Зградата на Парламентот во Атина е полна со оригинални МАКЕДОНСКИ имиња!

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Абре сега ќе одат и ќе ги симнат... или пак ќе испаднат со изјава
„Ги Освоивме од вас патетични бугари“
а ние пак
„Не сме ние бугари ние сме чистокрвни МАКЕДОНЦИ... а значи ги освоивте а? Тоа се прави со окупација?“
тие пак
„Ок ступид скопјану ги ослободивме ние! И ги преименувавме бидејки тие беа окупирани места, со окупирани славски имиња...

и?:toe:

Пак од нула почнуваме.

Nooooo this is not true it is "skopian" propaganda, Tito made it...... Nooo my Prosfiga brain will melt........ help me..... Zeus give me strength......

:pos2:

Знајте што слуснав денес?Дека евентуално Грците му го подариле на Тито островот Голем град,патем според овие Грчиштата, Голем Град одсекогаш бил во Грција:nenene::nenene::nenene:

Nooooo this is not true it is "skopian" propaganda, Tito made it...... Nooo my Prosfiga brain will melt........ help me..... Zeus give me strength......

:pos2:

May a коприва sting your HELLass.
"Tito's partisan KGB came and put the letters up, and no one had noticed them till now. :D"

Знајте што слуснав денес?Дека евентуално Грците му го подариле на Тито островот Голем град,патем според овие Грчиштата, Голем Град одсекогаш бил во Грција:nenene::nenene::nenene:

Незнам дали ова е вистина но ако е, ништо да не те чуди. Св.Наум манастирот на пример трабал да биде во Албанија, па се има трампа правено. Инаку голем град е битен остров и треба да остане во МК води...

А кој ти го кажа ова?

п.с. Не се чуди, македонија е како карти за менување... има доста на ти го-дај ми го помеѓу соседите.

William Leake "Travels in Northern Greece" 1835

Leake од 530 страни, околу 60тина посветува на Македонија. Патува од село во село и ги забележува имањата на истите.
Она што веќе сите го знаеме,а само го потврдува и Leake се конкретниве локации на МАКЕДОНСКИ јазик:

The river Pramoritsa
Selitsa
Sisani
Bogatziko
Anaselitsa
Bobushti
Kastoria
Krupishta
Zelogosh
Kapeshnitsa
Devol
Biklista
Koritsa
Votskop
Ostrovista
Opari
Lenia
Tomor
Tomoritsa
Beligrad
Smolika
Bogash
Graditsa

etc.

http://www.amazon.com/gp/reader/1402167709/ref=sib_dp_ptu#reader-link

А дали се знае за точно кое село Баница станува збор? Ако не се лажам само во Егеjска Македониja има неколку такви села? Да не говориме за сегашна Бугариjа.

Таму е споменикот на непознатиот воин. Ова се важни топоними за воената историја на Грција. Баница - леринската е за битката каj Суровичево.

Топонимите се во време на соодветните настани. За тоа некои се стари, други понови.

athensmodified.jpg

athensmodified2.jpg

banitsa-1.jpg

Потцртани со црвено погоре:

PETSOVO и BANITSA или

Пецово и Баница

Пецово - денеска го носи Грчкото име Ditto

Баница - денеска е Vevi

Значи истите Македонски села, кои Грците насилно ги преименуваа со Грчки имиња, стојат врежани во самата Атина.

Ако добро најдов, зградата на Парламентот во Атина е изградена 1840 за време на првиот “Грчки“ Крал Ото од Баварија, чија прва намена била како Кралска Палата.

Лека полека... се одмотува клопчето :helou:

Само да додам дека се чита и името Махомеа, тоа е Мехомија, старото име на денешниот Разлог.

--- надополнето ---

Toa se pobedite na Grcite vo Vtorata balkanska vojna.
Vulgaros nami mini

Banica
7-a.jpg

Mehomija i Nevrokop
41.jpg

http://macedonia-history.blogspot.com/2010/03/bulgarin-da-ne-ostane.html

dsc0047.jpg

1283863966.jpg

Овие натписи се напишани на Споменикот на незнајниот воин, пред грчкиот парламент.
Се работи за места каде се борела грчката војка, без разлика дали победила или изгубила.

Искрено, порано кога го покажува грчкиот парламент, мислев дека се обични графити. :)
Сепак, испадна дека овие „графите“ се многу важно оружје во нашата битка за правда:..

Μπάνιτσα (Баница), Леринско. Преименета на 9/2/1926 во Βεύη (Веви).

Ρούπελ (Рупел), Серско. Преименето на 9/2/1926 во Κλειδί (Клеиди).

Κλεισούρα (Клисура), Костурско. Не е преименета поради наводното латинско потекло на зборот „клисура“ (лат. Clausura).

Μαχωμεα (Махомија). Другото (старото) име на Разлог.

Νευροκοπι (Неврокоп). Старото име на денешен Гоце Делчев.

Πογραδετσ (Поградец). Градот на Охридското Езеро, денешна Албанија.

Πρεμετη (Премети). Најверојатно во денешна Албанија.

Οστροβιτσα (Островица). Постои вакво село во Тракија, денешна Бугарија. Не знам дали се работи за истото или за некое друго село.

Πετσοβο (Пецово). Не можев да најдам ништо за него... Помош?

Eве каде приближно се наоѓаат овие места:
greekparla.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom