Смислата на љубовта

• Креатор на темата Креатор на темата Cool Hand Luke
  • Време на започнување Време на започнување
C

Cool Hand Luke

Гостин
Постои ли воопшто? Среќа секако, но некако многу условена. Тоа е заемен однос на две суштества во кој едниот не го гуши другиот и не зависи слепо од другиот. Се случува ослободување на она нашето вистинско јас кон другата личност, кое инаку поради стегите на егото не е толку изразено. Всушност, љубовта према другиот е еден вид просветлување, но многу условно, бидејќи е потребен друг за тоа, потребен е конкретен бог.

Постои ли ментален развој на двајца кога се во врска или се е само искуство што треба да послужи човек да научи да живее максимално исполнето пред се сам со себеси?

Abe koa ke se zatreskaat dvajca, eden vo drug ili bilo koj zaljuben e receptot za gubenje na razumot i stanuva mnogu poglupav od kolku shto moze da bidi.
Dodeka na naucaat da se gledaat sebesi samo kako covecki sustestva i prijateli nema uopste da im bidi zabavno u vrskata

Abe mozi toa...ali toa mn retko se slucuva...Takvite slucai,kade dvajcaat se slobodni i potpolno si veruvaat,a pred se da se sakat se mn retki....ali sepak gi ima,fala Bogu...

Dodeka na naucaat da se gledaat sebesi samo kako covecki sustestva i prijateli nema uopste da im bidi zabavno u vrskata
Сакаш да кажеш дека додека се само слепо заљубени не им е интересно? :)

Abe mozi toa...ali toa mn retko se slucuva...Takvite slucai,kade dvajcaat se slobodni i potpolno si veruvaat,a pred se da se sakat se mn retki....ali sepak gi ima,fala Bogu...
Во ред е тоа, но сепак се некако условени еден од друг, иако не се симбиотички, болно зависни еден од друг. Постои ли духовен развој во тој духовен однос? Созрева ли човек кога е во добра врска?

Зависно е тоа Винстон, од личностите, иако ретко кој се родил спремен за добра врска без претходно да се искали. :)
Општо земено, љубовта е потреба, гледано од една страна понеопходна и од воздух, но во облик на врска ми е зборот... Потреба. Имаат луѓето потреба од допирлив „бог“. :)

Ubavo ti e ova receno

Dopirliv Bog ... bravos :smir:

Ljubovta po mene e ideal a za ideale ginu budale znaci onie koi ljubat se budali... ziveo govornik :smir:

Зависно е тоа Винстон, од личностите, иако ретко кој се родил спремен за добра врска без претходно да се искали. :)
Општо земено, љубовта е потреба, гледано од една страна понеопходна и од воздух, но во облик на врска ми е зборот... Потреба. Имаат луѓето потреба од допирлив „бог“. :)

:cuc: Ретко добра реченица. :cuc:

Cool Hand Luke напиша:
Постои ли ментален развој на двајца кога се во врска или се е само искуство што треба да послужи човек да научи да живее максимално исполнето пред се сам со себеси?
Поим немам... има примери кои одат во прилог и на едно и на другото, а има и трето.
Знам примери (додуша на луѓе од минатиот век) каде без никакво искуство љубота се гледа. Затоа веројатно религијата бара првиот сексуален партнер и да е последен. Денес, со оглед дека е невозможно, се бара многу искуство ко што рече Кул Хенд Лук, па да знае човек точно што сака и како треба. Нешто измеѓу е тикет за пеколот.

Инаку, не сакам да верувам дека човек е создаден за да остане сам. Ми се допаѓа идејата за љубов, за взаемна поврзаност... Вистината од друга страна, ќе ви ја кажам за пар децении ако сум жив.

љубовта е тоа шо ти ја полни душата, додека нешто љубиш = живееш...
во друга рака љубовта не е ништо друго туку себичност.....

во друга рака љубовта не е ништо друго туку себичност.....

mi se dopaga ova. stvarno. u prabo si. ljubovta (ako postoi) e sebicnost. ama ajde nekoj neka ja definira ljubovta. koga go postavuvam ova prashanje site definicii sto mi se dadeni kako odgovor me naveduvaat na sosema nesto drugo, samo ne na ljubov. ljubomora, zavist, sebicnost kako sto rece devojkata, navika, ama ne ljubov. dali celata taa rabota so "ljubovta" e izmishljotina za nie da se cuvstvuvame poubavo ili nesto so go ima samo na film.

Vo cuvstvoto Da se saka i da se bide sakan...toa e smislata..zatoa sto kako sto nekoj rece pogore,,ljubovta e potreba,,isto tolkava kako i potrebata za zivot..koga nea ja nema,,se drugo ne e vazno:pipi::smir:

Сакаш да кажеш дека додека се само слепо заљубени не им е интересно? :)

More ne mibeshe toa muabetot, mozi interesno mu e ali STANUVAAT GLUPI KO TRAKTORI:)
E jas ke ti dam primer
Si fati eden prijatel moj zenska i si eba majkata.Od tetovo beshe ona a toj od pp, i kuro mi samo na mesenger sedese so neze ni da izlezi vcarsija ni nisto,veke zaboraj i kako se vika se zenskata mu beshe, zaeba i fax i ispiti promashi site pari za pat do tetovo gi davase,abe i dvajcata ne znaeja so prat.Ili e na msn so nea, ili so mobilniot vrace, ili e tetovo.Se u tri picke materine duri ne mu vrzav 2-3 samari.Ali to e eeepten sranje.
Eve i jas iam zenska od drug grad pa nikos ne sum go tupel da ne izlezam vcarsija i samo so neze da sedam po msn,ili da lupam kredit za glupi muabeti kaj si so prajs me sakas me nekis.Kaj mene edno e iam zenska i to e, ne mora d ami povtoruva na tel ej te sakam pa da me prasue me sakas/ bla bla jas najveke vo vrska cenam sloboda.

Kaj mene edno e iam zenska i to e, ne mora d ami povtoruva na tel ej te sakam pa da me prasue me sakas/ bla bla jas najveke vo vrska cenam sloboda.
Без слобода нема љубов, само некоја лоша зависност на едниот од другиот и обратно. За меѓусебна доверба да не зборуваме.

Знам примери (додуша на луѓе од минатиот век) каде без никакво искуство љубота се гледа. Затоа веројатно религијата бара првиот сексуален партнер и да е последен. Денес, со оглед дека е невозможно, се бара многу искуство ко што рече Кул Хенд Лук, па да знае човек точно што сака и како треба. Нешто измеѓу е тикет за пеколот.
Баш ќе размислам за таа лоша средина... :)

Инаку, не сакам да верувам дека човек е создаден за да остане сам. Ми се допаѓа идејата за љубов, за взаемна поврзаност...
На болдираното ќе ти цитирам реченица напишана за Антони де Мело, - мистик кој бил доволно храбар да ја согледа стварноста онаква каква што е, за да стане исполнет со чувство и љубов спрема сите живи суштества. Во последните години од својот живот, де Мело ги отфрлил сите интелектуални формули за да му се сврти на животот, љубовта, слободата - на најрадикалната самотија.

Ако е тоа целта на љубовта, да не направи духовни индивидуалци, и јас би рекол дека се плашам од тоа, и не само јас, туку кој не... Бидејќи така сме навикнати или би рекол дури ни е во срж да сметаме дека мораме да бидеме зависни од нешто за да бидеме среќни. Страв од слобода според ова. Љубов секако ќе постои, дури и да се двајца просветлени во прашање но никаква зависност меѓу нив...
Но дури и да е така, не треба да се брза со заклучоци, се во свое време, ништо подобро од лично искуство, субјективно си е субјективно! :wink:

Eve i jas iam zenska od drug grad pa nikos ne sum go tupel da ne izlezam vcarsija i samo so neze da sedam po msn,ili da lupam kredit za glupi muabeti kaj si so prajs me sakas me nekis.Kaj mene edno e iam zenska i to e, ne mora d ami povtoruva na tel ej te sakam pa da me prasue me sakas/ bla bla jas najveke vo vrska cenam sloboda.
Да брат, ама другарот сака да се осигура дека таа со никој не се ебе. Колку само му било тешко...колку само пати мавал на неа додека некој офкал на неа. Животот е иронија.

Љубовта е нешто без што трепериш, а сепак и се восхутивваш ...:kesa:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom