Кајгана психолог

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Така ти се чини зашто општо земено луѓето стануваат се поповршни како што одминува времето, безцелни трач муабети, анализирања на надворешни физикуси, види и гс на оваа,види и цицка на онаа, ме разбираш:P, дремење на Фб,не дека од секогаш не било овака, факт е дека луѓето се повеќе време минат на комјутер каде што читаат некој кратки бриф статии анализи на божемни научници, овие се кратки и едноставни, не навлегуваат во суштината во јадрото на било што, дали е тоа човековата психа или било која друга работа не е важно, се е површно кратко едноставно, пери мозок, лесно за проголтување, затоа така ти се чинат и луѓето,прости едноставни, можеш да им ја предвидиш секоја реакција, па дури и зборовите и речениците што им излегуваат од уста, но сепак и од најпростиот човек можеш да научиш многу повеќе од било кој друг, во моментите кога сум мислела дека сум најпаметна излегло дека всушност сум најглупа, ароганцијата е ѓаволска работа! Избори се против тоа, искорни ја од себе и научи да ги слушаш луѓето... не си најпаметен

--- надополнето ---

PS: само да се дополнам,имаш чувство дека се е веч видено, нема повеќе мистерија, се е отворено максимално, нема мислење на некоја личност фантазирање, луѓето целиот свој прљав веш го изнесуваат на тацна јавно, се губи целата мистика, романтика..за секое прашање постои одговор, се е веќе познато, видено, искусено, ништо неможе да те изненади, тоа е интернетот, луѓето повеќе не вложуваат во своите мозоци туку во своите бицепси и трицепси, наместо во книжара одат во тератана, ретко се наоѓа друштво што би те инспирирало, нема уметност во говорот, речениците се прости, ја нема онаа игра на зборови и мисли, да земеш да толкуваш нечија реченица, симболизам на говорот, барем јас така чувствувам, се што сакаш се кажува јасно, отворено, без никаква скриена порака, значење...и само да те советувам ако некое друштво не ти се допаѓа и ти делува просто и лесно сварливо избегнувај го, подобро сам со себе,одколку во лошо друштво...

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Проблемот е во вас, а не во туѓата потпросечна интелигенција. Има нешто друго што не лежи во графата IQ и не се мери на таков начин, а ни ти Nuke нити Пепси го поседувате, а се вика социјална интелегенција. Паметен човек не е оној што барата со информации од општа култура па знае колку е длабок Тихи Океан, кој е претседател на Занзибар итн, туку оној човек што може да извлече некое знаење плус од секој соговорник. Па така од пријателот кој абер нема од политичките случувања во светото ќе откриете дека домашниот лек од кантарион експресно лекува рани и изгореници. Секако вас тоа нема да ви значи зашто неговото знаење веднаш ќе го дискредитирате под своето. Никогаш не ми биле јасни карактери како вашите. Признавам мене ми е голем проблем простотилукот, но не во смисла на немање општа култура, туку на немање основна култура во човечкиот однос. Тоа гледам вие изгледа го немате. Вие сте од оние деца кои се смеат кога некој ќе праша нешто што не го знае, а за вас изгледа премногу очигледно. И убаво сте си заклучиле дека сте арогантни. Кога ќе научите да правите муабет на исто ниво со просјакот и директорот тогаш сметајте дека сте доволно паметни, ама не премногу, зашто на светов не постои такво нешто како најпаметен човек.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Кажав дека не сум некој гениј ама со овие што се моја генерација повеќето што се дружам нема што да научам од нив некако тепаат бош муабети како некој се чешлал и се такви работи мене тоа не ме интересира и не сакам тепање време во оговарање. И не си прва да го речиш ова дека ти се гади од мене. :) :) Затоа имам 3-4 другари како што кажав и мислам дека се дури попаметни од мене а мене тоа ми создава комплекси дека сум прост,туку напротив сакам да научам да напредувам. И незнам зошто сите поинаку гледаат во мене како да сум некој изрод само поради фактот што имам поразлично мислење од другите и не сакам да го трошам времето во трачарење и лажење во очи. :toe:
Добро бе паше, никој не те тера да се дружиш со “трачарите“. Секој си има право на избор, сега ти што си го утнал друштвото незначи дека мораш да се дружиш со нив до крајот на животот. Повозрасните најчесто се позрели и пореални, но од друга страна (незнам колку години имаш па морам вака) внимавај... еднаш си дете во животот.

За болдот, нетреба да ти создава комплекси. Секој човек има свој интерес. Ако другарти знај да пресмета 505 * 980 и од тоа да извлече кубен корен на памет, незначи дека можи да пиши поезија.

подобро сам со себе,одколку во лошо друштво...
И мене така ми велат од дома, само никако да сватат дека јас сум лошото друштво :P

Z

zmej gorjanin

Гостин
Така ти се чини зашто општо земено луѓето стануваат се поповршни како што одминува времето, безцелни трач муабети, анализирања на надворешни физикуси, види и гс на оваа,види и цицка на онаа, ме разбираш:P, дремење на Фб,не дека од секогаш не било овака, факт е дека луѓето се повеќе време минат на комјутер каде што читаат некој кратки бриф статии анализи на божемни научници, овие се кратки и едноставни, не навлегуваат во суштината во јадрото на било што, дали е тоа човековата психа или било која друга работа не е важно, се е површно кратко едноставно, пери мозок, лесно за проголтување, затоа така ти се чинат и луѓето,прости едноставни, можеш да им ја предвидиш секоја реакција, па дури и зборовите и речениците што им излегуваат од уста, но сепак и од најпростиот човек можеш да научиш многу повеќе од било кој друг, во моментите кога сум мислела дека сум најпаметна излегло дека всушност сум најглупа, ароганцијата е ѓаволска работа! Избори се против тоа, искорни ја од себе и научи да ги слушаш луѓето... не си најпаметен

--- надополнето ---

PS: само да се дополнам,имаш чувство дека се е веч видено, нема повеќе мистерија, се е отворено максимално, нема мислење на некоја личност фантазирање, луѓето целиот свој прљав веш го изнесуваат на тацна јавно, се губи целата мистика, романтика..за секое прашање постои одговор, се е веќе познато, видено, искусено, ништо неможе да те изненади, тоа е интернетот, луѓето повеќе не вложуваат во своите мозоци туку во своите бицепси и трицепси, наместо во книжара одат во тератана, ретко се наоѓа друштво што би те инспирирало, нема уметност во говорот, речениците се прости, ја нема онаа игра на зборови и мисли, да земеш да толкуваш нечија реченица, симболизам на говорот, барем јас така чувствувам, се што сакаш се кажува јасно, отворено, без никаква скриена порака, значење...и само да те советувам ако некое друштво не ти се допаѓа и ти делува просто и лесно сварливо избегнувај го, подобро сам со себе,одколку во лошо друштво...
:eek:ftopic:

Освен болдираното, со остатокот од постот го промаши муабетот :). Само моја благонамерна сугестија, ама ти немој да го сваќаш тоа ко арогантност :).

П

Пепси_

Гостин
Добро бе паше, никој не те тера да се дружиш со “трачарите“. Секој си има право на избор, сега ти што си го утнал друштвото незначи дека мораш да се дружиш со нив до крајот на животот. Повозрасните најчесто се позрели и пореални, но од друга страна (незнам колку години имаш па морам вака) внимавај... еднаш си дете во животот.

За болдот, нетреба да ти создава комплекси. Секој човек има свој интерес. Ако другарти знај да пресмета 505 * 980 и од тоа да извлече кубен корен на памет, незначи дека можи да пиши поезија.
И мене така ми велат од дома, само никако да сватат дека јас сум лошото друштво :P
Абе грешка во пишувањето мислев на тоа дека ако се попаметни НЕ ми ствара комплекси туку мотивација дека требе и јас да се едуцирам повеќе и знам дека секогаш може повеќе.....

@RocknRolla хмм јас не реков дека сум најпаметен знам дека има ногу ногу попаметни од мене туку со такви сум опкружен најчесто од моја генерација што се. А не сум арогантен како што мислеш ептен сум кроток и љубезен и гледам на сите да им угодам.

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Не сум супер интелигентен но имам IQ од скоро 170..

Не ме свативте, јас ги почитувам луѓето ова им го плеснувам во лице баш кога ептен ќе ме испровоцираат кога навистина несакам да имам контакт со нив.
А вистинското решеније за мене би било Како јас психички да се променам и да не сметам дека си со многу ниска интелигенција :S... како тоа да не ми смета и кога некој тропа глупости
Нема да коментирам со кој од вас не се согласувам НО повеќето овде пробуваат да осудуваат.. поради проста причина дека и тие не се согласуваат со мене..

Значи дали има начин на кој психички мене би ме натерало да не сметам некој за глуп иако е глуп.. мислам да не ми пречи мене.. тоа највеќе ми смета.

--- надополнето ---

и морав да кажам.. значи отворено признав дека сум арогантен на моменти а овде некои ме пречекоа со заби нашилкани.. кој е арогантниот сега!?? Инаку... ве молам не давајте одговор бидејки ни е темата ниту пак сум расположен да се расправам ;(

--- надополнето ---

Главен проблем кај тебе е што „мислиш“ дека си многу паметен. Од мислење до факт има голема разлика. Случајно денес прочитав еден твој пост,па потоа го гледам проблемов кој го имаш.Мој совет наместо да „мислиш“ дека си многу паметен,излези од дома и дружи се со луѓето,така ќе сфатиш дека сликата која си ја создал за себе (можеби и твоите имаат голем удел во тоа) е производ на твојата затвореност во 4 ѕида. Секое дете е најпаметно и најубаво на мајка,тука ти е проблемот.

Извадок од темата :http://forum.kajgana.com/showthread.php?58675-%D0%9F%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B5%D1%9A%D0%B5-%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B6%D0%B8-%D1%81%D0%BE-%D0%BF%D0%BE-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%BD%D0%BE&p=4234700#post4234700
Ах и да, да ми јадеш ти мене firefoxot што сум затворен во четири зида.... :SSSSSS Само да знаеш твоето тврдење е поголема навреда од оваа мојата што сега ти ја напишав- засрами се!!!! .. И за твоја информација не бе кукле не седам јас дома во четири ѕида... аууууууууууууууфффффф

Z

zmej gorjanin

Гостин

Не ме свативте, јас ги почитувам луѓето ова им го плеснувам во лице баш кога ептен ќе ме испровоцираат кога навистина несакам да имам контакт со нив.
А вистинското решеније за мене би било Како јас психички да се променам и да не сметам дека си со многу ниска интелигенција :S... како тоа да не ми смета и кога некој тропа глупости
Нема да коментирам со кој од вас не се согласувам НО повеќето овде пробуваат да осудуваат.. поради проста причина дека и тие не се согласуваат со мене..

Значи дали има начин на кој психички мене би ме натерало да не сметам некој за глуп иако е глуп.. мислам да не ми пречи мене.. тоа највеќе ми смета.

--- надополнето ---

и морав да кажам.. значи отворено признав дека сум арогантен на моменти а овде некои ме пречекоа со заби нашилкани.. кој е арогантниот сега!?? Инаку... ве молам не давајте одговор бидејки ни е темата ниту пак сум расположен да се расправам ;(

--- надополнето ---

Ах и да, да ми јадеш ти мене firefoxot што сум затворен во четири зида.... :SSSSSS Само да знаеш твоето тврдење е поголема навреда од оваа мојата што сега ти ја напишав- засрами се!!!! .. И за твоја информација не бе кукле не седам јас дома во четири ѕида... аууууууууууууууфффффф
Врзи си еден шамар, ако не сигурен сум дека некој од твоите глупаци другари радо ќе го направи.

Член од
13 мај 2010
Мислења
569
Поени од реакции
437
Добро е што си станал свесен за својата ароганција и што бараш начин да ја надминеш. Тоа е голем чекор напред во решавањето на проблемот.

Кога ќе се најдеш во ситуација да потценуваш некого бидејќи „тера глупави муабети“ пробај да се ставиш во негова/нејзина кожа, да сфатиш кои околности го/ја натерале така да размислува, да зборува, да се однесува... често луѓето не се толку плитки и глупави како што тебе ти изгледа. А некогаш пробај да направиш муабет насамо со некој што го сметаш за многу поглупав од тебе. Се кладам дека позитивно ќе се изненадиш.

И на крај краева, искулирај малце. Зафркавај се, смеј се, опушти се и прави го тоа што ти се прави. Не сфаќај се’ премногу сериозно, за твое добро :)

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Добро е што си станал свесен за својата ароганција и што бараш начин да ја надминеш. Тоа е голем чекор напред во решавањето на проблемот.

Кога ќе се најдеш во ситуација да потценуваш некого бидејќи „тера глупави муабети“ пробај да се ставиш во негова/нејзина кожа, да сфатиш кои околности го/ја натерале така да размислува, да зборува, да се однесува... често луѓето не се толку плитки и глупави како што тебе ти изгледа. А некогаш пробај да направиш муабет насамо со некој што го сметаш за многу поглупав од тебе. Се кладам дека позитивно ќе се изненадиш.

И на крај краева, искулирај малце. Зафркавај се, смеј се, опушти се и прави го тоа што ти се прави. Не сфаќај се’ премногу сериозно, за твое добро :)
Инаку јас сум искулирен, овие срања се дешаваат само кога и само кога некој пробува да шири дезинформации иако тој мисли дека се точни или некој вели дека сум грешка кога сум 100% сигурен дека е така.. и сепак ги прашувам кажи ми каде сум грешка и ок нема проблем и јас грешам.. но најчестиот одговор кој го добивам е нелогичен и непоткован.. а на крај ако крајно ме испровоцира му кажувам ти си глуп или глуперда..
Ама ете твојот совет би можело да ми помогне, навистина.. на крај крајот, ако тој неможе да свати тогаш би се ставил во негова кожа и ќе разберам дека сум во право (иако грешка во реалноста) но сепак! и тие се бораат за истата цел.. за да докажат дека се во право во тоа што веруваат.. хаха БРАВОС ова беше генијално!

едит: ова може да биде утеха за мене-

не е баш ти тоа што ми кажа но тоа го извлеков од твоето мислење :) thx again!

Член од
13 мај 2010
Мислења
569
Поени од реакции
437
Не те знам ниту пак те имам следено на форумов и не сум сигурна, ама размисли, можда некогаш Ти си тој кој не ги сфаќа работите и се инаети бидејќи неможе да поднесе да не е во право. Слушај ги луѓето додека ти зборуваат и размисли што ти кажуваат, немој само да скокаш и да се препуцаваш. Често се случува со еден човек да имате иста поента на муабетот, а да се испокарате пошо ниеден не слуша што сака да каже другиот, туку слуша тоа што му одговара.

А ако си толку самоуверен и сигурен во тоа што го зборуваш, а другата страна тоа не го прифаќа и се инаети, незнам зошто воопшто се трудиш да објаснеш(освен ако тоа не се однесува лично на тебе или може да ти донесе штета/корист). Само речи „океј“ и сврти си се.

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Не те знам ниту пак те имам следено на форумов и не сум сигурна, ама размисли, можда некогаш Ти си тој кој не ги сфаќа работите и се инаети бидејќи неможе да поднесе да не е во право. Слушај ги луѓето додека ти зборуваат и размисли што ти кажуваат, немој само да скокаш и да се препуцаваш. Често се случува со еден човек да имате иста поента на муабетот, а да се испокарате пошо ниеден не слуша што сака да каже другиот, туку слуша тоа што му одговара.

А ако си толку самоуверен и сигурен во тоа што го зборуваш, а другата страна тоа не го прифаќа и се инаети, незнам зошто воопшто се трудиш да објаснеш(освен ако тоа не се однесува лично на тебе или може да ти донесе штета/корист). Само речи „океј“ и сврти си се.
Се расправам само кога сум сигурен - се случувало и да згрешам но секогаш признавам една од особините кои многу луѓе не ја поседуваат за разлика од мене и на тоа сум благодарен на одреден човек..
А зошто не го пуштам и да му речам ок? Најчесто бидејки наштетува на некој начин- неможе цело време да пушташ да помине така, но ете јас пак до сега ниту еднаш ги немам пуштено :S

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
^ Луѓето не се само IQ. Постојат многу други квалитети што се вредни да се негуваат и почитуваат. Само треба да ги пронајдеш. Кога ќе се случи тоа, верувам дека би бил многу потолерантен и повеќе би ги ценел, што би значело дека нема да ти биде проблем да се повечеш во дискусија која не води никаде. Е сега, нормално, има секакви, па и такви кои имаат занемарлив процент на било кој од овие квалитети, а наместо тоа располагаат со невидена доза тврдоглавост, инат, комплекси, потреба да бидат секогаш во право и слично. Со такви нема разбирање и единствено решение е да ги избегнуваш. Сепак, добро размисли кој во која категорија спаѓа.

ПС.
1. "Будалата не може ништо да научи од паметниот, но паметниот од будалата - многу."
2. Сократ е најголем мудрец бидејќи знаел дека ништо не знае.
:smir:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562

--- надополнето ---

--- надополнето ---

Немој да се жештиш сигурно не очекуваше овде да ти реплицираат „леле колку си паметен“ . Прво отвараш тема,каде започнуваш со реченицата:Денес реализирав дека целата фамилија има седи влакна. Значи ако веруваш дека си толку паметен тогаш сигурно ќе знаеше што значи зборот„реализирав“ но претпоставувам дека јачината на твоето IQ придонесува да неможеш да ги разбереш сите зборови кој ги користиш.
Јас ќе ти препорачам подобро друштво,еве викни ги овие деца на кафе,ова има само 18 години,а ова 19.Доколку сакаш да учиш нови зборови обрати се овде.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.285
Поени од реакции
30.609
Цц како ја да сум го пишувал ова :) Исто и мене ме мачи ова работа сите ги понижувам некако, сите ми се глупи нема со кој да правиш муабет бе се е тараби (освен 1 личност што пред 1 недела ја запознав на нет а и се видовме во живо али не е од мој град бее) и се нервирам за ова работа и моиве не можат да ме сватат дека не ми одговара никој од тука за тоа ретко излегувам оти нема со кој, освен со 3-4 од кој 1 ми е братучед и тоа по мал ама ептен е по паметен од овие на моја возраст. И не дека јас сум некој гениј ама ептен се овие..... :)
ете ти го Nuke тогаш, фанете си се за раче и дискутирајте за прашањата шо го мачат светот.
ние останатиот обичен народ, не можеме да парираме на вашата интелегенција.

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Немој да се жештиш сигурно не очекуваше овде да ти реплицираат „леле колку си паметен“ . Прво отвараш тема,каде започнуваш со реченицата:Денес реализирав дека целата фамилија има седи влакна. Значи ако веруваш дека си толку паметен тогаш сигурно ќе знаеше што значи зборот„реализирав“ но претпоставувам дека јачината на твоето IQ придонесува да неможеш да ги разбереш сите зборови кој ги користиш.
Јас ќе ти препорачам подобро друштво,еве викни ги овие деца на кафе,ова има само 18 години,а ова 19.Доколку сакаш да учиш нови зборови обрати се овде.
Како модератор нетребаше да ја носиш темата каде што ја носиш, for the sake of кајгана јас ќе прекинам овде а ти мисли си што сакаш за мене и за зборчето реализација- патетично.....
баи

Kajgana Shop

На врв Bottom