Јас разбрав дека Маркетинг фора е тоа со лаптопите, за да се придобијат поголем број на нови студенти, пошо лани кога го запишував брат ми, и според тие информации што ги добив од некој кадри таму, бројот на запишани студени лани бил катастрофално мал, и исто уште една информација дека од некој си * смешни * уплатници и плаќање дека студентите ќе бидат ослободени - врска нема, Јас сум и до некаде разочаран од тоа што јас го замислував а не е , И нормално треба да си малце инает персона за да ги придобиеш тие некој од таму кој безрезервно помагаат
. Мене тие на шалтер многу ме сакаат
Катастрофа е тоа со лап топ-ите. Единствен начин да се дојде до лап топ е да се аплицира по електронски пат, а сепак на 80% од студентите акаунтите им се блокирани
. Партиципациите се со екстра високи цени, а нудат ништо повеќе од она што го нудат државните универзитети. Единствено нешо шо е „подобро“ за студентите е материјалот за учење од 10 прашања за испит или нешо слично. ЕКТС го нема никаде. УЖАС.
Единствен приватен универзитет кој што не го оспорува квалитетот и кој во целост функционира по теркот на болоњската декларација е Универзитетот на Југоисточна Европа - Штулов.
Предностите се тоа што ЕКТС е во целост вграден, индексите се сведени на една картичка со ИД број преку која имаш пристап до елекртронската мрежа на целиот универзитет за сите потреби. Било да сакаш да седнеш во компјутерскиот центар, било од дома исто е, само го внесуваш ид бројот и пасвордот кој ти е даден од администрација. Распоред може да се креира од дома. Оценките исто така во секое време ти се на е-сервис софтверот и си ги глеаш од дома. Материјалот солиден за високообразовна установа, предавањата со висока технологија, кампусот отворете слики и видете, свршавање. Едино нешо шо е мана е шо ако учите на македонски, тоа не е и мајчин јазик на професорите и некои од нив имаат проблем при предавањето на материјалот, меѓутоа повеќето се ок, а и кој сака да учи не се секира толку за предавањето. Добро е и тоа шо не ти даваат уплатница за секој колоквиум/испит, т.е. тие не се плаќаат, туку си влегуваат во уплатената партиципација. Нема плаќање казни за секој испит, тоа е торбешка работа
. Туку само по завршувањето на 3те, предвидени со програма ,години (на пр. крај на трета година јуни2009) ти даваат една бесплатна сесија во август, а после ако не исчистиш, има сесија следна у ноември и плаќаш само оној износ за заостанатите кредити. 180 кредити се потребни да дипломираш. Лееее реклама еј, чекам надомест од штул за ова..хаха
.