За покајанието

• Креатор на темата Креатор на темата makarios
  • Време на започнување Време на започнување
HAHAHA.
Neznam koj e za na psihijatar
Koga na nekoj ne moze ni BOG da mu pomogne
greota....

Znam deka BOG moze na sekoj da mu proti i deka se se prostuva ako se pobara proska,no ne e ubavo da se navreduva deka e nekoj za na psihijatar ako e vernik.

Зборот покајание доаѓа од грчкиот збор метаноја, кој во буквален превод значи преумување. Тоа пак што значи? Значи, да се премислиме за нешто. Досега мислев вака, отсега ќе мислам поинаку. На пример, досега сакав да излегувам со оваа женска, сега сакам со оваа другава. Или, досега сакав да живеам во стан, сега сакам во куќа со базен. Друг пример, досега ми правеа почест другарите, отсега сакам да ми прават почест и комшиите. Сите овие се примери на покајание. Но, за своја основа ги има страстите (сластољубие, среброљубие и славољубие).

Taka e.Покајание = промена на умот, промена на ставовите.
Само примериве се заникаде.

Пример за покајание во верата

Ако до сега си бил ајдук, си крадел.И сега се каеш, значи си го променил умот спрема крадењето и повеке не сакаш да крадеш.
Бадијала е да се каеш за сторените кражби а во иднина пак да ги повторуваш, па пак да се каеш и така до бескрај.

Ми се допадна коментарот на Макариос. Метаноја значи преумување, но тоа преумување не би ни било во никаква корист, доколку критериум на истото не ни биде Христос.
Господ навистина рекол „оди, и не греши повеќе“, но треба да ни биде на ум дека негрешењето не се постигнува преку ноќ, на магиски начин. За потполно да се стекне состојба на негрешење, човек треба да даде голем подвиг и труд во добродетелен живот. Нормално е и по покајанието да се падне во некој грев, но потоа треба да станеме, да се покаеме за паѓањето, и да продолжиме со трудот тоа да не ни се повтори, непрестајно повикувајќи го на помош преслаткото Христово име, зашто само со наши сили не би можеле тоа да го постигнеме.

Затоа и светиот апостол Павле вели дека во нашите органи царува законот на беззаконието и го правиме тоа што не сакаме да го правиме, односно, грешиме и покрај тоа што знаеме дека тоа не е добро. Тоа е поради нашата падната природа и ќе се случува се додека не го очистиме своето срце од страстите и додека не го просветлиме својот ум, со Божја помош и милост. А покајанието е почеток за постигнување на состојбата на совршеност.

Ми се допадна коментарот на Макариос. Метаноја значи преумување, но тоа преумување не би ни било во никаква корист, доколку критериум на истото не ни биде Христос.
Господ навистина рекол „оди, и не греши повеќе“, но треба да ни биде на ум дека негрешењето не се постигнува преку ноќ, на магиски начин. За потполно да се стекне состојба на негрешење, човек треба да даде голем подвиг и труд во добродетелен живот. Нормално е и по покајанието да се падне во некој грев, но потоа треба да станеме, да се покаеме за паѓањето, и да продолжиме со трудот тоа да не ни се повтори, непрестајно повикувајќи го на помош преслаткото Христово име, зашто само со наши сили не би можеле тоа да го постигнеме.

Затоа и светиот апостол Павле вели дека во нашите органи царува законот на беззаконието и го правиме тоа што не сакаме да го правиме, односно, грешиме и покрај тоа што знаеме дека тоа не е добро. Тоа е поради нашата падната природа и ќе се случува се додека не го очистиме своето срце од страстите и додека не го просветлиме својот ум, со Божја помош и милост. А покајанието е почеток за постигнување на состојбата на совршеност.
ova e dokaz za predodredenost, deka nemame slobodna volja nego Bog so milosta ke gi spasi onie za koi odnapred odlucil deka ke se spasat, a najdobar dokaz da znaat deka se onie megu spasenite e ako vodat neporocen zivot.

ova e dokaz za predodredenost, deka nemame slobodna volja nego Bog so milosta ke gi spasi onie za koi odnapred odlucil deka ke se spasat, a najdobar dokaz da znaat deka se onie megu spasenite e ako vodat neporocen zivot.

Mozebi si vo pravo, mozebi ne, ama ke ima mnogu luge koi ke mislat deka se megu spasenite a Bog ke im kaze "Begajte od mene nikogas ne sum ve poznaval".
Razbojnikot na krstot do Isus ne vodel ne porocen zivot.......

zatoa mislam deka site vernici treba licno da go zapoznaat Bog, a ne da se drzat na iskustvata na drugi.

Нихилиста,грешка си. Предодреденоста не ја познава христијанството. Тоа што го пишав намерно го оставив недообјаснето, за да видам дали некој изворен ќе се надоврзе. Тоа е токму оној дел од Библијата каде се вели дека оп благодат сме спасени, а не по дела, затоа што доколку би било по дела тогаш благодатта не би била благодат, и обратно.
Овие стихови се најчести оправданија на протестантските деноминации. Но, не е точно дека Бог некого предодредил и дека само одредени луѓе ќе се спасат, но не е точно ниту тоа дека автоматски, ако сме христијани, сме спасени, што исто така го тврдат протестантските деноминации ваѓајќи се со некои цитати од Библијата.

Е, сега, што сакав да кажам со тоа што го пишав? Ние имаме падната природа после паѓањето во грев на нашите прародители. Поради таа падната природа, помрачени ни се духовните очи, и не можеме да видиме каде е вистината и што е добро, а што лошо, и лесно стануваме плен на манипулации од страна на лукавиот. Кога тоа ќе ни стане јасно, и кога ќе се покаеме за секој сторен грев, тогаш почнуваме да се бориме со таа страст која царува во нашето тело. Но, само со наши сопствени сили не можеме тоа да го направиме, затоа бараме, преку молитвата, помош од Бога. Тука нема никаква предодреденост. Едноставно, секој може да стигне до степенот на полната мера на Христовата возраст, само тоа треба да биде со волја и решение од наша страна. Сами како луѓе сме беспомошни во однос на лукавиот, но со Божја помош, никој ништо не ни може.

Еве ти едноставен пример. Пред да се воцрковам, верувам како и многу млади луѓе, секој втор збор ми беше пцовка. Кога тие пцовки ги изусстуваш со години, стануваат наша навика, наша втора природа. Пробував да ги отстранам од мојот речник бидејќи не ми звучеа добро, но не можев. Откако се воцрковив, тогаш се покајав за секоја изустена пцовка и пробав да ги отстранам, но овој пат призивајќи Го Бог на помош, и... успеав!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom