Војводина стана федеративно тело во Србија! Честитки до Србоманите!

Хаха и тоа го вели човек кој неколко пати се потпишал дека е бугар :pos2::pos2:
То половината бугари на твојата в'зраст ни знаат даже каде е македониа ти басни разказваш видите ли каква гордост било.Абе дете барем вече знам откаде ти идват фрустрациите.Ако толкова се мачиш во Бугариа оти не остана да студираш на село в Скопие :)

Оти да не студирам бе, привилегиран сум. Ви ги трошам даноците шо ги плаќате, а вие запаѓате во делузија дека ги пронајдовте загубените браќа. И после не било патетика, незнам колку студенти за без пари медицина завршија.

А то дека незнат на моја возраст кај е Македонија на друг да му го кажваш. Поголема опседнатост от то нема, на секој форум има специјални подфоруми. Вака најинтересно ми е ко ќе те спуштам на елементарно ниво на навреди, само ми потврдваш дека те буцнаф кај шо ти е најосетливо.

Оти да не студирам бе, привилегиран сум. Ви ги трошам даноците шо ги плаќате, а вие запаѓате во делузија дека ги пронајдовте загубените браќа. И после не било патетика, незнам колку студенти за без пари медицина завршија.

А то дека незнат на моја возраст кај е Македонија на друг да му го кажваш. Поголема опседнатост от то нема, на секој форум има специјални подфоруми. Вака најинтересно ми е ко ќе те спуштам на елементарно ниво на навреди, само ми потврдваш дека те буцнаф кај шо ти е најосетливо.
NBU нема државна собсидиja и не трошиш пари от даноци.

a da ne bese tema vojvodina

Хаха и тоа го вели човек кој неколко пати се потпишал дека е бугар :pos2::pos2:
То половината бугари на твојата в'зраст ни знаат даже каде е македониа ти басни разказваш видите ли каква гордост било.Абе дете барем вече знам откаде ти идват фрустрациите.Ако толкова се мачиш во Бугариа оти не остана да студираш на село в Скопие :)

toporco ne me kosi...OK:smir:

Зборам во генерални случаи, јас лично немам стипендија.
Генерален случаj е дека пред некое време напиша дека учиш во техничкиот университет.
Генерално напразно се мачиш да ми се правиш на газда. След пет минути ке ми доjдеш да ми крнкjaш за работа и пасош.

абе Синдикат и вие татари која врска имаат вашите постови последниве неколку страни со Војводина и со Србија

А бе дете иди на бугарските форуми за македониа и ште видиш че там нема повече от два три "патриота".Трошил ми бил даноците :))) хаха . Со тоа ли се утешаваш че си се писал бугар неколко пати:) Па после иди разказвај басни каква гордост било да си македонец.Днес бугарин вчера југословен утре Бог знае :)

Генерален случаj е дека пред некое време напиша дека учиш во техничкиот университет.
Генерално напразно се мачиш да ми се правиш на газда. След пет минути ке ми доjдеш да ми крнкjaш за работа и пасош.

Вие или се прајте оти не разбирате за да избегните да одговорите на прашањата, или стварно сте ретардирани. Кај куро имам речено јас дека учам на технички?

А ти топорчо лоша тактика си избрал на избегнување прашања ко ќе си во тесно. Не ме провоцираш мене така лесно, само докажваш колку ти е тешко ко ќе се соочиш со некој шо знај малце појќе од 2-3 навреди од типот „ебете се татари“ итн. Вака појќе те гори во душицата ко ќе ти го потспушти некој суптилно, пошто многу убо знам јас кај ви е маката и на која финта ми вртите муабети по форуми.

Тој милиа се знаел.И да го пуши суптилно( whatever the fuck that means) :) Абе дете и ти мислиш дека си много оригинален со некоја нова тактика.Па тука в Македонија всички сте специалисти - и по историја и по политика и по икономика и по маки, особено па за нашите-бугарските.Нито си првиа нито ште си последниа кој си мисли дека е големата работа :)

татари одјебете и доста ја расипувате темава

Тој милиа се знаел.И да го пуши суптилно( whatever the fuck that means) :) Абе дете и ти мислиш дека си много оригинален со некоја нова тактика.Па тука в Македонија всички сте специалисти - и по историја и по политика и по икономика и по маки, особено па за нашите-бугарските.Нито си првиа нито ште си последниа кој си мисли дека е големата работа :)
Абе татароглу вие идете на Македонски форуми и досадувате додека има Турци шо се гаврат со ваши мали балгарчета (имаше во весник дека ги тераат да им го :pusk: ) :vozbud:. Вие се правите дека се знаете. Ај мрш куче скапано. Гитла.

Абе јас не дојдов на бугарски форум да ти продавам тебе пуфки. Таму можиш слободно да продаваш пуфки. Овде не ти врви муабето, плус гледам слабо ме разбираш, дали ради шо незнајш македонски или нешто се давиш во семантика незнам. Да немаше ти мака немаше да висиш на форум кај шо по дифолт си персона нон-грата и да ми глумиш тука жртва на демократија, а лицемер си до срж.

abe administrator imat ovde temava e potpolno promashena toj shto ja otvori neka gi sredit mislinjava koi se von konteks:oftopic::oftopic::oftopic::oftopic::oftopic::oftopic::ban?::ban?::ban?::ban?::ban?::ban?:

само вие смејте се и ситете се,ова утре ке дојде и кај нас

100 000 Власи во Република Македонија го моделираат македонизмот

Н. Петровски - КОИ СЕ МАКЕДОНЦИ И КОИ БУГАРИ

Власи и власти

В'в вр'зка с този в'прос разговарјаме с двамата нај-известни представители на влашкија етнос в Македонија, председателјат на С'јуза на Власите Димо Димчев и шеф'т на Партијата на Власите Митко Костов - Папули. Двамата са борци за влашката кауза в Македонија, като с'штевременно отричат всјака мис'л, че се борјат за интересите на Рум'нија. Рум'нците и Власите са като двама братја, които са си направили отделни к'шти - казва Костов - Папули. "Нашите езици си приличат, но не са еднакви. Нас като партија не ни интересува Рум'нија. Ние само искаме да б'дем мост за с'трудничество между нејната земја и Македонија." "В Македонија има такива Власи, които често посештават рум'нското и гр'цкото посолство. Ние остро се противопоставјаме на такива дејствија и заст'пваме тезата, че Власите са автентично и нај-старо население в Република Македонија", казва Димчев.
Разговорите с двамата нјама как да не стигнат до темата за, така нареченото, "влашко лоби", в'преки, че власите не са в'одушевени от този термин. Папули ни вр'чи Декларацијата на неговата партија, по повод двегодишнината от с'здаването на Партијата на Власите, в којато се поставја питането: "Дали ние днес ште можем да поправим грешката на една малка, но много влијателна група Власи, којато наложи своето мнение, че нјама нужда да се отварјат училишта на влашки език и да се с'здаде влашка православна епархија?". Лидер'т Митко прод'лжава в с'штија тон: "Факт е, че повечето Власи влизат в членскија с'став на СДСМ и ние в'преки тази партија сме успели да реализираме част от исканијата си.
Например, предишната минист'рка на образованието Емилија Симоска през 1995 г. ни даде в'зможност да започнем курс за преподаватели по влашки език - 43 на број, които след това станаха апостоли, които започнаха да с'живјават влашката култура, за да може да се открие и курс по влашки език в основните училишта. Но това е с'всем недостат'чно. Ние сме имали мнозина Власи в редовете на предишната социалистическа и днешната власт, но те не сториха почти ништо за влашкија народ. Това са нашите фарисеи", протестира Папули, заканвајки се, че ште иска смјана на социалдемократа Коста Прешовски с негов човек в Представителството на етносите в македонското С'брание. Приказката за "влашко лоби" е неверојатна. Ако погледнете колко власи са били в органите на управление, ште останете учудени. Помолихме Димо Димчев да ни каже кој е влах в досегашните Народни с'бранија, но и в другите обштествени области, като науката, изкуствата, лингвистиката, историјата, правото... Димчев ни казва: "Пиши като пр'в -

- Лазар Колишевски е бил влах по мајка. Откакто останал сирак са го взели лелите му по мајчина линија - битолски влаинки, и го дали в кралското сиропиталиште, а след това го изпратили на училиште в С'рбија.
След това - Власи са:
- Георги Цаца
-Ката Лахтова
-Кочо Битолјану
-Васил Влашки
-Дучо Кранго
-а по мајка Влах е и Киро Глигоров.
-Влах е и командира на македонската НОВ (народно-освободителна војска) Михајло Апостолски, както и дузина известни следвоенни генерали (нјакои от тјах и с черногорска кр'в).
От посланниците Власи са:
-Елеонора Петрова
-Борис Кондарко
-Сашо Дохчев
-јани Макрадули (смесен гр'ко-влах)
- След това минист'р'т, заместник-минист'рката и д'ржавнијат секретар на културата Стефановски, Корнети и Тозија
-както и ексминист'рката Емилија Симоска;

В скопските села има влашка фамилија Бучко, така че ,може би, и Бучковски е Влах от нјакоја страна. От академиците Власи са
-Никола Мартиновски
-Харалампи и Момир Поленакович
-Михајло Петрушевски
-Таки Фити
-Георги Чупона
-Блаже Конески, творец'т на македонскијат литературен език, отлично говореше влашки.
-Новијат председател на МАНУ Цветан Грозданов по баба е от јанина.
-От сферата на стопанството нај-известен Влах е Штерьо Наков , неговата заместничка Кираца Трајковска, Нако Наков от Годел, Панде Лазаров от ЕСМ, јорго Кука - ОХИС, както и мнозина по-малко известни икономисти, как'вто е Сашо Манаковски от Македонската банка за развитие, којто е с'пруг на директорката на МРТВ Гордана Стошич."
Докато говорим за новинари, да споменем оште нјакое известно журналистическо влашко име:Чомовски - А1, Колемишевски - екс-Нова Македонија, Столе Наумов - Канал 77, Лјупчо Зиков - Капитал... Стигат ли или оште да изреждам? Стерьо Зиков от скопската прокуратура, Зоран Верушевски от ДБК, Драголјуб Арсовски от т'рговска банка, нјаколко големи градоначалници, владиката Наум, п'к и Зоран Вранишковски и т.н. Да не споменаваме тези, които станаха зетове в'в влашки фамилии, като Никола Поповски - Дика (както, впрочем, и автор'т на тези редове). Когато се погледне този внушителен спис'к, на човек му се вјарва, че в Македонија има не 10, а 100 хилјади Власи, както тв'рди Димо Димчев

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom