Испити на крај на година во средното и основното образование

Статус
Затворена за нови мислења.
П

Паган-др

Гостин
Абе видете. Да не ме сватите погрешно, и јас сум против тестирањата, ама за избирањето на предметите тие наставници што се во комисијата сигурно нема на најслабиот клас во генерацијата да му дадат да полага физика и хемија. И они ќе гледаат кој клас најдобро го знае тој предмет на тој да му го дадат тој предмет да се тестира.

Член од
30 мај 2007
Мислења
399
Поени од реакции
1
На тие шо учеле континуирано нема да им пречи повторно да одговараат на истото, треба само да го повторат ништо повеќе.
Ама на овие што се научени све на гага, шо преку цела година си дремат, не ни идаат на школо,нормално дека ќе им пречи.
ahahah abe lugje be smesni ste mi tie sto imaat pari i mok sekogas taka ke se vadat ne gi gledajte niv glejte si za vas dzabe se i eksterni i se toj sto tatko mu e visoko vo opstestvovo pak ke nema problemi nego site ostanati ke se zamaraat toa e toa :helou:

Фокси

Talk nerdy to me
Член од
11 октомври 2007
Мислења
2.358
Поени од реакции
1.390
На тие шо учеле континуирано нема да им пречи повторно да одговараат на истото, треба само да го повторат ништо повеќе.
Ама на овие што се научени све на гага, шо преку цела година си дремат, не ни идаат на школо,нормално дека ќе им пречи.

Абе ВеС лекциине по географија се:Во 1996 во Македонија биле избројани 973 оревови стебла:uvo:
И немојт да е најбитното ко цели лекции се вакви.Освен то јас ко ќе имам тест германски,испитвење биологија и историја па тогаш на крај памет на ми паѓат да земам да учам географија ако сум веќе еднаш станата и имам одговор....
Ако имаме 5ки неморат да ги знајме сите лекции:nesum:

Член од
9 мај 2009
Мислења
605
Поени од реакции
400
Јас сум осмооделенка и ние осмооделенците би требало тестовите да ги правиме од 20-30 мај. Ама како ќе ги правиме кога сеуште не сме го завршиле матријалот. Географија не сме изучиле дури 16 лекции, Хемија -6, Физика-5, Биологија и Историја-4:uvo:. А не сме ги изучиле затоа што секој петок губиме часови професорите одат на семинари. Во петок ни е патрониот празник и ние што учествуваме во приредбата цела недела сигурно ќе излегуваме од часови ќе свириме, глумиме и тн. Целото училиште е во хаос, инспектори секој втор ден доаѓаат се уморивме глумејќи на часовите.
Имаме 6 класа од 5 до 8 ако треба да ги оценуваат сите професори значи ние би требало да полагаме по 2 предмета а некои од поголемите училишта 1(што не е фер).:nenene: Прв јазик ни е француски а не англески и учиме англески со книги од кои во некои училишта учат седмооделенци и сега што ќе се случи ако ние полагаме англески ќе ни дадат прашања од други книги и ние ништо нема да направиме.
Не ми е јасно што ќе се случува а во понеделник ќе ни кажат кои предмети полагаме. Професорите и директорката знаат помалку за тестовите одколку ние.Уставниот суд кога мисли да ја соопшти одлуката кога веќе ќе ги направиме тие тестови?? Со штрајк мислам ништо нема да постигнеме,подобро би било доколку ги оставиме празни тестовите. Неможе некој што ќе дојде 45 минути и ќе ти даде тест да ти стави реална оцена. Професорите убаво знаат кој каков е и што заслужува. Некои ќе полагаат на 10 јуни ...? Кој тогаш размислува за учење? Незнам точно колку полуматуранти има ама кога ќе ги прегледаат тестовите на сите ? Нас ни започнуваат уписите на 17-18!!!! Ќе успеат ли до тогаш да ги прегледаат тестовите, да им симнат на професорите од плата (ако има такви случаи), да им намалат оцени на учениците, да напишат сведителста??

DracevoTheCity

Чиста Македонија !
Член од
7 ноември 2008
Мислења
8.662
Поени од реакции
9.982
Јас сум осмооделенка и ние осмооделенците би требало тестовите да ги правиме од 20-30 мај. Ама како ќе ги правиме кога сеуште не сме го завршиле матријалот. Географија не сме изучиле дури 16 лекции, Хемија -6, Физика-5, Биологија и Историја-4:uvo:. А не сме ги изучиле затоа што секој петок губиме часови професорите одат на семинари. Во петок ни е патрониот празник и ние што учествуваме во приредбата цела недела сигурно ќе излегуваме од часови ќе свириме, глумиме и тн. Целото училиште е во хаос, инспектори секој втор ден доаѓаат се уморивме глумејќи на часовите.
Имаме 6 класа од 5 до 8 ако треба да ги оценуваат сите професори значи ние би требало да полагаме по 2 предмета а некои од поголемите училишта 1(што не е фер).:nenene: Прв јазик ни е француски а не англески и учиме англески со книги од кои во некои училишта учат седмооделенци и сега што ќе се случи ако ние полагаме англески ќе ни дадат прашања од други книги и ние ништо нема да направиме.
Не ми е јасно што ќе се случува а во понеделник ќе ни кажат кои предмети полагаме. Професорите и директорката знаат помалку за тестовите одколку ние.Уставниот суд кога мисли да ја соопшти одлуката кога веќе ќе ги направиме тие тестови?? Со штрајк мислам ништо нема да постигнеме,подобро би било доколку ги оставиме празни тестовите. Неможе некој што ќе дојде 45 минути и ќе ти даде тест да ти стави реална оцена. Професорите убаво знаат кој каков е и што заслужува. Некои ќе полагаат на 10 јуни ...? Кој тогаш размислува за учење? Незнам точно колку полуматуранти има ама кога ќе ги прегледаат тестовите на сите ? Нас ни започнуваат уписите на 17-18!!!! Ќе успеат ли до тогаш да ги прегледаат тестовите, да им симнат на професорите од плата (ако има такви случаи), да им намалат оцени на учениците, да напишат сведителста??
абе ние го знаеме ова......ама овие у фотељите шо се тамо у министерство излеа уше не сватиле.......или па нејќат да сватат нз.....

а иначе имаше денеска штрајк бе ???беше некој да протестира или тешко това.....:tapp::tapp:

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Абе ВеС лекциине по географија се:Во 1996 во Македонија биле избројани 973 оревови стебла:uvo:
И немојт да е најбитното ко цели лекции се вакви.Освен то јас ко ќе имам тест германски,испитвење биологија и историја па тогаш на крај памет на ми паѓат да земам да учам географија ако сум веќе еднаш станата и имам одговор....
Ако имаме 5ки неморат да ги знајме сите лекции:nesum:
Па баш заради обемноста на материјалот шо го учиме и непотребните работи во една лекција, кажав и на претходните постови дека е подобро да ни се подели материјалот и да полагаме два екстерни. Еден на полугодие за тоа што го учиме на полугодие, и еден на крај година за тоа што го учиме на второто полугодие.
Иако нема никаква смисла, ако толку се залагаат за ничија оценка нека фатат да ни идаат на часови и така нека проверуваат кој е активен.
Никој не ја добил оценката само по писмено оценување.

I

Intex

Гостин
Денес слушнав дека веке се избрани предметите по кои ке се полага. Точно е ова или само шпекулации?

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Денес слушнав дека веке се избрани предметите по кои ке се полага. Точно е ова или само шпекулации?
Во сите школи се пуштени писма и им е кажано кои предмети и сето тоа.
Мислам дека понеделник ќе ни ја соопштат среќната вест.
Ако падне на уставен ќе биде уште посреќна...

filipmakedonski

Македонец
Член од
25 ноември 2007
Мислења
1.278
Поени од реакции
31
Има некои најави за штрајк (секако со кој ништо нема да се постигне) во понеделник? :smir: Anyone.......?

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Ако ми се падне македонски.. идам и јас да штрајкувам,:duel:

Фокси

Talk nerdy to me
Член од
11 октомври 2007
Мислења
2.358
Поени од реакции
1.390
Ако ми се падне македонски.. идам и јас да штрајкувам,:duel:
Македонски невервам пошо и така е задолжителен на матура...:toe:
Ај ќе видим понеделник.
Само да не се географија и физика:se_ molam

Член од
3 јули 2008
Мислења
245
Поени од реакции
9
Се согласувам со тебе од збор до збор!
Еве на пример кај нас, наставничката по француски ни закажува завршен тест на 24 мај, со кој ќе ни ги заклучи оценките...
А во тој период ние се овие испити...Зар има логика?
Наставниците уште го немаат предадено материјалот!

Г

Грејвдигер

Гостин
Имам информации дека ќе продолжи штрајкот. Утре би требало да седиме само на класен час(барем ние 1. смена што сме) да видиме што ќе ни каже класната за овие тестови, па ќе забегаме надвор...

Фокси

Talk nerdy to me
Член од
11 октомври 2007
Мислења
2.358
Поени од реакции
1.390
Имам информации дека ќе продолжи штрајкот. Утре би требало да седиме само на класен час(барем ние 1. смена што сме) да видиме што ќе ни каже класната за овие тестови, па ќе забегаме надвор...

Ние неделава имаме два тестови...Што значи никој нема да излезиме од гимназија втора година:toe:

kam

kamikaza
Член од
16 април 2009
Мислења
62
Поени од реакции
4
Зошто баш само учениците да полагаат предмети интерни, екстерни и така натаму?
Зошто само учениците да ги отценуваат?

Нека ги отценуваат и професорите, учителите и нив нека му дадат да полагаат предмети бе, па да видиме дали само така предметот го предаваат и немаат појма од ништо или знаат. Па колку ќе си извадат на тие отценувања нека ги штракнат на плата. Нека се помачат и тие малку бе.
Јас познавам еден куп професори(во средно) и учители кои предаваат предмети, а имаат за друго завршено (завршил географија а предава математика и т.н) пикнати се само така.
Ама то е само ко нив шо им чини

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom