Кајгана психолог

• Креатор на темата Креатор на темата FLiX
  • Време на започнување Време на започнување
Епа вака,имам еден проблем во односот со сестра ми!Сестра ми е постара од мене две години,тврдоглава е и никогаш не признава вина,АМА никогаш не признава вина и само се кара.Не знам зошто ама не знае да разговара смирено,цело време кога зборуваме за нешто зборува со висок тон,едноставно не знам како да постапам за да сменам нешто.Јас по природа сум флексибилна личност и знам да попуштам,ама некогаш ми доаѓа преку глава.Сеуште го чекам денот кога таа ќе попушти и ќе признае вина за било што.Ако некој знае добар совет нека каже,можеби ќе помогне!
просто игнорирај ја

Имаш и онака 22 до сеа би требало да имаш свој живот. Ист проблем со моите имав, затоа коа ќе дое татко ми дома мене ме нема низ врата или у друга соба решен проблем .

А совет за сестра и некој да не има? Мислам.. без навреда. Се пронаоѓам во нејзината ситуација. Особено со мајка ми зборувам со висок тон, од незнам кои причини, и ретко признавам вина... :toe:

Решение би било да ме игнорираат, и така имаат свој живот! :nesum:

просто игнорирај ја

каков совет еј .. .:tapp:
игнорирај си ја сестрата ...

HalfGrown_IDIOT, ако ја послушаш Марсовка само поголем „идиот“ ќе станеш, судејќи по никот твој де :smir:

каков совет еј .. .:tapp:
игнорирај си ја сестрата ...

HalfGrown_IDIOT, ако ја послушаш Марсовка само поголем „идиот“ ќе станеш, судејќи по никот твој де :smir:

Епа вака,имам еден проблем во односот со сестра ми!Сестра ми е постара од мене две години,тврдоглава е и никогаш не признава вина,АМА никогаш не признава вина и само се кара.Не знам зошто ама не знае да разговара смирено,цело време кога зборуваме за нешто зборува со висок тон,едноставно не знам како да постапам за да сменам нешто.Јас по природа сум флексибилна личност и знам да попуштам,ама некогаш ми доаѓа преку глава.Сеуште го чекам денот кога таа ќе попушти и ќе признае вина за било што.Ако некој знае добар совет нека каже,можеби ќе помогне!

А што да направи, ако му е сестра треба сега да се замара оти таа не прифаќала вина, па нека не прифаќа , веќе возрасна жена е така да таа самата треба да знае и да има научено дека греши. Оставија животот ќе ја научи дека грешно постапува, ако се трудиш сега ти да и објасниш дека грешно прави можеш само полошо да направиш.

прво неможеш да кажеш дали е сестра му или тој у право за да донесеш заклучок .. кој е потврдоглав ...
второ Сестра ти е = семејство АЛООО...или семесјтво веќе не е тоа шо беше? па може да си го игнорираме .....
а бе деца деца колку ни е паднат моралот тоа чудо ... возрасна била кој ја ебе нека си гледа својот живот ќе ја игнорирам ... ц ц ц .. абе деца деца ...

каде е дијалогот/разговорот во семејството ..

после некој ќе рече имало девијантни случаеви се раѓаат сериски убијци .. па се раѓаат слушајте ја само Марсовка и се е Ок ... игнорирајте се што не ви е по кеиф ... не слушајте никого ... живејте го животот полнолетни сте ... :tapp: кур се тресе

Welcome to the club!

Убо ти кажа марсовка, само игнорирање, друго нема. Јас истиот проблем го имам дома со сестрами и то близнаци сме. Значи нон-стоп се расправа, ништо не признава, не дај боже да е во право за нешто тек тогаш ич не се трпи, а кога не е во право ја нема. Друга работа, те има сетено дека попушташ и затоа се расправа со тебе и вика по тебе. Никогаш и за ништо не и попуштај, па ќе видиш дали ќе се смени нешто. Ако не помогне ништо од ова, тогаш појма неам што да праиш.

До душа ниту мене не ми помогнаа овие работи кој знае колку, ама барем не се замарам повеќе.

прво неможеш да кажеш дали е сестра му или тој у право за да донесеш заклучок .. кој е потврдоглав ...
второ Сестра ти е = семејство АЛООО...или семесјтво веќе не е тоа шо беше? па може да си го игнорираме .....
а бе деца деца колку ни е паднат моралот тоа чудо ... возрасна била кој ја ебе нека си гледа својот живот ќе ја игнорирам ... ц ц ц .. абе деца деца ...

каде е дијалогот/разговорот во семејството ..

после некој ќе рече имало девијантни случаеви се раѓаат сериски убијци .. па се раѓаат слушајте ја само Марсовка и се е Ок ... игнорирајте се што не ви е по кеиф ... не слушајте никого ... живејте го животот полнолетни сте ... :tapp: кур се тресе

Абе доста пак ти, не туку треси глупости за девијантни случаи. Ако кај тебе во фамилија можеш да разговараш нормално со сите членови, не е случај со сите останати.

Ќе морам да го поддржам exlexmk во ова. И според мене, дефинитивно нешто не чини во семејство во кое се игнорираат членовите на потесното семејство меѓу себе.
Секогаш може да се разговара ако се има некој проблем и истиот да се расчисти еднаш и засекогаш. Игнорирањето не е решение на проблемот, туку желба за избегнување на истиот.

Игнорирањето не е решение во ниеден случај.
Знам дека функционира, но што кога проблемот е тука.
Ништо не сте решиле.
Седни, напрај тивок и нормален муабет со сестра ти, кажи и дека не е во ред што така се однесува, дека е нормално секогаш да мисли дека е во право и дека тоа е убаво зашто многу ќе и помогне во животот ако сака да се избори, но дека нема потреба на тебе да вежба зашто поубаво би било да сте блиски или да сте во хармоничен однос, отколку вака.
И кажи и дека е постара, дека би било убаво да можеш ти да се потпреш на постарата сестра,а и она на тебе наместо цело време да се расправате.
Прашај ја како би и било ти нон-стоп тка да се однесуваш со неа, дали би и било пријатно и сл.

Инаку, така се однесува дека си дозволил така да се однесува, флексибилоста знае да носи вакви „последици„.:/

Со среќа.

Ќе морам да го поддржам exlexmk во ова. И според мене, дефинитивно нешто не чини во семејство во кое се игнорираат членовите на потесното семејство меѓу себе.
Секогаш може да се разговара ако се има некој проблем и истиот да се расчисти еднаш и засекогаш. Игнорирањето не е решение на проблемот, туку желба за избегнување на истиот.

Лично кај мене дома, никој со никого нема проблем да комуницира. Туку, јас и постарата сестра имаме проблем со другава сестра, таа што е близначка со мене. Попопустлив човек, помирен и со поголема волја за мирно решавање на работите од постарава сестра, нема никаде. И ништо не помага. Мои и нејзини другар(к)и секогаш и кажуваат дека не е во право. И не се променила до сега. Ама јбг, то е од мала ко ке ти дозволуваат од дома што сакаш да правиш, некаде ќе излезе сето тоа.

И не е игнорирање секогаш, туку во моменти кога ќе почне да напнува со нејзини ситуации.

А совет за сестра и некој да не има? Мислам.. без навреда. Се пронаоѓам во нејзината ситуација. Особено со мајка ми зборувам со висок тон, од незнам кои причини, и ретко признавам вина... :toe:

Решение би било да ме игнорираат, и така имаат свој живот! :nesum:

Една од причините за не признавање на вината е и немањето желба да ја исправиш вината. А немањето на желба за исправање на вината е како резултат на преголемата презаштитеност од страна на мајка ти, која не дозволува да се осамостиш и да направиш нешто сам, па макар и нешто најобично, па сега тоа и се свети. Веројатно кога требало таа да биде со тебе малку по решителна и да ти верува во нешто што го правиш, го решавала со :„ Нека сине, тоа мамичка ќе го направи“, а сега пак кога очекува ти да направиш нешто, не може да разбере дека тебе нејзината заштитничка улога ти поминала во навика, која несакајќи те направила мрзлив и сеуште неспремен да се носиш со годините што ги имаш.
Советот се состои во постепено соочување и превземање на некои обврски и должности кои сеуште некој друг ги прави за тебе, кои за скоро време ќе те доведат да станеш конструктивен, а со тоа и да признаеш вина кога тоа ќе биде потребно. Дозволи на поискусните да ти покажат дека некои работи едноставно се така, колку и да ти изгледаат дека ти мислиш дека си способен да ги промениш. Едноставно годините и искуството се секогаш погрешно распоредени. Младите кога можат нешто да направат се неискусни, а пак постарите кои се веќе искусни, не можат да направат заради тоа што поминале годините. Тука лежи главниот проблем.

Абе доста пак ти, не туку треси глупости за девијантни случаи. Ако кај тебе во фамилија можеш да разговараш нормално со сите членови, не е случај со сите останати.

Абе доста пак ти ...
доста ми е ова да заклучам шо карактер си ...
и доволно ми е за да не продолжам со дискусија ...

не реков дека можам да разговарам нормално ...
можеби сум имал ист проблем па сум го решил .. можеби го решавам .. од кај знаеш ти ... ама не .. според тоа како почна со реченицата ... Доста пак ти ... можам само да заклучам дека Ти си Тој со кого неможе фамилијата да разговара нормално ... баш поради тој твој однос ... вероватно кога некој ќе ти посочи на вина ти му велиш Доста бе пак ти шо знаеш :tapp:

инаку ..
отвореноста кон фамилијата е најбитна ...
затоа шо и во добро и во зло таа(фамилијата) е единствената која би ти помогнала ... се е друго излишно ...

апсурд е да ја игнорираш ...:toe:

Абе доста пак ти ...
доста ми е ова да заклучам шо карактер си ...
и доволно ми е за да не продолжам со дискусија ...

не реков дека можам да разговарам нормално ...
можеби сум имал ист проблем па сум го решил .. можеби го решавам .. од кај знаеш ти ... ама не .. според тоа како почна со реченицата ... Доста пак ти ... можам само да заклучам дека Ти си Тој со кого неможе фамилијата да разговара нормално ... баш поради тој твој однос ... вероватно кога некој ќе ти посочи на вина ти му велиш Доста бе пак ти шо знаеш :tapp:

инаку ..
отвореноста кон фамилијата е најбитна ...
затоа шо и во добро и во зло таа(фамилијата) е единствената која би ти помогнала ... се е друго излишно ...

апсурд е да ја игнорираш ...:toe:

Супер, читате тоа што сакате, разбирате како сакате.

Тоа доста инаку се однесуваше на девијантните случаи.
Инаку друже, стариве рекле секоја планина своја тежина. Ние можеме само на нагодуваме како е кај него дома. Затоа јас искажав слично искуство со неговото. А за таква ситуација допринесува најмногу тоа што попуштаме и како што кажа Кралот Марко неспремност од нејзина страна да започне со извршување на нејзините обврски.

Инаку друже, стариве рекле секоја планина своја тежина. Ние можеме само на нагодуваме како е кај него дома. Затоа јас искажав слично искуство со неговото. А за таква ситуација допринесува најмногу тоа што попуштаме и како што кажа Кралот Марко неспремност од нејзина страна да започне со извршување на нејзините обврски.

Старите рекле и попаметниот попушта :toe:

како што кажа Принц.
Игнорирање на проблемот не е решение туку бегање од решение!

запамти ја оваа реченица :smir:

Старите рекле и попаметниот попушта :toe:

како што кажа Принц.
Игнорирање на проблемот не е решение туку бегање од решение!

запамти ја оваа реченица :smir:

Да не се повторувам од погоренапишаното, прочитај ќе видиш дека со секаков смирен начин е пробано. Ефект може да има само 2-3 дена и толку. После месец дена пак истото. И пак, пак, пак...Среќа само што има почит према моиве и не се расправа со нив. Последниве неколку години со сестра ми видовме дека нема спас и само 3 напред и даваме. Ама, ти викам во ситуации каде што премногу напнува, мора само да се игнорира, нема друго.
:smir:

За кавга требаат двајца, тоа е факт. Но и игнорирање не е вистинскиот поим во овој случај, бидејќи и игнорирањето ствара исто толку гнев колку и кавгата, и така енергетското поле во нашето тело се пренатрупува со тој гнев и ја запушува празнината кај што може да проструи убавата, односно позитивна енергија. Единствено нешто што може да помогне во овој случај е простувањето, и НЕ-пружањето на отпор спрема твојата сестра, бидејќи колку повеќе се пружа отпор на таквото нејзино однесување, и одбиваш да и простиш, толку повеќе гневот ќе навладеува над тебе и ќе го исполнува твоето битие, а потоа таквата лоша енергија ќе се манифестира и кај сите останати членови на семејството и само ќе се вртите у круг. Според евангелието простувањето е чистење на нашата душа, така да прости и затоа што и таа самата не е свесна за тоа што го прави, и остави го тоа така како што е. Кажувај и убави зборови и насмевнувај и се постојано безрезервно колку и она да е несреќна, по кратко време и она ќе ја почуствува таа енергија што струи низ тебе и или и она ќе се насмевне, или ќе се повлече од кавга. Друг начин за решение на ова нема. Ако пробуваме со умот, „што е правилно, а што не“ може само уште повеќе да се влоши нејзината состојба.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom