Исланд банкротира?

• Креатор на темата Креатор на темата ogledalo
  • Време на започнување Време на започнување
E pa toa e kljucot da padne cenata na naftata , ako padne dovolno nisko USA ke propadne skroz... dolarot e vrzan za naftata ...vrednosta negova...znaci petrodolar ...

Aj vaka ... ja so mislam ...

U USA se zaduzeni prezaduzeni, lugeto tamu se veke robovi samo ne znaat... najbitnoto e da im se odzeme sopstvenosta nad kukite ... celiot trik e da padne vrednosta na kukite tolku nisko sto edna privatna firma ke gi otkupi i posle ke im gi rentira .

Cim nemas krov nad glava si tezok ROB.

A cim nemas pari da platis kreditot ti ja odzimaat kucata u USA i posle gotovo ima da crnchish do krajot na svetot da platish rentata.

Ovoj sistem bese sproveden vo UK ... tamu mislam i seuste ne mozesh dakupish kuka ( vo nekoi delovi elitni ) toa e sve na KRALICATA znaci samo moze da rentash... a rentite skapi ... i ustvari rabotish za da rentash stan. E ova ke im go napravat i na USA sea. Gi uletaa gi ispozaduzija po 30 000 evra po glava sekoj stanovnik tamu ete tolkus e duzni... koa ke im g zemat kukite malce ke se stabilizra situacijava kaj niv.

Znaci im praat cistka da im zemat nedvoznostite sto gi namamile da gi kupat na krediti koi ne mozat da gi otplatat.

Petrodolarot i samiot dolar ako ima mnogu nafta u promet paga vrednosta na dolarot. A Rusija ( odnosno tie Hazarite ) sto stojat sea tamu i ja namerachile Rusija kako sledna cel a na kraj i Kina ... pustaat nafta namerno poveke u optek ... site se zdruzile protiv USA i ekonomski im pravat krahiranje .

Zad ova stojat golemite kompanii za koi nacionalnost nema i koa ke im zemat zemjisteto i imotot automatski gi pravat robovi...

Mene me interesira samo edno ako nekoj znae strucno da kaze makar teoriski

Ako RM ja fati krizata ... dali toa znaci deka ke devalvira denarot ke mu padne vrednosta vo odnos na Evroto ?

Po mene e toa logicno bidejki ne proizveduvame pa ako paga evroto vrednosta ima vo EU inflacija mora da ima inflacija i devalvacija na denarot i kaj nas ...

Vie so mislite ?

E pa toa e kljucot da padne cenata na naftata , ako padne dovolno nisko USA ke propadne skroz... dolarot e vrzan za naftata ...vrednosta negova...znaci petrodolar ...

А ја нешто имам слушнато дека колку е послаб доларот толку е поскапа нафтата и обратно како што е сега случај,нафтата пага а доларот јакне.. :)
Стварно не ми е јасно ништо :D

Mene me interesira samo edno ako nekoj znae strucno da kaze makar teoriski

Ako RM ja fati krizata ... dali toa znaci deka ke devalvira denarot ke mu padne vrednosta vo odnos na Evroto ?

Po mene e toa logicno bidejki ne proizveduvame pa ako paga evroto vrednosta ima vo EU inflacija mora da ima inflacija i devalvacija na denarot i kaj nas ...

Vie so mislite ?

pa po nekoja logika logicno e ova tvoe razmisluvanje sega e prasanje kaj da gi vlozis parite dali da ostanat vo dolari evra ili ????

тоа со доларот и нафтата нас баш не ни игра некоја улога пошто имам евра и денари...

ако падни доларот - нафтата крени.... битно е релативната разлика.. ако само причината падот на доларот нас апсолутно ништо не ни менува оти пак исто денари/евра ќе даваме... а ако има како што имаше вистинско поскапувањ тогаш ни менва

девалвација нема да има ако не сакаат од НБРМ да има... дур не решат нема.. а ќе решат да имат пошто многу дефицит имаме.... то е.. нема да има баш некоја инфлација од девалвацијата пошто ќе биди најавена и блага

баш ме зачуди исланд да биде пред банкрот, пошто знаев дека оваа земја има меѓу највисоките БДП по глава на жител во светот со 40 500 долари.

Абе сите ќе пропаднат само Македонија ќе опстане.Ќе видите што ќе станеме, светска велесила.Најповолна земја за инвестиции, ово оно.....

Aj vaka ... ja so mislam ...

U USA se zaduzeni prezaduzeni, lugeto tamu se veke robovi samo ne znaat... najbitnoto e da im se odzeme sopstvenosta nad kukite ... celiot trik e da padne vrednosta na kukite tolku nisko sto edna privatna firma ke gi otkupi i posle ke im gi rentira .

Абе што си го мачиш мозочето со вакви тешки работи за тебе, побарај некоја сликовница за економија да ти се разјасни...

Бре што глупости се изнатресе :pos2:

Епа тоа даваат странските инвестиции, замислете цените на имотите и на акциите да се напумпани од странските инвеститори кои ги вложиле парите и наеднаш сите ги повлекуваат дома во најсигурна држава. Епа тоа им се случи на Исланд епа сега видете вие дали ни требаат странски инвестиции или пак ни треба сами да се организираме и изградиме стабилна економија. Ние зошто имаме малку странски инвестиции, а повеќето беа на берзата кај нас нема многу да се одрази, бидејќи цените на производите и услугите се прилично ниски, само ќе се намали профитот и данокот кој се добива од фирмите.

Епа тоа даваат странските инвестиции, замислете цените на имотите и на акциите да се напумпани од странските инвеститори кои ги вложиле парите и наеднаш сите ги повлекуваат дома во најсигурна држава. Епа тоа им се случи на Исланд епа сега видете вие дали ни требаат странски инвестиции или пак ни треба сами да се организираме и изградиме стабилна економија. Ние зошто имаме малку странски инвестиции, а повеќето беа на берзата кај нас нема многу да се одрази, бидејќи цените на производите и услугите се прилично ниски, само ќе се намали профитот и данокот кој се добива од фирмите.

За кој странски инвестиции зборуваш? Ја прочита темава или си влета со 'мислење'...

Исланд пропаѓа оти и пропаѓаат банките кои беа едни од поголемите во Европа т.е. во Британија. Банките од Исланд беа инвеститори...

Банки и држави се два типа на коорпораци кои тешко банкротираат освен со цел стабилизација на пазарот како жртвени јариња. Башка баќушка ќе си искористи прилика да прошири влијание отаде берлински ѕид.

крахот на берзата во 30тите бил поради сосема поинакви причини , а сега банките паѓаат поради лошите кредитирачки потези.Всушност првата банка падна поради целата хипотекарна криза што ја зафати САД , кога банките даваа заеми за купување на недвижности , нивните цени се кренаа многу а кредитобарателите не можеа да се отплатат.
Мислам дека Македонија нема да западне во ваква криза , бидејќи нашите банки не се големи играчи во светскиот пазар , нивните најголеми инвеститори се Грци и Словенци , чии матични банки не располагаат со голем кредитен капитал.Немаат голем оптек на средства во Македонија , што би значело дека немаат начин за брзо време да придобијат пари.Владата наша е посебна приказна , се надевам дека знаат како да реагираат , и се надевам дека нема да има потреба од таква интервенција

Kои црни причини жити мене? :):) Тоа дека самите си играа со народот и си створија богатство со кое што и до ден денеска го контролираат светот??

А второто болдирано само ќе ти кажам дека нема врска тоа дали кредитобарателите можеле или не можеле да ги исплатат. Хипотеката секогаш се зима во вредност 3 пати поголема од кредитот, така да според тебе банките треба само побогати да станат ако не се исплаќаат кредити, а не да банкротираат :)

Држава да банкротира е сериозна работа ама сепак мислам изрежирана.

Типувам дека знамето на Америка ќе се збогати со уште една звезда.

Типувам дека знамето на Америка ќе се збогати со уште една звезда.

Велиш ќе дозволи Русија?
Не ми мириса мене така. Сепак Русите ќе се смилуваат, плус имаат интерес... добрa географска положба има Исландов, нели тука некаде во близина имаше новооткриени огромни лежишта на нафта?

За кој странски инвестиции зборуваш? Ја прочита темава или си влета со 'мислење'...

Исланд пропаѓа оти и пропаѓаат банките кои беа едни од поголемите во Европа т.е. во Британија. Банките од Исланд беа инвеститори...

Јас не ги измислив инвеститорите и те молам не се прави паметен, ефектот е јасен еве ти прост пример за да разбереш.
Јас вложувам во твојата компанија пари и супер ти работиш правиш пари богат си мене ми даваш камата и се е супер. Да ама се случила некоја криза и јас сакам да си ги приберам сите пари кај мене за да не ми се намали капиталот што го имам. Така твојата компанија ослабува и нема пари да ги подмири сите обврски и нормално ќе банкротира.

Да ама ова немаше да се случи доколку навреме твојата компанија си се обезбедеше со средства и ми ги вратеше моите. Наместо тоа твојата компанија и понатаму инвестираше и се најде во ситуација да нема пари за да ги подмири обврските.

Друга ситуација која што се случи во Европа поради ситуацијата во САД е тоа дека се враќам на примерот: Јас не сум знаел за твојата штетна и ризична инвестиција, едноставно сум ти верувал дека се ќе биде добро, но наеднаш ризикот се оствара и ти банкротираш со тоа јас сум го изгубил приходот што го земав од тебе и многу пари кои биле вложени. Со тоа се нарушува мојата положба на пазарот, па затоа јас ќе си ги повлечам средствата од страв да не изгубам уште од секаде што сум инвестирал со тоа ќе ги пореметал сите кои биле зависни од моите инвестиции.

Банките насекаде се зависни едни од други на ист начин, сите кои ги имале своите средства во банките почнаа да ги повлекуваат без разлика дали биле правни лица, банки или обични штедачи, а со тоа се случи да банките останат без ликвидни средства и ете го ефектот сега.

Мислам дека после ова ќе ви биде многу појасна ситуацијата. Нормално дека секогаш некој може да каже дека ова нема врска и дека зборам глупости, па затоа ве молам да се воздржите од такви коментари.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom