индиските ГАНДАВРИ), Хазарите биле козари и т.н., а во никој случај некој народ не го добил името оти бил “слободен“ (сега е слободен, после не е и т.н.).

Кариес, едно прашање до тебе иако не си он лајн, ама коа ќе бидеш ќе одговориш.

Знаеш ли што значи Yll на албански? Тоа слично на Ил.

Сигурно дека знаеш, и тоа значи ѕвезда.

. qielli = qe illi (ishte ylli) Беше Илот, или беше ѕвездата

dielli = di illi (u di ylli => "u di" = "u be dite" ose "lindi dita" perdoret ende ne jug)
Се напрај ден, се раздена, се роди денот на југ тоа се користи
Pra qielli eshte atje ku ishte ylli, dhe dielli atje ose atehere kur ishte dite
Небото е таму каде што беше ИЛОТ или ѕвездата, и сонцето е таму или тогаш кога беше ден (буквален превод)

Друго тумачење

2. qielli = ke illi (tek ylli) Кај ѕвездата, Кај илот

dielli = di illi (mbi yllin, dmth qielli eshte atje ku jane yjet, kurse dielli del mbi yjet)
Сонце=Над ѕвездата, т.е. небото е таму каде што се ѕвездите, додека сонцето излегува над ѕвездите.

Јасно е нели? Сакаш Слободен, сакаш неслободен, имаш најдобро решение!

Инаку, откажисе од идеите Словени=Илири, оти веќе почна да ти се смее Балканот, ќе почне и светот, па остај што ќе биде непријатно, туку ќе испаднеш и кловн пред нив.

Иаме уше нешто...

Именување на деновите.

Именувањето на деновите, на албански јазик можеме да видиме дека имаат еден целосно значење баш на албанскиов јазик, и на боговите на кои верувале Пелазгите.
Се почнува со:
E Diell- E Diellit, На сонцето, ден што има многу сонце
E Marte- E marsit, На марс, ден што означува лудило E MARRE на албански значи лудило, земено, НЕ-ТУКА со умот
E Mërkur- На меркур
E Enjta- Не се знае сеуште барем
E premte- Е црн ден, E pren-E prere значи сечено, скратено, убиено итн..
E Shtune- Е Сатурн, нешто што го претставува сатурн.

Во меѓувреме, Византијските Грци ги деновите на неделата ги нарекувале вака: Недела го означува Бог, Понеделник е втор, Вторник е трет, Среда е четврти, Четврток е петти, Петок е ден на Богородица, и Саботата е земена од Еврејте.

Као што гледаме, именувањето на деновите кај Албанците е постато отколку кај Грците, нешто што докажуе дека албанците се постари на Балканот од нив. Коа се колнеле Пелазгите, се колнеле во главата на детето, во главата на таткото, во главата на мајката исто како албанците денес (për kokën e nënës dhe të babait)...
Пелазгите со носијата, културата, традициите, музиката особено со јазикот, останале во нивната татковина.

Mikena - mik kena/kemi, mbret ishte Agamenoni.. Имаме гостин значи
Menelao - mëndja e la, ishte mbret i Spartës, vëllai i Agamemnonit. Умот го остави
Mirmidonët - mirditorët, kishin mbret Aqilean ose Akilin, që do të thotë-aq i lehtë. Мирдиторите(на северна албанија), цар им беше Аќилеан или Ахил, што значи Толку лесен(знаеме за неговата брзина, вештина и јачина)
Elena - e lanë mend. Ја остаил паметот
Priami - i parë jam ose prij jam, mbreti i Trojës. Значи Прв Сум, крал на троја
Paridi - i pari që di, etj Значи Првиот

Цело време додека владеела Византија, имале страшна манија да приспособуваат не Грчки зборови во Грчки. Ова нешто се променило, и променло бајаги во изговарање на имињата и на другите именки небитни. Меѓутоа гледаме дека боговите на Олимп на кои им веруваа древните и антички Грци, се читаат и се разбираат на албанскиот јазик како на пример(СКРАТЕНА ВЕРЗИЈА МИ Е МАКА ДА ОБЈАСНУВАМ ПО 100-ти ПАТ):

Zeus - Zë, Албанците можат да пробат да изговорат Зеус и ќе видат и чујат дека тоа значи и глас на албански, најмоќниот и главатар бог кој беше си бил женет за Хера-ЕРА на албански ветар. Друг Бог ЛЕТОС-ЛЕТОН, моеш ЛОТОН плаче или солзи рони или ЈЕТОН живее... Зевс подоцна зе женеше пак и тоа за богињата МЕНТИС-шо мент значи УМ на албански и ја родија ATHENA- E thena, Она што зборува, се знае богиња на зборувањето мудрост и философијата. Марс, беше бог на војните и многу често предизвикување војни меѓу луѓето затоа и беше се нарекол ''i marrë'' ЗЕМЕН, ОДНЕСЕН, БУДАЛА итн.. Богот АПОЛОН мислам дека името му е од Албанскиот исто така, АПО-ЛОНИ, АПО-ЛОН, и навистина беше бог на музиката, поезијата и харфата, но што значи апо-лон, е тоа значи Дали си весел, дали играш, дали танцуваш? Произведуваше музика и правеше децата да играат. Богот на Морето се викаше Тетис, тоа првото Т замени го со Д, и ќе добиеш Детис, а албанците морето го викаат Дети.

Сакаш уште?

Е нема, јас коа ќе сакам тогаш, ште ве просветлувам. И нека котелот Србски прочита да не се брука.

Инаку генетиката вика нешо друго, а тоа дека албанското население е микс, на стари народи од кои Траки повеќето, Илири, Дардани, Етруски(Тоски), Грци... И славјани, е тоа таа компонента на дојдоноста, за која сте заслужни вие, мора да се признае а од која не се срамам ич:)

Пикасо не само што не објасни туку и се заплетка уште толку...

Но да се навратиме на она првото...настрана средновековните карти документи и пописи каде Илири се однесува на екс ју просторите.

1. Ако сте илири што не се викате така
2. Ако сте илири каде се материјалните докази..без нив може сте и словени
3. Зошто се игнорира едно големо парче земја на квказот

И така натака и така натака...:helou:

Не успеавте да објасните, а чинам и вие не сте сугурни и уверени.

Imav otvoreno tema za ova

DILL (gegski) = SOnce

DIELL (Toskski) = SOnce

ILL (gegski) = Zvezda

YLL (Toskski) = Zvezda

QILL (gegski) = Nebo

QIELL (Toskski) = Nebo

Nema sto da se diskutira
, ova e fakt, ova postoi vo ALbanskiot jazik. A vie glupirajte se.

Evidentno e se, i foneticki i leksikoloski i etimoloski, vo site aspekti, sve se sovpaga.

@Makedoncki: Ne begaj od tema, ne se sluzi so glupavi raboti.

1. ако сте илири што не се викате така
2.Ако сте илири каде се материјалните докази..без нив може сте и словени
3.Зошто се игнорира едно големо парче земја на квказот

Za site ovie prasanja sum ti dal odgovori, so dokazi, a ti pak gi postavuvas.

Toa parce zemja vo Kafkazot ja ima i vo Skotska, poranesna Alba, Albany

A nie ne sme nikoj od niv, tuku Albanoi, ilirsko pleme, od tamu poteknuva imeto,

Albanoi, Arbanon, Arba, Arberi, Arberesh, Arbanas, Arvania, Alvanon, Alvanos, Arnavut.

Shqiptar = Son of the Eagle

Shqipe = Eagle, Orel

Забораив да кажам за Понеделник, кој се вика

E Hene- E Hanes ili Henes, што значи на Месечината.

За недела, што значи Диел, кај Македонците и славјанските народи има слично неДЕЛа, ден на сонцето.

А јас би сакал да знам што е испомешано?

Јас само му одговорив на Кариес во врска со Илирите, и значењето нивно.
ИЛ-Илуминација како што и сам кажа, значи ослободување, слобода, тој е коренот, просветлување...

Јас на тоа и додадов многу нешта за кои некои не знаат и се фураат како свињи без свињар, без да знаат што е и како е.

Сепак разјаснив бајаги дилеми..

Разјасни ама има прости луѓе што не разбираат.:jaj:

да разјасни ми за НАСТАВКАТА ИЛ ШТО ЈА ИМА ВО СЕКОЈ Е*АН ЈАЗИК....АМА САМО АЛБАНСКИОТ ТОА ЈА ПОТВРДУВА СОЛОМОНСКАТА ВРСКА НЕПОТКРЕПАНА СО ЕДЕН МАТЕРИЈАЛЕН ДОКАЗ:tapp:

знам дека албанците претоа биле Православни Христијани,Дошле отоманците им ја смениле верата на пола души затоа да има кој да ги брани албанците (турците) потоа пола албанци ја смениле верата во католици за да ги брани ПАПАТА италијанците- ((((Do koga vaka be braka) odlu4ete se ednas

значи вие сте се...,:pos2:

jas ne se zaebavam, jas ti kazuvam fakti, a ti kako kontraargumenti upotrebuvas samo zaebancii, taka da me teras da mislam deka ili si glup ili ne ti se dopaga vistinata sto ti ja kazuvam.

Tolku ne mozes da primetis deka site iminja se slicni, imaat isto poteklo. Toa se iminja kako ne vikaat drugite narodi.

Albanoi, Arbanoi, Arben, Arbanas, Arberesh, Arvanit, Arnavut, Alban....a shqiptar ti kazav sto taka da i toj e povrzan so simbolot na albancite, ORELOT.

Ako ti se debatira okolu ILL = Zvezda, poveli, ako ne, ne trosi djabe vreme, najdi si druga tema kaj sto ke provociras

Jас сум мртов сериозен од почеток, а ти си тој што ме смееш.

1.СТЕ СЕ ФАТИЛЕ ЗА ЗБОРЧЕТО ИЛ како слепец за стап..по таа логика и латините и евреите и македонците ..се саде илири се бидејки го во име во сите јазици во разни форми значења и наставки.

2.После идеш тотална контра го отфрлаѓ ИЛирот и се дуваш на Албанци.

3.МИЖИШ И НЕ ТОЛКУ СЕ ДУВАШ НА АЛБАНЦИНЕ НА КАВКАЗОТ...зошто ги игнорираш?

Kако да те сватам сериозно?!

ИЛинденското востание ИЛуминатите, Свети ИЛија сите се саде ИЛИРИ...ИЛиноис е матичната држава на илирите

но кавкаска АЛБАНИЈА не ја гледаме

ilirpicbart2.jpg

Најкрваво...ОТВОРИ АКО СМЕЕШ.

http://www.ilir.it/

Haha, pa neli citas be budalo, jas ti kazuvam, ALBANOI - Ilirsko Pleme, znaci tie se del od Ilirite

Jas nisto ne kazav za Ilia, Iluminati i sto znam drugo.

Samo edno e vazno, vo 40.000 godini "star" makedonski jazik takozvaniot SLOVENSKIOT ili spored novata glupost ILIRSKI jazik, nema vakvo nesto.

Cisto ko solza, ILL = Zvezda, DILL = Sonce, nema sto da se diskutira.

Ti ne si nisto samo eden histericar od tipot na Ilov - Tentov, tropaci na gluposti, sto i serioznite makedonski istoricari umirat od smeenje.

Samo edno e vazno, vo 40.000 godini "star" makedonski jazik takozvaniot SLOVENSKIOT ili spored novata glupost ILIRSKI jazik, nema vakvo nesto. ...

Ti ne si nisto samo eden histericar od tipot na Ilov - Tentov, tropaci na gluposti, sto i serioznite makedonski istoricari umirat od smeenje.

КОГА Е ТЕСНО најлесно и најпросто е да се тресе...имаш точки ЈАС КАКО ЛАИК те замолив да ги образложиш..а ти како ИЛИР не можеш...:helou:

Просветли ме за да знам

Mnogu pati sum te prosvetlil, ako ne te mrzi prolistaj gi poranesnite postovi, pa ke najdes.

Ali mnogu si fejk za da razberes koj navistina se ALBANCITE.

aj ne raspravajte nie sme iliri...a toa vi preci zatoa sto vie ste dosle ovde

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom