Помош: Општи прашања, совети, трикови..

Јас сакам да почнам со веб програмирање(имам некои основи во ХТМЛ) па со што да почнам..Но прво ке изучам Паскал па после Веб програмирање и после ц,ц++ и други софтверски програмски јазици..Дали е добро така..И ако сакате кажете ми како по ред да учам Веб програмирање(од наједноставното кон посложеното)

Јас сакам да почнам со веб програмирање(имам некои основи во ХТМЛ) па со што да почнам..Но прво ке изучам Паскал па после Веб програмирање и после ц,ц++ и други софтверски програмски јазици..Дали е добро така..И ако сакате кажете ми како по ред да учам Веб програмирање(од наједноставното кон посложеното)

Најпрвин, HTML нема никаква врска со WEB програмирање... т.е. HTML не е програмски јазик, е сега за распоредот на изучување на програмските јазици, гледајки според образовните институции, најпрвин изучуваат десктоп апликации па потоа WEB апликации (Pascal > C/C++ > Java > ASP.NET или PHP) само не сум 100% најсигурен дали е баш вака како што наведов.

Ние во школо почнуваме да работиме програмирање, али треба секој од нас да избере дали сака Pascal или Basic...шо е подобро?

Ние во школо почнуваме да работиме програмирање, али треба секој од нас да избере дали сака Pascal или Basic...шо е подобро?

Избери си Pascal, језда Pascal е малце потежок од Basic, али ништо страшно. Исто така доколку би го научил Pascal би имал повеќе предност кога ќе дојдат на ред потешките јазици од типот на C++ и Java. Исто така Basic е во фаза на изумирање, се поретко и поретко се користи, а доколку би знаел Pascal многу лесно би можел да се снајдеш со Basic-от ако некогаш ти затреба. :)

Вез разлика кој јазик ти одговара започни еден јазик од кој можиш понатаму да се развиваш. Јас лично ги знам основите нa C и мислам дека е доста добар иако не е популарен како C++ и C# денес, но сите други јазици се директно поврзани со програмскиот јазик C. Пред да учиш било кој програмски јазик јас ти препорачувам да ја прочиташ цела теорија на програмскиот јазик т.е декларацијата на кодовите, видовите променливи и тн. со цел подобро да знаеш која наредба каде се користи и која функција ја има одколку да одиш директно да програмираш без некоја цел.

Денес кај нас се бараат пред се или Јава или .Net програмери така да учи нешто од овие две бидејќи колку подобро ги знаеш толку полесно ќе се снајдеш понатаму.

Vidi vaka... ja programiranje prv pat pocnav na fakultet da ucam i mi bese MN MN MN tesko ma da i sega mi e tesko posto nemam nikakva osnova.. toa ti e ko da neznaes sobiranje i odzemanje a ides odma da mnozis i da delis ali so tek na vreme ke svatis logicki mnogu raboti. Nie prvo pocnavme so C++. Pascal moze da ti dade najubava osnova za programiranje i osnovite na programiranjeto dokolkui C i C++ se premnogu slicni jazici.. razlikata pomegju niv e sto C++ ima nesto povekje moznosti za razlika od C i nisto posebno ne e... ponataka znam deka ucime .NET, Java i slicni ali ko so ni kazuvaat nas na fakultet najcesto se raboti so .NET i so JAVA. U sustina programskite jazici ti se 70% slicni edni na drugi... mislam ako znaes C++ so malce trud ke naucis i .NET ili JAVA... sustinata na jazicite e slicna ( P.S izvinete na "Kirilicava :) "

Јас почната сум со Pascal,од септември на информатика почнавме,како за почеток. Од година мислам дека ќе почниме со C, нешто основи,бар така ни спомнаја. Би препорачала за секој шо имат желба за програмирање,а пред то везе немал( :) ),да почнит со Pascal. :smir:

Денес кај нас се бараат пред се или Јава или .Net програмери така да учи нешто од овие две бидејќи колку подобро ги знаеш толку полесно ќе се снајдеш понатаму.

Да тие се бараат најмногу ама неможиш одма на нив да одиш значи ти требаат основи, ако сакаш убаво да го совладаш се почнува со паскал да ја сфатиш логиката и одиш потоа на c или c++ и дури потоа учиш јава .net , PHP , SQL итн.

spored mene
C++ i Visual Basic
;)
:helou:

C++ и VB ?
Да не згреши некаде ? :)

Бар да ги пишеше VB и C++, ајде ќе поминеше некако, ама C++ и VB некако не иде.

VB е најлесниот програмски јазик, C++ е најтешкиот програмски јазик (заедно со Java).

Да тие се бараат најмногу ама неможиш одма на нив да одиш значи ти требаат основи, ако сакаш убаво да го совладаш се почнува со паскал да ја сфатиш логиката и одиш потоа на c или c++ и дури потоа учиш јава .net , PHP , SQL итн.

.NET platfomata ti e najlesna platforma i naj user frendly. Затоа и е толку популарна.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom