Двојни стандарди !?

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Веб-сајт
www.macedonianspark.com
Поголемиот дел од луѓето веднаш штом го чујат зборот “ороспија“ , ги асоцира на девојка која спие со многу мажи, која се е*бе со кого стигне.
Многу често погрешно се употребува и терминот “курва“ мислејќи на лесна, блудна девојка, па за да избегнеме други пропатни значења, нека остане на “ороспија“.
Според мене ова е прејак збор,т.е. навреда, која во последно време се позачестено ја сретнувам, употребена без некоја вистинска причина.

Се почесто овој понижувачки термин доаѓа од самите девојки, едни кон други.

Некое кратко општо прифатено толкување за “ороспија“ е “сексуално неморална девојка“.
Но тоа “неморално“ е премногу широк, во најголем дел субјективен поглед кон некого.
Зошто воопшто е потребно толку често и без многу размислување некому да се лепат такви карактеристики?

Таквото ословување е директен напад врз сексуалноста на било која девојка, кај која реално може да предизвика многу социјални, друштвени проблеми и комплекси.

На пример, ќе почнам од мене, т.е. од нас машките.

И покрај тоа што не сме воопшто запознаени со сексуалниот живот на некоја девојка, која едвам ја познаваме, многу често истрчуваме со заклучоци “остај курва/ороспија“, “брат каква ороспија е таа“ и сл.
Многу често и поради фактот што сме биле одбиени од истата, па поради примитивен револт, одма “ороспија“.

Меѓу девојките, обично на онаа девојка која е прилично популарна меѓу машките, и се лепи етикета на “ороспија“. Иако можеби истата воопшто и да немала секс, може невина е уште, никој неможе ништо да тврди, но онака ете од завист. Најчесто загубата на дечкото или неговиот интерес во самите нив, го оправдуваат како преземање од страна на некоја лесна девојка, некоја ороспија.

Друга ваква слична ситуација е кога посакуваниот дечко е зафатен, па неговата девојка по дифолт мора да е “ороспија“, или кога се работи за девојката на нивниот бивши.

Многу често оние девојки кои се облекуваат поотворено, се восприемани од околината како “ороспии“.
Во многу случаи на силување на пример, се вели дека “самата си го бараше“, баш поради стилот на облекување, пирсингот, тетоважите и сл. кое наводно ги провоцира потенцијалните силувачи.

Она кое мене лично ми е најсмешно, е кога оние девојки што сеуште немале секс, од Х причини, се обидуваат да докажат дека се подобри од некоја друга девојка карактеризирајќи ја како “ороспија“ и уништувајќи и ја репутацијата.

А всушност станува збор за комфорноста во својата сексуалност, која ни овозможува да го правиме она кое не задоволува.
Сите ние сме “ороспии“ доколку имаме храброст да го живееме животот поаѓајќи од претпоставката дека сексот е пријатен и треба да си го овозможуваме тоа задоволство. Без предрасуди.

На една друга тема “курва во кревет“, скоро сите машки се изјаснија дека сакаат слободна, неограничена девојка во сексот, но во поглед на надворешниот свет да бидат ко светици.

Исто така добар дел од девојките се изјаснија дека сакаат да ја играт улогата на “курви“ в кревет, иако звучи прљаво.
На некои можеби ословувањето како “курви“ во кревет ги прави во даден момент конечно и “бед грлс“ за разлика од досадното секојдневие каде мора да бидат добри,фини,примерни девојки.

Доколку имате барем еднаш употребено ваков термин кон некоја девојка, а верувам дека голем дел да :), тогаш одговорете во која ситуација тоа се случило?

Што имате од тоа, односно што добивате со лепењето деградирачки термини некому?

Се чувствувате ли подобро доколку наречете некоја девојка “ороспија“ или “курва“?

Зашто воопшто постои потреба да се мешаме во туѓите приватни животи, да судиме за нечиј сексуален живот?

Дали навистина,искрено се разликувате од оние кои ги нарекувате така?

батче, баш фино шо си ја отворил темава, као сублимат на негативностите по чариски шеми и муабети ... шо и се реалност...

вака сеа, ја на мислење сум дека Македонската жена цура девојка...кој као милуе да ја нарече...не трпи конкуренција никако(све они најфини се и најбољи и ако праат лице пред други жени), и затоа неретко им се дешава да оцрнат со такви епитети друга жена и тоа многу подло и позади грб...тоа е тоа у врска со нив

за момциве, шознам...ваљда е некој поделен епитет, ама поише у правец на ороспија у душа, демек нестабилна превртлива и тоа...така нешо...иначе нема зашто да нарекуваат некоја така ако стварно не ја виделе или слушнале муабети од прва рука шо се вика за нејзе...е ондак е оправдано.

Доколку имате барем еднаш употребено ваков термин кон некоја девојка, а верувам дека голем дел да :), тогаш одговорете во која ситуација тоа се случило?

Се чувствувате ли подобро доколку наречете некоја девојка “ороспија“ или “курва“?

Зашто воопшто постои потреба да се мешаме во туѓите приватни животи, да судиме за нечиј сексуален живот?

Interesna tema. Iskreno samo ednas go imam upotrebeno toj termin i za devojka koja celo Skopje ja znae kako takva. Fakt deka nikoj nema pravo da se mesa i da sudi za tugite zivoti ama na nekoi devojki toa im e celta - da predizvikaat vnimanie pa makar i vo negativna konotacija. Znaes kako vikaat i losata reklama e dobra reklama. Jas ja poddrzuvam sexualnata sloboda, pravoto ma izbor i onie koi znaat da uzivaat vo sexot ama vo toa ne spaga eb..e so sekoe masko sto ke ti se priblizi. A samo malite nesozreani decinja se cuvstvuvaat dobro koga ke zalepat takva etiketa i mozebi dobivaat vnimanie od tie okolu niv ili ednostavno se prikrivaat sebe si, sepak najdobra odbrana e napadot.

Иако не сум баш засегнат, нали, не сум женско и не може мене да ме нарекуваат така (добро де, ај може), сепак ме нервира ваквото етикетирање, овде не е спомнато тоа, но, факт е дека доколку машко менува девојки ко чорапи е најбољи фраер у наше маало, а доколку женско прави така тогаш таа е највеча ороспија у наша држава...
незнам зошто тоа треба да е така, незнам како може така, зошто да не бидеме исти, и зошто и машките го употребуваат зборот ороспија, и тоа машки што сакаат и што се фалат дека смениле шознам јас колку девојки...
незнам што мислат тие, дека сите што ќе ги фатат ќе бидат за нив чувани... мислам стварно нема смисла, али тоа ти е...

финтава е дека народов не ни чини, ни треба нов народ...:pos:

..нема никаква финта ...
..според мене најповеќе тој збор се користи поради љубомора кон некоја..па ќе почне таа ороспија..ова она...пуста љубомора..ама сепак на некои тој збор им доликува..поради тоа дека се...но сепак..некој/а би ја нарекол така само поради таа љубомора...а доколку не би те интересирало за неа..не би ја погледнал а не уште да ја навредуаш кажано...
...ја мн го мрзим тој збор...зашо едноставно мислам дека кога човек ќе го каже тој збор за некоја...едноставно паѓа на мн ниско ниво..дури подоле од значењето на тој збор... и едноставно не би требало да се изговара...само онака..
..инаку имам речено за девојка..која и ден денес ме нервира...поради тоа што го прае...заш едноставно срамота е бре..и за неа имам речено...ама сепак пробуам више да ја избегавам..едноставно да не ми застане на патот...:toe:
...и не сметам дека сум се осечала подобро кога така сум ја нарекла..дури и се каам шо едноставно и мислев на неа :pipi:
..а инаку по право да кажем ..неам појма дали некој тоа го смета, мисли за мене..ама и не ми е гајле!!!!!..зарем мисли дека е у право???

сепак на некои тој збор им доликува..поради тоа дека се...
..инаку имам речено за девојка..која и ден денес ме нервира...поради тоа што го прае...заш едноставно срамота е бре..и за неа имам речено...ама сепак пробуам више да ја избегавам..едноставно да не ми застане на патот...:toe:
што се? дај образложение
што прае таа девојката за која го имаш речено тоа?

Иако не сум баш засегнат, нали, не сум женско и не може мене да ме нарекуваат така (добро де, ај може), сепак ме нервира ваквото етикетирање, овде не е спомнато тоа, но, факт е дека доколку машко менува девојки ко чорапи е најбољи фраер у наше маало, а доколку женско прави така тогаш таа е највеча ороспија у наша држава...
незнам зошто тоа треба да е така, незнам како може така, зошто да не бидеме исти, и зошто и машките го употребуваат зборот ороспија, и тоа машки што сакаат и што се фалат дека смениле шознам јас колку девојки...
незнам што мислат тие, дека сите што ќе ги фатат ќе бидат за нив чувани... мислам стварно нема смисла, али тоа ти е...

финтава е дека народов не ни чини, ни треба нов народ...:pos:

Па кај нас машките тоа поинаку функционира, не важат истите предрасуди дека сме сексуално неморални. Туку напротив, си се восхитуваме на фактот дека сме успешни со многу жени во кревет, добиваме епитети на заводници, и тоа е земано во позитивна смисла.

Додека пак, ние можеме откако ќе раскинеме, ради икс фрустрации, да пуштиме муабет дека е ваква или онаква, ороспија, во никој случај девојките неможат да ја употребат истава тактика и нам да ни префрлат за истото ниту може на тој начин да ни наштетат.
Тоа е еден дел од тие двојни стандарди.

Зошто, обично девојката со поголем сексуален нагон, по дифолт да биде означена како “ороспија“?

Па нормално е нагонот кај девојките да биде ист како кај машките, па и поголем.

од увек било така друже, жена шо може на да напраи со смеење, машко неможе ни со плачење, тоа кај нас у МК е така иначе на запад се штуки веруј, не ги занима уопште колку кој и каде...едноставно те грабаат'+те искористуваат и те фрлаат ко куртон после, за нивни кеиф.

Првенствено давам еден огромен аплауз за отварањето на темава, можеби свесноста на луѓето со тоа нема да порасне, но барем човек може да се обиде да разбере дека „сеЉаштвото“ како појава си зема многу различни форми и варијации во своето постоење!
А всушност станува збор за комфорноста во својата сексуалност, која ни овозможува да го правиме она кое не задоволува.
Сите ние сме “ороспии“ доколку имаме храброст да го живееме животот поаѓајќи од претпоставката дека сексот е пријатен и треба да си го овозможуваме тоа задоволство. Без предрасуди.
Ете така, одлично кажано, доколу имаме храброст да го живееме животот!
Општеството никогаш не било идеално, комплетно отворено за промени и за слободоумие, но тоа не значи дека неговите потенцијални неконформисти и екцентрици, етикетирани како такви затоа што целосно не се претопиле со масата нема да го почувствуваат оганот што го носи неговиот камшик!
Срање!
Кога некој е доволно силен за да го живее животот без наметнати ограничувања и наводни морални норми и правила, само тогаш, тоа е слободен човек.
И да бидам комплетно искрена, на слободниот никогаш нема да му биде толку важно што ќе пишува на етикетата се додека таа не го класифицира како карактер.
Штета што голем дел од нас се само привидно слободни!
Курви и светици на продажба по ниска цена за ебано достоинство ... да, гадењето секогаш доаѓа во големи количини кога оние што не разбираат, работат и судат без да погледнат два пати.
Среќно отупување и бегање од монотонијата со лепење рекламна цена!
:vozbud:
Кога бев невина.За среќа и тоа се смени.
Деградирам од лутина во принцип, со „курва“ никогаш, но еве, нарекувам луѓе дебели свињи или газлести крави, како ќе ми падне во муабет кога некој ме иритирал со своето себепрокламирачко „моќно“ дејствување.(можеби и од разочарување зошто во последно време ми викаат дека сум била преслаба :pos: )Не прави да се чувствувам подобро, ама пак од една страна, барем ја трга фрустрацијата чисто за свеж воздух во собата.
Кај мене, со едно огромно НЕ, никогаш не постоела.Мојот сексуален живот и моите случувања се преинтересни бре за да се замарам со туѓите, ниту имам време, ниту имам потреба.
Ако во твојот кревет е возбудливо, нема да ѕиркаш во оној на комшијата.
Можеби да, можеби не.
Не знам, могуче е да имам голем газ. :pos:

Скопје е интересно село:)
Јас го немам зборот „ороспија“ во речнико, всушност. Што е за право, си имам чесни замени - курва, дроља.. По моите сфаќања нема врска со сексуалноста ова, јас бар го употребувам за секоја женска особа која ми оди на нерви, без разлика дали е тоа за професорка што ми ставила лоша отценка или за некоја девојка од маало која го мува дечкото на кој му имав фрлено око :))
А за мене не знам дали имаат вака зборено. Знам дека сум спонзоруша, тоа јасно ми е, потврдено од повеќе различни извори, ама ороспија.... Па најверојатно да:)

А за мене не знам дали имаат вака зборено. Знам дека сум спонзоруша, тоа јасно ми е, потврдено од повеќе различни извори, ама ороспија.... Па најверојатно да:)
точак во охрид и љуљашка во паркчено пред зграда скопје имам
ги задоволувам стандардите? :vozbud:

А кондиција? :icon_lol:
да, да, дур бев охрид секој ден со точакот одев до самуилови и назад :vozbud:
иначе, се си мислев на спонзоруши не им е битна кондиција :nesum:
п.с. мојме и на профил да продолжиме со муабетов :P

Еднаш кажав негде низ темиве, ќе кажам пак... Ниедна жена не е доволно калуѓерка за да ословува друга жена со вакви имиња. :wink:

Која сум па јас да нарекувам некоја жена курва/дроља/ороспија зошто си го правела меракот, кога истите работи ги правам и самата и не сум ништо попоштена од неа?
Дури и да не ги правам; немам право да мешам прсти во нечиј сексуален живот, кој е лична ствар и најдлабока интима. Без оглед на тоа дали цело Скопје знае или не. :icon_lol:

Ама на Балканот сме и без оглед на тоа колку ветар у магла ќе продаваме на темава, сите сме навикнати на ситуацијава и „двојниве стандарди“, и мислам дека тоа уште долго нема да се промени.

Иначе, да, и јас ги користам терминиве, ама не во контекстот кој е опишан тука, не во сексуална смисла, туку онака, кога некоја жена ќе ме изнервира, кога некоја личност е курва у душа, кога се зезаме со другарките. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom