Култот на Марија

Не е битно дека е копирано? И те како е битно, самопрогласени „изворни“! А што тој руши? Ништо, затоа што тоа прво е копи пејст текст, а второ - чекај да видиш кога ќе ти дојде некој православен текст, па пак да се здткате. (како што беа искажаните смешки за свеќите, а на крај испадна и покрај тоа што Христос е новата Пасха, вие не ја славите Пасхата)

Маранатке и Библијата е копирана во илјаници примероци од разни издавачи, и сега не треба да ја читаме?

А тоа со свеките не сум прочитал.Баш ме интересира каква лукавштина или умозаведение имате направено.

Маранатке и Библијата е копирана во илјаници примероци од разни издавачи, и сега не треба да ја читаме?

А тоа со свеките не сум прочитал.Баш ме интересира каква лукавштина или умозаведение имате направено.

Библијата е пишана од апостолите кои биле водени од Светиот Дух, а вие од кога станавте толку продуховени? Библијата е пишана пред 2000 години, а вашите текстови од неодамна.

п.с. и баш ќе ми биде мило ем драго да ми кажеш зошто не ја славите новата Пасха?

Библијата е пишана од апостолите кои биле водени од Светиот Дух, а вие од кога станавте толку продуховени? Библијата е пишана пред 2000 години, а вашите текстови од неодамна.

Баш фино шо ти текна дека Библијата е постара од Култот на Марија. Одличен текст Чорбаџија.

Убо, Арно ама, толкувањето на библиските стихови е целосно надвор од светоотечкиот дух во начинот на толкување на стиховите. Толкувањето повеќе му личи на прераскажување на кажаното во стихот, без притоа да се долови подлабока мисла од стихот, која најчесто е повеќеслојна а не рамна , мазна и рационална.

Светоотечкиот дух тебе може ти е битен.Во христијанството е важен Христовиот дух.
Христос не рече дека светоотечкиот дух ке не води туку Божјиот. А тоа повекеслојни мисли а не рамни и рационални всушност повекенаменски вас поповите ви се потребни за полесна манипулација со лугето и извртување на вистината

Библијата е едноставен документ кој е наменет за сите кои сакаат и се трудат да живеат богоугоден живот.Повекеслојното разбирање само вие си го употребувате.

Светоотечкиот дух тебе може ти е битен.Во христијанството е важен Христовиот дух.
Христос не рече дека светоотечкиот дух ке не води туку Божјиот.

Браво браво браво. Јако! :smir:

Мараната и Мики, да знаев дека толку ќе плачете за темава, немаше да ја отворам :) Ама сепак ме испровоциравте со тоа што на темата за иконите пишувавте оф-топик за Марија, па си реков зошто да не отвориме посебна тема за култот на Марија и тука да дискутираме он-топик на темата.
Ајде да се вратиме на темата... култот на Марија...

Искрено се надевав дека долгиот вовед во темава ќе поттикне дискусија меѓу форумџииве, но се разочарав кога видов дека едни исти членови, како и секоја тема, така и оваа пробуваат да ја претворат во џанк неврзани муабети и да ја расипат. Сепак, колку што ми се можностите и колку што ми дозволува времето, ќе се потрудам да го одржувам фокусот на дискусијата.

Еве би сакал да одвојат едно прашање за дискусија на темава:
Што мислите, зошто Исус во евангелијата никаде не и се обратил на блажената Марија со "мајко", туку и се обраќал со "жено"?
И зошто од друга страна Исус, во една прилика, ги нарекол Своите ученици "мајко"?

На Марија никогаш не и рекол „мајко“, за да не мислиме дека таа била над Него. Детето кога се обраќа „мамо“, тоа од мајката бара дозвола, потреба, има некоја молба, итн. Од друга страна, гледаме дека всушност Марија е таа што го моли Исуса, и тоа на неколку пати, што јасно укажува Кој е Кој!

Поради ваквите хули бил повикан Третиот вселенски собор, на кој бил анатемисан Несториј, кој подоцна црви му го изеле јазикот, заради хулите изречени кон Пресвета Богородица.

Поради ваквите хули бил повикан Третиот вселенски собор, на кој бил анатемисан Несториј, кој подоцна црви му го изеле јазикот, заради хулите изречени кон Пресвета Богородица.

А знаејќи каква ерес е несторијанството, јасно е дали тој зборувал вистина или не за Богородица:smir:

Значи третиот собор го анатемисал и Оп црвите во напад само не се знае дали биле црни или бели.

Многу опасни фраери биле тоа третособорците.

Значи третиот собор го анатемисал и Оп црвите во напад само не се знае дали биле црни или бели.

Многу опасни фраери биле тоа третособорците.

Брат, јас не знам дали е тоа заради анатемисувањето, ама изговарањето на тешки хули не е шала.

Дебатата на Третиот Вселенски Собор, воопшто не била околу природата на Марија, туку околу природата на Христос. Епископите биле соочени со ересот на Несторие, кој тврдел дека таа го родила само Христос (Месијата), а не и Господ. Ересот е од длабока догматска природа, околу тоа кога и како Божјиот Син бил отелотворен. Сепак фокусот на дискусијата бил Христос, а не Марија.

Така епископите ја приковале изјавата Теотокос (Богородица) со тоа бранејќи го правоверниот симбол дека Христос е Бог. Кирил Александриски јасно во својата одбрана рекол дека тоа не имплицира ништо за природата на Марија, туку за природата на Христос.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom