Abe batali Goethe, Faust maust... kradi petrovki, gagjaj avtobusi so jajca ili so luspi od bostan, fakaj zenski za g'z.... toa e detstvo.. i i te kako ima da naucis neophodni vestini za prezivuvanje vo zivotot. Dobro, ne sega na 16-17 godini da go pravis toa, ja gi opfatif malku pomladite, ama takvo detstvo ti pomaga za tinejdzrskite godini posle... a na tie godini uci go toa sto ti se dava na uciliste, dovolno ti e..
Седи пред зграда/куќа со друштвото и зезајте се цел ден или ноќ, играј кошарка секој топол ден, шетај по паркови, кејови или езера, оди по тренерки и без шминка на кафе и на училиште, оди по дискотеки само за викенд и лежерно облечен да се убиеш од играње наместо да се пијанчиш на шанк итн итн итн.
Сакав да кажам, се сложувам дека овие денови, денови на комјутери и интернет, можеби генерациите не се понеписмени, но дефинитивно полошо и повештачки живеат. Писменоста им се ограничува на компјутерот и ретко кој прави нешто повеќе кога сме кај учењето, за да не забегаме. Порано секоја лектира ја читавме, секоја лекција ја учевме, сите текстови за писмените задачи сами ги пишувавме со што бевме понапредни - факт.
Денес, тргнете од форумов. Колку често се отвараат теми од типот "pomosss mi treba tekst4e za xxxxx barav na google i nemozev da najdaaaam!!!!!!!!!! pomosssss ve molam ako imate dajte mi utre imam pismenaaaaa"?
Значи вежбање на мозочињата ич, се` на готово, па колку и да се чита тоа готовото што ќе се најде, не е исто. Нема повеќе свое размислување, нема потење додека се најде некој материјал или книга, нема ништо интересно. Се` е толку вештачко и мило ми е што не учам сега.
п.с. Да не зборувам колку сум против компјутерите на училиште! Кај насекаде ги има, па и таму мора да им се олесни на децата т.е. да им се даде пристап до форумите додека им е досадно на час. :uvo: