Глаголица

• Креатор на темата Креатор на темата AngPu
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
14 јули 2007
Мислења
939
Поени од реакции
27
Постои ли некаде опширна студија за Глаголицата, како е создадена, кој ја создал (со сите подваријанти), да не е само класика Кирил и компанија.

Зошто баш тие форми ги имаат хиероглифите (така ги нарекувам бидејки ми се интересни.

За оние кои сеуште незнаат како изгледа тоа писмо

ZographensisColour.jpg

ZEUS - THEOS - DEUS

Zeus supreme god of the ancient Greeks, 1706, from Gk., from PIE *dewos- "god" (cf. L. deus "god," O. Pers. daiva- "demon, evil god," O.C.S. deivai, Skt. deva-), from base *dyeu- "to gleam, to shine;" also the root of words for "sky" and "day" (see diurnal). The god-sense is originally "shining," but "whether as originally sun-god or as lightener" is not now clear.

Гледаме дека корен е ДИВ што кај нас означува ТИТАН / ЏИН / РАЈСКО

Зошто ЗЕУС е со З а не со Д/Т како во сите варијанти. Дали тајната лежи во глаголицата. Кога ќе ги споредиме алфабетата и глаголицата се откриваат интересни можности.

Во минатото првите 10 букви одговарале на првите десет броеви. Па така

Alpha [[SIZE=+1]Aa[/SIZE]] (a) = 1
Beta [[SIZE=+1]Bb[/SIZE]] (b) = 2
Gamma [[SIZE=+1]Gg[/SIZE]] (g) = 3
Delta [[SIZE=+1]Dd[/SIZE]] (d) = 4
Epsilon [[SIZE=+1]Ee[/SIZE]] (eh) = 5
*** [[SIZE=+1]V[/SIZE]'] (-) = 6
Zeta [[SIZE=+1]Zz[/SIZE]] (z) = 7
Eta [[SIZE=+1]Hh[/SIZE]] (ay) = 8
Theta [[SIZE=+1]Qq[/SIZE]] (th) = 9
Iota [[SIZE=+1]Ii[/SIZE]] (i) = 10

Ќе видиме дека на број 9 (девет) е буквата ТHЕТА за зборот THEOS

Во глаголицата кога ќе ги подредиме буквите за број 9 (девет) доага буквата З (ЗЕМЉА)

Еве како е претставена буквата З (земља) табеларно, и демек води потекло од THETA

Zemlja Earth (Θ θ) Variant of Greek Theta (З з) Ze

Што да се каже повеќе, кој од кого зема е доста дискутабилно. Ако погледаме и графички буквите си одговараат, а и на нумеричка вредност се исти.

Па од таму, денес цел свет вика ТЕМЕЛ, всушност води потекло од ЗЕМЕЛ (во земља)

Дали тука е финтата со ЗЕУС - ТЕОС - ДЕУС ?????

Тази плоча е от 11 век така че нема начин да е создадена през 14 глаголицата

800px-Bascanska_ploca.jpg

Историја

Зографско четвороевангелие (XX-XX век), Зографски манастир

Ростислав, кнезот на Велика Моравија, сакал да го ослободи словенскиот народ во неговото царство од зависноста од источните франкски свештеници и затоа, во 862 побарал од византискиот император да му прати дваjца мисионери, Свети Кирил и Методиј, во Велика Моравија. Кирил создал нова азбука: глаголица. Азбуката била користена во Велика Моравија помеѓу 863 (кога Кирил и Методиј пристигнале таму) и 885 за владини и црковни документи и во Великоморавското училиште основано од Кирил, каде се образувале следбениците на солунските браќа (како и самиот Методиј).
Во 886, источнофранкскиот бискуп на Нитра по име Вихинг го забранил писмото и затворил 200 следбеници на Методиј (главно ученици од првобитното училиште). Потоа тие се распрснале или, според некои извори, биле продадени како робови. Меѓутоа тројца од нив, стигнале до Бугарија и од нив било побарано од страна на царот Борис I да ги образуваат свештениците на словенски јазици. Пои прифаѓањето на христијанството бо Бугарија во 865, верските церемонии биле изведувани на грчки од свештеници пратени од Византија. Заради сѐ поголемото византиско влијание и ослабувањето на државата, Борис гледал на новото писмои и јазик во црквата како важен чекор за зачувување на независноста на Бугарија. Како резултат на преземените мерки, две академии биле отворени во Охрид и Преслав.
Одтаму, учениците патувале по разни места и ја ширеле азбуката. Некои отишле во Хрватска и Далмација, откаде ја започнале хрватската варијанта која се користела многу долго време. Во 1248, папата Инокентиј IV им дал на хрватите уникатна привилегија да се користат со тој јазик и писмо во црквата.
Некои од студентите на охридската школа отишле во Бохемија каде таа азбука се користела во 10-тиот и 11-тиот век, заедно со други писма. Глаголицата исто така се користела и во Русија, меѓутоа прилично ретко.
При крајот на 9-тиот век, во Преслав (Бугарија) поконкретно во Преславската книжевна школа е создадена Кирилицата од страна на Константин Брегалнички-Преславски. Мора да се потенцира дека кирилицата НЕ е создадена од учениците на Кирил и Методиј. Причините за тоа се многу едноставни-тие од почит кон своите учители ја задржале глаголицата во Охридската школа и ја продолжиле нивната дејност. Кирилицата води делумно потекло од грчкото писмо, со (најмалку 10) уникатни словенски букви кои доаѓаат од глаголицата. Таа речиси целосно ја истиснала глаголицата за време на средниот век.

от македонското уики

Кирил создал нова азбука: глаголица.

Јас убаво побарав без класиката дека Кирил ја создал. Како тоа сите писма имаат свој тек, само нашиве се измислуваат преку ноќ. Така ние си седнуваме и си правиме азбуки.

Добро, доколку ја создал Кирил, зошто нема еден документ каде се објаснува како ја создал, од каде ги превземал формите и што му означуваат.

Мора да се потенцира дека кирилицата НЕ е создадена од учениците на Кирил и Методиј. Причините за тоа се многу едноставни-тие од почит кон своите учители ја задржале глаголицата во Охридската школа и ја продолжиле нивната дејност.

Затоа Охрид е посебен, но има и други варијанти. Но би замолил темава да не се гуши со придавки од типот чива е глаголицата, туку едноставно, нејзината старост и начин на создавање, посебно што означува секоја форма. Или се е прост договор, од утре формата триаголник ке ви биде буквата КЛ

Еве колку варијанти предложуваат разни слависти за потеклото на глаголицата од сајтот кој го посочи Пере

директно от финикијското писмо (Шафарик);
от германските руни (Годзко);
ОТ АВЕСТИјСКАТА ПИСМЕНОСТ;

АВТОХТОННО СЛОВЕНСКО ПИСМО
ТРАКО-ФРИГИјСКОТО ПИСМО, модифицирано в п'рвата половина на 4 век ОТ КОСМОГРАФА ЕТИК (родом от Истра, Х'рватија, според друга версија Етик Истер е роден в Добруджа);

че е измислено от св. јероним (331-420), којто е превеждал Етик Истер;

от арменското писмо;
от грузинското писмо;
от еврејското писмо (Вондрак);
от латинското писмо;
от гр'цката курсивна минускула (Фран Миклошич);
от арбанашкото писмо;
от етиопското писмо;
от коптското писмо;
от самаритското писмо;

от нјакое кавказко писмо.

Јас убаво побарав без класиката дека Кирил ја создал. Како тоа сите писма имаат свој тек, само нашиве се измислуваат преку ноќ. Така ние си седнуваме и си правиме азбуки.

Добро, доколку ја создал Кирил, зошто нема еден документ каде се објаснува како ја создал, од каде ги превземал формите и што му означуваат.

Затоа Охрид е посебен, но има и други варијанти. Но би замолил темава да не се гуши со придавки од типот чива е глаголицата, туку едноставно, нејзината старост и начин на создавање, посебно што означува секоја форма. Или се е прост договор, од утре формата триаголник ке ви биде буквата КЛ

Глаголицата с'д'ржа около 40 букви в зависимост от варианта. 24 от оригиналните 38 букви са изведени от графеми на средновековната курсивна гр'цка азбука, като им е придаден декоративен облик. Предполага се, че буквите Ша, шта и Ци са извлечени от еврејската азбукафонемите, които тези букви представјат не с'штествуват в гр'цкија, но са доста разпространени в'в всички славјански езици. Произход'т на останалите букви е неизвестен. За нјакои от тјах се предполага, че произлизат от еврејски и самарјански скриптове, с които Кирил се е запознал по време на п'туването си к'м хазарите.

Има бе, оти да нема ? ја гледај по-внимателно:

7240_507.JPG

7244_059.JPG

Pa,za da znaeme sto mu se formite i sto oznacuvaat,da vidime sto oznacuva zborot glagolica.
Posle drn..drn..doagame do oznovnoto znacenje na zborot glagol (pokraj mnogu drugi),sing, invoke, call, praise, proclaim, relate.....

Azbuki ne se izmisluvaat preku nok.
No zosto na Solunjanite bi im trebala nova azbuka,site cisto slavski si zboruvale,se sluzele so fenikiskata azbuka (?) i mirna Bosna?

Glagolicata znaeme,ne bila nameneta za Makedoncite,tuku za nekoi drugi.

No,dali tie drugite bile dostojni da im se cita od postoeckite sveti knigi,koga istovremeno se narekuvani slavsi=robovi=opincari (seljaci)?

Vprocem,i vo modernive vreminja imame analogii.
Blgarite ni dadoa tenkovi (za da se oslobodat od niv za NATO),pola rasipani,ama trubat toa sto trubat.

Vo vrska so blgarite-neslavsite,tie ke si ostanea nepismeni i bez jazikot,da ne gi razbrkaa misionerite od centralna EU.

Mozebi e i obraten slucaj,za novite bozji ovci,stara (fenikiskata ?) azbuka vo novo ruvo ?

Crnorizec hrabar veli deka slavsite imale nekoe pismo so crticki i recki.

Povrzuvanjeto so runite,verojatno e neosnovano,bidejki tie se koristele kaj germanite ,otade slavsite (kaj slavsite se javile po pokrstuvanjeto.sto e cudno,koga imale spremna glagolica).

Od zitijata na svetcite gledame deka tie go znaele-neznaele jazikot koga bile vo misija.

Inaku,na glagolicata kako e vrtena i kitena,najslicno pismo i e siriskoto,koe bilo sredeno malku pred toa,za drugi teritorii i narodi.

Vremeto na principot na Makedonizmot,a koe se odnesuva na jazikot (koine) i pismoto (fenikisko ?),site narodi da pisuvaat i zboruvaat eden jazik,bilo izminato.

Doslo vreme,za sekoj narod,nesto posebno,pa taka i za azbukite.

ako mozam ke uploadiram edna emisija na youtube i ke vi dadam link za da ja poglednete malce. Emisijata se vika Religija na Sonceto i dosega imase samo 2 emisii vo koja se objasnuva Makedonskiot jazik i drzava mnogu godini pred Alex the Macedonian :) samo znam deka ima 25 bukvi ili slogovi koi se pronajdeni i desifrirani i koi i koi ukazuvaat na znacenjeto na denesnite zborovi vo Makedonskiot jazik taka da nema somnenie deka Kiril ja prepisal i deka zabukata sto ja koristime denes postoela mnogu vreme pred niv.
BTW ako fakjate TV Intel gledajte :helou:

ako mozam ke uploadiram edna emisija na youtube i ke vi dadam link za da ja poglednete malce. Emisijata se vika Religija na Sonceto i dosega imase samo 2 emisii vo koja se objasnuva Makedonskiot jazik i drzava mnogu godini pred Alex the Macedonian :) samo znam deka ima 25 bukvi ili slogovi koi se pronajdeni i desifrirani i koi i koi ukazuvaat na znacenjeto na denesnite zborovi vo Makedonskiot jazik taka da nema somnenie deka Kiril ja prepisal i deka zabukata sto ja koristime denes postoela mnogu vreme pred niv.
BTW ako fakjate TV Intel gledajte :helou:
ај те молам качи ја на нет. :back:

Формите на некои букви од глаголицата потсетуваат на некои еврејски букви така да се смета дека дел од буквите се направени според некои еврејски букви.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom