Јачмен на око?

• Креатор на темата Креатор на темата Nemorosus
  • Време на започнување Време на започнување
Го имам веќе едно месец ипол, под очниот капак ми е, мачкам со маст ама ништо. Ни капки не помагаат. Да се вратам од пат и идам на операција. Страшна е и колку трае?

Го имам веќе едно месец ипол, под очниот капак ми е, мачкам со маст ама ништо. Ни капки не помагаат. Да се вратам од пат и идам на операција. Страшна е и колку трае?

се добро е објаснето во некои од постовите, ќе ти препорачат капки цитерал и маст хлорамфеникол .. јас пред 3/4 месеци бев на оперативен зафат.. мене не ми исчезна 7-8 месеци пред тоа.. од почеток на 2009 се до ноември. прво ми ги препорачаа капките, без маст.. додека траеше процесот се поднамали отокот и црвенилото, меѓутоа од внатрешната страна она како бело гној соберено не помина.. капките по отварањето треба да се искористат за 20 дена. мене не ми помина целосно и отидов да го сечат. не боли операцијата додека трае поради локалната анестезија.. целосно не те успиват и си гледаш докторката како ти сече око, како си крцка со ножички нешто, те тегне и слично ..a ништо не осеќаш.
откако престанува дејството на анестезијата.. тоа се деси кај мене 15 мин. после зафатот.. ќе ти препорачат аналгин за можни болки, кај мене беа доста силни.. 3 до 4 сати болеше.. после сум заспал.. наредниот ден беше се ок. и че ти кажат лед во ќеса да ставиш околу образи,нос да не се поддуеш. по 3/4 дена си како нов, само ќе менуваш бои зелено-црвено-жолто-модро некое време.. сега веќе исчезна целосно кај мене

Ако е малце испакнато како брунче, слободно истискајте го, ке истрпите не е страшна болка и наредниот ден веќе ке го снема. Мене ми се појавуваа едно време секој 2-3 месеца, траеше по една недела. Последен пат се осудив да го стиснам , и испадна гној и крв, го истискав така убаво истекоа 5-6 капки крв и толку, го снема :D

ауу штом ја видов темава морав да искоментирам. еве го!! моментално ми е на оково.. ми се појавуе многу често нон стоп ми даваа мастои и капке да мачкам и да ставам и џабе... ќе пројде тогај за тогај и после 5-6 месеца пак ми се појавуе. инаку на левово око имам останато ‘‘лузна‘‘ (ако може такје да се нарече) од јачмен од пред 2-3 године. бев на доктор и тиа ми рекоја дека може да се отстрани по хирушки пут (да праем операција) ама ако не ми смеќава у гледањето никако може да ми остане такје све дур само не ми се изгуби (а тоа може да биде по године, године). инаку често појавуениот јачмен е поретко наговестуење на проблеми со јајници...ама не мора да значи :toe:

ја па ичмичка го викам - како дете ги имав ко се фаќав со гадни раци најчесто и мама ме мачкаше со некоја маст

ауу штом ја видов темава морав да искоментирам. еве го!! моментално ми е на оково.. ми се појавуе многу често нон стоп ми даваа мастои и капке да мачкам и да ставам и џабе... ќе пројде тогај за тогај и после 5-6 месеца пак ми се појавуе. инаку на левово око имам останато ‘‘лузна‘‘ (ако може такје да се нарече) од јачмен од пред 2-3 године. бев на доктор и тиа ми рекоја дека може да се отстрани по хирушки пут (да праем операција) ама ако не ми смеќава у гледањето никако може да ми остане такје све дур само не ми се изгуби (а тоа може да биде по године, године). инаку често појавуениот јачмен е поретко наговестуење на проблеми со јајници...ама не мора да значи :toe:

Se raboti za hordeolum t.e akutna fokalna infekcija(najcesto stafilokokus aureus) vo koja se zafateni(vospaleni) zeisovite zlezdi(externa hordeola).Vprocem nastanuva staza(blokada) vo nivnota sekrecija.
Inaku za cista informacija nema vrska so polot bidejki se raboti za infekcija.

Inaku spontano minuva za nedela do dve.Terapija se sostoi od topicni antibiotici(kremi) no dokolku se pojavi preseptalni celulitis se preporacuvaat oralni antibiotici(najcesto cefalosporini 3 gen.-cefalexin,potoa eritromicin...).
Hirurska incizija i drenaza e indicirana koga hordeolumot e golem i ne odgovara na antibiotickata terapija.

Inaku hordeolumot mozi da premini vo hronicna halazija t.e fokalna lipogranulomatozna inflamacija na zeisovite ili meiborniarnite zlezdi.Lecenjeto na halazija e so topicni steroidi i hirurska incizija.

Poz:smir:

Se raboti za hordeolum t.e akutna fokalna infekcija(najcesto stafilokokus aureus) vo koja se zafateni(vospaleni) zeisovite zlezdi(externa hordeola).Vprocem nastanuva staza(blokada) vo nivnota sekrecija.
Inaku za cista informacija nema vrska so polot bidejki se raboti za infekcija.

Inaku spontano minuva za nedela do dve.Terapija se sostoi od topicni antibiotici(kremi) no dokolku se pojavi preseptalni celulitis se preporacuvaat oralni antibiotici(najcesto cefalosporini 3 gen.-cefalexin,potoa eritromicin...).
Hirurska incizija i drenaza e indicirana koga hordeolumot e golem i ne odgovara na antibiotickata terapija.

Inaku hordeolumot mozi da premini vo hronicna halazija t.e fokalna lipogranulomatozna inflamacija na zeisovite ili meiborniarnite zlezdi.Lecenjeto na halazija e so topicni steroidi i hirurska incizija.

Poz:smir:

па такје ми рече доктурката мене...најчесто ако се појавуе често наговестуе нешо

Мене ме боли едното око од вчера, на секое второ-трето трепкање... дали вас ве болеше така пред да ви се појави?
Пошто стварно не знам од што ми е.
Чекам одговор. :nesum:

ps. уствари ете го најдов, ептен мало под трепки.

Мене ме боли едното око од вчера, на секое второ-трето трепкање... дали вас ве болеше така пред да ви се појави?
Пошто стварно не знам од што ми е.
Чекам одговор. :nesum:

ps. уствари ете го најдов, ептен мало под трепки.

oдма да си стаиш маст, побарај у аптека ќе ти кажат као се викаше забораив јас. не се зезнувај да го остаиш, ја си праев операција така :toe:

најдобра терапија против јачменче е капки ТОБРЕКС 317 денари во зегин и маста за очи хлорамфеникол.капките може и 5 пати по една до две капки на ден и маста навечер во очниот долен капак.после недела дена се менуваа капките со дексаметазон-неомицин 3 пати на ден по една капка(7 дена) а маста останува секоја навечер пред спиење.
ова помага 99,5%

http://img52.imageshack.us/img52/5738/0132lov.jpg
п.с.денес на враќање од работа преметив јачменче во формирање,ми сметаше додека стигнав дома.ставив две капки од ТОБРЕКС и за 1 час ми помина јачменчето.

Многу мразам јачмен на око. Многу гадно изгледа кога ќе те види некој, а уште погадно и понервозно те прави и тебе.

Jas go imav i go zaebav :helou:
Znae da recidivira ama se leci. Ispiranje na okoto so kamilica i Antibiotska mast BIVACIN .
Ako na vreme pocnete ke se spasite.Ako ne .. ke go vadite:toe:

...
jacmenot :salut:

luge daj pobrzo kazuvajte lekk!!! stavav mast,kapki no bolkata ne pominuva!!! momentalno premnogu me bolii...ve molam kazete sto da napravam za barem malce da mi pomine bolkata...pobrzo plsssss

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom