Sluzbarski
Македонец
- Член од
- 21 јули 2009
- Мислења
- 3.364
- Поени од реакции
- 78
во минатото ги множеа со 0 луѓето кои го имаа различното мислење со Црквата....за среќа ја изгубија таа моќ...
Според архаичниот начин на сметање на деноноќието, тоа трае од изгрејсонце до наредното изгрејсонце. Ако Бог го создал Сонцето на четвртиот ден, и ако тоа биле денови буквално, како поминале првите три без Сонце и други небесни тела кои би требало „да го делат денот од ноќта и да бидат знаци, и за времињата, и за деновите, и за годините“? Значи, тврдењето дека се работи за метафора во Православието е старо (со тоа што претпоставувам дека црковните интелектуалци не наоѓале за сходно со тоа да го оптоваруваат простиот народ со таа и слични проблематики)....
13 И настапи вечер, и настапи утро - трет ден.
14 Потоа Бог рече: Нека се појават светила на небескиот свод за да ја осветлуваат земјата, за да го делат денот од ноќта и да бидат знаци, и за времињата, и за деновите, и за годините;
...
Ако Бог го создал Сонцето на четвртиот ден, и ако тоа биле денови буквално, како поминале првите три без Сонце и други небесни тела кои би требало „да го делат денот од ноќта и да бидат знаци, и за времињата, и за деновите, и за годините“?
Објасни ми тогаш зошто светлината на Луцифер да не е онаа која постоела пред бог да ги создаде сонцето и месечината? Луцифер во превод значи носителот на светлината. И објасними како во таа совршено "јасна" библија ќе се совпадне фактот на науката дека растенијата се создадени околу две милијарди години после сонцето, во библијата се вели дека се пред него создадени?Бог преку Библијата не известува, дека освен светлината која што ја дава сонцето и месечината, постои и друга светлина која што произлегува од Бог т.е. од Исус Христос, светлина која што постои уште пред да настанат сонцето и месечината:
А од каде се оние цитати во мојот претходен пост? Од Тихиот Дон?Кажувате дека има нелогичности во Библијата, но тоа е затоа што не ја читате Библијата...
И сево ова ти ми го напиша за да го побиеш моето врдење дека не се работи буквално за денови од по 24 часа? Некако не ја гледам врската помеѓу моето тврдење и твојов пост.Бог преку Библијата не известува, дека освен светлината која што ја дава сонцето и месечината, постои и друга светлина која што произлегува од Бог т.е. од Исус Христос, светлина која што постои уште пред да настанат сонцето и месечината:
„И пак им рече Исус, велејќи: “Јас сум Светлина на светот; кој врви по Мене, нема да оди во темнината, а ќе има светлина во животот.” (Јован 8:12)
... и други цитати...
Во ред, да речеме дека е така. Се надевам дека ти како подобар познавач на Библијата ќе ми помогнеш да го најдам делот каде што се наоѓа одговорот на прашањетп што ме интересира: Во која ембрионална фаза на јужноамериканскиот кајман се појавуваат крлушките?Пријателе, Библијата е Беспрекорно јасна и чиста, но нашата суета и неверие прават да бидеме скептици и да бараме влакно во јајцето, иако се она што не интересира е запишано во незе и секој одговор можеме да го најдеме единствено во незе.
Моето размислување нема да го задржам за себе туку ќе го споделам на форумов, затоа што тој токму за тоа и служи. Како што гледам и ти ги споделуваш своите мислења, што значи ни самиот не се придржуваш кон советите кои им ги даваш на другите.Моето размислување е тоа, а твоето задржи го за себе и уживај во својата суета, скептицизам и неверие.
А од каде се оние цитати во мојот претходен пост? Од Тихиот Дон?
И сево ова ти ми го напиша за да го побиеш моето врдење дека не се работи буквално за денови од по 24 часа? Некако не ја гледам врската помеѓу моето тврдење и твојов пост.
Во ред, да речеме дека е така. Се надевам дека ти како подобар познавач на Библијата ќе ми помогнеш да го најдам делот каде што се наоѓа одговорот на прашањетп што ме интересира: Во која ембрионална фаза на јужноамериканскиот кајман се појавуваат крлушките?
Моето размислување нема да го задржам за себе туку ќе го споделам на форумов, затоа што тој токму за тоа и служи. Како што гледам и ти ги споделуваш своите мислења, што значи ни самиот не се придржуваш кон советите кои им ги даваш на другите.
Скептичен сум, да, и таков ќе останам се додека не ја пронајдам вистината (што значи дека ќе останам таков до крај).
Само... во кој дел од мојот пост ја виде суетата?
П.С.: Се надевам дека одговоров ќе те натера да го прочиташ ЦЕЛИОТ мој пост и да се обидеш да сватиш што тврдев.
Да беше библијата беспрекорно јасна и чиста немаше да има еден куп правци во христијанството и еден куп толкувања!
И да беше библијата беспрекорно јасна, немаше нејзините толкувачи да спалуваат луѓе за тврдења за кој сега повеќе од јасно ни е дека се точни.
Затоа што не ја читале Библијата, пријателе!!! Ја заклучувале, па дури и највисокото свештенство не смеело да ја чита, а камо ли простиот народ!!!Зошто не го увиделе фактот дека земјата е округла? Дека не е центар на светот? Ако е беспрекорно јасна?
Да, ќе ти објаснам.Објасни ми тогаш зошто светлината на Луцифер да не е онаа која постоела пред бог да ги создаде сонцето и месечината? Луцифер во превод значи носителот на светлината.
И објасними како во таа совршено "јасна" библија ќе се совпадне фактот на науката дека растенијата се создадени околу две милијарди години после сонцето, во библијата се вели дека се пред него создадени?
НЕ Е ТОЧНО.Скептицизмот не е негативна карактеристика, туку напротив со негова помош се преиспитуваат работите и се доаѓа до посигурен резултат.
Затоа што рече дека е совршено јасна! А кога е нешто совршено јасно, неможе секој да го толкува различно. Точно дека има формални верници, кој само декларативно се изјаснуваат како такви а појма немаат, но неможе цели правци во христијанството да бидат производ на ФОРМАЛНИ верници. Инаку да, имам забележано дека во еден случај ме спомена дека како што рече "сум ги растурил" одредени "верници", и точно дека имам поголемо познавање на библијата од нив и токму затоа посочувам на тоа дека не е ништо повеќе од една воопштена бајка, која е во улога на "сламка" за која се фаќаат "давениците" кој по секоја цена сакаат да најдат доказ дека ќе постојат вечно.А зошто Библијата ја обвинуваш за неточност, бидејќи во Христијанството има еден куп правци и толкувања?
Тоа е така, затоа што покрај оние малку-мина вистински Христијани кои ја читаат секој-дневно Библијата и веруваат во неа онака како што Бог сакал да им се објави на луѓето и им заповедал, постојат и други т.н. ФОРМАЛНИ верници
Толкувачите кој ги посочив биле во исто време и верувачи, биле официјални претставници на христијанството во тоа време, и иако не им дозволувале на останатите да ја проучуваат библијата, тие самите имале пристап до неа, што значи не ја толкувале на слепо туку имале пристап до неа.Знаеш, помеѓу зборовите ВЕРУВАЧИ и ТОЛКУВАЧИ има една голема разлика, колку што се далеку исток и запад. Никогаш во историјата на Христијанството, луѓе кои што ВЕРУВАЛЕ во Бог не убавале, ниту спалувале други луѓе во името на христијаството.
Христовата порака во Библијата е : проповедајте го евангелието на сите луѓе, но не под присила, туку доброволно. (парафразирано)
Цитативе кој ги постираш секој може да ги толкува различно. Небескиот круг кој се спомнува мене повеќе ми личи на небесниот свод, одколку на земјината топка, што е уште една потврда дека библијата и остава на човечката имагинација неограничена можност да бара и наоѓа објаснувања кој и одговараат.„Он е Оној, Кој седи над кругот на земјата, а оние, што живеат на неа, се како скакулци пред Него; Он ги распослал небесата како танко платно и ги распнал како шатор за живеење.“
(Исаија 40:22)
„Облаците се Негови завеса, така што не гледа, туку само оди по небесниот круг.“
(Јов 22:14)
Уште едно индивидуално толкување! Тоа е твој став против мојот, твоја перспектива против моја, нема апсолутна вистина. Во моите очи Луцифер е оној кој им ги отвора очите на луѓето и со тоа станува СВЕТЛИНАТА - ИНТЕЛЕКТОТ, кој себичниот и самобендисам бог им ја забранува лажејќи ги дека ќе умрат ако пробаат од дрвото на сознанието.Да, ќе ти објаснам.
Затоа што од Луцифер никогаш не произлегувала светлина, туку светлината произлегувала од Бог. Луцифер бил Божја Креација, Создание Божјо и како Креација ја немал можноста да поседува атрибути и можности кои ги поседува Бог.
Сигурен сум затоа што науката користи нешто што на религијата и е непознато - ДОКАЗИТЕ! Науката не "верува" дека нешто е така или вака, туку трага по докази. Секогаш е самокритична (нешто што религијата го смета за нејзина слабост), И своите тврдења ги темели на докажани и испитани методи и експерименти.А од каде па ти толку сигурен , дека науката е во право, а Библијата во криво, во поглед на ова прашање? Кој од луѓето присуствувал при Божјето креирање на светот, за да може да го негира Божјиот концепт и редослед при стварањето?
Објасни ми зошто не е точно? Скептицизмот е карактеристика која не тера да преиспитуваме, да се сомневаме што има тука лошо? Зарем слепото верување е подобра опција?
Бескорисни е тежок збор. Тие органи не ја изгубиле својата функција. Тоа што медицината пред икс години не знаеше за што служат 100 ситни органи во нашето тело (а денес многу добро знае) не значи дека тие органи немаа функција, туку дека годоста на научниците не им дозволуваше да признаат дека не знаат, па викаа дека тие органи немаат никаква функција, дека се закржлавени и сл.Доколку сте од тие кои што не веруваат во еволуцијата, сигурно ќе останете со многу прашалници во врска со некои бескорисни нешта кои што Создателот ги оставил во нашето тело. Зошто ни растат умници? Што ќе ни е слепо црево?
Еволуцијата не дава ама баш никаков одговор во однос на овие прашања. Туку само претура од шупло во празно, од прашалник во прашалник. Без никакви аргументи и докази, туку само со претпоставки, филозофии и научни фантастики.Одговорот на овие прашања е дека еволуцијата како процес е далеку од совршена и понекогаш изнаоѓа доста чудни решенија. Ако се сосредоточиме на човечкото тело, ќе наидеме на некои излишни и непотребни остатоци од дамнешните времиња. Како на пример...
Darvin never new a lot of things, but yet he run to proclaim his hypothesis as a scientific theory.What Darwin Never Knew
Да го погледаше првин видеото! Токму затоа насловот се вика така! Затоа што науката сега ги има одговорите кој Дарвин тогаш ги немал!Darvin never new a lot of things, but yet he run to proclaim his hypothesis as a scientific theory.
„Бројот на меѓувариациите кои постоеле порано, мора да е навистина огромен. Тогаш зошто секоја геолошка формација и секој слој не се полни со такви меѓуалки? Геологијата навистина не открива некој фино степенуван органски синџир и ова, претпоставувам, е најочигледниот и најсериозниот приговор кој може да се изнесе против мојата теорија. “
(Чарлс Дарвин, Потеклетото на видовите, стр. 55)