Фиксна протеза

Член од
10 февруари 2010
Мислења
859
Поени од реакции
325
HI . За некој ден и јас ке ставам фиксна протеза...очекувам болки...само незнам kолкави :)))
Bolkite se sledniot den posle stavanjeto na protezata i traat 3-4 dena.
Ali toa ne se nekoi bolki strasni [леле треба мкд да пишувам] туку болката се јавува кога ке сакате да гризнете нешто или кога пример ке ви се чукнат малку забите или ќе турнете со јазикот.
Јас сум тазе со протеза и ви кажувам како е. После тоа нема болки воопшто(треба да има после контролата за еден месец) ама сепак треба време да се навикнете да јадете со страно тело во устата.
И секако миење на заби после секое јадење. Да, после секое јадење макар било и залак. Јас на работа ги носам четките и таму четкам. Нема срам.
Јас прво се мијам со четка+паста и после тоа користам интрадентална четка за убаво да исчистам подетално
После точно една недела од ставањето, можам да кажам дека скоро да не ја осекам и нема болка.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.029
Поени од реакции
74.430
Слично беше и кај мене само што јадев потврда храна уште од вториот ден, покрај стандардното чоколино :pos:
Уште по првите неколку дена не ја осеќам воопшто, а сега (после две недели), јадам се:)
Првите два дена ме болеа само забите, кога ќе гризнев со нив, или па кога ќе ги чукнев еден со друг :)
И пошто не се разбирам баш, да ги прашам нешто поискусниве...
Сум слушнал дека од потенки жици со тек на време се преминува во некакви подебели :)
А истотака дека се менуваат жиците на извесно време....
Е сега, дали се менуваат жиците на секој месец или отприлика на колкав временски период, пошто знам дека откако ќе ти ги сменат, пак ќе ја имаш таа тапа болка :)

Член од
10 февруари 2010
Мислења
859
Поени од реакции
325
Слично беше и кај мене само што јадев потврда храна уште од вториот ден, покрај стандардното чоколино :pos:
Уште по првите неколку дена не ја осеќам воопшто, а сега (после две недели), јадам се:)
Првите два дена ме болеа само забите, кога ќе гризнев со нив, или па кога ќе ги чукнев еден со друг :)
И пошто не се разбирам баш, да ги прашам нешто поискусниве...
Сум слушнал дека од потенки жици со тек на време се преминува во некакви подебели :)
А истотака дека се менуваат жиците на извесно време....
Е сега, дали се менуваат жиците на секој месец или отприлика на колкав временски период, пошто знам дека откако ќе ти ги сменат, пак ќе ја имаш таа тапа болка :)
Да, да истото е и со мене. Мене ми е страв заради џепот мој. Ако се откачи некоја брикета, ќе си ја платам.
Инаку да, како што кажав не боли после 3 дена скоро воопшто. Секој месец после контролата пак ке ја имаш истата болка 3-4 дена.
Мене на нерви како ми одеше кога ќе ми се чукнеа забите во периодот на болка. Наеднаш пецка од болка запчето што е чукнато :)
Секој месец се менува жицата/затегнува. Секој месец се повеќе и повеќе затегнување/менување.

Довичински -

Довичински П.
Член од
26 ноември 2009
Мислења
1.205
Поени од реакции
674
Konecno da mi ja stavat fiksnata proteza uste nema pominano ni 1 cas od kako mi e stavena osekam mali bolki. Dovecer mislam deka ke bide poloso :S

Член од
6 октомври 2010
Мислења
3
Поени од реакции
0
Today is the small day .... Waiting for the BIG day.....heheh денес почна процедура со ставање на протеза...денес ми стаија хиракс(некојси телескопски :S) и многу ми е чудно во устата.....Дали имате отежнато зборување со хираксот???...Пошо мене сеа ми е потешко..се надевам.
Ај со здравје да си ги носам

Член од
10 февруари 2010
Мислења
859
Поени од реакции
325
Today is the small day .... Waiting for the BIG day.....heheh денес почна процедура со ставање на протеза...денес ми стаија хиракс(некојси телескопски :S) и многу ми е чудно во устата.....Дали имате отежнато зборување со хираксот???...Пошо мене сеа ми е потешко..се надевам.
Ај со здравје да си ги носам
Ne znam sto e toa hiraks, mene toa ne mi stavija a i ne znam kako voopsto izgleda toa [mikroskopskoto :) ]
Jas najverojatno vikendov ke ja imam prvata kontrola odkoga gi staviv protezite [posle mesec dena] pa ke vidime sto i kako ke bide posle toa.
Iskreno se nadevam na pojako zategnuvanje, posto sega veke ne ja ni osekam vo protezata posle mesec dena vo ustata.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.029
Поени од реакции
74.430
Ne znam sto e toa hiraks, mene toa ne mi stavija a i ne znam kako voopsto izgleda toa [mikroskopskoto :) ]
Jas najverojatno vikendov ke ja imam prvata kontrola odkoga gi staviv protezite [posle mesec dena] pa ke vidime sto i kako ke bide posle toa.
Iskreno se nadevam na pojako zategnuvanje, posto sega veke ne ja ni osekam vo protezata posle mesec dena vo ustata.
Верувај дека откако ќе ти ја стегнат, повторно ќе ја осетиш и тоа многу убаво :pos:
Два дена после тоа ме болеа пак забите, али сега пак немам гајле, мада кецовиве во последно време знаат да ми бидат нефункционални. Е ми ставија и прстени на седмиците, е тие ми ебаа мамата, неможам да си зборам нормално :(
Али вака луѓево викаат дека имало веќе резултати, иако поминаа само месец и една недела...

Член од
6 октомври 2010
Мислења
3
Поени од реакции
0
Хиракс ти е една ствар која е напраена од мн метал...Јазикот ти пати од афти заради тоа и + неможеш нормално да зборис ....СМАТААА :mad::mad::mad:

С

Спенсер

Гостин
Има некој "будала" кој два пати носел фиксна??? значи еднаш носел година дена (пример),па му ја извадиле,па сега пак фиксна?

Член од
10 февруари 2010
Мислења
859
Поени од реакции
325
Верувај дека откако ќе ти ја стегнат, повторно ќе ја осетиш и тоа многу убаво :pos:
иако поминаа само месец и една недела...

За болка знам дека ќе имам пак после контрола.
И кај мене помина месец дена + некој ден а сеуште сум ја немал мојата прва контрола. Би требало да се деси наскоро. Сега скоро и да не ја осеќам, ама не можам јако да гризам, сепак си има константен притисок.

Па искрен да сум, појма немам..видливи резултати јас би очекувал некаде после 4-5 месеци. За еден месец е премногу рано.

А ти на колку време имаш контрола?

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Јас носев на долната вилица, боли кога ги затегаат.
Бара малку подетална орална хигиена, почесто и повнимателно миење на заби...ама убава работа иначе :pos:

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.029
Поени од реакции
74.430
За болка знам дека ќе имам пак после контрола.
И кај мене помина месец дена + некој ден а сеуште сум ја немал мојата прва контрола. Би требало да се деси наскоро. Сега скоро и да не ја осеќам, ама не можам јако да гризам, сепак си има константен притисок.

Па искрен да сум, појма немам..видливи резултати јас би очекувал некаде после 4-5 месеци. За еден месец е премногу рано.

А ти на колку време имаш контрола?
На 4 недели ми беше првата, а и вторава отприлика на толку ќе биде :)
Бтв на втората контрола ќе ставам и доле протеза :)

Член од
6 октомври 2010
Мислења
3
Поени од реакции
0
Јас треба хираксов да го носам едно 3 месеца...незнам до тогас дали ке ми стават протеза.

Kajgana Shop

На врв Bottom