Интеграција или изолација?

• Креатор на темата Креатор на темата bube
  • Време на започнување Време на започнување
nedorazbiranje...toj nemal vreme,prijateli,moznost za da otide na toa kafe ili iskacanje..i ti prvo ripni pa posle kazi OP

Taka kazi be lepi , ne deka NEMAL PARI go naprai grevce ...kazi enmal drustvo toa peki :smir:

Mada i za toa laze osim ako ne bil u nekoja vukojebina ili e strashen shtekadjija ... drugo nema. Najglup da si pa da otidesh u bar sami ke ti prijdat ako bar pristojno izgledash , toa e samo lazenje sebe i drugi...i sea sto vika pak ke ide ili ke ostane tuka ???

Taka kazi be lepi , ne deka NEMAL PARI go naprai grevce ...kazi enmal drustvo toa peki :smir:

Mada i za toa laze osim ako ne bil u nekoja vukojebina ili e strashen shtekadjija ... drugo nema. Najglup da si pa da otidesh u bar sami ke ti prijdat ako bar pristojno izgledash , toa e samo lazenje sebe i drugi...i sea sto vika pak ke ide ili ke ostane tuka ???
sega pa ti se zakacuvas za drustvoto ..toj kaza samo edno ..tamu celiot sistem e sveden na toa da i robuvas na drzavata...inace nema da ide nikogas poveke tamu ..za nego Makedonija e raj

Pa da raj koa ustekal za 5 godini 50 000 evra minimum ... sto ti nema da gi zarabotis za 30 godini i da gi stais na strana ...

Како прво секаде те вреднуваат според способностите.
А доколку некој отишол да биде келнер, незнам како очекува да се обогати.
Т.е. незнам кој со колку е задоволен, некој се враќа со 1000 евра заработка за пола година и е задоволен.:toe:
Многу ретки се оние Македонци кои успеале да станат менаџери во некои ресторани, за што им биле потребни сигурно не помалку од 10 години искуство и нормално докажување.
Порано многу било полесно да се заработи, пред 30-40 год. оделе нашите приучени мајстори, само со средно техничко и правеле пари во Америка.
Меѓутоа еден незнам кој успеал да купи куќа или кола без да се обврзе на исплаќање кредит.
Затоа толку и работат и се плашат да не изгубат работа, секој се бори за себе.
Се би било совршено кога би заработувале во ЕУ а кај нас би ги трошеле парите, ама така немит. :toe: Затоа споредби од тој тип, отишол негде и донел 100.000 за 6 месеци работејќи како доставувач на пица се апсурдни, глупави.

Јас знам повеќемина наши кој купиле и по две куќи на Флорида или било каде во Европа,но не на кредит.Голем број Македонци не ни знаеа што е тоа кредит за да чекаат додека умрат па станот или куќата да незнаат дали се навистина негови.

gruevski saka izolacija namesto integracija.Ke ja pravel makedonija kako svajcarija da ja vikat vo evropa a ne taaa da moli.tie se smesni lagi.Dodeka dojde do taa makedonija kako sto toj ja posakuva nema da postoi.Nikoj pat makedonija nema da ja povikat vo evropa dodeka nema kompromis za imeto zasekogas ke ima veto i vo nato i eu.taka ke ostaneme zasekojpat izolirani so gresnata politika na gruevski.......

На Македонија со 2 милиони жители не и треба ЕУ или НАТО,на Македонија и треба само либерализација на визниот режим.:toe:

Ајде кажи ни што работеле во Канада, многу ме интересира.
Ако имале кај кого да престојуваат, тогаш парите им стигале само за основни трошоци.
Ако плаќале стан, данок, храна, превоз... нема теоретски шанси.
Останува дека лажеш, ти или твоите другари. :toe:
Имам на линија еден Струмичанец кој пред 4 години се пресели во Торонто, ела да ти каже кој живот го трга, како обичен продавач.

Па сакаш ли да му кажат дека си дошле со по милион долари во џеб?:smir:

Е навистина,појди уште еднаш да го прашаш пријателот.:smir:

братче сигурно е поарно од тука ,не за џабе народот се иселува од оваа државичка.а тоа на кој како му е секој си знае.кажи шо работеше другар ти тука,работеше ли нешто ...ако таму првпат почнува да работи ќе му е тешко фала богу..муабето е каде има пари за пристоен живот??

Работи како продавач,во супер маркет. Тоа и може да работи со пола завршено високо образование.

Тешко му е не поради напорната работа, туку поради трошоците.
Нема пристоен живот, туку преживува, исто како и овде голем дел од луѓето.

Ми вели, абе брат..имам колку за мене,за некои лични трочоци.
Среќа оти е така бидејќи има фамилија таму, па има кој да му помогне.

Знаеш ли, имаш ли претстава колкави даноци плаќаш во Канада?

И пак не ми кажа што работеле твоите пријатели во Канада???

Јас можам да ти зборам од мое искуство, само додека ти лично не отидеш и не се увериш, ќе размислуваш вака.
Не си гајте илузија, може гадно да наебете поради таква лекомисленост.

Abe toj so familija u Kanada i edvaj prezivuva ... toj bolje neka se obesi toash za kur ne go biva :toe:

Laze be nostalgijata e samo golema ...ako raboti part time plus rabota taa ne ja ni prijavuva za danok ... udri matematika uste 4 saata da raboti...puta 10 dolara neka e minimum ... 40 dolara puta 30 dena 1200 dolara ima ...pa koj kur saka toj ?

Nego te lze da ne se iskompleksirash

Јас знам повеќемина наши кој купиле и по две куќи на Флорида или било каде во Европа,но не на кредит.Голем број Македонци не ни знаеа што е тоа кредит за да чекаат додека умрат па станот или куќата да незнаат дали се навистина негови.

.:smir:

АБЦ, по колку години имаат твоите примери и кога заминале во САД?

Кога земјата била ефтина и ненаселена, пред 50тина години ли?

И како купиле бе, работејќи како што? Граделе пруга?

Не се глупирај, оди ако е така, не чекај и купи си куќа на Флорида ебаго.

Лесно е да се каже и прераскажува, меша реалност и фантазија, само за да се подгреваат некои лични соништа.

Знаеш ли како Рокфелер се збогатил?

Почнал да работи за 2 долари на сат, работел 2 месеца, после почнал да заработува по 5 долари, и така успеал да заработи 100 долари за пола година.
А останатото богатство го наследил од татко му. :kesa:

Abe toj so familija u Kanada i edvaj prezivuva ... toj bolje neka se obesi toash za kur ne go biva :toe:

Laze be nostalgijata e samo golema ...ako raboti part time plus rabota taa ne ja ni prijavuva za danok ... udri matematika uste 4 saata da raboti...puta 10 dolara neka e minimum ... 40 dolara puta 30 dena 1200 dolara ima ...pa koj kur saka toj ?

1200 долари се доволно за канада?:uvo:

Другар, најсериозно ова, со 15.000 годишно во Канада неможеш крај со крај да сврзеш.

За понормален пристоен живот потребно ти е минимум 30.000 годишно.

Нема што да ме лаже, се познаваме од средно. Можеби тука сме искомплексирани, па веруваме во бајките на АБЦ за Флорида.

и ја мислам слично.
НАЈтешко е тука да се преживее.ако у канада не можеш да врзеш крај со крај тука ич пријателе.
работиме тука и јас и жена ми ,имам два приватни бизниси,и 7 работници плус ја и жена ми...и тешко
ја имам да издржам фамилија ама нема пари да тргнеш за амортизација,да можеш да се обновеш и да се развиваш...а бизнисот го почнах откако 5 години бев у странство и таму печалих некоја пара па почнав...а тука ако земав кредити ќе ми се е... мамето

Ај уствари, па сум нашол на кого да му објаснувам. :pos2:

Сега кои лажги почнаа да паѓаат. Кери он фолкс

1200 долари се доволно за канада?:uvo:

Другар, најсериозно ова, со 15.000 годишно во Канада неможеш крај со крај да сврзеш.

За понормален пристоен живот потребно ти е минимум 30.000 годишно.

Нема што да ме лаже, се познаваме од средно. Можеби тука сме искомплексирани, па веруваме во бајките на АБЦ за Флорида.

Abe ti znaes matematika ti zborev za 4 casa plus dnevno da raboti part time ... e 1200

tie 2400 od normalnata rabota ne gi racunav...

malku mu e 3600 dolara malku li mu e ?

Te laze be da ne mu baras nikad na zaem ...

10 dolara e satnica u kanada za srednje platena rabota

Racunaj MATEMATIKA

Ај уствари, па сум нашол на кого да му објаснувам. :pos2:

Сега кои лажги почнаа да паѓаат. Кери он фолкс

Abe ja te smetav za malce popameten

u Kanada Eu kamata na kredit za biznis kredit ne e poveke od 3-5 %

tuka znaes kolku e ?

10-15 %

Toj drugar ti e krelac nesposoben so papiri so sve se butnal u prodavniche nekoe ... tolku mu seche ili LAZE BE SUSHI :toe::toe:

Abe ti znaes matematika ti zborev za 4 casa plus dnevno da raboti part time ... e 1200

tie 2400 od normalnata rabota ne gi racunav...

malku mu e 3600 dolara malku li mu e ?

Te laze be da ne mu baras nikad na zaem ...

10 dolara e satnica u kanada za srednje platena rabota

Racunaj MATEMATIKA

8+4 саати да работи?

12 саати? :pos2:

Ти знаеш ли што збориш бе, јас работам по 9,5 саати и не се издржува, ти ми збориш за 12 хаха

И сигурен сум ќе имаш време и за себе :kesa:

И пак ќе ти кажам, со 30.000 годишно можеш да си платиш ќирија,храна и малку да ти остане одкако ќе ги подмириш давачките на државата.

А уште да исплаќаш кредит за стан ( куќа нема шанси) или кола.... еехеееејј, и оп 2 куќи на Флорида а :pos2:

Znaci siroti kanadjani so 30 000 dolara godisno edvaj prezivuvaat mamata ...prokleta je Amerika i zlato sto sja ... abe brkaj rabota

Toj so socijalka moze da zivee ko ti so prosecna plata tuka puta 2 , kamoli da raboti ...toa da mu zborish na nekoj sto ne bil .

Gledam se masovno se vrakaat ... abe red se redat na granica od sto e tollku nema za leb u stranstvo ...

Ti zboris za krediti za kuki otplakanje epa ke ti kazam vaka SAMEC kuca ne kupuva tuku familijarno se kupuva kuca i poeftino e togas nego KIRIJA DA PLAKA za istata kuka ...

Nego tie tamu sto se zaglavuvaat so krediti za kuki zimaat ogromni kukista bez vrska seljacka rabota i posle kriv im cacko ... plus stekaat za po doma da napraaat kuka ... abe ne mi zbori mene lazi nekoj drug... ne cinelo edvaj se przivuvalo aham vazi

Abe ja te smetav za malce popameten

u Kanada Eu kamata na kredit za biznis kredit ne e poveke od 3-5 %

tuka znaes kolku e ?

10-15 %

Toj drugar ti e krelac nesposoben so papiri so sve se butnal u prodavniche nekoe ... tolku mu seche ili LAZE BE SUSHI :toe::toe:

Vo Kanada e 6%.

averagecostpc3.jpg

http://www.canadaimmigrants.com/Torontoliving.asp

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom