Руфи Османи се враќа во политиката

• Креатор на темата Креатор на темата Quark
  • Време на започнување Време на започнување
Папата сеуште е на позиција..... хмм, некако не ми се верува дека лесно ќе му дозволат да се врати ..
Pa ne za dzabe prvin ide ko nezavisen na lokalni.... kazav, pameten i vnimatelen nacin....
A i drugi vreminja se.... go nema vise milosevic, nit gligorov so koridorite.... gi ima amerikancite nad nas , kaj nas.... i taka...

албанец, миптар, вака така. Човекот тоа што другите го кријат, го кажува јавно. Порано ујдурма му направија, го заќутеа...Сега...други времиња.

Со арно. Со среќа.

Има материјал во него,само се се плашам да не се радикализира повторно како 90-тите,не за друго ,единствената добра карта за албанското гласачко тело моментално е радикализмот :toe:
Дај господе да грешам и тој да е првиот претставник од албанската заедница што ќе покаже дека албанецот во оваа држава може да размислува за подобро утре и подобра Македонија на економски план

Има материјал во него,само се се плашам да не се радикализира повторно како 90-тите,не за друго ,единствената добра карта за албанското гласачко тело моментално е радикализмот :toe:
Дај господе да грешам и тој да е првиот претставник од албанската заедница што ќе покаже дека албанецот во оваа држава може да размислува за подобро утре и подобра Македонија на економски план

Не беше он ни тогаш радикален. Тој беше реален. На мирен начин со протести го бараше тоа што се доби со војна. Да се послушаше типот тогаш навремено, ќе се избегнеше 2001ва. Типот само сакаше да се вее албанско знаме во Гостиварската општина покрај македонското. Ништо повеќе, ништо помалку. Да се официјализира Тетовскиот Универзитет за да луѓето почнат да се еманципираат повеќе.

Ама нејсе, за мене тоа е нормално, за некого е радикално...ама сепак, реално.

Не беше он ни тогаш радикален. Тој беше реален. На мирен начин со протести го бараше тоа што се доби со војна. Да се послушаше типот тогаш навремено, ќе се избегнеше 2001ва. Типот само сакаше да се вее албанско знаме во Гостиварската општина покрај македонското. Ништо повеќе, ништо помалку. Да се официјализира Тетовскиот Универзитет за да луѓето почнат да се еманципираат повеќе.

Ама нејсе, за мене тоа е нормално, за некого е радикално...ама сепак, реално.

Римз, знаеш добро дека проблемот со албанското знаме беше што по никоја цена не сакавте ни најмала промена да ставите на него за да се разликува од официјалното знаме на Албанија. Ако тоа не е инат не знам што е?

Една рецка да се ставеше исто ќе се избегнеа многу проблеми ама и на вашите им одговараше радикализација заради некои нивни интереси.

За факултетот. според тебе, излегува дека на сите Албанци им било забрането да студираат на друг факултет па ете морал тетовскиот да се отвори а тоа нема врска. Не секоја земја отвара високо образование на малциските јазици и не можеш тоа да го земаш како негативен пример.

Македонија реално може да истера со два максимум три добри универзитета и толку.

Има и премногу политика во целкава работа пошто и самиот знаеш каков е квалитетот на некои од новите факултети (вклучувајќи го и тетовскиот).

Римз, знаеш добро дека проблемот со албанското знаме беше што по никоја цена не сакавте ни најмала промена да ставите на него за да се разликува од официјалното знаме на Албанија. Ако тоа не е инат не знам што е?

Една рецка да се ставеше исто ќе се избегнеа многу проблеми ама и на вашите им одговараше радикализација заради некои нивни интереси.

Они немаат у основа ништо против рецки, додавки и други такви глупости. Ама само кога се работи за Македонското, а, ако е за нив нема чепкање.

А бе, да не им биде и Руфи како наши ве војводи, да го гласаат, да ги прелаже, па да ги предаде....сега особено кога има шанса да се врати на сцена, полн одмазда, а нема што да загуби оти му е веќе одземено најмилото.

А, враќајќи им на сфите кои му сторија зулум ќе наебат и албанците и македонците.

Ne be druze problemot bese vo toa deka postoese Milosevic a Kirce crtase i otvarase koridori za masovno otseluvanje. E toa bese.

За факултетот. според тебе, излегува дека на сите Албанци им било забрането да студираат на друг факултет па ете морал тетовскиот да се отвори а тоа нема врска. Не секоја земја отвара високо образование на малциските јазици и не можеш тоа да го земаш како негативен пример.
Edini svetol period za obrazovanieto kaj albancite vo Jugoslavija bea 70-tite godini. Togas koga se otvori pristinskiot, togas koga se donese Ustavot.... i bas taa generacija na pristinskiot ja izgradi Kosova podocna. Posle 81 doaga kasapot i pisi propalo.
I da, celata frka bese okolu toa da se sfati deka albancite ne se malcinstvo......

Македонија реално може да истера со два максимум три добри универзитета и толку
.
Tacno. Zosto eden da ne bide albanski?! Eve i procentualno ( ebemti procenti, preku kur mi se vise :)) e opravdano. :)

Македонија реално може да истера со два максимум три добри универзитета и толку.

Има и премногу политика во целкава работа пошто и самиот знаеш каков е квалитетот на некои од новите факултети (вклучувајќи го и тетовскиот).

Силен, нема што да се менува знамето. Тоа е тоа. Не сега ќе се ценкаме. Тоа што некој има проблем да сфати, и дека живееме под такви заебани околности, не е тоа мој проблем. Јас лично не би прифатил никаква промена на знамето. Не мора да значи дека со тој став помалку го почитувам македонското.
Во врска со факултетите, не ни сакам да навлегувам. Како прво, проблеми имаше, малку, многу...имаше. Можам лични примери да ти редам колку сакаш. Крај краева, транзицијата би била полесна. Си завршил основно, средно албански, каде каде полесно ти е да се изјасниш на албански на факултет отколку на македонски. Искрено.
За таа споредбата на другите земји и малцинствата...чоече. Не сум јас малцинство. Тука сум роден, тука се родени и моите, и претците мои. Таква е средината, таква политика се водело на времето, јас и ти сме само последици. Останува на нас дали ќе се почитуваме, или не. Јебига, реалност. 2-3 факултети, колку може да издржи не знам јас, но можеше комотно да се направи компромис, кој сака албански, ете ти го Тетовскиот, кој сака македонски, ете ти го УКИМ, па бирај. Нит квота на националности, нит ништо. Истиот трошок е, веруј. За квалитетот на професорите, те молам. И таму, и ваму има вулканизер-квалитет на професори. Со мои очи сум видел поткупувања, сум поминал испит со една лекција, сум паѓал испити со учена цела книга. И тоа на УКИМ. За Тетовскиот знам дека не се подобри...ама па не се ни полоши. Исто мерило.

Така да, ти викам, полесно ќе беше со дијалог, тоа што сакаше Руфи да го постигне, отколку со војна како 2001ва...

Од една страна имаме коментари од типот, тие права можеле да се добијат со дијалог, а од друга страна Руфи бил радикален :):) па сеа...што е што?

Крај краева, транзицијата би била полесна. Си завршил основно, средно албански, каде каде полесно ти е да се изјасниш на албански на факултет отколку на македонски.

Да бе, цело образование на Албански и затоа колку ги има што незнаат да зборат Македонски? Како е возможно да не се знае јазикот на државата во која живее човекот?

А, за Руфи Османи, не се сеќавам многу на него. Тогаш кога беа нередите јас имав негде 9 год., бев в село кај баба ми и за све тоа разбрав дури по неколку дена.
Инаку ми се допаѓа тоа што е независен кандидат. Преку глава веќе од партии ми е. Ако е способен и образован како што зборевте, ако е чесен, а не лопов, ако е праведен и не фаворизира ни една етничка заедница, јас би гласал за него. Најважно од се е градот да има способен градоначалник кој ќе го развие градот економски пред се. Не е важно толку што е човекот по националност. Дај нека се отворат работни места. Знаеш колку има невработени во Гв?

Да бе, цело образование на Албански и затоа колку ги има што незнаат да зборат Македонски? Како е возможно да не се знае јазикот на државата во која живее човекот?

Eпа ете де, пак се учи на албански, пак има луѓе кои не знаат да зборуваат македонски, (македонски е со мало М граматички гледано инаку) и што? Добивме само една војна плус..ништо повеќе...тоа сакам да кажам.

Инаку возможно е да не се знае јазикот на државата во која живее човекот, многу лесно. Не е нешто страшно тоа, не е Македонија единствена држава иначе, така да немој да се уфилмаш дека само тука е дозволено тоа :) а чим не се сеќаваш на Руфи Османи, тогаш џабе и би ти објаснувал...

Citam i gledam deka ve fatil albanofobija

Што повеќе да кажам? Фала што ми ја потврди поентата.

А, за Руфи Османи, не се сеќавам многу на него. Тогаш кога беа нередите јас имав негде 9 год., бев в село кај баба ми и за све тоа разбрав дури по неколку дена.
Инаку ми се допаѓа тоа што е независен кандидат. Преку глава веќе од партии ми е. Ако е способен и образован како што зборевте, ако е чесен, а не лопов, ако е праведен и не фаворизира ни една етничка заедница, јас би гласал за него. Најважно од се е градот да има способен градоначалник кој ќе го развие градот економски пред се. Не е важно толку што е човекот по националност. Дај нека се отворат работни места. Знаеш колку има невработени во Гв?

Што повеќе да кажам? Фала што ми ја потврди поентата.

Баш,нели? :):)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom