Политичките патишта меѓу Здружението и Бошкоски се раздвоија

• Креатор на темата Креатор на темата vancevtodor
  • Време на започнување Време на започнување
бачев колку ме држи секавањето работеше во удба..ако е тој истиот..сите информации за основањто на вмро дпмне ке ги најдете во Млад борц од тоа време каде на неколку страни беше и напишан статутот на партијата кој искрено беше и премногу радикален .... никаде не го прочитав Владимир Голубовски.... единствено

Golubovski, ne se spomenuva zatoa shto ne bil prisuten vo Minhen.
Iako bilo planirano i toj da odi vo Minhen se "otkazal" pred samoto poadjanje i na negovo mesto odi Ljubco.
Dali Sluzbata se "isplashila" deka ushte vo start Dragan ke ja prozre igrata, pa go "zamenila" Golubovski so chovek vo toj moment ne bil nivni-Ljubcho Georgievski e prashanje na koe odgovorot go dadoa sluchuvanjata do 1996/7godina.

Во Австралија имав прилика да се сретнам со неколкумина од активистите на поранешен ДООМ (Движење за Ослободување и Обединување на Македонија). Моја лична проценка е дека, во споредба со нивниот водач Богдановски, повеќето од нив биле безопасни и како такви не биле предмет на оперативни обработки и конкретни дејствија какви што се преземаат кон поединци кои директно ја засегаат стабилноста на системот.

Панко Стамковски (мир нека му е на коските) придонесе доста за ширењето на идеологијата на Богдановски со редовното објавување на неговите написи во својот неделен весник “Македонија“. Мислам дека тоа е причината што Богдановски одлучил да се потпре на него за иницијална реализација на идејата ДПМНЕ. Панко беше запален патриот, присутен речиси во секоја македонска активност, бистар и луциден човек, но по природа индивидуалец и не многу соодветен за колективно дејствување. Од самиот почеток му беа многу јасни работите и во својот весник умееше да го оффели житото од куколот и да ги коментира “професионално изведените“ патриотски работи, почнувајќи од комитетите за човекови права, преку оснивачките собори на ДПМНЕ и Светскиот Македонски Конгрес на Петров, до црквата и владиците.

Mislam deka ti e losha "lichnata procenka",JA POTCENUVASH SLUZBATA.
Toj sistem opstanal, a sluzbata e skoro nechepnata do deneshni denovi,zatoa shto nepravela razlika vo stilot, ovoj e mal a ovoj e golem neprijatel.Imash dosiea od petstotini-shestotini stranici na ludje koi bile samo aktivisti.
Panko bil golema opasnost ,vo svojot vesnik "Makedonija" objavuval pokraj pismata na Dragan i drugi statii koi ne bile po volja na Sluzbata im ja rushel slikata koja trebalo da ja gledaat ludjeto vo emigracijata.Ti toa i samiot go kazuvash:
"Од самиот почеток му беа многу јасни работите и во својот весник умееше да го оффели житото од куколот и да ги коментира “професионално изведените“ патриотски работи, почнувајќи од комитетите за човекови права, преку оснивачките собори на ДПМНЕ и Светскиот Македонски Конгрес на Петров, до црквата и владиците."

Za Panko odgovori Pavel...dodavam samo deka imase dossier...
Dane bil zatvor so DB...zanimlivo toj e braced na g.Kiril...i mozda tuka ima nesto sto i samiot ne znaese...
Kako bilo toj go preporaca Trantalovski...no ona sto toj ne znaese e deka cerka mu stana bliska so drvarot...

Ne bil vo zatvor so Dragana.Dane Popovski dvapati e osuduvan i dvapati lezel vo Idrizovo.Prv pat kako eden od chetvoricata osnovachi na VMRO-PRAVDA 1950godina ,11,5 meseci i vtor pat 1956-1961 za zduzuvanje....rushenje na ustaven poredok....
Eve Pavel, za Dane skoro ne se znae nishto,del od tie ludje koi bile idejni vodachi na Organizacijata se obiduvale da ostanat anonimni za javnosta,da ne progovorat nishto plashejki se deka ke i nashtetat na Organizacijata.
Onaa shto go spomenuva itar Pero za bliskoskosta vo vrvot na partijata e prichina da se razidat Dragan i Dane 1991godina.Pero sigurno ke napishe neshto i za Kolarot.

Golubovski, ne se spomenuva zatoa shto ne bil prisuten vo Minhen.
Iako bilo planirano i toj da odi vo Minhen se "otkazal" pred samoto poadjanje i na negovo mesto odi Ljubco.
Dali Sluzbata se "isplashila" deka ushte vo start Dragan ke ja prozre igrata, pa go "zamenila" Golubovski so chovek vo toj moment ne bil nivni-Ljubcho Georgievski e prashanje na koe odgovorot go dadoa sluchuvanjata do 1996/7godina.
Ne sum cital...ama ne vervam nekoj da povrzal...naj drugarot na LB...ne go zanima politika,sega e muzicar...ama tetin mu bese Udbas,na Sdb Stip bese...i bese gjaol coek...toj da ne znaese sto pravi na vnukot drugarot...ne mi e svatlivo...baska nikoj ne smetase deka e bitno...koj znae...

ABC te prashav za pomiruvanjeto,objasni go malku.

Ништо,зеде збор Голубовски и кажа дека Борис Змејко и ЉуБџо поради “мали“ разидувања во идејата,биле “поднагорени“ и еве сега ќе се смират.Станаа обајцата,си подадоа раце и се прегрнаа,кога видоа колку луѓе во Прилеп дошле да ја видат новата политичка опција,дотогаш невидена,падна и по некоја солза која изгледа не им беше толку искрена.По конгресот пак беа се разишле со ставовите ама не се обвинуваа премногу во јавноста.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom